Gå til innhold
  • Bli medlem
Støtt hjemmeautomasjon.no!
  • Moskus
    Moskus

    HomeSeer-skolen #3: Grunnleggende Z-wave

    Del 3: Z-wave-håndtering

    Nå har vi valgt en HomeSeer-versjon, og vi har satt det opp slik at det i det minste sviver. Men HomeSeer trenger å snakke med omverdenen for å være til nytte. En protokoll til det er Z-wave.

     

    Forbehold: Dette er skrevet med HomeSeer-versjon 3.0.0.297 og Z-wave plugin-versjon 3.0.1.93. Deler av det som står her kan ha blitt endret senere.

     

     

     

     

     

    Veldig kort om Z-wave

    Z-wave er en protokoll som både kan sende og motta beskjeder. Hver Z-wave enhet kalles en node, utenom sjefs-noden som kalles master controller. Flere noder som snakker sammen og med samme master controller er et nettverk. Når en node mottar en beskjed ("skru lyset ditt på") så kvitteres det tilbake til master controller.

     

    For å justere et eller annet (f.eks. dimme-tid, følsomhet for bevegelsessensorer, etc) sendes en parameter til noden.

     

    Z-wave lager et såkalt "mesh nettverk". Nodene snakker med flere andre noder, og kan sende beskjeder videre fra en til en annen, og dermed har man sjeldent dekningsproblemer.

     

     

    Interface/controller

    Man trenger et interface slik at programvaren kan kommunisere med den virkelige verdenen. Hvis du har valgt en hardware-boks fra HomeSeer, så følger det med. Hvis du har valgt kun programvare, må du kjøpe et. Mange bruker UZB1 (versjon 5.2 kan med oppdateres), andre bruker Z-stick Gen 5. Disse kobles til maskinen via USB. Noen av oss bruker til og med Z-NET, et ethernet-interface fra HomeSeer (det er hendig hvis du kjører HomeSeer på en virtuell maskin, eller trenger å plassere interfacet et stykke fra serveren).

     

    Akkurat nå er det uansett viktig å sørge for at interfacet/controlleren (jeg bruker ordene litt om hverandre) støtter Z-wave Plus. Ellers kan det nevnes at UZB1 har en fordel over Z-stick: HomeSeer kan ta backup av UZB1 og "restore" den tilbake til den samme eller en annen controller/interface. Det er også mulig med Z-stick, men da må du bruke Aeon Labs egen Windows-programvare.

     

    Du har valgt et interface? Bra, da fortsetter vi med å legge det til i HomeSeer.

     

    Aller først sjekker vi at Z-wave plugin'en kjører. Det gjør vi ved å gå til Plugins → Manage.

     

    Når dette er gjort går du til Plugins → Z-wave → Controller Management.

     

    1 Plugins - Z-Wave -Controller Management.png

     

    Se under overskriften "Z-wave Interfaces". Hvis du ser et interface der, så trykk på den gule pilen for konfigurasjon. Hvis ikke, trykk på knappen "Add Interface" (om du ser det ene eller det andre er versjonsavhengig, men begge deler gir det samme resultatet).

     

    Navngi den på en fornuftig måte (jeg har bare kalt den "UZB1").

     

    Velg så riktig interface. Hvis du har en Zee2 med innebygget interface velger du dermed "Internal", har du UZB1 velger du "Z-wave.me UZB", har du Z-stick velger du "Aeon Labs Z-stick". Og så videre. :)

     

    Det siste er å velge riktig COM-port (hvis du ikke har et innebygget interface). I Windows kan du finne COM-porten i Device Manager (Windows-tast + X → Device Manager → COM-ports). Jeg er ingen Linux-expert, men jeg fant den som vist i bildet under:

     

    2 Controller-management - UZB.png

     

    Når alt dette er gjort, trykker vi på det røde symbolet med gul bakgrunn øverst for å aktivere interfacet. Hvis alt nå er vel, endres teksten til "Initializing". Og deretter blir det røde symbolet grønt. Interface'et er "node 1" i nettverket.

     

    Voliá! Du kjører nå Z-wave.

    Gratulerer! :)

     

     

     

    Inkludering

    Men å kunne snakke et språk er jo litt kjedelig hvis det ikke er noen å snakke med! Så vi må legge til noen flere noder. Først en Fibaro Dimmer 2 (FGD-212). Først må du få en elektriker til å koble opp noden hvis det er en mikromodul til fast installasjon.

     

    Gå til Plugins → Z-wave → Controller Management, og utvid controlleren din (f.eks. "UZB") ved å trykke på pilen i den gule sirkelen.

     

    3 Add or Include a Node.png

     

    I nedtrekksmenyen velger du "Add/Include a Node". MERKNAD: Personlig bruker jeg alltid "Add/Include a Node Unsecurely", utenom for dørlåser. 

     

    4 Add or Include a Node 2.png

     

    Trykk Start.

