Gå til innhold
  • Bli medlem
Støtt hjemmeautomasjon.no!

Ny effekt-tariff. Hva nå?


Join

Anbefalte innlegg

Hei!

 

På bakgrunn av forslaget om ny effekt-tariff, så ser eg etter løsninger for å kunne redusere "peak"effekt, for å unngå høgere nettleige.

Om eg har skjønt det riktig, er det den timen siste måned med det høgeste gjennomsnittet som blir brukt for å fastsetter strømtariffen din.

https://e24.no/energi/i/3Jg2Ov/nytt-nettleieforslag-slik-kan-stroemregningen-din-bli-paavirket

 

 

Mål nummer 1 må vere å unngå at det høgeste registrerte forbruket over en time øker. Unngår vi økt strømtariff, er all strømbruk billigere enn ved høgere strømtariff/nettleige?

 

Kan man lage et generisk tillegg i Homeseer, som kan administrere forbrukere etter behov, basert på totalt strømforbruk på en strømmåler på inntaket på huset?

------

Konseptet:

 

*Tanken er å definere alle forbrukere med navn og spesifisert effekt, adresse, og prioritet(1-2-3--> opp til antall enheter i oppsettet).

*En strømmåler på hovedstrøm inn i huset som leser effektforbruk.

*Historikk over siste 31dager(mnd), som setter en grense for høgeste snittforbruk man forsøker å styre etter.

*Får man besøk og setter på kaffitrakter, vaffeljern, koketopp og stekeovn etc, vil f.eks varmekabler, varmtvannsbereder, panelovner og/eller elbillader ikkje legge seg inn, før det "manuelle" forbruket går ned og det er rom for forbruket.

*Då kan Homeseer sette inn enheter ved "ledig" kapasitet. Om det er 1000W opp til høgeste snittforbruk, kan den panelovnen på 900W settes inn igjen.

------

På ditt eget oppsett kobler du sammen enheter for input og output i Homeseer, valgt etter dei enheter som er lagt inn hos deg. Då er man ikkje låst til spesielle enheter eller systemer. 

Er det mulig å sette opp PID logikk i homeseer, som håndterer hvilke enheter som får lov å ligge inne med forbruk? 

 

 

NÅ er forbruket over grensa, no må DEN enheten legges ut. Forbruket kan i kortere perioder vere høgre, men det er snittet som er interessant.

 

I mitt tilfelle har eg KNX i huset, kobla til Homeseer via KNX/IP-interface, i tillegg til Z-Wave. Så om forbruket må kontrolléres, må eg kunne sende beskjeder over fleire plattformer.

Om strømforbruk blir rapportert over Z-wave, via KNX-enhet eller HAN-porten, veit eg ikkje enda, men må kunne sende beskjeder til alle styrbare enheter i oppsettet mitt.

 

Eg finn ikkje noko på Homeseer forumet som ser ut til å kunne brukes her.

 

 

Kjør debatt! :)

 

 

Mvh

Endret av Join
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg peaker stort sett på ca 9 kW. Har en 3 kW VVB, ca 3-4 panelovner på rundt 1 kW og 4 rom med varmekabler fra 0,5-3,5 kW. Jeg tenker å løse dette enkelt - hvis TibberSeer melder at effektuttaket nå er over f.eks 7 kW, slå av VVB i 1 time. Hvis VVB er avslått og effektuttaket likevel er over 7 kW, senk temp på vaskerom/bad/soverom med 0,5 grader i 1 time. Hvis det fortsatt er over 7 kW, senk temperatur på stua med 0,5 grader i en time. 

 

Tror noe så enkelt skal være nok for å hindre at man får mer enn 7 kW som grunnlag for effektleddet. :) 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er nettopp dette jeg hadde i tankene da jeg lagde et system med bayesian sensorer for å styre varmekabler og ovner. Det blir trivielt for meg å legge inn f.eks. platetopp og effekt totalt på huset som innganger til varmestyringen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det en måte å halde kontroll på snittet på inneværende time? Forventa forbruk med nåværende forbruk/forbrukt hittil i inneværende time?

 

Og snittet for inneværende periode/ 31dagar, slik det kan brukes som trigger i eventer?

 

Om du allerede har en time med 8KWt i snitt i inneværende periode, er det kanskje mindre å hente på å kutte strøm, så lenge du ligg under det?

