Gå til innhold
  • Bli medlem
Støtt hjemmeautomasjon.no!

DIY solselleopplegg for å redusere bruk av "kjøpestrøm".


Anbefalte innlegg

SveinHa skrev (På 29.4.2022 den 12.36):

Batteribanken (225Ah flytende bly/syre) mister spenning alt for kjapt i forhold til hva jeg hadde forventet, ved en SOC på 70 ligger spenningen på snaut 47V.

Fant fram en gammel syremåler men den viste seg å ha så stiv gummi i blæra at den knakk... Fikk tak i en nyere og ser at samtlige seller ligger på syrevekt 1.1 og det er helt i feil ende av det illrøde feltet... Antar batteriene har omfattende stratifikasjon etter et stille liv som nødstrømbatteri i supplybåt... Nå får de et litt mer aktivt liv så kanskje det ordner seg selv men tenker jeg skal ta en runde i morgen med å snu de på siden og tilbake et par ganger. Får håpe der ikke er alt for mye bunnfall som flytter på seg...

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tok en økt på blybatteriene i dag og la de over på siden til venstre, høyre, venstre og høyre. Syren ble rimeligvis grumsete og syrevekten økte fra 1.1 til 1.125 så litt hjalp det. Spenning på alle batteri er nå ca 12.37v og jeg satte på 60A lading. Etter 10-15 minutt falt ladestrømmen til under 30A så det spørs om ikke løpet er kjørt for disse... Har bestilt meg 16 stk EVE 280Ah LiFePO4 seller som for tiden er i nærheten av Suez kanalen. En 200A JK BMS/Balancer er også på vei.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Inverter og slikt på plass i garasjen:

Solselle_Inverter.thumb.jpg.96e4c91aec073b0cc88810b6a17ddc3e.jpg

Nederst 48V/225Ah midlertidig batteribank, på murkanten 200A sikring og Victron SmartShunt 500A.

Gul boks er VE.Direct2MQTT for å hente ut data fra Smartshunt til Node-Red Smarthus-systemet.

Så kommer 8kW Inverter, batteribus, ekstra MPPT regulator, overspenningsvern, energimåling/sikring for solstrøm og helt til høyre er garasjens opprinnelige 230V fordeling.

Øverst er hovedbrytere for solsellepanelene.

 

Nå har batteriene vist seg å være nesten helt ubrukelige. Med en teoretisk kapasitet på 10.4kWh har jeg i praksis bare tilgang til 2.6kWh før spenningen er så lav at inverteren slår på lading med kjøpestrøm så den store innsparingen lar vente litt på seg men enkle tiltak som å slå av all uprioritert last i alle mørke timer hjelper godt. Oppvask- og vaskemaskin kjører gratis i soltimene, samme med gulvvarme/varmepumpe. I løpet av noen få dager starter jeg opp poolen for å varme opp 28m3 sjøvann med solvarme. Klare fine dager som i dag leverer solsellene langt mer enn jeg kan bruke.

Endret av SveinHa
  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Litt kjapp erfaring:

  1. Regnvær tar det meste av solenergien. I dag, med lyst vær men regn ligger produksjonen i området rundt 100W.
  2. Overskyet men relativt lyst oppholdsvær gir rundt 1000W
  3. Da regnet ga seg og solen kom fram forundret jeg meg på,at jeg ikke fikk mer enn rundt 12-1500W men da de små grå fikk beveget seg litt så var det jo fordi det var forbruket der og da. Kjørte på med et par varmepumper og bereder så fikk jeg over 5500W fra solen til forbruk i tillegg til rundt 1000W til batteriene.
  4. Det ser ut til at nøkkelen til effektiv bruk av solsellene er batterier så lenge jeg har valgt en off-grid løsning. 13.5kWh LiFePO4 pakke skal være på plass om en god mnd.
  5. Mange innstillinger på inverteren som ikke alltid er like oppe i dagen hvilken innvirkning de har i praksis men begynner å få litt oversikt nå.
  6. Tenkte at en 8kW inverter var rimelig overkill da normalt max forbruk gjerne ligger under 4kW og tildels veldig langt under men med solkraft er jo energifilosofien helt motsatt av det jeg har jobbet for tidligere med å flytte forbruk til billige timer og begrense max. Nå er det snakk om å kjøre på med alt en kan så lenge solen er fremme og 8kW er på ingen måte overkill lengre, snarere helt passe.
Endret av SveinHa
  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Status akkurat nå, skjermbildet er under stadig utvikling men begynner å ta form:

image.thumb.png.a130bd8574cad4ca0ffb811a5ffc503e.png

 

