Gå til innhold
 • Bli medlem
mkey

mkey's litt smarte leilighet (Home Assistant)

Anbefalte innlegg

Etter et år med litt pusling med hjemmeautomasjon tenkte jeg å dele mitt lille prosjekt.

 

Beskrivelse av hjem:

 

100kvm leilighet med hovedpart på 1 plan (kontor+bod på loft).

 

System:

 

Valget falt på Home Assistant etter å ha prøvd diverse ulike systemer som openhab2 etc. Home Assistant hadde støtte for alt jeg trengte, og jeg klarer å manuverere meg gjennom kodespråket YAML på en stort sett grei måte. Det er mye støtte å få fra andre på nettsidene deres slik at valget falt ganske enkelt på dette.

 

Hardware:

 

Raspberry Pi3 (Denne kjører Home Assistant)

Aeotec Z-stick

3 stk Fibaro Wall Plug FGWPF-102

Fibraro The Button

19 stk Trådfri lysprærer

1 stk Trådfri gateway

2 stk Trådfri drivere for 10 spotter

Ipad Air 2

Netatmo Weather Station

Telldus Z-wave-magnetkontakt

 

UI:

 

Benytter et mørkt tema i Home Assistant og Lovelace. Lovelace liker jeg veldig godt da jeg nå slipper å restarte Home Assistant for hver endring jeg gjør (som du måtte gjøre med den vanlige visningen). En veggmontert ipad fungerer som kontrollpanel.

 

tWL94tO.png

 

 

Automasjoner:
 

Presence detection:

 

Jeg benytter presence detection til å skru av alle lys når vi drar hjemmefra samt skru ned termostaten. Denne er satt opp med bayesian probability fra to ulike kilder ved hjelp av mobiltelefonene våre. Den ene kilden er wifi-connection til routeren som kjører DD-WRT og ved hjelp av GPS tracking med Owntracks. Dette fungerer godt til bruken for å skru av lysene, men ikke optimalt til at de skal skru seg på når jeg kommer hjem uten delay. Slik at jeg bruker dette kun til å skru av lys og skru ned temperaturen når vi drar på jobb.

 

Termostatstyring av panelovner:

Jeg har satt opp en generisk termostat i Home Assistant som kontrollerer Fibraro Wall Pluggene hvor panelovnene er satt i. Temperaturinput kommer fra Netatmo Weather Stationen, men er ikke en perfekt løsning dersom API mellom Netatmo og Home Assistant har nedetid, vil ikke ovnene få korrekt temperatur input. Denne har en "Away" mode som aktiveres dersom vi ikke er hjemme på hverdager etter 08:00 og skrur seg på i god tid før vi reiser fra jobb for å sørge for at det er varmt når vi kommer hjem. 

 

«Anti-smoke»

Vi har hatt litt utfordringer med at naboen som bor i underetasjen røyker inne, og da vi bor i et gammelt hus er det umulig å tette det godt nok at vi ikke blir påvirket av dette. Da fruen has astma, var det ikke aktuelt å ignorere problemet så jeg prøvde meg på et lite prosjekt med å sette inn en kraftig kanalvifte som blåser luft inn i leiligheten for å skape overtrykk når det står på det verste. Denne kontrolleres fra Home Assistant ved hjelp av en Fibraro Wall Plug. Det virker som det fungerer så lenge vi har alle ventiler og vinduer igjen  (men det blir jo fryktelig kaldt når det står på da).

 

Lysstyring:

 

Jeg har en relativt enkel lysstyring som baserer seg på 4 scener:

 

Full

Alle innendørs lys er på 100%

 

Relaxed

Alle lys er på 50%

 

Sleep

Alle innendørs lys er av, for uten om «gangbanen» til toalettet som står på 10%.

 

Off

Alle innendørs lys er av.

 

Vi har ett enkelt utelys som skrur seg på når det blir mørkt, og av på dagen.

 

Da fryseren står i boden på loftet har jeg satt opp en Telldus Z-wave-magnetkontakt på døra inn til loftet, og denne aktiverer en taklampe som står på 10 minutter etter jeg har lukket døra.

 

Wake-up light:

 

Da jeg har smarte pærer i nattlampene våre bruker jeg de til ha en wake-up funksjon på morgenkvisten.

 

Andre funksjoner:

 

Netatmo Weather Station

 

Gjennom API til Netatmo henter jeg ut informasjon om temepratur (inne/ute), luftfuktighet, støy, c02 og ozonnivå.

 

Todoist-integrasajon

 

Vi benytter appen «todoist» for handlelister, gjøremål etc.