 

Om du har et snitt på 3KWt som snitt i siste periode, er det større gevinst å unngå å overstige dét?

 

Det går kanskje å programmere handlingsmønster i eventer, men blir nok en del "IF", "AND IF", "BUT IF", "THEN ".

 

Ser for meg at trigger/grense må vere snittet av timen med høgast forbruk siste 31 dager/ og/eller om perioder f.eks går frå 1.kvar måned.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vurderer beste måten å gjøre dette på nå. Enten via TibberSeer eller via en egen plugin for dette.

  1. Definer lastene dine og og les ut effekt de har. Effekten må kanskje forhåndsdefineres fordi hvis den er 0 i et gitt øyeblikk der "beregningen" gjøres er det vanskeligere å predikere hva det kan bli i fremtiden, men det får vi se på etter hvert.
  2. Angi hvilken vekt eller viktighet disse har, på en skala fra 0 til 100% (dvs. 0 til 1). 0% er selvfølgelig helt uviktig, 100% betyr "helst ikke rør, for pokker"
  3. Bruk TibberSeer el.l. til å definere gjennomsnittsstrømforbruket ditt denne timen.
  4. Bruk TibberSeer el.l. til å predikere strømforbruket ditt for neste time, basert på forbruk siste 5 minutter, siste 10. minutter og siste 30. minutter, eller kanskje også enda lengre intervaller (der disse må vektes litt forskjellig).
  5. Basert på denne prediksjonen kalkulerer man da når hvilke termostater, VVB, panelovner, etc man må slå av innen kl. X for å få timesforbruket ned under grense Y.
  6. ???
  7. Profit. :) 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

14 minutter siden, Moskus skrev:

Basert på denne prediksjonen kalkulerer man da når hvilke termostater, VVB, panelovner, etc man må slå av innen kl. X for å få timesforbruket ned under grense Y.


Ikke bare slå av, men også når tid det er lurt å slå de på for å oppmagasinere varme. Kan fort bli veldig komplisert ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

47 minutter siden, stigvi skrev:

Det er uklart for meg om effekttrinnet er "trinnløs", har bare et trinn eller mange trinn. Og i så fall, hva blir trinnene?

Det er vel ikke på det rene enda...

 

1 time siden, stigvi skrev:

Ikke bare slå av, men også når tid det er lurt å slå de på for å oppmagasinere varme. Kan fort bli veldig komplisert ?

Ja, derfor tenker jeg at man hopper over det. Termostatene får styre det, men tåle å bli overstyrt når det er "krise". ;) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har effekt-tariff.
0-5kw = 37,5kr/kw pr mnd
5-10kw = 50kr/kw
10-15kw = 62,5kr/kw
15-> 75kw/kw

Jeg har også El-bil, som kan lade med 11kw...samt varmepumpe til all varme/varmtvann.
Grunnforbruk er i snitt 1-2kw i timen, selv og VP bruker 4kw når den ligger inne. Men den går i snitt 25% av tiden. En gang i uken varmer den opp varmtvannet til 70 grader, da benyttes varmeelement på 6kw...og det tar 1,5-2 timer. Har prøvd å dytte dette 0,5 time slik at den starter midt i en time, for å fordele effekten på flere timer, men hjelper ikke pga varigheten.

I desember hadde jeg ikke smart/effekt styring av bil-lader, og var oppe i 13-14kw som maks effekt, om lading traff samtidig som varmepumpe. Denne startet normalt natt til lørdag...samtidig som smartlading fra Tibber skulle spare 5-10 øre på å lade smart. Men hjelper jo ikke når jeg for å spare litt strøm må betale 350kr mer i effektavgift.

Jeg har nå effektmåler på bil-lader (Wallbox Pulsar Plus) som gjør at lading ikke gjør at forbruket i huset går over 7kw.


Jeg kunne ønske med at ikke bare interface mot varmtvannstanker og varmekabler er med i slik funksjonalitet, men også interface mot billadere. Tross alt blir en varmtvannstank på 2kw liten i forhold til 5-10kw billading.
Om en kunne bruke strømmåler med interface til HS til å justere/begrense ladestrøm hadde det vært gull. For uten å ha med dette, mister iallefall de med er-bil en stor justeringsmulighet for laststyring.