PwrIn er kjøpestrøm TIL inverter når sol/batteri ikke er tilstrekkelig. Alt etter skysituasjonen veksler den automatisk mellom Line- og Battery mode men det betyr ikke så mye i praksis, er der sol nok blir der ikke kjøpt strøm.

PwrOut er effekt ut fra inverter og viser forbruket akkurat nå.

Bat Power er effekt inn/ut av batteri

Solar Pwr er kalkulert solenergi. Siden inverteren ikke leverer all solkraft blir det feil å bruke bare den så kalkulasjonen blir PwrOut - PwrIn (begge fra OWON 32A energimåler) + Bat Power (fra Victron Smartshunt 500, gir effekt både inn (+) og ut (-) av batteriet).

 

Må si jeg er litt imponert over hvordan inverteren veksler trinnløst mellom de forskjellige energikildene og om der er lite sol så sper solkraften på med det lille den kan.

 

Den litt mindre imponerende siden av inverteren er medfølgende app. Veldig fin til å gjøre innstillinger med men statusoppdateringer kan være opptil både 5 og 10 minutt gamle og det er IKKE akseptabelt selv om serverene er i Kina. Finners heldigvis veier rundt det og jeg kjører nå mpp-solar på en RPi som allerede stod innenfor en USB-kabellengde unna så da får jeg max 15 sekund gamle data rett inn i NodeRed via MQTT.

Endret av SveinHa
  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Panelene er 104x210 cm og der er 18 stk så bruttoareal er drøyt 39m2.

 

Så langt er jeg kommet opp i ca kr 80.000.-, med 13.5kWh LiFePO4 pakke og Enova støtte ser jeg ut til å havne på kr 94.000.-. Om en skal regne egeninnsats etter estimat fra en av solselleleverandørene så har jeg jobbet for kr 55.000.-. og dette kommer jo egentlig i tillegg til kostnadene over. Jeg synes nok dette estimatet er noe høyt men jeg har nok hatt minst 150 turer opp på garasjetaket så en del jobb har det vært...

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lurer på om strømprisene i dag er satt ut fra soltimer?

image.png.6c4d27c13505fbd95acb70d13baa8a6a.png

 

Når solen er på sitt beste er strømprisen lavest og det er jo akkurat på den tiden prisen pleier å være høyest. Det får jo direkte innvirkning på inntjeningen av solselleanlegget...

 

Jeg logger produserte sol-kWh og ganger med strømpris for hver enkelt time og har spart rundt kr 400 siden oppstart men vi har jo hatt en del regn og overskyet vær så det er slett ikke så ille. Gode batterier hadde hjulpet godt også.

Endret av SveinHa
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hårek skrev (5 minutter siden):

Ja, og i morgen blir det mye sol.

Nede i 35 øre i morgen, det er lenge siden... Må være mange solselleanlegg i drift siden de påvirker strømprisen SÅ dramatisk.

image.png.2b712fc659de6b6eb114aea0caa171d3.png

Endret av SveinHa
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hårek skrev (Akkurat nå):

Tyskland er verdens fjerde største på solar.

Det bekrefter IGJEN at utenlandskablene som visstnok (på politikerspråk) "ikke vil påvirke strømprisen her hjemme" virkelig GJØR det til gagns!!! Mye sol i europa gir strømpris slik den SKULLE ha vært her på 9 øre i morgen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...

Da har vi hatt 3 dager med en strømpris på det nivået den SKAL være, altså rundt 5-7 øre. Med strømstøtte, nettleie og avgifter inkludert gir det meg ca 45 øre pr kWh INN på konto så jeg har kjørt med avslåtte solseller og max forbruk...

image.png.96cd1bebee196e5e0e630243313487d1.png

Tilbake til den nye normalen i dag...

