Gå til innhold
  • Bli medlem
Støtt hjemmeautomasjon.no!

Tenker prøve meg på Home Assistant, men hvor begynner en?


Anbefalte innlegg

ZWaveJS2MQTT skal erstatte zwaveJs. Installasjonen avhenger om du bruker hassos (ferdiglaget image av operativsystem + home assistent) eller om du legger til docker selv.

Enklest er hassos. Se denne lenken for installasjon: https://www.home-assistant.io/installation/. Deretter gjør dette: 

Hvis du vil installere ZWaveJS2MQTT som docker installasjon kan du følge denne bruksanvisningen: https://flemmingss.com/how-to-set-up-zwavejs2mqtt-on-a-raspberry-pi-and-integrate-it-with-home-assistant/

 

FAQ fra zwavejs her: https://www.home-assistant.io/integrations/zwave_js/#installation-and-configuration. Det vil bli litt prøving og feiling i starten. Bruksanvisningen for å bytte mellom zwavejs til zwavejs2mqtt noe forvirrende.

Can I switch between the Official Z-Wave JS add-on and Zwavejs2Mqtt?
You can, but you cannot run them both at the same time. Only one of them can be active at the same time.

How do I switch between the Official Z-Wave JS add-on and Zwavejs2Mqtt?
Switching does not require renaming your devices.

Disable the Z-Wave JS integration. Do not remove the Z-Wave JS integration or you will lose all device and entity naming. This will automatically stop the official Z-Wave JS add-on.

Note your network security keys from the official add-on.

Install and configure the Z-Wave JS to MQTT add-on, including setting the location of your Z-Wave device and the network security keys.

Add the Z-Wave JS integration again (even though it is still installed), and uncheck the “Use the Z-Wave JS Supervisor add-on”. Enter the correct address for the community add-on in the URL field in the next step.

Uninstall the official Z-Wave JS add-on.

Enable the Z-Wave JS integration.

 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har installert HA som VM på serveren, benyttet Vmware Workstation (.vmdk). Tanken er på sikt å få det over på en nuc eller rpi, men først må jeg finne ut hva jeg er komfortabel med å bruke av de ulike systemene. 

 

Bare å kaste seg i det, så kommer jeg tilbake når jeg har noe mer konkrete spørsmål :)

 

Takk for hjelpen så langt

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 måneder senere...

Drar opp igjen denne tråden, døde ut hele prosjektet sist. Pusse opp tar for mye tid at det en egentlig har lyst å gjøre faller helt bort.

 

Men nå er det bare småting igjen, litt listing, rydding og den type ting. Ikke noe som brenner lengre.

 

Så da blir det nytt forsøk på HA.

Har fjernet de zwave enhetene jeg la til sist, det som henger igjen nå er Philips hue med sine enheter, og zwave + ZigBee usb dongle.

 

Må disse også excludes fra HA? Tanken er å begynne helt på nytt med HA på rpi4. Endre og navngi i Hue først, fjerne enheter ser som ikke er i bruk osv. Og så til slutt få ting inn i HA.

 

Så jeg begynner med ett enkelt spørsmål.

 

Må hue og ZigBee+zwave excludes, eller kan jeg bare stenge ned og flytte det til ny installasjon?

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 

On 21/06/2022 at 20:29, ProphetSe7en said:

Må hue og ZigBee+zwave excludes, eller kan jeg bare stenge ned og flytte det til ny installasjon?

 

Zwave usb dongle har informasjon om de gamle enhetene. Denne må du mest trolig resette før du starter på nytt. Dette kan du gjøre i z-wave-js. Du bør prøve å eksludere alle z-wave enheter før dette skjer ellers må du resette z-wave enhetene.

image.png.bd8386a08da561fbb84d75857577b0e5.png

Du kan jo også prøve å migrere fra tidligere z-wave implementasjoner: https://www.home-assistant.io/integrations/zwave_js/#migrating-from-previous-z-wave-implementations

 

Zigbee usb dongle har også informasjon om de gamle enhetene og bør også resettes. Jeg tror dette skjer automatisk i zha og i zigbee2mqtt når du legger til addon.

 

Å legge ikea zigbee enheter er enkelt. Trykk seks ganger på lysbryteren så vil enhet bli resatt og inkluderen til ny zigbee kontroller vil da skje.

