Gå til innhold
  • Bli medlem
Støtt hjemmeautomasjon.no!

Hvilken zigbee usb dongle anbefales?


Anbefalte innlegg

Nybegynner på Home Assistant og foreløpig har jeg bare satt det opp til å kjøre med allerede eksisterende hub (phillips hue) og div andre ting.

 

Nå derimot ønsker jeg å få en dedikert zigbee mottaker til HA, slik at jeg kan få inn andre enheter.

 

Googler og forsøker å finne ut av hva som er anbefalt der ute, mange sverger til Conbee 2.

 

Derimot på en reddit tråd for noen uker siden fikk jeg anbefalt denne: https://itead.cc/product/sonoff-zigbee-3-0-usb-dongle-plus/ og da bruke Zigbee2MQTT.

 

Noen som har erfaring med sonoff donglen? Og hvor den kan bestilles fra uten å bli ruinert på frakt?
Eventuelt er det andre metoder man heller bør bruke ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Zigbee2mqtt har en liste over zigbee controllere du kan bruke for å velge som fungerer både i z2m og zha. Kilde: https://www.zigbee2mqtt.io/guide/adapters/#recommended

 

Jeg ville ha valgt en zigbee controller med cc2652p chip og antenne. Jeg har selv en ZigStar Stick v4 som fungere uten problem i zha. Den kan gi en signalstyrke på 20 dBm (transmit power), men dette bestemmes av z-stack firmware (https://github.com/Koenkk/Z-Stack-firmware/blob/master/coordinator/Z-Stack_3.x.0/CHANGELOG.md) og innstilling i zigbee2mqtt eller zha. Men det er like viktig å ha mange zigbee routere for å få et stabilt zigbee mesh nettverk.

 

Jeg har også conbee II og den fungerte uten problemer. Problemet med den er at firmware er ikke open-source og det kan være vanskelig for HA utviklere å feilsøke når de ikke kan lese kildekoden.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gikk fra Conbee II til cc2652P nå nylig da det var på tide å ta steget til zigbee2mqtt, og handlet herfra: https://www.ebay.com/itm/164928826521

 

Veldig kjapp respons, i løpet av 24t mottok jeg bilder av komponentene med min adresselapp og en personlig hilsen. De har sendt til Norge før. 

 

Kjøpte to da naboen også ville ha en 🙂 Med USB forlengerkabel funker denne veldig bra.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

SveinHa skrev (48 minutter siden):

Jeg handlet direkte fra Ukraina, litt billigere og funket supert. De er litt omstendelige med formaliteter men det føltes trygt og gikk smertefritt.

Fra samme leverandør som meg? De er også fra Ukraina.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

13 hours ago, SveinHa said:

Kan melde meg på i klubben.  Kjøpte samme adapter via den eBay-annonsen det vises til lenger opp.  Bestilte 6. august og mottok 18. august.  Null trøbbel. Virker helt som forventet.  Har den koblet på en RPi4 med en halvmeter kabel.

 

Om jeg skulle pirket på noe jeg kunne tenkt meg å endre, så hadde det vært praktisk å med software-styrt trigging av bootloader.  Litt unødvendig krøkkete å måtte fjerne plastdekselet for å fysisk trykke på en knapp hver gang du skal oppgraderte firmware.  Men det problemet er jo ikke denne pinnen alene om.  Og noe stort problem er det ikke.  Har bare oppgradert en gang så langt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 10 måneder senere...

Jeg kjører med en SONOFF ZB Dongle-P og ganske så oppdatert HA og alt virker fint hos meg. Jeg kjører riktignok med dongle-P på en remote RPI via ser2net. Har du prøvd å bruke en annen USB port for å se om det er /dev/tty nummereringen som spiller et puss

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 år senere...

 

On 03/02/2024 at 18:22, minim said:

Er det Zigbee2mqtt som er tingen for conbee 2 adapter og HA også?

 

Du har tre valg og det er ZHA som er innebygd i Home Assistant (https://www.home-assistant.io/integrations/zha/) og Deconz (https://www.home-assistant.io/integrations/deconz/) og zigbee2mqtt du må kjøre som en Home Assistant addon. Conbee 2 er støttet i alle de tre zigbee løsningene. 

 

Jeg bruker zha nå etter å ha brukt deconz og deretter zigbee2mqtt tidligere. Fordelen med zha er den tette intergrasjonen med home assistant. Ulempen er ikke så god støtte for alle zigbee enheter. Men kjøper en riktig enhet så slipper man mye av dette bryet. Blackadder har en godt oppdatert liste: https://zigbee.blakadder.com/zha.html

 

Zigbee2mqtt bruker nok de fleste. God zigbee enhet støtte og godt bruker webgrensesnitt. Kommuniserer med Home Assistant ved hjelp av mqtt.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du kan f.eks. gå fra zha til zigbee2mqtt da det meste av zigbee enhet informasjonen ligger på usb stick https://community.home-assistant.io/t/migrate-from-zha-to-z2m/634440/5. Men du må knytte navn på nytt til hver enhet noe som kan være en del arbeid med.

 

Er litt usikker på om dette fungerer med deconz. Det beste er nok likevel å starte nytt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg får se litt mer youtube videoer om det er verdt bryet med å skifte til zha. Synst du det var det?

 

Ser når jeg leser lenken din at jeg har gjort ting litt feil også. Jeg har bundet alle enheter ved pcen min og så montert de der de skal stå. Alt virker da og overraskende nok er det bra dekning mellom hus-garasje som jeg trodde ville bli en case også. Trodde dette fungerte slik at de automatisk fant router tilgjengelig egentlig. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

minim skrev (10 timer siden):

Trodde dette fungerte slik at de automatisk fant router tilgjengelig egentlig.

Det gjør de. Men ikke nødvendigvis når du selv ønsker det. De finner nye ruter når de selv detekterer at det finnes noe bedre eller at den gamle ikke er god nok. Som oftest er de gamle rutene gode nok. I tillegg bruker de tid på det. Noen enheter bruker timer, andre enheter opp til en uke som feks enkelte Aqara sensorer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.