 

Å gå fra et regime med å begrense max timeforbruk og flytte mest mulig forbruk til de timene i døgnet med lavest strømpris er nå poenget å flytte mest mulig forbruk til de timene med mest mulig sol...

 

Inverteren kan levere 8kW/34.7A men av litt praktiske grunner har jeg sikret utgangen med 32A som gir meg 7.36kW tilgjengelig effekt.

 

Etter litt grubling har jeg kommet til en filosofi der alle lavprioriterte laster som gulvvarme, bereder, varmepumpe o.l. forholder seg til den til enhver tid tilgjengelige effekt: 7.35 - Last i øyeblikket = Tilgjengelig effekt.

 

Hver enkelt enhet har da et sett parameter som f.eks for berederen (som er 3kW nominell effekt men i praksis kan være 2.8 til 3.1):

  • SpareOn: 3100
  • SpareOff: 100
  • OnCnt: 30

Berederen må da ha 3100W tilgjengelig og den må også ha minst denne effekten tilgjengelig sammenhengende i 30 sekund før den slår seg på. Om tilgjengelig effekt havner under 100W slår den seg av umiddelbart.

 

Ved å sette forskjellige verdier i "OnCnt" kan de lavprioriterte til en viss grad lastene prioriteres innbyrdes.

 

I tillegg har jeg for tiden en timer som slår av lavprioritert last når der definitivt ikke er sol... Denne må nok finpusses en del men for tiden endrer jeg timeren  litt etter strømpris også...

Endret av SveinHa
Lenke til kommentar
Del på andre sider

I Node Red ser det slik ut (eksempel med filter og varmepumpe for poolen):