For å resette Hue enheter er det enklest å bruke en Hue dimmer nært inntil pæren. Du må da trykke øverste og nederste knapp samtidig på Hue dimmer og vente på grønt lys fra dimmer. Se denne Youtube video: https://www.youtube.com/watch?v=qvlEAELiJKs

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Startet på nytt i dag. Home Assistant installert på en rpi4 med en ssd disk.

 

Har installert Z-Wave JS to MQTT og lagt til z-wave JS integrasjon, valgte da a0d7b954-zwavejs2mqtt og har fått kontakt. Valgt riktig usb inngang for z-stick og alt ser ut til å virke som det skal.

 

Men jeg får ikke lagt til noen enheter. Har prøvd å legge til heatit z-dim2 og heatit z-trm3, men Home Assistant finner ingen av de. Trykker reeset på z-dim, velger å legge til ny enhet i home assistant, men den timer ut og ikke noe skjer.

Endret av ProphetSe7en
Lenke til kommentar
Del på andre sider

For lang avstand fra USB-stick til enhetene du prøver å legge til?

 

Prøv med Z-TRM3, det er lettere med den da man kan se i displayet at den står i inkluderingsmodus. Resett den først (hold inne senter og høyre tast i 20 sekunder til det står Res i displayet).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvilke z-wave controller har du?

Hvis du har en Aeotec z-stick 7 må du oppgradere firmware da tidligere firmware gjør kontrolleren ustabil. Se mer om dette her: https://www.home-assistant.io/docs/z-wave/controllers/#supported-z-wave-usb-sticks--hardware-modules

 

Du kan gjøre firmware oppgraderingen i z-wave-js gui

image.png.7bae9f8dee54051568ad6ce5a8fddc16.png

Endret av haraldov
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har en z-stick 5, så fant ut at den støtter ikke å scanne qr visstnok.

 

Fikk uansett lagt til det jeg slet med i går. Gjorde det samme i dag som i går, og de gikk rett inn denne gang. Prøve med z-dim2 nå også, og er alt kommet ett steg lengre enn i går.

 

Men det blir veldig uoversiktlig når jeg legger til ting ser jeg. Nå har jeg bare lagt til to ting fra kjøkkenet, men jeg ønsker jo ikke at forsiden på Home Assistant skal bli så uoversiktlig som dette.

 

1938311145_Screenshot_20220801-153604_HomeAssistant.thumb.jpg.2b5bf7d4a20e1c6924d7291bd8ac3229.jpg

Endret av ProphetSe7en
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Prøver å få til en sak her.

 

Jeg har z-wave dimmer i spisestuen og en i tv-stuen, disse er lagt til. Jeg har også lagt til en slik z-wave bryter med 3 knapper som henger utenfor soverommet.

Jeg ønsker å gi disse knappene ulike funksjoner. Feks en knapp til lys i spisestuen og en til lys i tv-stuen, men finner ikke helt ut hvordan dette gjøres.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

19 hours ago, ProphetSe7en said:

jeg ønsker jo ikke at forsiden på Home Assistant skal bli så uoversiktlig som dette.

 

Home Assistant Dashboard (ble kalt Lovelace tidligere) er enkel å tilpasse. Se video her på denne siden: https://www.home-assistant.io/dashboards/. Du kan fjerne og legge til cards i forsiden.

 

Du kan også opprette egne faner som du ser jeg har gjort:

image.thumb.png.75391e94efa37af7786b300d42200d11.png

 

 

12 hours ago, ProphetSe7en said:

Jeg ønsker å gi disse knappene ulike funksjoner

 

I Home Assistant kan du sette opp automatiseringer for disse z-wave dimmere og brytere. Det enkleste er nok å starte med ferdiglagde blueprint for disse enhetene hvis du finner det https://www.home-assistant.io/docs/automation/using_blueprints/.

 

Finner du ikke blueprint må du lage dine automatiseringer selv. Du kan start med å bruke device triggers: https://www.home-assistant.io/docs/automation/trigger/#device-triggers for å trigge at automatiseringen skal skje. Se også mer om z-wave automatisering her: https://www.home-assistant.io/integrations/zwave_js/#automations

 

Du kan også bruke å bruke ferdiglagde device trigger automatiseringer. Gå inn på z-wave dimmer/bryter entitet vindu. Trykk på Automation:

 

image.png.fc2a42f8ac4de8b921a1e50adfc1918b.png

 

Jeg bruker nå Event som trigger i automatiseringene mine (https://www.home-assistant.io/docs/configuration/events/). Se her om z-wave events du kan fange opp: https://www.home-assistant.io/integrations/zwave_js/#events. Jeg starter med å lytte på "zwave_js_value_notification" events når jeg trykker på lysbryteren. Du vil da få mye informasjon, men det du trenger er det unike på denne z-wave lysbryter/dimmer.

