Gå til innhold
  • Bli medlem
Støtt hjemmeautomasjon.no!

Decibel

Medlemmer
  • Innlegg

    63
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    1

Innlegg skrevet av Decibel

  1. Gøy å våkne til at det har kommet så mange svar på innlegget mitt. Det er tydelig at dette engasjerer!
    Jeg får begynne fra toppen 😉

    Stigvi: du påpeker at jeg har tatt ut denne prisen fra regnestykket. Det har jeg gjort fordi innlegget mitt dreide seg om besparelsen ved automasjonen, ikke besparelser ved solcellene i seg selv. Men jeg skal komme tilbake til spørsmålet ditt om litt 🙂

     

    hflatoey: Jeg kjenner ingen som tar opp lån for så å investere de lånte pengene i aksjefond. Jeg har gjort denne investeringen for å spare penger, og for meg så fungerer det. Men det er ikke dermed sagt at det fungerer for alle. Jeg har dette som en liten bi-jobb, og har sett mange prosjekter som rett og slett ikke lønner seg. Alt avhenger av ditt forbruksmønster. Men jeg skal som sagt komme tilbake til mitt regnestykke om litt.

     

    SveinHa: Jeg synes det høres rart ut at det ville ta så lang tid å tjene inn en ny varmepumpe. Riktignok er det en dyrere med luft/vann, men jeg synes dette hørtes dyrt ut.  Selv hadde jeg en luft/luft varmepumpe som tok kvelden for 2 år siden, og de måledataene jeg har fra den perioden viser ganske tydelig at besparelsen med varmepumpe er ganske stor. Jeg husker ikke tallene i farten, men det var ikke snakk om mange årene. 
    For øvrig så ser det ut som om vi har ganske like fremgangsmåter. Jeg liker oppsettet ditt, og ser at vi har tenkt ganske så likt. Jeg har også vurdert å bruke en leverandør av soldata som en faktor i systemet mitt, men jeg synes det var gøy å se hvor godt jeg kunne treffe ut i fra de faktorene jeg hadde.

     

    thoralex: Det er tydelig at du enten har et langt lavere strømforbruk enn hva jeg har eller et langt større solcelle-anlegg. Sannsynligvis det første. Jeg er langt ifra å kunne dekke 60% fra solcellene nå i mars. Grunnen er nok et dårligere isolert hus i kombinasjon med at jeg ikke bor alene. Ikke har jeg mulighet til å fyre med ved, heller. Jeg holder meg under 10kwt-trinnet på vinteren, og satser på 5kwt-trinnet på sommeren. I Julen måtte jeg bite i det sure eplet i forbindelse med julebesøk, og da røyk jeg faktisk på 10kwt-trinnet også.

    Ellers så er det interessant å lese om din tilnærming 😉

     

    Men så til det som sikkert flere av dere har ventet på, nemlig regnestykket som viser hva dette koster meg. Jeg finansierer innkjøpet gjennom huslånet, og levetiden er omtrent like lang som nedbetalingstiden på lånet. Mine kostnader er derfor en %-andel av huslånet, noe som også betyr at prisen svinger etter hva rentene er.

     

    Jeg betalte selv 185.000 etter enova-støtte, og betaler ca 12.000 i året. For det får jeg levert ca 12.500-13.000 kwt. Dette gir meg altså en pris på max 96 øre pr kwt. For ett år siden, når rentene var lavere, så var prisen nøyaktig halvparten, 48 øre. Dette er rimelig, spesielt siden det ikke er nettleie på egenprodusert strøm.
    Nettopp derfor er det viktig å bruke så mye av strømmen selv. Dersom man baserer seg på å selge strømmen for å tjene penger, da har man investert feil. 
    Jeg skal legge frem flere tall senere, men akkurat nå har jeg jobb som venter 🙂 

    • Like 2
  2. Jeg har solceller på taket, og ønsker selvfølgelig å utnytte disse maksimalt. For å klare dette har jeg laget en styrings-rutine som jeg gjerne mottar kommentarer på. Kanskje har du en bedre metode, eller kanskje kan du få inspirasjon til å gjøre noe tilsvarende selv? Jeg bruker Homeseer, men det er sikkert mulig å lage tilsvarende med andre systemer. Her er min oppskrift, steg for steg:

    1: Systemet starter på kvelden med å finne ut hva som er teoretisk produksjon neste dag, under optimale forhold. Dette gjøres ved å se på statistikk fra tilsvarende måned.
    2: Deretter sjekkes værvarselet, for å finne ut hvor mye reduksjon i effekten jeg kan vente meg. Systemet sjekke skyer og regn, og finner ut hvor mye som blir tapt, sånn ca.