 

Home Assistant henter ut gjøremålene og viser de på ipaden som fungerer som et kontrolpanel.

 

Værmelding:

 

På ipadden vises også fremtidig værmelding.

 

«Neste tog»:

 

Vi er begge pendlere, og det er åpen API på ruter.no slik at man kan hente ut informasjon om togtider. Denne bruker jeg til å si noe om når neste tog går, slik at jeg kan sjekke om det er noe forsinkelser på morgenkvisten. Denne er laget av en nordmann (antar jeg), kanskje en av dere her er bak denne? (https://github.com/custom-components/sensor.ruter)

 

 

Framtids planer:

 

Stemmestyring

 

Jeg planlegger å gå til innkjøp av Google Home da denne støtter norsk, skal være mulig å knytte opp mot Home Assistant og da det går på norsk faller den innenfor WAF-faktoren.

 

«Vaskemaskinen er ferdig»

 

Jeg planlegger å prøve meg på å få varsling når vaskemaskin er ferdig. Er det best å gå for magnetkontakt på døra + veggplugg eller kan det fungere like godt med en vibrasjonssensor?

 

Smarte dørlåser

 

Her trenger jeg hjelp. Jeg ønsker å bytte lås på døra til en smart løsning. Da døra er innendørs (felles oppgang) er ikke vær og vind et problem. Det er ønskelig med en løsning som går på z-wave og som støtter RFID eller lignende. Noen som har noen tips?

 

Kontroll av markise

 

Jeg planlegger å montere en z-wave kontroller for markisen på terrassen. Det står på huskelista, men nå er det vinter så det blir fort ikke før til våren.

 

Bedre temperaturmålinger

 

Det å bruke Netatmoen som input til termostaten har vist seg å være ustabilt. Jeg er på jakt etter temperatursensorer, gjerne z-wave som er litt mer forutsigbare. Noen som har noen tips?

 

Sluttord:

 

Dersom noen har noen tips og triks som dere ville gjort annerledes eller generelle ideer settes dette stor pris på.

Endret av mkey
 • Like 5

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


 • Lignende innhold

  • Av wolfofnorway
   Jeg kjører HA på en Raspberry pi, hvor jeg også kjører node-red. Hvordan kan jeg vise en verdi i brukergrensesnittet til HA, som sendes i fra Node-red? 
   Er løsning mqtt? Eller finnest det andre måter å vise data på?
    
  • Av ØysteinHJ
   Jeg fikk nylig installert en Heatit Z-TRM2fx termostat på varmekabler med NTC 10kOhm gulvføler (tror jeg det er).  I går la jeg den til i Home Assistant.  Og hey presto, alle entitetene ble lagt til.
    
   Det ble blant annet lagt til tre climate-entiteter:
   climate.thermofloor_as_heatit_thermostat_tf_056_cooling_2 climate.thermofloor_as_heatit_thermostat_tf_056_energy_heat_2 climate.thermofloor_as_heatit_thermostat_tf_056_heating_2  
   Men alle tre mangler "current temperature".  Men det har derimot blitt lagt til en sensor, som det virker som at gir riktig målt temperatur:
   sensor.thermofloor_as_heatit_thermostat_tf_056_floor_sensor_2 Det gir jo mening, siden Sensor mode-parameteren er satt til "floor sensor".
    
   Men hvordan kan jeg omkonfigurere climate-entitetene til å bruke en annen sensor som input?  Og er det noen logikk i de tre climate-entitetene?  "Cooling" gir jo ingen mening med en varmekabel, men hva er "enegy_heat" og "heating"?
  • Av Tor Magnus
   Intensjon
   Hovedmålet mitt med automasjonen i huset er vi aldri skal behøve å tenke på å slå lys av og på. Hvis noen føler behov for å ta i en lysbryter så er det en feil i automasjonen. Dette har vist seg å ikke alltid være så lett, spesielt når enkelte er veldig vant til å bruke brytere. Vi ser noen spesielle anledninger hvor det kan være nyttig å kunne overstyre, spesielt på tv stua. (F.eks. når man stryker klær og ser på TV eller når man vil da seg en liten ettermiddagslur...)
   Ideen er at all automasjon skal styres via hendelser, ikke via scheduler.
    