image.thumb.png.f52de084a7a9c300b293cefde5d5769e.png

  • Fra venstre kommer signal inn som fyrer i gang denne flowen hver gang tilgjengelig effekt endrer seg. Det er det jeg i forrige innlegg kaller forsinkelse i sekunder (OnCnt) men det er jo bare noe i nærheten av litt lange sekund men det er helt greit. Viktig å få kjapp reaksjon med en gang tilgjengelig effekt blir for liten.
  • flow.Pool... er av/på brytere i Node Red Dashboard som jeg har lagret i flow variabler. Det gjør det enkelt å bruke en switch node som "sporveksler" i flowen.
  • Så kommer setting av de 3 parametre og funksjon PowerPri for å slå av/på om energibetingelsene er oppfylt.
  • LowPriAllowed er timeren som tillater at lavprioriterte laster i det hele tatt slås på. Denne kan typisk i disse dager være kl 0900-1900. Da er der fremdeles litt sol igjen om kvelden til å toppe opp batteriene mest mulig før natten.
  • Til slutt MQTT Out som styrer de aktuelle enhetene.
[{"id":"abd0f5e89c226e10","type":"mqtt out","z":"7c77ed50c61b9875","name":"Pool Filter","topic":"zwave/Pool/Filter/switch_binary/endpoint_0/targetValue/set","qos":"","retain":"","respTopic":"","contentType":"","userProps":"","correl":"","expiry":"","broker":"6db118ed1b0c56de","x":1370,"y":150,"wires":[]},{"id":"7903c7be3acba673","type":"mqtt out","z":"7c77ed50c61b9875","name":"Pool VP","topic":"zwave/Pool/VP/switch_binary/endpoint_0/targetValue/set","qos":"","retain":"","respTopic":"","contentType":"","userProps":"","correl":"","expiry":"","broker":"6db118ed1b0c56de","x":1380,"y":250,"wires":[]},{"id":"5d0fce36b822f632","type":"switch","z":"7c77ed50c61b9875","name":"LowPriAllowed","property":"LowPriAllowed","propertyType":"global","rules":[{"t":"true"},{"t":"false"}],"checkall":"true","repair":false,"outputs":2,"x":880,"y":150,"wires":[["096324008fd4be75"],["1314e388b58820f0"]]},{"id":"9b82aa6f0db1d800","type":"switch","z":"7c77ed50c61b9875","name":"LowPriAllowed","property":"LowPriAllowed","propertyType":"global","rules":[{"t":"true"},{"t":"false"}],"checkall":"true","repair":false,"outputs":2,"x":880,"y":240,"wires":[["7a0859dd428bb88f"],["b17fa6abc9b34095"]]},{"id":"c495994f4fb602b3","type":"function","z":"7c77ed50c61b9875","name":"PowerPri (v1.5)","func":"var svar = \"\";\nvar value = null;\nvar SOn=msg.payload.SpareOn;\nvar SOff=msg.payload.SpareOff;\nvar OnCntSP=msg.payload.OnCnt;\nvar OnCnt = context.get(\"OnCnt\")||0\nvar SparePower = global.get(\"SparePower\")||4000\n\nif (SparePower < SOff){\n    OnCnt = 0;\n    context.set(\"OnCnt\", OnCnt);\n    value = false;\n//    svar = {payload:value};\n//    return [null,svar]\n    }\nif (SparePower < SOn){\n    OnCnt = 1;\n    context.set(\"OnCnt\", OnCnt);\n}\n\nif (SparePower > SOn){\n    OnCnt += 1;\n    context.set(\"OnCnt\", OnCnt);\n    if (OnCnt >= OnCntSP){\n        value = true;\n//        svar = {payload:value};\n//        return [svar, null]\n        }\n    }\n//node.warn(SOn + \" \" + SOff + \" \" + OnCntSP + \" \" + OnCnt + \" \" + SparePower + \" \" + value);\n\nif (value == true){\n    svar = {payload:value};\n    return [svar,null];\n}\n    if (value == false){\n    svar = {payload:value};\n    return [null,svar];\n}\n","outputs":2,"noerr":0,"initialize":"","finalize":"","libs":[],"x":640,"y":250,"wires":[["9b82aa6f0db1d800"],["b17fa6abc9b34095"]]},{"id":"5d05b014c0cbb57c","type":"change","z":"7c77ed50c61b9875","name":"Set