    3: Deretter regner systemet ut sannsynlig forbruk. dette gjøres på bakgrunn av temperatur, vind, termostater og antall personer hjemme.

    4: På dette punktet vet systemet om det vil være kraftoverskudd. Nå må avgjørelsen tas om strømmen skal brukes eller selges. Dersom strømmen er dyr så lønner det seg å selge, og heller kjøpe med strømstøtte til eget forbruk. Denne avgjørelsen vises ved hjelp av et tall, som indikerer hvor lurt det er å bruke selv opp i mot å selge.

    5. Ved hjelp av tallet fra punkt 4 så styres oppvarming av vann og et lite basseng. Dersom det blir lav strømproduksjon dagen etter så varmes vannet om natten, da nettleien er rimeligere. Dersom det er ventet bra produksjon så utsettes oppvarmingen av vannet til solcellene har begynt å levere overskudd. 

    Mange spør meg om det er mye å spare på dette, og faktisk så ble total besparelse i 2023 på over 3000 kr!

    Dermed er det vel ingen tvil om at det lønner seg å automatisere!

    Er det andre som har gjort noe tilsvarende, eller kanskje noe som er enda bedre?

    I så fall så håper jeg du legger igjen en kommentar.

     

     

    Regnestykke for sist natt:

    Dersom jeg ikke hadde styrt noe som helst, så ville vannet blitt varmet på natten, i timene etter bruk. Det hadde kostet Kr 1,27 pr KWH, altså totalt kr 51 i strøm. På dagtid ville da solstrømmen blitt solgt i stedet, noe som ville gitt meg kr 29. Totalt har det varme vannet da kostet meg Kr 22,-

     

    Dersom jeg i stedet varmer vannet med solstrøm så koster det meg ingenting. forskjellen her blir altså på 22 pr natt. 

    Ja, jeg er klar over at den egenproduserte strømmen ikke er gratis. Men siden denne prisen er konstant uansett så har jeg valgt å trekke den ut i fra regnestykket. 

    • Like 3
  3. Her har jeg en ny graf som viser litt hva som er problemet. Den blå viser temperaturen, og den grønne viser strømforbruket. Tidligere pleide man veldig tydelig å se at temperaturen gikk oppover med en gang man begynte å varme. Men nå virker det som om dette er mer vilkårlig. Man ser f.eks kl 10 at varmeren går på, men det skjer ikke noe med temperaturen før klokken er nærmere  14. Og litt etter kl 16 så raser temperaturen oppover uten at varmen står på.  Det hele er veldig merkelig.

     

    Nå vil sikkert noen si at det bare er å teste en annen sensor, eller legge til fibaroen på nytt.  Problemet er bare det at det  hele ligger litt kronglete til, og jeg hadde håpet å kunne være sikret å finne riktig feil når jeg først legger meg ute i snøen...

    Jeg har derfor gått over alle parameterne, og der ser alt riktig ut.  Men kan en defekt sensor likevel fungere godt nok til å måle temperaturen "sånn ca" ? 

    Ute_Vanntemperatur_full (1).png

  4. stigvi skrev (19 minutter siden):



    Nå var jo opprinnelig spørsmålet om HomeSeer, men siden du nevner Home Assistant. Den har jo siste årene fått mye funksjonalitet for å langtidslagre statistikk og aggregere data. Dette kan en også spørre på som feks historisk forbruk av varmtvann som jeg har gjort. InfluxDB er sikkert topp, men for oss som ikke trenger "all in" i funksjonalitet så er det noe innebygd i Home Assistant. Sikkert noe i HomeSeer også, kanskje.

    image.png.2a38e3786650a8ec811d8dfe54c42aa8.png

     

    Homeseer har også muligheter for forbruks-statistikker, men jeg sluttet å bruke disse til fordel for "Device History" for noen år siden. Den gangen var det jo HS3 som ble brukt, og der fungerte ikke statistikken særlig bra, syntes jeg. 