 

image.png.6725b93af5d8f8e44219aa3292c25c7c.png

 

Jeg fant ut at denne Fibaro Dimmer 2 er unik for:

    event_data:
      device_id: 1e55d7b6c3e8ec8ab1eeca406a0ed1d0
      value: 16

 

Jeg lagde deretter en lysbryter automatisering som trigges av denne event og som slår på takspot på kontoret. I denne automatiseringen så bruker jeg en boolean bryter for å sette status til PÅ for lyset. Denne boolske bryteren er fin å ha når du bruker adaptivt lysstyring: https://github.com/basnijholt/adaptive-lighting

 

alias: 'Lysbryter: Slå av og på taklys kontor'
description: ''
trigger:
  - platform: event
    event_type: zwave_js_value_notification
    event_data:
      device_id: 1e55d7b6c3e8ec8ab1eeca406a0ed1d0
      value: 16
condition: []
action:
  - service: input_boolean.toggle
    data: {}
    target:
      entity_id:
        - input_boolean.lysbryter_kontor
  - service: light.toggle
    data: {}
    target:
      entity_id:
        - light.taklys_kontor
mode: single

 

I Home Assistant må du automatisere en løsning for å inkludere lysbrytere til å slå av og på lys samtidig som du ønsker å dimme opp og ned. Du trenger å finne event data for å slå av og på bryteren og dimme opp og ned. Eventid finner du også i Fibaro sin dokumentasjon. Du kommer langt med blueprint, men hvis en ønsker å inkludere bevegelsestyrt lys også så blir ting mer komplisert.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om man bruker Zwavejs2mqtt istedenfor ZwaveJS kan man bruke tradisjonelle assosiasjoner istedenfor automasjoner. Da vil de virke selv om HomeAssistant går ned.

 

Vedrørende brukergrensesnitt anbefaler jeg å se på Mushroom Cards. :) 

https://community.home-assistant.io/t/mushroom-cards-build-a-beautiful-dashboard-easily/388590

 

For eksempel termostat ser slik ut:

 

Climate lighteller sort Climate dark

 

NB husk å last ned HACS :)

https://hacs.xyz/

 

 

Mitt dashboard ser slik ut (alt på rekke nedover for best tilpasning til mobil)

image.thumb.png.63198771aa3c64e224df863330a56b9f.png

Endret av MrE
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du kan migrere fra Aeotec z-stick 5 til 7 ved hjelp av zwave2mqtt ved å ta backup i zwave2mqtt av z-stick 5 og restore til z-stick 7. Husk da å oppgradere firmware på z-stick 7 først. Se diskusjon om dette her: https://community.home-assistant.io/t/aeotec-z-stick-gen-5-upgrade-to-z-stick-7/320370/9 og her: https://aeotec.freshdesk.com/support/solutions/articles/6000246295-setup-home-assistant-with-z-stick-7-and-z-wavejs2mqtt

 

image.png.74c347a9004b09d7e95efdb49408ecdb.png

image.png

Endret av haraldov
Endret til utklipp av zwave2mqtt nvm management verktøy istedenfor backup verktøyet i zwave2mqtt
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Quote

Du kan migrere fra Aeotec z-stick 5 til 7 ved hjelp av zwave2mqtt ved å ta backup i zwave2mqtt av z-stick 5 og restore til z-stick 7.

 

Dette lar seg ikke gjøre ennå. Har prøvd å migrere ved hjelp av zwave2mqtt nvm management ved å ta backup av Aeotec usb z-stick 5 og så ta en restore til en Aeotec Z-Pi7. Dette fungerte ikke. Fikk beskjed i zwave2mqtt loggen at å migrere en z-stick 5 til en høyere api versjon ikke går ennå da zwave2mqtt manglet en converter for det. 

