Gå til innhold
  • Bli medlem
Støtt hjemmeautomasjon.no!

Styrbare RGB Ledlister for utendørs bruk


AldriFerdig

Anbefalte innlegg

Jeg er lat 😉

Om det er mulig å lage permanente løsninger som gjør at jeg slipper å henge opp spesielle lys til jul, halloween og om kona/unger ønsker noe spesielt, så er jeg villig til å legge litt arbeid i det. Min helt sikkert ikke originale ide er å ha styrbare (Homeseer) RGB ledlister fast montert ute på en del strategiske steder, og så bruke dem både som utebelysning og jule/effektbelysning.

 

De jeg har funnet så langt er Philips Hue ledlister på 5 meter, men de har et par klare ulemper. 1) De er dyre. 2) De kan ikke kobles sammen så jeg må opp med kontakter hver 5 meter

 

Spørsmålet til den eminente forsamling - hvilke ledlister anbefaler dere?

Krav:

1) Styrbare fra Homeseer

2) Mulighet med lange lister, eller mulig med sammenkobling.

3) Farger

4) Pålitelige - siden mønet er 9 meter opp og jeg ikke har tenkt å skifte dem ofte. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Supert, takker.

Holder på å se gjennom videoene nå. Må børste støvet av gamle programmeringsferdigheter ser jeg. Likte aluminiumsprofilene og strømmating med enkle ledere i profilen. Maskinvaren kan stå i en varm, tørr og isolert terassebod som deler vegg med begge ytterveggene hvor det er aktuelt med lys. Det er strøm der, men ikke nettverk. Maskinrommet er selvsagt en etasje ned og diagonalt helt på andre siden av huset, men mindre enn 180 meter unna så det går bra. 

Så er det bare å prøve å unngå å gå berserk og unngå å lage en 9 meter lang og 50 cm høy ledmatrise. 🙂 Men kanskje en 1*1 meter matrise på tynn kryssfiner som kan henges ut under loftsvinduet ved spesielle anledninger. 20 striper bør gi en fin effekt.

Kan noen stoppe meg? 😉

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har en mengde IP68 RGB LED lister fra Kina i Poolen, koster ingenting i forhold til her på berget og har vist seg å funke godt i et par år nå. Hele greiene er inni en silikonslange med lav D fasong slik at baksiden er helt flat og jeg har limt de fast i poolen med Tec7, da sitter de ikke veeeeldig fast men fast nok.

Endret av SveinHa
Lenke til kommentar
Del på andre sider

13 hours ago, Moskus said:

Ikke veldig. :)

WLED er ferdig kompilert, det er bare å flashe en NodeMCU eller ESP32. mscMQTT kan være MQTT-broker og støtter WLED ut av esken.

 

Nå har jeg ikke flashet noe siden 80-tallet, hvis vi da ikke snakker om enkel applikasjoner som gjør alt for deg f.eks. ved oppgradering av BIOS.

MQTT kjenner jeg bare litt til. Jeg bruker AMQ i jobbsammenheng for integrasjonsløsninger, men køer, topics, publish, subscribe, brokere mm er godt kjent materiale.

mscMQTT synes å kunne fungere som MQTT klient og broker, og kan styres via konfigurasjon fra HomeSeer. 

 

WLED hadde jeg litt problemer med å finne god dokumentasjon på, men jeg håper denne er korrekt: https://github.com/Aircoookie/WLED/wiki

WLED synes da å være en kontroller for led-lister basert på ganske standard maskinvare. 

WLED støtter en rekke grensesnitt ut av boksen, HTTP/GET/POST/JSON og MQTT inklusive. Når MQTT brukes så er WTT en klient som har et predefinert sett av topics den lytter på, og som den aksepterer kommandoer via. Jeg håper det finnes en bedre dokumentasjon enn denne https://github.com/Aircoookie/WLED/wiki/MQTT

 

Så langt virker det logisk og greit nok hvis min forståelse stemmer. Liken til videoserien over gjør at jeg føler at led-lister og skinner for å montere er ok, og en rask sjekk på amazon.de bekreftet at de i det minste hadde mye relevant. Muligens billigere andre steder, men det er greit å ha en pålitelig kilde som er lett tilgjengelig.