params","rules":[{"t":"delete","p":"payload","pt":"msg"},{"t":"set","p":"payload.SpareOn","pt":"msg","to":"3100","tot":"num"},{"t":"set","p":"payload.SpareOff","pt":"msg","to":"0","tot":"num"},{"t":"set","p":"payload.OnCnt","pt":"msg","to":"10","tot":"num"}],"action":"","property":"","from":"","to":"","reg":false,"x":470,"y":250,"wires":[["c495994f4fb602b3"]]},{"id":"7a0859dd428bb88f","type":"show-value","z":"7c77ed50c61b9875","name":"","path":"","x":1220,"y":250,"wires":[["7903c7be3acba673"]]},{"id":"b17fa6abc9b34095","type":"change","z":"7c77ed50c61b9875","name":"false","rules":[{"t":"set","p":"payload","pt":"msg","to":"false","tot":"bool"}],"action":"","property":"","from":"","to":"","reg":false,"x":1050,"y":270,"wires":[["7a0859dd428bb88f"]]},{"id":"1314e388b58820f0","type":"change","z":"7c77ed50c61b9875","name":"false","rules":[{"t":"set","p":"payload","pt":"msg","to":"false","tot":"bool"}],"action":"","property":"","from":"","to":"","reg":false,"x":1050,"y":180,"wires":[["096324008fd4be75"]]},{"id":"89e0ea16e85c026b","type":"link in","z":"7c77ed50c61b9875","name":"InverterSparePower2","links":["5b9770d4f74c5c79"],"x":165,"y":210,"wires":[["98e076f081850425","f3e219b035e4dac7"]]},{"id":"98e076f081850425","type":"switch","z":"7c77ed50c61b9875","name":"flow.PoolVPSW","property":"PoolVPSW","propertyType":"flow","rules":[{"t":"true"},{"t":"false"}],"checkall":"true","repair":false,"outputs":2,"x":280,"y":260,"wires":[["5d05b014c0cbb57c"],["b17fa6abc9b34095"]]},{"id":"f3e219b035e4dac7","type":"switch","z":"7c77ed50c61b9875","name":"flow.PoolFiltSW","property":"PoolFiltSW","propertyType":"flow","rules":[{"t":"true"},{"t":"false"}],"checkall":"true","repair":false,"outputs":2,"x":280,"y":170,"wires":[["e10b0f78fcb6967f"],["1314e388b58820f0"]]},{"id":"004d19f67b3fdba4","type":"function","z":"7c77ed50c61b9875","name":"PowerPri (v1.5)","func":"var svar = \"\";\nvar value = null;\nvar SOn=msg.payload.SpareOn;\nvar SOff=msg.payload.SpareOff;\nvar OnCntSP=msg.payload.OnCnt;\nvar OnCnt = context.get(\"OnCnt\")||0\nvar SparePower = global.get(\"SparePower\")||4000\n\nif (SparePower < SOff){\n    OnCnt = 0;\n    context.set(\"OnCnt\", OnCnt);\n    value = false;\n//    svar = {payload:value};\n//    return [null,svar]\n    }\nif (SparePower < SOn){\n    OnCnt = 1;\n    context.set(\"OnCnt\", OnCnt);\n}\n\nif (SparePower > SOn){\n    OnCnt += 1;\n    context.set(\"OnCnt\", OnCnt);\n    if (OnCnt >= OnCntSP){\n        value = true;\n//        svar = {payload:value};\n//        return [svar, null]\n        }\n    }\n//node.warn(SOn + \" \" + SOff + \" \" + OnCntSP + \" \" + OnCnt + \" \" + SparePower + \" \" + value);\n\nif (value == true){\n    svar = {payload:value};\n    return [svar,null];\n}\n    if (value == false){\n    svar = {payload:value};\n    return [null,svar];\n}\n","outputs":2,"noerr":0,"initialize":"","finalize":"","libs":[],"x":650,"y":160,"wires":[["5d0fce36b822f632"],["1314e388b58820f0"]]},{"id":"e10b0f78fcb6967f","type":"change","z":"7c77ed50c61b9875","name":"Set params","rules":[{"t":"delete","p":"payload","pt":"msg"},{"t":"set","p":"payload.SpareOn","pt":"msg","to":"400","tot":"num"},{"t":"set","p":"payload.SpareOff","pt":"msg","to":"0","tot":"num"},{"t":"set","p":"payload.OnCnt","pt":"msg","to":"5","tot":"num"}],"action":"","property":"","from":"","to":"","reg":false,"x":480,"y":160,"wires":[["004d19f67b3fdba4"]]},{"id":"096324008fd4be75","type":"show-value","z":"7c77ed50c61b9875","name":"","path":"","x":1210,"y":150,"wires":[["abd0f5e89c226e10"]]},{"id":"6db118ed1b0c56de","type":"mqtt-broker","name":"DaleMQTT","broker":"172.16.0.94","port":"1883","clientid":"","autoConnect":true,"usetls":false,"protocolVersion":"5","keepalive":"60","cleansession":true,"birthTopic":"","birthQos":"0","birthPayload":"","birthMsg":{},"closeTopic":"","closeQos":"0","closePayload":"","closeMsg":{},"willTopic":"","willQos":"0","willPayload":"","willMsg":{},"sessionExpiry":""}]

