Gå til innhold
  • Bli medlem
Støtt hjemmeautomasjon.no!

Styring av vannbåren varme


Anbefalte innlegg

Bruker Device History for logging.


Hei, Truls.
Skjønner at det meste styres på varmepumpen din. Min er så gammel (2004) at den ikke er styrbar på samme måte.
Kunne du kjapt forklart hvilke komponenter (med produktnavn/URL) du bruker til å styre ventilene på hver sløyfe?
Har du Uponor-anlegg?


Pål Engh
Kråkerøy
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 år senere...

Hei! Driver og bygger nytt hus, skal ha Homey (ikke brukt noe smartstyring tidligere), og synes dette med vannbåren gulvvarme er det jeg har vanskeligst for å finne ut av beste løsning for. Tenker HeatIt Z-water for styring av sløyfene. NIBE som varmepumpe. Jeg skjønner gulvføler er det mest stabile å gå for å rapportere romtemperatur, og at man kan ha en virtuell termostat via VThermo slik at man slipper en fysisk termostat-boks I rommet. Jeg ser noen har brukt Qubino flush, men det ser ut som Qubino får dårlige anmeldelser på Homey sin hjemmeside, så da ble jeg litt skeptisk? Har tenkt til å kjøre Fibaro Dimmer 2/switch/rollershutter på det meste av lys og diverse, så sånn sett skeptisk til å måtte forholde meg til Qubino I tillegg når jeg ikke er spesielt teknisk anlagt😉 Rørlegger har satt opp leveransen med system fra ArmaturJonsson, men dette virker ikke å være kompatibelt med Homey, så det er vel ikke en god løsning.

Hva ville dere gjort I et nybygg i dag der dere kunne bestemt alt fra starten av? Finnes det alternativer til Z-wave-sensorer for gulv, som kan direkte-assosieres til Z-water som alternativ til Qubino?

Litt på siden av vannbåren varme, men lurer også på hvor dere ville plassert de fysiske boksene for Fibaro-“dingsene” (og evnt gulvsensorer), for at de skal kunne gjemmes bort litt. Tenker å bruke batteridrevne brytere for lys, som kan flyttes ved behov, og da er det jo dumt å ha et lokk i veggen som ikke ser så pent ut…?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ville ikke brukt Homey Pro om du skal ha mange enheter (mer enn 40) eller huset er stort. Jeg har konstant stabilitetsproblemer med min Homey pga. at jeg har mange enheter og stort hus. Homey passer fint i en liten leilighet. Styrken til Homey er enkeltheten i bruk. Der er den god. Men jeg ville mye heller hatt en stabil løsning som alltid fungerte.

 

Og inntil Homey kommer med en firmware som har ny kode for Zigbee-protokollen (etterspurt i 2 år av brukerne) så IKKE kjøp Zigbee-enheter. Oppdateringen skulle vært lansert i sommer, men er ennå ikke kommet.

Endret av Master Aeon
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Huff, det høres ikke lovende ut....huset bikker såvidt 200kvm, så det vil nok bli en gode del enheter vil jeg tro når man tar en opptelling. Er HomeSeer et bedre alternativ...? Hadde nå egentlig bestemt meg for Homey pga enkeltheten...er redd jeg går på en psykisk smell med å prøve å sette opp noe mere avansert😅, selv om jeg har fått med meg at det er laget en HS-skole...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 timer siden, Stigris skrev:

Er HomeSeer et bedre alternativ...?

Ja, selvfølgelig! :D

 

OK. spøk til side: Svaret er selvfølgelig "Det kommer an på". Bordet er mer ferdig dekket med Homey, men det er mer fritt med HomeSeer. Med HomeSeer kan du imidlertid velge mellom flere interfacer for Z-wave (og Zigbee), og disse kan du også plassere forholdsvis fritt.

 

Men det blir imidlertid mer avansert.

 

Det går selvfølgelig alltid an å kjøpe Homey og prøve det først. Hvis du f.eks. benyter Z-wave (eller Zigbee) kan du enkelt bytte ut hjernen senere. :) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, Moskus skrev:

Det går selvfølgelig alltid an å kjøpe Homey og prøve det først.