Noen som vet om det er plugin tilgjengelig for noen ladere i det hele tatt?
Tibber+Pulse interfacer Easee...Wallbox interfacer sin egen PowerBoost, er flere som har egne løsninger. Men ingen som kan integreres i Smarthus enda.

TA



Sent from my iPhone using Tapatalk

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tilnærming til forbruk inneværende time:

Forbruk 1 minutt x 60 = Forbruk 1 time.

 

Forbruk i inneværende time:

Forbrukt hittil + (inneværende minutt x rest minutt i timen) skal bli maks snitt for høgste 60min periode de siste  44640minutt, 31dagar.

 

Er forbruket over, så kan Homeseer ta bort en forbruker.

Etter 1minutt, er forbruket over snittet, kan Homeseer ta bort en forbruker. 

 

Osv. Då burde vi aldri overskride forbruket med "automatiske" justeringer. Eller om man legg inn forbruk manuelt, under grenseverdien. 

 

Blir resultatet lavere enn høgaste snitt, kan Homeseer legge inn forbruker, om innlagt verdi + kalkulert snitt i inneværende time blir under høgste snittverdi siste 31dager.

 

Så kan man jo legge inn at man må ha varmtvann, gulvvarme, varmepumpe under visse verdier, men då må man ha grenseverdier som endrer på prioritering. 

 

Er eg på rett veg med tankegangen?

 

Mvh

 

Endret av Join
Lenke til kommentar
Del på andre sider

52 minutes ago, Moskus said:

"Verste time siste X dager..."'

Alt finnes jo i tibber, skal se hvor enkelt det er å laste ned.

Hmm, nå var det ikkje min intensjon å gi deg meir arbeid..

 

Men tenker om Tibber kan levere ekte, faktiske tall opp mot forbruket mitt, vil resultatet bli meir holdbart og nøyaktig.

 

:)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ei anna løsning kan vere batteribank:

 

Inverter/omformer, 200Ah 48V litium batterier. Blir det ca 9,6kWt kapasitet?

 

Gir 4timer 2,2kW ut.

7timer ladetid frå tom.

 

Kjapp kalkulatoreffekt, uten virkningsgrad..

 

Screenshot_20200211-205200_Chrome_zpsczy

 

Men skal litt til å tjene inn igjen en slik pakke, pluss installasjonen..

 

:)

Endret av Join
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 10.2.2020 den 20.47, bjornepappa skrev:

Og ein device for snitteffekt i inneværende time kunne jo vore nyttig... ?

I know. Jeg må bare finne beste måten å regne det ut på siden Tibber dessverre ikke tilbyr det i sitt API.

 

11 timer siden, Join skrev:

Ei anna løsning kan vere batteribank:

Ikke med den investeringskostnaden, ser det ut som. ;) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

On 12/02/2020 at 09:41, Moskus said:

I know. Jeg må bare finne beste måten å regne det ut på siden Tibber dessverre ikke tilbyr det i sitt API.

Kan vi få til det her, ved kun å sjå på snitt av siste timen sitt forbruk?

 

Siste timen er målte data og er kjent. 

 

Trenden for sist time er kjent. Med strømtopper og daler.

 

Vi veit nå-forbruk.

 

Må man beregne alle punkt frå 1time bak i tid+1time, til nåtid,for å rekne ut det snittet man kan ha?

 

Eksempel: Eg vil vite kor mykje strøm som kan brukes frå nåtid til om 5minutt.

 

Dvs. nåtid - 55minutt+5minutt. Då vil :

(snittet av verste time i mnd) - (forbruk siste 55minutt)=ledig kapasitet for neste 5min.

 

Eller, frå nåtid til om 30minutt:

Snitt frå nåtid - 30minutt +30minutt.

(snittet av verste time i mnd) - (forbruk siste 30minutt)=ledig kapasitet for neste 30min.

 

Vil det vere høgere forbruk i nåtid enn gjennomsnittet(matlaging, manuelle forbrukere), vil det bli vesentlig mindre ledig effekt, til man til slutt går over det gamle "verste forbruket i 1time", og får ny, høgare snitt-referanseverdi. 

 

Med å gjere det slik, vil man kanskje vite frå sekund til sekund, ledig kapasitet?

 

Berre idemyldring for problemløsning.. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 

2 hours ago, Moskus said:

Den kommer ialllfall ikke ut av Tibber sitt API...?