 

Endret av SveinHa
  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da er første måneden over og litt status kan gjøres opp. De første 4 panelene kom jo opp i begynnelsen av april mens de resterende 14 var på plass 29. april.

 

Første energiloggingen for solsellene er 29.04.22 kl 10:00 så om en ser litt rundt på det så er summen av solenergi i databasen nokså representativ for første mnd. Mai har jo hatt både mye regn og større eller mindre mengder med skyer men også noen dager med strålende sol. Jeg har 2 måter å regne innsparing fra solsellene på:

  1. Produserte kWh ganget med gjennomsnitts strømpris for måneden (den som strømstøtten beregnes ut fra).
  2. Produserte kWh ganget med timepris på strøm time for time.

Hvilken metode som er mest reell kan jo diskuteres men pr akkurat nå (kl 22:30 og solproduksjonen stoppet for en god stund siden og blybatteriene nesten tomme) så har jeg spart kr 1.243.- etter metode 1 og kr 1.119.- etter metode 2. Om dette er noenlunde representativt for resten av året og Enovastøtten blir slik jeg tror så snakker vi om nedbetaling på 6.5 år og det må jeg være godt fornøyd med.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

De siste dagene ser slik ut:

image.png.c005c1ad5daa30ca100e9a8fb2153719.png

Har vært betydelig med skyer og noe regn, ingen strålende dager men jeg har sett korte topper opptil 8.5kW.

 

Normalt blir batteriene fulle men jeg må prioritere for for å ha kraftreserve nok om jeg lar poolen gå på fullt (ca 3.2kW). Batteriene er jo også litt vel motstandsdyktige mot å ta til seg lading.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Ikke alt går som planlagt. Hadde kjøpt meg inn i en pakke LiFePO4 280Ah batterier da de var i Indiahavet og forespeilt at de skulle dukke opp i Stavanger ca akkurat nå men de lar vente på seg, månedsskiftet antydes nå... Fikk innskuddet mitt tilbake... Vi lever i en merkelig verden for tiden der det meste er uforutsett... Men litt lyspunkter finnes også: Samme type LiFePO4 EVE seller i 230Ah versjon finnes lagerført i Stavanger og til en betydelig lavere Ah pris så 16 av de blir hentet i morgen tidlig.

 

Har grublet litt på hvordan LiFePO4 og min eksisterende 225Ah blypakke ville gå sammen og dumpet over denne tråden i dag: https://community.victronenergy.com/questions/19981/mixing-lead-acid-and-lithium.html Ser ut til at de går glimrende sammen og da vil blypakken bli liggende som en slags reservetank som både tømmes og fylles sist.

 

Siste 2 uker ser slik ut:

image.thumb.png.21529d8ca1ff407e6116988888627a77.png

 

Verdt å merke seg er de lave blå "toppene" (kjøpestrøm) som dukker opp hver natt fordi blybatteriene ikke har kapasitet lengre enn til 10-11 tiden på kvelden. De høye blå toppene er når strømprisen nærmer seg 0 og jeg slår av solsellene og kjører på med alt jeg kan av effekt... Blir jo ikke så mange kronene av det men med strømstøtte så er det nå til og ikke fra 😎

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så var EVE sellene på 230Ah på plass og på lading. Montasjen ble litt harry for ledningene til BMS var så korte at jeg ikke fikk lagt de pent men det er i alle fall i drift.

 

Etter et kvarter med 80A lading er der i alle fall ingen merkbar varmgang noen plass. Det varme punktet nederst er sikringen og selv denne er ikke merkbart varm ved håndspåleggelse...

flir_20220614T174550.jpg.be1022a0963bca80b87f46f94052bb21.jpg

 

flir_20220614T174443.jpg.90d1c7909dceeb00e2c4af55a6fa9c69.jpg

BMSen nederst i bilder SER også varm ut men heller ikke det er noe nevneverdig...

Endret av SveinHa
  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vanskelig å quote fra en ipad på dette forumet..

 

Paralellkoplede LiFePo og bly - batterier:

Så lenge ingen av de to batteri-typene blir overladet eller underladet så er det ingenting i veien for å bruke de samtidig.

Jeg har ikke gått i dybden på dataene, men ser absolutt muligheten.

Smart og miljøvennlig 🙂


LiFePo batterier på lager i Stavanger?

Det vil jeg høre mere om 🙂

 

Fin tråd! Arti å følge 😉

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

NilsOF skrev (24 minutter siden):

LiFePo batterier på lager i Stavanger?

Smart Power i Tananger.

 

Har foreløpig koblet ut blybatteriene for å få litt erfaring med LiFePO4.