Ja, det er jo et alternativ, men tenkte å velge "riktig" system fra starten av. Hvis det er sånn at Homey KOMMER til å slite med 40+ enheter, så er det på en måte ikke vits i å prøve engang... Hvis det IKKE er opplest og vedtatt at Homey kommer til garantert å slite, så ser jeg på det som noe som antagelig passer meg bedre. Men har tatt en titt på HS-skolen nå, og ser at noen skriver at HS4 har en mer brukervennlig interface enn HS3, så det er mulig jeg klarer å motivere meg selv... ;)

 

Da venter jeg spent på om noen har noe fornuftig å si om type/alternativer til varmesensor jeg bør legge opp til 😇

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gulvføleren til Heat It er vel bare en vanlig gulvføler, altså en eller annen bestemt termo-motstand. Det finnes andre enn HeatIt sine. Men det er ikke direkte temperatur-data som kommer ut, du trenger noe som beregner temperaturen det sensoren gir ut. 

 

Så nei, direkte kobling på den måten går nok ikke. Ikke at det er umulig, det finnes dingser du kan putte nedi, men det er nok en del mer jobb enn å bare sette opp en termostat i rommet og bli ferdig med det. Da har du også WAF-fordelen at du kan bevare illusjonen av å ha lokal kontrol.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

5 timer siden, Moskus skrev:

Så nei, direkte kobling på den måten går nok ikke.

Hmmm...nei da så😄 Tenkte å gjøre som @peskareta skrev om tidligere i tråden, å ha en qubino flush dimmer nede ved gulvet i hvert rom, som både kunne styre lyspunkt i romme, og som samtidig mottok temp fra en gulvføler og sendte dette videre til en virtuell termostat. 2 fluer i ett smekk, det hørtes genialt ut, men mulig jeg har misforstått hele opplegget...! Og nå som jeg prøver å motivere meg for å gå for HS istedenfor Homey, så ser jeg til min forferdelse at @SveinHa skriver at Z-water ikke fungerer godt nok med HS.... så nå er jeg i ferd med å kapitulere og bare ta til takke med det rørlegger har satt opp fra Armaturjonsson, og drite i at det ikke blir integrert i resten av smarthus-systemet...med mindre noen her har noe supertips her helt på tampen.... Eller å gå for HeatIt sine egne fysiske termostater.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 minutt siden, Stigris skrev:

Og nå som jeg prøver å motivere meg for å gå for HS istedenfor Homey, så ser jeg til min forferdelse at @SveinHa skriver at Z-water ikke fungerer godt nok med HS

Det er jo et spørsmål om hva som er "godt nok". Utgang 1-7 fungerer utmerket. Men de siste er visstnok litt kranglete.


Det systemet jeg satte opp styres direkte med assosiasjon fra Z-TRM2fx til 2 stk. Z-water. Det fungerer utmerket. :)

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

30 minutter siden, Moskus skrev:

Det systemet jeg satte opp styres direkte med assosiasjon fra Z-TRM2fx

Det er nok kanskje en bedre og sikrere løsning. Men da blir jeg sittende å lure litt, hva er det jeg egentlig går glipp av hvis jeg går for rørleggerens opplegg med Armaturjonsson...? Den er jo appstyrt, og sikkert lett å styre. Er det noe veldig viktig jeg går glipp av ved å ikke ha det i HS..? Hvor viktig er det å få inn parametere som sollys fra sensorer etc...? Som du skriver er jo "godt nok" som oftest greit, men når man har muligheten til å få det "så godt som mulig" i et nybygg så er det greit å være klar over forskjellene 😇

Lenke til kommentar
Del på andre sider

34 minutter siden, Moskus skrev:

Det er jo et spørsmål om hva som er "godt nok". Utgang 1-7 fungerer utmerket. Men de siste er visstnok litt kranglete.

Er en stund siden jeg brukte zwater men mener den sleit med påliteligheten og. Jeg bruker et par doble Qubino rele nå og de funker helt fint. Har termostater programmert som events og gulvgivere koblet på Fibaro UBS

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...
På 2.6.2019 den 13.54, Moskus skrev:

Satte opp 13 HeatIt Z-TRM2fx og 2 Z-Water i "hytta" til mine foreldre i helga. Det fungerte overraskende bra! :) Assosierte termostatene direkte til riktig endpoint på hver Z-water, så var det bare tut og kjør.

Hei.

 

hvordan assosierte du termostat mot z-Water direkte i Homey? Kunne du forklart litt nærmere samt lagt ved noen screens hadde det vært gull. Skal sette opp z-temp mot z-Water men vil assosiere de direkte slik at jeg unngår å gå via Homey. Sikkert ikke noe problem det heller men har inntrykk av at det kan være mer stabilt?