  5. kristianml skrev (2 timer siden):

    Dersom du er litt teknisk anlagt, har du vurdert å bruke InfluxDB? Det er en database som egner seg spesielt bra for tidsserier. Det vil si at du kan logge oppdateringene fra målerne dine når de kommer, uavhengig av tid, og allikevel kunne aggregere opp timebaserte verdier og visualisere dem i grensesnitt eller hente verdier ut til Grafana. Helt nøyaktig blir det jo ikke, avhengig av hvor ofte måleren sender oppdatert verdi, men bra nok? Jeg prøvde å løse et lignende behov som deg for å avdekke hvor mye strøm vi brukte på oppvarming, varmtvann, klesvask osv. Kom så langt at jeg fikk lagret verdier i InfluxDB fra HS4 og gjorde noen proof-of-concept spørringer i databasen, men så la jeg det litt på vent av andre årsaker.

    Takk, det høres ut som om InfluxDB må testes ut 🙂

    hflatoey skrev (1 time siden):

    Eg og vil anbefale InfluxDB 🙂

    Eg logger watt på 11 z-wave og 5 zigbee enheter uten problemer, her snakker vi sikkert 50000 målinger i døgnet til sammen 🙂

     

    Hadde det bare vært disse målerne som skapte trafikk på nettet, så hadde jeg nok bare latt målerne rapportere ofte. Men det er ca 40 andre enheter som konkurrerer om det samme Z-wave-nettverket, og da vil jeg ikke skape unødvendig kø. Men det høres jo ut som om du har ufattelig mange målinger! Skaper det ikke konflikter, eller forsinkelser i nettet?

  6. Jeg ønsker å  ha god statistikk på hva som bruker hvor mye, pr døgn, og benytter Aeotec sine energimålere til dette. Disse klipses rundt en av ledningene på  hver enkelt strømkurs i sikringskapet, og  måler magnetfeltet. Mer enn nøyaktig nok til mitt bruk.

     

     Men jeg har merket meg at disse energimmålerne ikke er noe glad i å bli "pollet", altså spurt om aktuell verdi. Jeg har ikke helt skjønt hvorfor, men har bare lagt merke til at de bruker lang tid på å svare, og av og til svarer de ikke i det hele tatt. Men dersom  jeg programmerer de til å sende  tallene regelmessig, så fungerer de flott.

     

    Men så kommer "problemet". For  jeg ønsker jo å hente tallene rundt midnatt, og ønsker ikke å skape så mye  datatrafikk resten av døgnet.

    Jeg har vurdert å lage en event som  endrer innstillingene på energimålerne når det nærmer seg midnatt, men jeg vet ikke om dette er helt veien å gå.

    Jeg kan også velge å rapportere en gang i timen, men jeg risikerer jo da at den gjør dette kl 23.05, og da mister jeg jo forbruket av den siste timen...

     

    Er det noen som vil si hvordan  de har  gjort det? Og hva slags statistikk har dere?

    Kanskje jeg er overdrevent glad i tall, men jeg liker nå å ha litt kontroll på hva som bruker strøm  i heimen 😉

     

  7. Dette er kanskje ikke helt innen "klimakontroll", men jeg fant ikke noe annet sted som passet bedre 😉
    Saken er den at jeg bruker en Fibaro Smart implant til å overvåke en Jacuzzi. I flere måneder har dette fungert smertefritt og nøyaktig.

     

    Men for  noen dager siden valgte jeg å bytte ut min Z-wave USB-dongle, og da måtte jeg selvfølgelig inkludere Smart Implant på nytt.

    Det ble ikke gjort noen endringer verken på Jacuzzien eller sensoren, og jeg tror også innstillingene skal være de samme. Men sikker er jeg ikke.

     

    Det som er problemet er at målingene "hopper og spretter" mer enn de gjorde før!

    Dersom man ser på grafen under, så ser man at grafen gjør et byks rett etter klokken 10. Dette stemmer med  tidspunktet der varmepumpen slår inn. Men varmepumpen er ikke kraftig nok til å varme vannet 2 grader på noen få minutter! Resten av stigningen frem mot kl 18 ser mer normale ut, men dette hoppet kl 10 er altså helt uforståelig, og ikke noe jeg opplevde tidligere. I tillegg så ser det ut somm om temperaturen holder seg nesten konstant etter kl 18, noe som ikke stemmer siden varmepumpen skrudde seg av omtrent da. Tidligere kunne man se ganske markant når temperaturen begynte å synke.
    Sirkulasjonspumpen går med konstant hastighet, så det er sannsynligvis ikke der feilen ligger.