   System
   Sentral:
   Intel NUC (NUC7I5BNH) med Docker kjører: Home Assistant Prometheus Grafana Plex Unifi Couchpotato Sonarr nzbget deluge NGINX Aeotec Z-stick Gen5 iM871A-USB - Wireless M-Bus USB-adapter  Ikea Trådfri Hub Aktuatorer:
   19x Fibaro Dimmer 2 3x Fibaro Relay 2 5x Fibaro Wall Plug 3x Fibaro RGBW 1x Idlock 101 1x DCH-Z510 Siren 6x Ikea Trådfri pærer 3x Ikea Trådfri drivere Sensorer:
   3x Sensative Strip 3x Aeotec Multisensor 6 8x Fibaro Motion Sensor 1x Fibaro Door/Window Sensor 2x Fibaro Universal Binary Sensor Ringeklokke Temperatur i varmtvannstank Netatmo inne/ute/vind (hjemme/hytta) Varme:
   1x Mill Wifi varmeovn Kamera:
   1x Foscam C1 6x RTSP stream fra DVR (2 til ligger i eske og venter på å bli montert) Alarm:
   Verisure (API/Plugg) A/V:
   4x TV med Chromecast 1x Xiaomi IR Remote 1x Sonos Play:1 1x Sonos Play:3 Drivhus:
   NodeMCU Relé for styring av vannventil Relé for styring av ventilering DS18B20 temperatur i jord Kapasativ fuktsensor for jord DHT22 sensor for temperatur og fuktighet i luft Annet:
   Tesla Model X 3x Google Home Mini Xiaomi Roborock S50  
   Automasjon
   Lys slås av dersom lysnivået i rommet er høyt fra naturlig lys. I noen rom hvor det er bevegelsessensorer er det kun minimal belysning som justeres opp når det er bevegelse. Lysintensitet / farge  er justert per aktuator i perioder av Morgen/Dag/Kveld/Natt eller via Flux. Utelys slås av og på basert på soloppgang/solnedgang Alle bad og vaskerom er på sentral ventilering som er justert via fuktsensor i alle disse rommene. Jeg kalkulerer gjennomsnittsfuktighet og avvik og bruker dette til å slå ventilasjon av og på. Når vaskemaskinen og tørketrommel er ferdig annonseres dette via Sonos og til telefoner. Vekke/morgenlys i nattbordlampe. På bad er speillys på konstant, mens taklys slåes av og på basert på bevegelse. Når Chromecast i tv stua begynner å streame dempes lyset. Notification via HTML5 rett på telefonene, via Sonos og på mail. Ringeklokkeknapp koblet til Fibaro Universal Sensor som trigger bjellelyd på alle Google Home og Sonos høytalere når noen ringer på, notification med bilde fra dørkamera til alle telefoner og justerer opp lyset i gangen. Varmvannstank har fått Fibaro Universal Sensor med 3 temperaturprober koblet på, venter på Aeotec Heavy Duty og elektriker. Annonsering i huset når vi er på vei hjem. Mill Wifi ovn har nattsenking og feriesenking via Home Assistant i stedet for i appen. Ved å kombinere Z-wave plug på TV, IR remote og chromecast, passer jeg på at TV er av når CC er idle, og at CC streaming stoppes hvis TV slås av. Rødt "nattlys" i hele huset hvis man er oppe om natten, slik at man ikke forstyrrer søvnrytme for mye. Setter sovemodus ved å si god natt til Google Home.  
   Integrasjoner
   Home Assistant har plugin for å polle Verisure API på internet og via en verisure plugg som slår på et nattlys når alarmen er på, hvor jeg trigger på forbruk via en Fibaro plugg. Dette brukes til å hente ut state på alarmen og for å vise data for alle sensorer i verisure anlegget slikt som dører, temperature og luftfuktighet. Jeg bruker Google Maps for location tracking. Integrasjon mot Unifi kontrolleren som kjører på samme server som gir presence detection. Chromecast og Sonos er selvfølgelig integrert og gir både oversikt over hva som skjer og mulighet til å kontrollere disse. Google Home er integrert mot Home Assistant og gir mulighet til å dimme, slå av og på lys. Integrert mot Netatmo hjemme og på hytta. Driver foreløpig ingen automasjoner da det er litt flaky.  
   Fremtidsplaner
   Automatiske rullgardiner fra Ikea. Video til chromecast(s) når det ringer på døren (testet, chromecast er nøye på videodimensjoner). Implementere feriemodus (fullstendig). Heatit Z-trm(3?) når de kan lever noe skikkelig.  
   Slik ser det ut den 11. januar 2019

    
    
   I likhet med @Fermate er jeg også en eks-Funcommer fra AO perioden.
  • Av Kråkerøymannen
   Det er skrevet mange innlegg om styring av utelys, og jeg har kommet langt på vei, men klarer ikke få til de siste funksjonene for utelyset.
    
