Gå til innhold
  • Bli medlem
Støtt hjemmeautomasjon.no!

Ekstern temperaturføler til Mitsubishi Varmpepumper


Anbefalte innlegg

Sjekket at den er montert riktig? var vel det som var problemet for en her tidligere. Hvis det er i orden er den kanskje plassert ugunstig/feil iforhold til der man ønsker varmen eller den står for nært veggen på en side så det blir veldig varmt akkurat der den står. Sjekk manualen, er en innstilling der man kan velge om den står midt på eller nærmere en vegg på ene siden hvis det er årsaken. Det ble nevnt på forrige siden her. 

 

Synes begge de jeg har er nøyaktig og treffer riktig temp på satt temp, noen ganger setter jeg den 1-2 grader over når det er veldig kaldt ute. Varmepumpa i huset står i trappeoppgangen og varmer opp 2 etasjer. 

 

Hvis alt det er riktig må du nesten bare kontakte de som har installert den for å sjekke om det er noe feil på temperatur sensoren. Eller lage en egen løsning der man styrer varmepumpa basert på en annen sensor man har. Feks setter man ønsket temperatur der til 21 grader skal varmepumpa stå på 26 grader. Men burde ikke være nødvendig å måtte gjøre det.

Endret av Dennis87
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hadde dette som en problemstilling på den gamle varmepumpa. Der var det ikke puttet isolasjon (hverken mineralull eller byggskum) i hullet for ledningene, så det var kanskje ikke så rart at det kom kald trekk som ødela for den innebygde termostaten...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Etter å ha fått innstilt riktig installation position (nevnt lenger opp i tråden) og tettet ekstra i hullet gjennom veggen er det mye bedre. Helt perfekt er det ikke, har den som regel innstilt på 23 grader for å få ca. 20-21 grader i rommet. Har ikke merket noen nevneverdig forskjell med i-See sensor aktivert eller deaktivert, men ikke hatt tid til å forske så veldig mye på det heller.

Igjen, synd om man skal betale ekstra for allslags fancy sensorer som de reklamerer for, og så virker det ikke som det burde.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kanskje den trenger den "vegg-innstillingen" når den står rett under taket?

 

Vi har en kaiteki eller hva den heter,  montert over verandadør i ett rom med 5m takhøyde. Det er åpen planløsning så den varmer opp ca 100kvm. Den står på 23 grader og det er det sensoren 12m unna måler. 

 

 

 

 

Screenshot_20191105-184803_MELCloud.jpg

Screenshot_20191105-184822_Telldus Live! Mobile.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 8 måneder senere...

Samme problem med min Kaiteki. Står 60-70cm fra taket i stuen. Har 2 temperatursensorer der og snittet av dem mot varmepumpens innebyggede tempmåling er så godt som alltid 2 grader eller mer. Må som oftest justere settpunkt enten den går på på kjøling eller varme. Har den koblet opp mot HASS via MelCloud, og får vel lage en automasjon som justerer settpunkt automatisk etter størrelse på avviket mellom int./ext. måling, men synes dette burde være unødvendig å måtte gjøre på moderne VP til 18k + montering.

 

Ekstern temp. sensor hadde antagelig løst problemet for alle som har det. Fatter ikke hvorfor ikke det blir gjort tilgjengelig som en opsjon også her hos oss..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg løste dette med en ESP8266 og programmvare herfra: https://github.com/SwiCago/HeatPump

Mere om hvordan jeg fulgte etter de andre 🙂 : https://www.hjemmeautomasjon.no/forums/topic/2887-mitsubishi-varmepumpe-på-esp8266-og-mqtt/?do=findComment&comment=64858

 

Mener det var @alekssom la til støtte for ekstern temperaturføler i denne ESP-programmvaren.

 

Litt involverende kanskje, men med bidireksjonell kontroll på varmepumpa så er man oppe i øverste divisjon med fleksibilitet.

 

 

Endret av NilsOF
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Se der ja :) 

 

Burde som sagt være unødvendig, men driver man med "smarthus" er jo dette bare nok et artig prosjekt :)

Litt mer fallhøyde om man skulle risikere å tabbe seg ut, men at man kan overstyre temperaturføler gjør det for fristende å ikke sette i gang med.