    "Ujevnhetene" klokken 6 og 18 skyldes for øvrig at pumpene starter for fullt i noen minutter for å kjøre et  rense-program, noe jeg også opplevde tidligere.

     

    Men  er det noen som kan forklare hoppet rett før klokken 11?

    Ute_Vanntemperatur_full.png.0216a6676b23fa8eb74bc14856e129af.png 

  8. Jeg sliter med  å få installert noen zigbee-enheter, og tenkte derfor at en god start vil være å oppdatere kontrolleren min.

    Merker da at phoscon.de ikke eksisterer, eller er nede. 

    Er det flere som har merket dette, eller som har kjennskap til om dette er permanent?

     

     

  9. Jeg gikk  nettopp til innkjøp  av Aqara presence FP2, da jeg hadde hørt positivt om FP1.

    Oppdaget da  at FP2 ikke fungerte via zigbee, men tilsynelatende kun via egen  app.

    Men sensoren er jo skikkelig  kul!

    Er det noen som har gode ideer  til hvordan den kan implementeres  i  Homeseer, eller kanskje noen som vurderer å skrive en plugin?

    Denne sensoren har såpass mye å by  på at den godt kunne fortjent  en plugin 🙂

     

     

  10. Jeg har dessverre måttet innse at mine Netatmo kameraer ikke lenger er støttet av Homeseer. Så vidt jeg kan se så har det vært gjort endringer i fra Netatmo sin side, og det har ikke vært gjort nødvendig endringer i den  plugin som jeg brukte. (UltraNetatmoWelcome3)

     

    Funksjonen med at mitt smarthus kunne kjenne igjen hvem som kom synes jeg dog var veldig nyttig. Blant annet så sørget den for at rett person ble varslet når noen ringte på døren.

     

    Er det noen som kjenner til andre kameraer som  fungerer godt sammen med Homeseer?

    At de altså kan fortelle huset hvem som blir  oppdaget av kameraet?

  11. Moskus skrev (4 timer siden):

    Ja, jeg bruker 5. minutters snittet og sjekker om det er 0 over en tid. Er det det, så restarter jeg TibberSeer. Jeg har ikke fått til å få det inn i TibberSeer selv. 😞 

     

     

     

     

    Det er nok det jeg også ender opp med å gjøre. Jeg har lastet ned "Pluginset" fra Jon00, og så på det som siste utvei.
     

  12. Da var problemet til ZoRaC løst, men jeg tviler på at  jeg har det samme problemet. 

    Min Tibberseer slutter bare å motta data for en   periode, før den plutselig starter igjen. Og i noen tilfeller  så starter den aldri igjen..

     

    Noen gode ideer?

  13. Jeg  opplever at oppdateringene ofte stanser opp i  flere timer, før de kanskje starter opp igjen. Dersom jeg restarter plugin så kommer  oppdateringene igjen.

    I loggen står det med jevne mellomrom:

    Legacy-Plugin
    TibberSeer ERROR
    TibberConsumption, Daily time sum failed
     
    Denne advarselen går også igjen:
    Legacy-Plugin
    TibberSeer Warning
    TibberPrice, GeneratePriceChart Warning @ New Chart: list has no elements
     
    Noen forslag til hva jeg kan gjøre for å få det til å fungere stabilt?
     
     

    Microkontor_Realtime_CurrentPhase1_full.png

  14. hflatoey skrev (4 timer siden):

    Når eg brukte HSTouch så lagret eg dataene i Influxdb så brukte eg Grafana til å lage grafer som eg igjen exporterte til .png filer med grafana-image-renderer som HStouch kunne vise.

     

    Tungvint og kronglete å få til men det virket.

    Høres tungvint ut, men dersom resultatet blir bra så kanskje... 😉

     

  15. Som de fleste her inne så bruker jeg DeviceHistory for å presentere statistikken på oversiktlig måte.

    Men, for å være ærlig, så er den jo ikke akkurat lett å lese! Jeg presenterer grafene via HSTouch, og da er strekene så tynne at de rett og slett er litt vanskelige å se. Hadde det vært mulig med stolpediagram så hadde jo også dette vært en stor fremgang.