 

Siden der var en solid strømpristopp kl 0700 i dag kjørte jeg på med kjøpelading i går kveld og våknet til 55% SOC i 8 tiden og da var allerede solsellene med å bidra med rundt 1kW. Et kort øyeblikk med knallsol i dag hadde jeg en solproduksjon på 8.8kW og der er nok fordi batteriene er såpass ladningsvillige.

 

Status akkurat nå med poolen på lav effekt (ca 2kW), bereder på (3kW) og et grunnforbruk på ca 800W og likevel går der 1.5kW inn i batteriene:

image.png.e1820d416f642a0cd7412de552dd5a44.png

 

Har laget meg 2 tellere som viser inntjening (tt=time for time og sn=gjennomsnittsstrømpris pr mnd) slik at det er enkelt å se hva som virtuelt renner inn på konto. 4.7 år til nedbetalt anlegg om forholdene så langt er representative for tiden framover.

Endret av SveinHa
  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

For noen få dager siden fikk jeg telefon fra Fjetne, Frapne, Fjutle, Fnepne eller hva de nå heter (likte bedre da de het Haugaland Kraft Nett, da visste vi i alle fall både hvem de var og hva de drev med...) om at jeg hadde begynt å levere strøm til nett. Det skal ikke være fysisk mulig med min inverter men jeg har oppdaget at en sjelden gang i blant så lekker litt strøm ut  på nett, veldig små mengder, bare noen få Wh, men NOE lekker til nett uansett og da blir Flopne vred... Kan gå dager eller uker mellom hver gang men NOE lekker feil vei... Må nok skrive en liten epost til Kina... Fmlepne-karen argumenterte for sikkerheten til sine montører hvis jeg leverte strøm "ukontrollert" til nett og det argumentet er helt ok men jeg stilte motspørsmål om hvilken rolle AMS-måleren hadde. Den kan jo stenge av strømmen hos meg og hvis den tillater at jeg slipper ut strøm på nettet når nettet er dødt så synes jeg jo det er betenkelig og det skulle han sjekke opp i. Virket forresten som en fornuftig kar som som ikke var helt paragraf i hodet...

 

Forbruk siste 2 uker:

image.thumb.png.57518da889b95568a2353074a0a500aa.png

De nye batteriene eliminerer forbruket av kjøpestrøm om natten men siden der har vært noe begrenset med sol den siste tiden så har der vært noen perioder med kjøpelading når strømprisen har vært bittelitt billigere enn gjennomsnittet.

 

Ser på strømregningen fra mai at jeg har betalt 157.57 for strømmen og det må nok skyldes at jeg har klart å flytte en god del av kjøpestrømforbruket til rimelige perioder. Statens beregnede gjennomsnittspris (som brukes for å beregne strømstøtte) er 165.32 + MVA = 206.65

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Har vært litt usikker på Enova-støtten men ser i dag at søknaden er godkjent for få dager siden. Usikkerheten min går på at kravene for støtte FØR jeg sender inn søknad er enklere enn de jeg må oppfylle under registreringen og de utvidede kravene oppfyller jeg ikke, ikke alle i alle fall... Mest vesentlig er at jeg MÅ være plusskunde (=småskala kraftprodusent) i mitt lokale kraftselskap og det verken er jeg eller vil være. Mitt anlegg kan ikke levere strøm til nettet og fordelen med det er at jeg er HELT uavhengig av kraftleveranser utenfra så når der blir strømrasjonering vil ikke det påvirke meg siden jeg har mye solseller og 24kWh LiFePO4 batteri.

 

Pr i dag har anlegget produsert strøm for ca kr 4.100.- og ligger an til nedbetalingstid på 5 år (litt lengre tid enn det jeg skrev for et par innlegg siden fordi batteripakken er doblet siden da). Regn hele dagen i dag så litt kjøpestrøm måtte til for å sikre drift til solen viser seg igjen...

image.thumb.png.9d1bcb35de8cefb94981fc6dfa0c607f.png

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og da har det vært i drift i ca 2 måneder da? Var rett tidspunkt å få anlegget ditt i drift sånn som det er ut til nå med rasjonering til vinteren og fortsatt spinnville priser 😂

Bare saumfare etter elbil batterier så du får bygd deg opp en god bank 😃

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.