Tror jeg har alt utenom PAP kontakten liggende også.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jepp, går for det. Takk for tips.

Irriterende å kun mangle en liten plugg med litt kabel til noen få kroner, men linker til de var jo også tilgjengelig så bare å sette i gang.

Temperatur feed blir snittet av en fastmontert sensor og en på batteri (som plasseres der man sitter).

 

I dag var avviket bare 0.7 grader, men det var en halvtime etter at varmepumpen var slått av.. I drift er det som oftest et avvik på et par grader.

image.png.0bb3a89bf13bd91f6eb407e6c96cd48a.png

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når man tenker på det så er det en fysisk nødvendighet at radiatoren i pumpa har en høyere (eller lavere) temperatur enn ønsket lufttemperatur.

Differansen blir mindre dess større luftgjennomstrømning man har.

 

En ting å være obs på at det kan lagres opp ganske mye energi i og rundt vp når viftehastighet er lav.

Når energien først er opplagret så har den kun en vei å gå og det er ut i rommet.

Akkurat denne effekten er nærmest borte når man mater in ekstern romtemperatur.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da var dette implementert med en ESP01S. Fungerer fint uten pull-up på RX og TX, som du poengterte i annen tråd. 

Kanskje litt smått skuffende at varmepumpen ser ut til å operere med halve grader for er-verdi. Om jeg sender 22.7 får jeg 22.5 i retur, men på 22.8 returnerer den 23.0.

 

Uansett mye bedre enn før, så igjen, takk for tips.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Oh, ja, ninjatriks: ta differansen på romtemperatur og sett-temperatur, gange med to og legg til romtemperaturen du rapporterer inn til varmepumpa.

Da øker man nøyaktigheten med 2x +1 🙂

Fungerer så bra at jeg ennå ikke har funnet grunn til unntak.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

11 timer siden, olealm skrev:

Om jeg sender 22.7 får jeg 22.5 i retur, men på 22.8 returnerer den 23.0.


Klarer du eller noen andre i huset å kjenne på kroppen forskjellen mellom 0,25 grader? Eller halve grader? Hjemme hos meg bryr jeg meg ikke om det engang og setter temperatur i hele grader. Det er raskere. Skulle ønske det var sånn i bilen også for der går det i halve grader.

Endret av stigvi
Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, stigvi skrev:

Klarer du eller noen andre i huset å kjenne på kroppen forskjellen mellom 0,25 grader? Eller halve grader?

Kanskje, kanskje ikke.

Bruker halve grader på settemperatur hær.

Og det ble slik fordi det er et kompromiss: Fruen vil ha 23 grader og det er for vamt for meg.

Jeg argumenterte lenge for 22 eller lavere.
Resultatet ble 22,5 grader 🙂

Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 hours ago, stigvi said:


Klarer du eller noen andre i huset å kjenne på kroppen forskjellen mellom 0,25 grader? Eller halve grader? Hjemme hos meg bryr jeg meg ikke om det engang og setter temperatur i hele grader. Det er raskere. Skulle ønske det var sånn i bilen også for der går det i halve grader.

 

Skal ikke påstå jeg hadde kjent forskjell i en blindtest ;)

 

Men kommentaren gikk mer på at regulering i step på 0.5 føles litt.. pre-2020. Nå kan det jo være at den opererer med finere oppløsning for reguleringen internt, men at den returnerer er-verdi i samme 0.5 oppløsning som settpunktet (og de fleste ser vel at det å kunne stille inn 22.3 grader i en vanlig stue ville virket overkill).

 

Uansett ble jo dette nok et kjekt lite mini prosjekt :)

image.png.e728e859c793d550080adfa2289e9e5e.png

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 år senere...

En liten oppdatering. Fikk fra montør først opplyst at det var sluppet et nytt kretskort til varmepumpa. Så reklamerte dit jeg kjøpte og fikk (etter noen mnd) tilsendt nytt kort. Montør som kom for å montere nevnte da at det er en v2 av pumpene, jeg har v1. Plassering av temperaturføler var endret, da v1 måler mer på temperaturen inne i pumpa enn i rommet. 
 

Han nevnte også at det var mulighet for å montere ekstern romføler og at han ville foretrukket det over nytt kretskort. Men iom at jeg hadde fått nytt kort på reklamasjon måtte jeg nesten gå for den løsningen. 
 