     

    Nå må vi aktivere "inkluder"-funksjonen på noden.

    Mange noder har en knapp du typisk skal trykke på 3 ganger for å sende en "NIF", en "Node Information Frame". Mikro-moduler fra Fibaro og Qubino har en knapp på selve enheten, men man kan også bruke den eksterne bryteren ("S1") til dette.

     

    Etter litt tenking, legger HomeSeer til noden.

     

    5 Z-wave inclusion 1.png

     

    Som vi ser roter Fibaro det litt til for oss om endpoints (det er en lang historie, den korte er at Fibaro feilaktig rapporterer at den er en multi-endpoint enhet, altså rapporterer den et ekstra endpoint den ikke har). Det skal vi imidlertid fikse i del 4.

     

    Naviger så til View → Device Management, og a) trykk på knappen "Show all" under de fler-fargede knappene øverst til høyre, eller b) velg "Node 2" (eller hvilken node du nå legger til) i menyen "Floor".

     

    6 Z-wave inclusion 2.png

     

    Da får vi opp alt vi har i HomeSeer til nå:

     

    7 Z-wave inclusion 3.png

     

    Skrur vi av og på "Switch MultiLevel 1" skal lyset gå av og på. :) 

     

     

     

    Ekskludering

    Ekskludering, det vil si fjerning av en node fra nettverket, er, som navnet tilsier, det omvendte av å inkludere en node. Og prosedyren er også tilsvarende enkel.

     

    Gå til Plugins → Z-wave → Controller Management. Utvid controlleren.

    Finn "Remove/Exclude a Node" i nedtrekksmenyen og trykk "Start".

    Aktiver "inkluder"-funksjonen på den fysiske enheten (trykk 3 ganger) på samme måte som når du la den til.

    Enheten fjernes nå fra nettverket. :)

     

     

     

    Optimalisering

    EDIT: Hvis du har et veldig stort nettverk, la oss si større enn 40-50 noder på fast strøm, så anbefales det ikke å optimalisere hele nettverket lenger. Optimaliser heller kun noen utvalgte (faste) noder.

     

    Så helt til slutt noe av det viktigste. Som nevnt innledningsvis er Z-wave et mesh-nettverk, flere noder kan kommunisere med hverandre. Men dermed må en ny node også finne ut hvilke noder som allerede finnes i nettverket. Til det må vi kjøre en "Optimize"-rutine (andre kaller det også "heal").

     

    Hvis du allerede har et nettverk og kun har lagt til en ny node, så går du til den nye nodens root → Z-wave og trykker på knappen "Optimize" (1 gang). Hvis du får beskjed om at det var vellykket, så trykker du på knappen "Full Optimize" (1 gang). Hvis den også er vellykket, så er du ferdig! :) Hvis ikke, starter du på ny med "Optimize" igjen.

     

    Hvis du har lagt til mange noder, så kan du få HomeSeer til å optimalisere alle på en gang.

    Gå til Plugins → Z-wave → Controller Information. Under controlleren din velger du "Optimize a Network, No Return Route Changes" og trykker "Start".

     

    20 Optimize.png

     

    Hvis noen av nodene gir en feilmelding, kan du enten optimalisere nodene manuelt, eller du kan kjøre rutinen en gang til.

     

    Når alle nodene er ferdig optimalisert, skal vi gjøre det en gang til, men denne gangen velger vi "Fully Optimize a Network". Feiler noen av nodene må "Optimize" og "Full Optimize" kjøres pr feilet node.

     

    Merk: Erfarne HomeSeer-brukere, spesielt de som brukte HomeSeer 2, vet at tidligere var det snakk om at man skulle kjører "Optimize" hele 4 ganger før man kjørte "Full Optimize". Dette er ikke nødvendig lenger. Det holder med 1 gang. :) 

     

    Bittelitt teori: "Optimize" for en node oppdager andre noder i nettverket den er i stand til å kommunisere med, og velger ut opptil 4 forskjellige ruter fra master til node som den lagrer. "Full Optimize" gjør det samme, men lagrer også den beste "retur-ruten" tilbake til master.

     

     

     

    Oppsummering

    Nå har du et kjørende Z-wave nettverk, med en eller flere noder. I del 4 skal vi se på litt enkel feilretting (i de tilfellene det er nødvendig), justering av parametere og bruk av assosiasjoner for å kontrollere noder.

     

    Tidligere har vi sett på valg mellom de ulike versjonene (del 1) og hvordan man setter det opp (del 2). I del 5 skal vi se nærmere på bruk av 433MHz-teknologi med RFXtrx433, og i del 6 det skal vi behandle alle enhetene våre, navngi dem, sortere, og se litt nærmere på mulighetene vi har i grensesnittet.

     

    Spørsmål? Kommentarer? Gi et pip i kommentarfeltet! :) 

     

    Endret av Moskus

    Brukertilbakemelding

    Anbefalte kommentarer



    2 minutter siden, Einar skrev:

    Dette er en Raspberry PI 3. Men det er kanskje det samme?