Men om vi logger realtid strømforbruk siste timen, kan vi kanskje bruke dét som datagrunnlag? 

Hvilke miljø kan man bruke som grunnlag for kalkulering av data?

 

Vi må vel i praksis logge siste månaden og bruke dette som datagrunnlag for utrekning av høgste gjennomsnittsforbruk, om det ikkje ligg i Tibber?

 

I Excel veit eg det er funksjoner for utregning av middelverdier over datagrupper/grafer.

 

Kan man bruke Excel 60ganger i minuttet(eller etter kvar opdatering frå Pulse) for dette?

 

Tek gjerne imot tips på søkeord for å lese om script eller program for håndtering datasamling  og utrekning av dynamiske data. :)

 

Eg finn ikkje relevant materiell på nett..

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 timer siden, Join skrev:

Men om vi logger realtid strømforbruk siste timen, kan vi kanskje bruke dét som datagrunnlag? 

Ja, det går selvfølgelig an.

 

2 timer siden, Join skrev:

I Excel veit eg det er funksjoner for utregning av middelverdier over datagrupper/grafer.

Akkurat det er triviell matematikk i alle programmeringsspråk.

 

2 timer siden, Join skrev:

Kan man bruke Excel 60ganger i minuttet(eller etter kvar opdatering frå Pulse) for dette?

Excel er tregt til slikt, og man må i så fall bygge et interface for å snakke med Excel. Det er nok å gå over bekken etter vann.

 

2 timer siden, Join skrev:

Tek gjerne imot tips på søkeord for å lese om script eller program for håndtering datasamling  og utrekning av dynamiske data. :)

Min plan er foreløpig å legge alle siste verdier i forskjellige lister når det kommer data. Så er det bare å regne ut snittet for alle verdiene i lista.

Må lagre selve strømbruket og klokkeslettet, og så kjøre en rutine som fjerner eldre data enn si hvert 5. minutt eller 60. minutt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva med [sumKWHdenneTimen]+[NåTibberEffekt]/3600*[sekunderSidenForrigeTibberEffekt]

Dvs en regner ut hvor mange kWh det har gått siste 1-2-3sekunder og legger det til summen for inneværende time.

Men vet ikke hvor ofte Tibber Pulse dytter inn data...

TA


Sent from my iPhone using Tapatalk

Lenke til kommentar
Del på andre sider

15 minutter siden, Truls skrev:

Men vet ikke hvor ofte Tibber Pulse dytter inn data...

Hvert 2.5 sekund.

 

Det er litt for variert til at det gir noen mening. Det er nok bedre å bruke et visst snitt, og jeg tror at til og med 5. minutters snitt kan være for kort tid til å prøve å estimere forbruket den neste timen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 hour ago, Moskus said:

Min plan er foreløpig å legge alle siste verdier i forskjellige lister når det kommer data. Så er det bare å regne ut snittet for alle verdiene i lista.

Må lagre selve strømbruket og klokkeslettet, og så kjøre en rutine som fjerner eldre data enn si hvert 5. minutt eller 60. minutt.

Då blir det 2 lister, en med data frå Pulse, der alle data eldre enn 60minutt blir sletta,(eller overført til liste nr 2) som utgangspunkt for beregning av time-snitt

 

og

 

Ei liste der alle 60minutt blokker med høgare kW-snitt enn det som ligg i lista allerede, (eller alle time-blokker overført frå liste 1) , blir lagt inn? Og data eldre enn 31dager slettes, (eller om man får det til opp mot kalender/terminforfall).

 

Om eventuelt denne lista nullstilles 1. i mnd, må vel passe sammen med strømleverandør sine regler for utrekning av effekt-tariff.

Endret av Join
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er nok bedre å bruke et visst snitt, og jeg tror at til og med 5. minutters snitt kan være for kort tid til å prøve å estimere forbruket den neste timen.


Jeg har ett forbruk der det er ca 500w grunnlast, hvor kjøleskap og varmepumpe (luft/vann) stadig kommer inn med forbrukstopper. Varmepumpen kjører på med 3kw ca 10-15 min i timen, så må ha «plass» til dette. Men kan være tilfeldig om den treffer denne, eller neste time..




Sent from my iPhone using Tapatalk
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.