 

Det gjenstående er da maskinvaren det skal kjøre på.

Jeg vil gjerne ha en ferdig løsning med alt, inkludert en RJ45 ethernetport inkludert. Om den kan bruke PoE så hadde det vært fint. Strømforsyningen blir da kun for å drive led-stripene. Kablet ethernet er et visst poeng siden WLED ikke syntes å støtte mye sikkerhet.

 

https://shop.allnetchina.cn/products/quinled-dig-quad-digital-led-controller Ser bra ut, men kun wifi. Synes å ha et meget aktivt miljø.

 

Jeg hadde egentlig tenkt en hel liste med ganske ferdige produkter som kunne brukes, men det var bare denne jeg egentlig likt. Kanskje mest fordi websidene hadde mye informasjon.

 

 

Er det annen maskinvare som kan anbefales? Og som sagt, svært gjerne med kablet ethernet. Jeg har kikket på alt som ble anbefalt på WLED maskinvaresiden, https://github.com/Aircoookie/WLED/wiki/Compatible-hardware, men den trenger jo ikke å være oppdatert.

 

 

 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

9 timer siden, AldriFerdig skrev:

Er det annen maskinvare som kan anbefales?

DIG-Uno (som du linket til) er nok blant det beste du kan få, siden det skal være utendørs. Kan være veldig greit med sikring.

Innendørs kjører jeg direkte på en NodeMCU eller ESP32, de koster et par 10ere på Aliexpress.

 

Jentene mine og jeg lagde et utendørs juletre i år, basert påen Dig-Uno som @aarpi3 donerte.
Etter jeg filmet videoen har vi bygget ut med flere synkroniserte striper i vinduskarmene, og til slutt strakk vi en laaang Twinkly-lenke (som oppleves mindre fancy nå etter oppdagelsen av WLED) opp i mønet og takrenner.

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Etter litt mer lesing. 

Det synes som om WS2812b er en grei standard. Men jeg har problemer med å vurdere lysstyrken. Som jule+++belysning er den helt sikkert grei, men er den lyssterk nok til å også å kunne fungere  som utebelysning? Eller er det nødvendig med en egen hvit-led (RGBW) der man også ønsker utelys? Alternativt, er det best med to striper?

 

Jeg finner en rekke små hw-løsninger (f.eks. https://www.amazon.com/BSOD-Connector-WS2812B-Strip10pack-without/dp/B07CZBQWN4) for å koble sammen ledstripene. De gjør det enkelt med lengre strekk enn 5 meter. Men jeg klarer ikke å finne koblingsklips som gjør det enkelt i koble til ekstra strøm i sammenkoblingspunktet. Noen som har tips? Det går selvfølgelig an å bare lodde på ledninger, men det føles som noe som burde ha en enkel løsning.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei igjen

 

Etter enda mer leting, og litt flaks, fant jeg dette kortet: https://www.olimex.com/Products/IoT/ESP32/ESP32-POE-ISO/open-source-hardware 

Det støtter PoE og løser problemet med strøm for kortet, og sikkert nettverk.

Er det noen som har prøvd det?

Gitt at den er ESP32-basert så bør det vel være mulig å få WLED til å kjøre på den?

 

Hvis jeg skjønner det rett så styrer man LEDene med en datastrøm på midtlederen for WS2812B, og signalet er ca. 0-5 V avhengig av. Er det samme signalering på f.eks. 12V led-striper?

Dvs. er det mulig å la kontrolleren få strøm fra PoE og styre datakanalen (nesten) direkte, og så ha en ekstern strømforsyning som leverer +5/+12V og jord for å ha strøm nok til å lyse?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

11 timer siden, AldriFerdig skrev:

Dvs. er det mulig å la kontrolleren få strøm fra PoE og styre datakanalen (nesten) direkte, og så ha en ekstern strømforsyning som leverer +5/+12V og jord for å ha strøm nok til å lyse?