 

takk for svar!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

44 minutter siden, Moskus skrev:

Det gjorde jeg ikke, det var i HomeSeer. 

Der velger man bare riktig Z-water og så riktig Endpoint. Resten gikk av seg selv.

Ok takk for svar. 
 

kan tenkes noen andre vet hvordan det skal gjøres.

 

må vel skrives en kode/parameter under Gruppe for at de skal snakke direkte sammen. 

8332540D-7B12-450E-A466-A95B18ECE1BF.jpeg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei, trenger ikke å skrive noe. Du bare setter Z-Water-enhetene dine som "Heater", sørger for å ha en temperaturmåler i rommet (eksempelvis Aeotec MultiSensor som kan kobles til strøm, dvs. ingen batterier) bruker VThermo som virtuell termostat for rommet og vipps så vil VThermo se temperaturen i rommet og slå på heateren (det bestemte releet på Z-Water-enheten) for rommet.

 

Altså ingen koding i det hele tatt. Bare plasser Releet-enheten, VThermo termostaten og sensoren i samme "Rom".

 

Installer denne:

https://homey.app/no-no/app/no.almli.thermostat/VThermo/

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

4 timer siden, SigurdEide skrev:

Ok takk for svar. 
 

kan tenkes noen andre vet hvordan det skal gjøres.

 

må vel skrives en kode/parameter under Gruppe for at de skal snakke direkte sammen. 

8332540D-7B12-450E-A466-A95B18ECE1BF.jpeg

 

Om du ønsker å sette opp direkte assosiasjon mellom Z-water og termostat er det bare å legge inn Enhets-ID og relay nr under Gruppe 2 på termostaten. I mitt tilfelle hvor enhets-ID til Z-water er 18 og jeg vil benytte relay nr 7, legger jeg inn "18.7" under gruppe 2 på termostaten. 

Du må også sette 1.1 på alle assosiasjonsgrupper i z-water.

 

Anbefaler også å sette assosiasjon gruppe 1 på termostatene til "1" og lagre, før du setter den tilbake til "1.1" om du har problemer med at termostatene ikke leser av temperatur på gulvføler i AF-mode. 

Endret av semuren
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar både Master Aeon og Semuren. 
 

Jeg lurer også på om jeg kan koble sirkulasjonspumpa på en smart kontakt og programmere den til 2 min start delay (som danfossen har på

releutgangen sin. 
 

Antar jeg kan bruke de rehau ventilene jeg har? 
 

Legger ved et par bilder fra nåværende oppsett. 
 

Takk for svar, veldig bra forum og info så langt:)

70CD50EE-D98B-4C50-B197-B185F0BCDDEC.jpeg

09006C38-7DD7-4661-8765-E6B987095391.jpeg

6BE275A0-B499-423D-8AD4-DA1A00BF3D4E.jpeg

49F65161-417D-4CC5-9DA1-CE2978F5944F.jpeg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, Newname skrev:

Skal snart til med samme osystemet som deg SigurdEide, så lurte på hva fordelen er med direkte assosiasjon? En får vel ikke brukt termostatene/vbv i smarthus systemet hvis de ikke er koblet opp mot Homey? Eller misforstår jeg noe?

Forskjellen er at ved direkte assosiasjon så sender den temp info direkte til z-water ikke via homey, men kan leses av som temp sensor i homey. Unngår et ekstra ledd om jeg har forstått det riktig. Gjør at man ikke er avhengig av homey men kan styres ytterligere fra den. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 16.1.2021 den 14.37, Master Aeon skrev:

Nei, trenger ikke å skrive noe. Du bare setter Z-Water-enhetene dine som "Heater", sørger for å ha en temperaturmåler i rommet (eksempelvis Aeotec MultiSensor som kan kobles til strøm, dvs. ingen batterier) bruker VThermo som virtuell termostat for rommet og vipps så vil VThermo se temperaturen i rommet og slå på heateren (det bestemte releet på Z-Water-enheten) for rommet.

 

Altså ingen koding i det hele tatt. Bare plasser Releet-enheten, VThermo termostaten og sensoren i samme "Rom".

 

Installer denne:

https://homey.app/no-no/app/no.almli.thermostat/VThermo/

 

 

Det høres veldig overkommelig ut!

 

Har du noen tips i forhold til spørsmålene mine over rundt kobling av sirkulasjonspumpa? Lurer på hvordan jeg skal få simulert samme "atferd" med z-water som Danfossen idag gjør. Pumpa går på 230v så langt jeg klarer å se.

 

Takk for svar!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.