Tror egentlig bare dette korrigerer målingen med noen grader, men uansett er ihvertfall problemet mindre hos meg nå. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 måneder senere...

Jeg kjøpte Kaiteki i november og fikk installert i desember. Skrudde da ned 3 aluminium varmelister med felles effektregulater, den har i 20 år holdt temperaturen innenfor +/- 0,3 grader, med føleren strategisk plassert midt i rommet på innervegg. Og god infravarme fra knærne og ned grunnet strålingen. Men så var det dette med strømprisen da... Kaiteki pumpen gir god effekt og varmer mer enn det ene rommet den står i, om viften står på 3, men termostaten er på bærtur, må sette tempen noen grader høyere enn ønsket temperatur. Akkurat hvor mye kunne jeg jo vent meg til, om dette var konstant, men det virker som det varierer med utetemperaturen og vær/vind. Vanligvis 26 grader for å oppnå 23 grader. Googlet for å finne tak i en ekstern romføler og havnet da på denne tråden. Prøvde i-see funksjonen, kunne se at ir-kamera scannet rommet og håpet på bedring. Men så var vi vekk noen timer og da trodde Kaiteki at den burde gå i nattsenk og det som verre var, for tempen var nede i 16 grader når vi kom hjem. Lenge leve kunstig intelligens. Jeg ga da full gass men oppnådde bare at utedelen ble full av is. Så her sitter jeg, med raggsokker, og er varmepumpemaskinist. Med fingeren på fjernkontrollen og blikket på termometeret på veggen. Å flytte ut sensoren ville gjort susen. Trådløst eller v.h.a. kabel. Tipper at temperaturen der den måler ikke er representativ for rommet. Også interessant det som skrives her om lekkasje i yttervegg, skal sjekke dette og tette rundt drensrør, det kan forklare effektvariasjonene i forhold til utetemp (som har variert mellom -4 og +8 ). Har ingen form for smarthus styring, og har heller ikke (foreløpig) Kaitekien på nett. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vil ikke gå ut og si at folk skal plukke fra hverandre ting og prøve seg med pettersmart løsninger. Garantien ryker jo gjerne da. Men jeg kunne ikke dy meg. Så varierende som den termostatløsningen har vært så har misnøyen økt til et sånn nivå at jeg måtte gjøre noe. 

 

Etter fikling med en lang rekke plastdeksler pluss en håndfull skruer kom denne feite gamle elektrikeren endelig til sakens kjerne, kretskortet og temperaturføleren (RTI 1).

Denne sitter festet innvendig på et sted der fuglene må vite hva den føler. Den har noen cm med internwiring.

Løsnet den da, og borret et lite hull og førte den ut så den nå stikker ut på siden av innedelen.

Tettet også bedre rundt hullet i veggen der de tre rørene og strømmen kommer inn.

 

Nå har pumpen gått en time med dette oppsettet, med fjernkontrollen på 24 grader, luften rett fram og viften i stilling 3. Døren står oppe inn til bestestuen og ut i gangen, slik det har vært siden den ble innstallert for en måned siden. Digitalt termometer på veggen viser nå 23 grader inne og 5.5 grader ute.

Om den stadig, over tid, er ustabil, så vil jeg forlenge den korte ledningen til den når et sted der den ikke er i kontakt med luften rundt selve pumpen. Og da lavere ned, f.eks. en meter over gulvet som er det nivået vi oppholder oss når vi sitter. (En annen crazy ide jeg har er å legge en akvariepumpe under sofaen og la en slange forsyne temperaturelementet med luft fra gulvnivå.)

Da det trolig er svært lave spenninger gjenom temperaturelementet, så må jeg bruke litt kabeltverrsnitt, f.eks. 1,5mm2.

 

P.S:

Etter montering sitter jeg igjen med to løse skruer og en plastbit..... Men nå vet jeg hvordan den henger sammen, så skal en tur inni der igjen og få alt på plass :)

 79070486-CA8C-4A6F-9060-547B43F17064.thumb.jpeg.db222a13c5190388a1ac1e5bbe843854.jpeg

2D406EA4-2215-49FF-8C1A-4BCA530E4701.jpeg

66004A6E-B934-4A7C-A40D-0A2AA06946A8.jpeg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.