 

image.png.38edb928a76ede634618db1a68bb8052.png

Lenke til kommentar
Del på andre sider

MrE skrev (På 2.8.2022 den 14.35):

Om man bruker Zwavejs2mqtt istedenfor ZwaveJS kan man bruke tradisjonelle assosiasjoner istedenfor automasjoner. Da vil de virke selv om HomeAssistant går ned.

 

Vedrørende brukergrensesnitt anbefaler jeg å se på Mushroom Cards. :) 

https://community.home-assistant.io/t/mushroom-cards-build-a-beautiful-dashboard-easily/388590

 

For eksempel termostat ser slik ut:

 

Climate lighteller sort Climate dark

 

NB husk å last ned HACS :)

https://hacs.xyz/

 

 

Mitt dashboard ser slik ut (alt på rekke nedover for best tilpasning til mobil)

image.thumb.png.63198771aa3c64e224df863330a56b9f.png

Har lagt inn HACKS og Mushrom cards, men ser ikke ut til at jeg kan velge noen av de som er i mushrom når jeg prøver å endre på dashborad. Hvordan får jeg frem termostatt slik du har den her? Og kan det kombineres med tabs slik @haraldov har?

Endret av ProphetSe7en
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg bruker ikke Mushrom cards. Jeg bruker bare Home Assistant Dashboard (tidligere Lovelace) https://www.home-assistant.io/dashboards/. For å legge til en fane så trykker du på de tre punktene øverst til høyre i Dashboard og deretter trykker på Pluss ikonet for å legge til en ny fane.

image.png.e4ab385828d1d818370f5e48c74252a9.png

 

For å legge til et Card for en thermostat så trykker du på Add Card helt nederst til høyre i Dashboard. Home Assistant har mange ferdiglagde Cards

image.png.9202becd930270470cf8848985f84c57.png

 

image.png.485051ca9fd2062a0b274bac73f8edf7.png

Deretter må du legge til climate entitet du ønsker å vise ved å legge det til i Entitet feltet.

image.png.06d2e8c31d0181519a784e0ba8a7f026.png

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis du har lagt inn Mushroom Cards korrekt, så vil du få kortene opp som valg under Add Card -> Scroll helt nederst

 

image.thumb.png.09f40b761ac86bfcf5de33b1945036bc.png

 

Velg så kortet du vil ha, for eksempel Mushroom Climate Card.

 

Når du trykker her, vil du få opp konfigurasjonen til Mushroom Climate Card, og du må velge entitet, kanskje endre navn og muligens du vil ha ett annet ikon.

image.thumb.png.33dc4bf90ac04129c7cddcc731a32d5f.png

 

 

Når du har gjort dette, trykk Save, og kortet vil legge seg på dashboardet du har valgt.

image.png.3535adf91030a8c0077f873d784216c9.png

 

Når jeg setter inn dette kortet i dashboardet jeg la utklipp av i tidligere post, ser det slik ut:

 

image.png.891f76d98b1228dbeba1e622f058b233.png

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...
MrE skrev (På 2.8.2022 den 14.46):

Hvilke entiteter får du på bryteren du skal styre dette fra i Home Assistant?

Kan du utdype dette litt?

 

Har lagt til Heatit z-push i HA, men er litt usikker på veien videre for å få hver rad til å utføre ulike ting.

 

Fant blueprint for den, men ser ikke ut til at den finner bryteren.

 

Trykker jeg på knappene så kommer det opp i loggen, så den er tydeligvis lagt til skikkelig 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For å se entitetene til en enhet, er det lettest å gå 

Settings -> Devices & Services -> Velge Devices på menyen i topp.

 

Trykk så på enheten, i dette tilfellet Heatit z-push. Da kommer du til enheten, og vil se entitetene opplistet.

 

Dette er entitetene til en dimmer jeg har hos meg:

image.png.327b112932b8584e03049513629ff76f.png

 

Kanskje en fordel å merke entitetene til fysisk plassering på knappene til z-push, eks høyre midten etc..

 

Her er en blueprint for Z-Push:

https://community.home-assistant.io/t/zwavejs-heatit-z-push-button-8-scene-controller/305237

Trykk på IMPORT BLUEPRINT

 

Alternativt kan du gå på Settings -> Automation & Scenes -> Blueprints (meny på topp) -> Import blueprint (nedre høyre hjørne) -> Legg inn følgende URL

https://community.home-assistant.io/t/zwavejs-heatit-z-push-button-8-scene-controller/305237

Når den er lagt til, trykker du Create automation.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.