Ja. :) 

Men du må ha felles jord.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

13 hours ago, Moskus said:

Ja. :) 

Men du må ha felles jord.

Hmmmmm

Aksepterer det, men hvordan blir det hvis kortet får strøm fra PoE. Den jorden vil jo være forskjellig fra strømforsyningens jord, hvilket sikkert betyr at noe må være mellom som isolerer kretsene (ESP32-kortet og led-stripenes styresignal) fra hverandre. Det høres ut som et problem som bør være løst på en standard måte.

Tips om navn på noe slikt?

 

3 hours ago, gullfrode said:

Denne er litt informativ synes jeg. 

Svært informativ, og overbeviste meg helt klart om at 5V er passe spennende. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Etter mer tenking trekker jeg følgende konklusjoner:

  1. PoE bare forvansker og er ikke egentlig nødvendig siden man uansett må ha en strømforsyning for LEDene.
    Kabling er ønskelig, men innledningsvis kan jeg leve uten.
    QuinLED-Dig-Quad (https://quinled.info/2020/06/17/quinled-dig-quad/) er et glimrende valg. Uno-versjonen også.
    Utvikleren svarte at han jobbet med en kablet versjon, så det synes å være en grei plattform å starte på for en nybegynner.
  2. 5V rund baut synes å være tryggest. Hvis alle LED-striper legges i aluminiumsprofiler så bær selv et gammelt trehus føle seg trygg. 😉
  3. Det er lurt å velge en leverandør av LED-striper og så holde seg til den for at alt skal se og virke likt.
    Stripene bør være av god kvalitet siden de kan være vanskelige å skifte.
    Eksempel på ok stripe: https://www.btf-lighting.com/collections/pixels-led-strip-1/products/ws2812b-led-pixel-strip-30-60-74-96-100-144-pixels-leds-m 
    Hvis man trenger mer lys et sted, bruk 60/144 LED pr. meter, ellers 30 pr. meter for stemning og pynt.
  4. WLED er selvsagt.
  5. Ok strømforsyning av samme grunn som 3. Mye ekstra arbeid hvis den ødelegger stripene.
    Anbefaling?
  6. Sammenkobling av striper er enklest med "klemmer" som denne https://www.banggood.com/10PCS-3-Pin-10MM-IP20-Board-to-Board-LED-Tape-Connector-Terminal-for-1903-2811-2812-RGB-Strip-Light-p-1423274.html?cur_warehouse=CN, men så langt har jeg ikke funnet noen som er laget for power injection. Det synes jeg er rart siden det tydeligvis er helt nødvendig for lengre strekk enn 5 meter. Og hva er vitsen med å skjøte stripene sammen hvis de ikke lyser skikkelig?
    Anbefaling?
  7. Kanaler. Mengder å velge mellom, f.eks. https://www.amazon.com/dp/B07MNR18H1/ref=syn_sd_onsite_desktop_64, som også har sorte kanaler med sotet deksel.

Det bør dekke det meste. Jeg er fremdeles på jakt etter den gode løsningen på et par områder, spesielt for enkel sammenkobling med power injection.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Etter mer tenking trekker jeg følgende konklusjoner:
  1. Ok strømforsyning av samme grunn som 3. Mye ekstra arbeid hvis den ødelegger stripene.
    Anbefaling?
  2. Sammenkobling av striper er enklest med "klemmer" som denne https://www.banggood.com/10PCS-3-Pin-10MM-IP20-Board-to-Board-LED-Tape-Connector-Terminal-for-1903-2811-2812-RGB-Strip-Light-p-1423274.html?cur_warehouse=CN, men så langt har jeg ikke funnet noen som er laget for power injection. Det synes jeg er rart siden det tydeligvis er helt nødvendig for lengre strekk enn 5 meter. Og hva er vitsen med å skjøte stripene sammen hvis de ikke lyser skikkelig?
    Anbefaling?


  3. https://www.kjell.com/no/sok?q=Mean+well
    Kjøpte selv Mean well fra Ali Express.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.