     

    Er det noen her inne som kjenner til om det er mulig å endre utseendet på DeviceHistory, eller som kan anbefale andre alternativer med litt bedre grafikk?

  16. jkirkebo skrev (7 timer siden):

    Growatt-inverterne mater helt synkront ut på nettet, lik strøm på alle faser. I hvert fall i følge min smartmåler som er montert bak inverterne.

     

    Det er sikkert litt variasjoner her. Jeg har hvert fall pratet med en elektriker som beskrev hvordan de fikk skjev belastning på en inverter, siden denne opprinnelig var laget for null-leder.

    Jeg vet også at mange koblet dimmere til scenebelysning på samme viset. Man fikk da en kraftig skjevfordeling, men dersom man monterte de i par så kunne man få jevn fordeling.

  17. Jeg ser at du har en del forskjell i spenningen din på de 3 fasene. På papiret så er jo inverterne 3-fase, men dersom du har IT-nett så pleier ikke belastningen å være jevn. Dette er på grunn av fraværet av 0-leder. I praksis så er det en av fasene som blir desidert mest brukt, og den siste fasen får svært lite strøm i forhold.

    Det jeg vil frem til, er at dersom inverteren din tilfeldigvis gir mest strøm på den fasen med høyest spenning, ja da trenger ikke problemet å være så stort. For da holder det å bytte om på lederne, slik at det gis mest strøm på den fasen med lavest spenning. 

  18. Jeg har begynt å få feilmeldingen "Failed to get authenticated! False" fra Easeeseer, og jeg kan ikke lenger kontrollere min lader.

    Inne på Homeseer-forumet står det at "Due to the recent events and the response from the company I can no longer support them, and there for I am shutting this plugin down"...

    Er det noen som vet om andre alternative måter å kontrollere laderen fra smarthuset på? Det er jo kjedelig å ha en smart lader som ikke kan kontrolleres fra et smart hus???

     

    Er det eventuelt noen som har klart å få tilbake pengene for Easeeseer? Ikke det at det er verdens største beløp, men det er jo kjedelig å bruke en plugin i en under en måned før den slutter å fungere!

  19. Jeg forsøker meg med endringen nå. Foreløpig ser det bra ut.

    Det andre punktet du nevner er for øvrig ikke noe problem så lenge jeg bruker "Value set to", og ikke "Changes and becomes". "Value set to" blir nemlig trigget ved bevegelse selv om statusen fra før av er at det er bevegelse. Har brukt denne i andre rom, og det fungerer bra.

    Problemet nå tror jeg har sammenheng med at det er mange sensorer og mange lamper. Jeg vil at lyset skal være på allerede før man kommer inn i rommet, og derfor har jeg tatt med sensorer i tilstøtende rom.

  20. SveinHa skrev (11 timer siden):

    Under Events vil der dukke opp en gruppe kalt "Delayed actions" så lenge der er noen delayed actions på gang og så forsvinner den. Du må gjerne refreshe siden for å se den...

    Hos meg kommer det ikke noe slikt, selv når jeg er sikker på at det kjører.

  21. Min bedre halvdel har aldri vært noen stor fan av automatisk lys, men etter litt om og men så har hun innsett fordelene. Jeg har derfor programmert lyset i stua med en timer på en time, slik at lyset skal skru seg av dersom det ikke er noen der. Jeg benyttet samme metode som brukes i homeseer-skolen, nemlig at event'en starter med å kansellere alle forsinkede hendelser, før den skrur på lampene, venter i en time, og skrur alle lampene av. Dette fungerer egentlig helt glimrende, hadde det ikke vært for det faktum at lyset skrur seg av lenge før det har gått en time! I noen få tilfeller får lyset stå i en time. I de aller fleste tilfellene slår lyset seg av etter noen få minutter.

    Kan dette ha med at jeg har for mange triggere? At det rett og slett blir for mange forsinkede hendelser å holde orden på? Eller er det noen som har en annen forklaring på hvorfor det ikke tar en time før lyset skrus av?

    Event lys hall.jpg

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.