Gå til innhold
  • Bli medlem
Støtt hjemmeautomasjon.no!

Automatisere vannmåler


Anbefalte innlegg

Min kommune har standardisert på vannmåleren Kamstrup Multical 21. I følge leverandøren sender denne signal på trådløs mBus - da er det vel lite håp om å få dette signalet inn i noe (vettugt :D) system uten større investringer regner jeg med?

 

Edit: Eller...? https://www.elfadistrelec.no/no/bus-usb-adapter-868-mhz-amber-wireless-amb8465/p/30025521?channel=b2c&price_gs=907.5&wt_mc=no.cse.gshop.no.-&source=googleps&pup_e=1&pup_cid=35879&pup_id=30025521&gclid=CKTVosv2rdMCFRFeGQod3ZYJFQ

Endret av mk1 black limited
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Nja...fikk først dette svaret fra kommunen:

 

Quote

De nye vannmålerne vi benytter leveres av Kamstrup og kan kobles mot smarthusløsninger. 

Hvis du allerede har installert vannmåler blir denne skiftet av kommunen når det er tid for det. Vi tillater ikke private målere av forskjellig fabrikat.

De aller fleste mekaniske målerne har adaptere av forskjellige slag som kan monteres på og kobles mot fjernavlesningsløsninger. Kommunen har tidligere stort sett benyttet Sensusmålere så det er mulig å finne ut om det er tilbehør/ekstrautstyr til disse dersom du finner ut hvilken modell du har.

 

Deretter dette svaret fra Kamstrup:

 

Quote

Hei.

De målere som blir satt inn i Skedsmo Kommune heter Multical21 og de sender sine signal på trådløs mBus.

 

Lenger har jeg ikke kommet. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Manualen til Kamstrup Multical 21 sier at det går an å få et pulsteller adapter som sender 1 puls pr. 10liter. Med open collector utgang.

Det blir sikkert både rimeligere og enklere enn en M-bus wireless/Modbus gateway.

 

 

 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Manualen til Kamstrup Multical 21 sier at det går an å få et pulsteller adapter som sender 1 puls pr. 10liter. Med open collector utgang.
Det blir sikkert både rimeligere og enklere enn en M-bus wireless/Modbus gateway.


Jepp, så den. Men finner ikke ut noe mer om den, så det kan bli et bomkjøp.

Den billigste måten ville kanskje vært et RPi Zero W med kamera: https://www.adafruit.com/product/3414

Og lese verdiene med Seven Sefments Display i Home Assistant: https://home-assistant.io/components/image_processing.seven_segments/

Men det er jo litt jalla...


Sent fra min EVA-L09 via Tapatalk

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 10 måneder senere...
On 4/18/2017 at 13:42, mk1 black limited said:

Min kommune har standardisert på vannmåleren Kamstrup Multical 21. I følge leverandøren sender denne signal på trådløs mBus - da er det vel lite håp om å få dette signalet inn i noe (vettugt :D) system uten større investringer regner jeg med?

 

If you ask kommunen, then they might give you the key for your meter. Myself and couple of other people here in Sweden have received our keys from our kommuns. The key is only to prevent you from listening to other people's water meters, so there is no harm in you having the key to your own meter.

 

Then you can use for example: https://github.com/weetmuts/wmbusmeters

with a suitable USB dongle.

 

This program then receives the readings and updates a file with json data whenever a new wireless message arrives (every 15 seconds or so). You can then feed that data into the home automation system of your choice.

 

The json data looks like this:

{media:"cold water",

meter:"multical21","name":"MyTapWater","id":"12345678",

"total_m3":6.388,"target_m3":6.377,

"current_status":"DRY","time_dry":"22-31 days",

"time_reversed":"","time_leaking":"","time_bursting":"","timestamp":"2018-02-08T09:07:22Z"}

  • Like 3
  • Thanks 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 9 måneder senere...

Filen jeg fikk fra kommunen var en navn.zip.kem fil som er en kryptert XML fil som er zip'et. weetmuts har lagd en XML dekrypter som ligger i github repoet, så etter å ha unzippet filen så trengte jeg bare å kjøre 