   Det er to soner, og jeg ønsker tidsstyring for den ene, men at lyset også skal følge solgangen. I tillegg skal den ene sonen slås på ved bevegelse.
   Det kan være at jeg ikke har tenkt optimalt med oppsettet mitt, så innspill mottas med stor takk.
   Uansett: jeg har ikke skjønt hvordan jeg kan sette alle disse perametren sammen i Home Assistant på en effektiv måte.
    
   Sone 1: Spotter i Gesimskasser
   Sone 2: alt annet utelys - på hele natten
    
   Automasjonen "Utelys PÅ" under fungerer.
   - alias: Utelys PÅ trigger: platform: numeric_state entity_id: sun.sun value_template: '{{ state.attributes.elevation }}' below: '-3.0' action: - service: switch.turn_on entity_id: - switch.fibaro_utelys_gesims - switch.fibaro_utelys_inngang_terrasse - service: notify.ios_pals_iphone data: title: "Utelys" message: "Utelyset er slått på"  
   Jeg klarer ikke å finne en måte å slå av lysene i gesimskassen. denne måten virker i allefall ikke.
    
   Automasjonen fungerer med tidene i en annen setting, men jeg får den ikke til å slå av lyset innenfor tidsintervallet.
   Kanskje det kan ha med rekkefølge å gjøre. Utfordringen er jo at alt lyset slås på etter Solhøyden, men at denne ene sonen skal være av mellom kl. 22:00 og kl 06:45, men forøvrig følge sun.sun_elevation satt over.
   - alias: Utelys i gesims av kl 22:00 trigger: - platform: time at: '06:45:01' ## switch ON - platform: time at: '22:00:00' ## switch OFF action: - service_template: "switch.turn_{{ 'on' if trigger.now.second == 1 else 'off' }}" entity_id: switch.fibaro_utelys_gesims - service: notify.ios_pals_iphone data: title: "Utelys" message: "Utelyset i gesims er slått av" I tillegg skal switch.fibaro_utelys_gesims (Sone 2) slås på når det registreres bevegelse (og stå på i 2 minutter) før den slukkes etter at bevegelse opphører.
   Denne sensoren har jeg ikke skaffet ennå, men det blir trolig et kamera med PIR-støtte.
    
    
   Alt utelys skal slå seg av etter solhøyden på morgenen.
   - alias: 'Utelys AV' trigger: platform: numeric_state entity_id: sun.sun value_template: '{{ state.attributes.elevation }}' above: '-4.0' action: - service: switch.turn_off entity_id: group.utelys - service: notify.ios_pals_iphone data: title: "Utelys" message: "Utelyset er slått av"  
    
  • Av Kråkerøymannen
   Innlesing av sanntidsforbruk har fungert problemfritt siden jeg monterte inn Pulse for 6 uker siden. i går oppgraderete jeg hassio til 0.92.2.
   I går, kl 12:00 slutten den å rapportere sanntidsforbruk. Home Assistant rapporterte "Unknown" og Tibber-appen viste ikke forbruket.
    

    
   Jeg restartet Tibber Pulse (tok ut nettkabelen fra strømmåleren) og satte den inn igjen. Deretter sjekket jeg at Tibber-appen viste forbruket. Det gjorde den.
    
   I Home Assistant fikk jeg melding i Lovelace om at "Enheten er ikke-nummerisk: sensor.real_time_consumption_buskogen_88"
   Her er fra ui-lovlace.yaml

   - type: gauge entity: sensor.real_time_consumption_buskogen_88 min: 0 max: 12000 severity: green: 700 yellow: 5000 red: 7000 - type: gauge entity: sensor.electricity_price_buskogen_88 min: 0 max: 1 severity: green: 0.2 yellow: 0.6 red: 0.8  
   Når jeg startet Home Assistant på nytt kom dette i loggen.

   Timed out when connecting to Tibber: Traceback (most recent call last): File "/usr/local/lib/python3.7/site-packages/tibber/__init__.py", line 89, in _execute resp = await self.websession.post(API_ENDPOINT, **post_args) File "/usr/local/lib/python3.7/site-packages/aiohttp/client.py", line 497, in _request await resp.start(conn) File "/usr/local/lib/python3.7/site-packages/aiohttp/client_reqrep.py", line 844, in start message, payload = await self._protocol.read() # type: ignore # noqa File "/usr/local/lib/python3.7/site-packages/aiohttp/streams.py", line 588, in read await self._waiterconcurrent.futures._base.CancelledError  
    
   Hva er det jeg overser her?
    
×
×
 • Opprett ny...