    Det er ikke det samme, det er "samme det". ;)

     

    Det var Z-wave-interfacet jeg snakket om. :) 

    Lenke til kommentar
    Del på andre sider

    23 minutter siden, Oddvar skrev:

    Tooltip på knappen Full Optimize sier man skal kjøre Optimize minst tre ganger. I denne guiden står det en gang, hva er korrekt?

    En gang. Jeg har selv fått det bekreftet fra HomeSeer Tech selv.

    • Like 1
    Lenke til kommentar
    Del på andre sider

    Hei

     

    Har anskaffet meg HomeSeer etter å ha startet min ferd til automatisering med Zipato.

     

    Kjører dette på en dedikert maskin med win10 og bestilte en UZB1 fra Dustin som jeg fikk i dag. Har plugget den i maskinen, oppdatert driver og konfigurert den i Z-wave plugn, men når jeg søker etter enheter, finner den ikke noe som helst. har forsøkt med mange forskellige enheter, så mistenker at det er noe jeg har gjort feil her?? @Moskus Heelp???

    Lenke til kommentar
    Del på andre sider

    7 minutter siden, ZoRaC skrev:

     

    Har du husker å kjøre en «exclude» først?

    Nei.... :-P

    Takk, var vant til at den kjørte automatisk først i Zipato.

     

    Da fungerer det! :-)

    • Like 1
    Lenke til kommentar
    Del på andre sider

    Fikk beskjed fra HS support om å ikke bruke beta z-wave plugin, og gå tilbake til .190. For å prøve å løse et problem.

     

    Hvordan gjør jeg det, mest mulig smertefritt?

    Er det noe som er trygt å gjøre når man er langt til havs, eller burde jeg være hands-on hjemme før jeg begynner med det? ?

    Lenke til kommentar
    Del på andre sider

    8 timer siden, JohnMartin skrev:

    Er det noe som er trygt å gjøre når man er langt til havs, eller burde jeg være hands-on hjemme før jeg begynner med det? ?

    Tja... har du tilgang vial RDP, LogMeIn, Teamviewer eller tilsvarende går det fint. 

    TA ALLTID BACKUP FØRST, GJERNE AV Z-WAVE INTERFACET OGSÅ! Send så hele HS3-mappa til en Zip-fil.

     

    Så er det i utgangspunktet bare å velge den vanlige Z-wave plugin'en og installere den fra Updateren. :) 

     

     

    8 timer siden, JohnMartin skrev:

    Fikk beskjed fra HS support om å ikke bruke beta z-wave plugin, og gå tilbake til .190. For å prøve å løse et problem.

    Hvorfor fikk du denne tilbakemeldingen?

     

    Lenke til kommentar
    Del på andre sider

    3 hours ago, Moskus said:

    Tja... har du tilgang vial RDP, LogMeIn, Teamviewer eller tilsvarende går det fint. 

    TA ALLTID BACKUP FØRST, GJERNE AV Z-WAVE INTERFACET OGSÅ! Send så hele HS3-mappa til en Zip-fil.

     

    Så er det i utgangspunktet bare å velge den vanlige Z-wave plugin'en og installere den fra Updateren. :) 

     

     

    Hvorfor fikk du denne tilbakemeldingen?

     

     

    Ja, har både TeamViewer og VNC.

    Må jo ha tilgang til å leke litt mens jeg er bortreist :)

     

    Er det så enkelt å gå tilbake altså. Søkte litt på nett og der sto det mye rart ?

     

    Fikk beskjed fra support via email pga. problemet med å få forbruks oppdatering på Fibaro Wall Plug.

    Lenke til kommentar
    Del på andre sider

    Hei, prøver meg på Homeseer og installerer ihht guiden.

     

    Har installert UZB1, og den ligger som seriell USB enhet under COM3

     

    Problemet er bare at Z-wave Plug-In ikke dukker opp under Plug-Ins?

     

    Sitat

    Aller først sjekker vi at Z-wave plugin'en kjører. Det gjør vi ved å gå til Plugins → Manage.

     

    Skjermbilde:

     

    Skjermbilde.PNG

    Lenke til kommentar
    Del på andre sider

    6 minutter siden, Tom skrev:

    Problemet er bare at Z-wave Plug-In ikke dukker opp under Plug-Ins?

     

    Du må legge den til fra lista under «additional interfaces». :) husker dessverre ikke hvilken kategori den ligger under...

    Lenke til kommentar
    Del på andre sider

    6 minutter siden, ZoRaC skrev:

     

    Du må legge den til fra lista under «additional interfaces». :) husker dessverre ikke hvilken kategori den ligger under...

    Ligger under: Lighting & Primary Technology

    Lenke til kommentar
    Del på andre sider




    Bli med i samtalen

    Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

    Gjest
    Skriv en kommentar...

    ×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

      Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

    ×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

    ×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

    ×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.




×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.