java XMLExtract <password> <filename>.kem

for å hente ut key'en.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er ganske ny på forumet og har kun lest innlegg en periode, men akkurat her føler jeg at jeg må komme med noen opplysninger. Jeg har vært involvert i diskusjoner og vurderinger av smarte vannmålere og IoT i kommunen hvor jeg jobber. Kommuner bruker vannmålere for å fakturere forbruk, men flere kommuner ønsker å bruke vannmålere på en bedre måte, f.eks. deteksjon av lekkasjer eller bedre kontroll av forbruk når det er vannmangel. Men, det er et stort hinder for at dette skal gå an: disse vannmåleren fra Kamstrup og andre går på batteri. Enten om de bruker wireless mbus eller annen teknologi. Batteriet har en varighet på 10-15 år, er ment å vare hele måleren levetid, og er derfor ofte ikke mulig å bytte (for å sikre at måleren er vanntett). Vilkåret for at de skal leve så lenge er at de fjernavleses av en bil som kjører i nabolaget med en antenne+avleser. Denne sender en wakeup som måleren lytter på. Dette kan man gjøre noen ganger i året eller f.eks. montere på søppelbilen. Det er jo egnet for fakturering, men ikke så mye annet. Et alternativ er å få AMS-måleren (som også snakker wireless mbus) til å snakke med vannmåleren, gjennom et samarbeid med netteier. Da kan man konfigurere lavere sendestyrke på vannmåleren, og dermed lengre levetid på batteriet. Uansett, man kan ikke vekke opp og lese av en slik vannmåler ofte uten at batteriet tømmes. Det er et stort hinder for data som er nær real time, pr time eller kanskje til og med to ganger i døgnet. Man risikerer at batteriet bare varer noen måneder, og så må hele vannmåleren byttes. I våre diskusjoner har samtlige leverandører av vannmålere advart oss kraftig mot dette. Jeg er ikke sikker på om de kommunene som har levert dere nøkler forstår denne konsekvensen. meg bekjent er det kun Halden som vil teste en alternativ vannmåler som kan fungere. 

 

Så, med mindre dere får utlevert vannmålere med utskiftbart batteri eller ekstern strømforsyning så bør dere vurdere hvor lurt det er å benytte mbus direkte mot måleren. Vær også klar over at det er forskjellige moduser i mbus, med forskjellige egenskaper. T1 og C1 er vel det vanligste for vannmålere, men dere må finne ut hva akkurat deres måler benytter og forsikre dere om at adapter støtter den modusen. https://radiocrafts.com/technologies/wireless-m-bus-technology-overview/

 

Det finnes enheter som kan monteres utenfor måleren, og som tolker tallet på telleren. Benytter dere en slik så vil dere jo selv ha kontroll på strømforbruk på deres egen enhet, og dere slipper å betale for ny vannmåler og rørlegger etter kort tid. 

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

4 minutter siden, kristianml skrev:

Men, det er et stort hinder for at dette skal gå an: disse vannmåleren fra Kamstrup og andre går på batteri. Enten om de bruker wireless mbus eller annen teknologi. Batteriet har en varighet på 10-15 år, er ment å vare hele måleren levetid, og er derfor ofte ikke mulig å bytte (for å sikre at måleren er vanntett). Vilkåret for at de skal leve så lenge er at de fjernavleses av en bil som kjører i nabolaget med en antenne+avleser. Denne sender en wakeup som måleren lytter på.

Har kommune-Norge valgt en løsning som krever en rørlegger på stedet innen 10-15 år?

Hørtes ekstremt kortsiktig tenkt ut. Og dyrt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

9 minutter siden, Moskus skrev:

Har kommune-Norge valgt en løsning som krever en rørlegger på stedet innen 10-15 år?

Hørtes ekstremt kortsiktig tenkt ut. Og dyrt.

 

Målerene har uansett begrenset levetid dersom de skal være nøyaktige og pålitelige. Det er uavhengig av batteriets levetid eller om det er tradisjonelle målere eller målere som kan fjernavleses. Det er krav til nøyaktighet som må overholdes. De kan fint vare lenger enn 10-15 år, noen reklamerer for minst 18 år, i praksis kanskje over 20, men det er fremdeles gitt en avlesning som er meget sjelden dersom batteriet skal klare det. Type en gang i måneden avlest. Det er også kostnader knyttet til innsamling av manuelle avlesinger, annonsering, purringer, tvister og advokater og mye rart som koster penger ved manuelle målere. De nye målerne er ikke dyrere enn de gamle, av betydning. Målere er uansett nødvendig for å gi insentiver til å ikke kaste bort vann. Å produsere, rense og pumpe på vann er noe av det dyreste en kommune gjør. Det er ikke kortsiktig av en kommune å få innbyggere til å spare vann. Ved å se på de boligene som har hatt vannmålere i mange år så vet kommuner at dette er noe man sparer mye penger på, og dette er jo faktisk penger som innbyggere selv betaler gjennom avgiftene. Vann, avløp og renovasjon skal jo følge selvkost. Det er ikke en inntekt for kommunene, og ergo er det i innbyggernes interesse at man sparer penger. 

 

Men, hensikten med mitt innlegg var ikke å så tvil om fornuften ved vannmålere, men å si at det kan bli dyrt dersom folk tapper batteriet for egne avlesinger.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

10 timer siden, kristianml skrev:

Men, hensikten med mitt innlegg var ikke å så tvil om fornuften ved vannmålere

Nei, men du har fått meg til å være takknemlig for at min kommune ikke leser vannforbruk. Enda, iallfall. ;)

 

10 timer siden, kristianml skrev:

men å si at det kan bli dyrt dersom folk tapper batteriet for egne avlesinger.

Ja, det er akkurat det. Å lytte etter et wake-signal er ofte mer strømkrevende enn å bare blindt sende signaler med jevne intervaller... som @wmbusmeters er inne på:

 

9 timer siden, wmbusmeters skrev:

Multical21 always broadcasts the meter values regularly. Yep, that is one radio signal every 15 seconds, for 10-16 years, depending on the model.

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.