Gå til innhold
  • Bli medlem
Støtt hjemmeautomasjon.no!

dagarne

Medlemmer
  • Innlegg

    5
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Hjemmeautomasjon

  • System
    Annet

dagarne sine prestasjoner

Smartplugger

Smartplugger (4/16)

  • Første innlegg
  • Samtalestarter
  • Uke én ferdig
  • En måned senere
  • Ett år inn

Nylige merker

0

Nettsamfunnsomdømme

  1. Ah, neida, godt forklart, og kjekt tips. En liten ting: Risikerer man å ødelegge utstyr, e.g en PC sin ethernetinngang/nettverkskort dersom det blir koblet til et punkt med PoE?
  2. Om det er mer stabilt kan vel diskuteres. Det er mer jobb å programmere det, og krever mer av deg som skal sette det opp. Ellers kan du få en fagmann til å gjøre det, og det koster jo noe penger. Samt at det meste av utstyret nok er et hakk (eller to?) dyrere. Godt poeng. Jeg har nettopp hatt en videokonferanse med elektriker (jeg bor i USA, og fjernadministrere byggingen i Norge... 7 timers tidsforskjell gir utfordringer) som foreslo å legge rør og big boxes for å forberede en fremtidig kombinasjon av xComfort og KNX. Det hørtes ut som en god ide, da jeg nå i førstningen får huset levert med standardløsninger og bygger ut smarte løsninger etterhvert som økonomien tillater det. Nei, for å være helt ærlig tar det for mye tid hvis jeg skal prosjektere det for deg...  Jeg foreslår at du prøver å bestemme deg for hvor mye penger du setter av til smartheten, og dermed hvilke system du vurderer. Å ha "full frihet" er jo fantastisk, men i praksis er jo ikke byggeprosessen slik... Vel, nå var ikke tanken min med spørsmålene å få noen på forumet til å prosjektere for meg, men takk for at du tenkte på det ? Det er heller bare en masse uvitende nybegynnerspørsmål. Ja, "full frihet" hadde vært fint. Forstod fort av samtalen med elektrikeren i dag at eksempelvis KNX må tas litt om gangen for at ØKH ikke skal gå ballistisk. Ja, fin opsjon. Jeg antar at selv fra patcheskap og sikringsskap i teknisk rom i underetasje blir lengste strekket under 40m. Må lese meg opp litt på spenningstap i TP. Yup, akkurat det elektrikeren foreslo også. Godt tips. Akkurat, legge opp punkter til strategiske steder med TP og strøm til accesspunkter. Copy that. Nå snakker du ikke om PoE, men rett og slett en dedikert leder med 5V DC fra en trafo i sikringsskap?
  3. Vedrørende kablede sensorer, er det noen på forumet som har erfaringer med produkter som inneholder flere sensorer i samme enhet? Tilbake til mitt sprsm 1 på toppen av tråden min. Jeg ser at det finnes vibrasjonssensorer. Hva trenger man de til og hvor? Er det som et supplement til bevegelsessensorer?
  4. Takk for svar. KNX vs annen buss-styring vs trådløst? Vel, siden jeg er heelt grønn på dette så er det nok fare for at jeg ikke engang vet hva jeg skal spørre etter ?. Må lese meg opp litt. Siden jeg nå har mulighet for å legge tomme trekkerør overalt, tenker jeg mest mulig kablet....vil ikke det som en tommelfingerregel være det beste og mest stabile? At man supplerer med trådløse enheter der man i ettertid oppdager behovet? Takk for forklaring på PoE. Så da er det bare en opsjon blant flere for strømforsyning, men er ikke noe som jeg nødvendigvis må bestemme meg for et gjennomføringskonsept for smarthuset? Jeg antar at en fordel med PoE er at da behøvs det ikke trekkes annet enn TP i røret, og at det heller ikke trenger å avsettes plass til trafo i ELKO boksen ved sensoren/dimmeren eller hva det måtte være. Det burde vel holde til en av dem...? Øh, ja, sikkert..som sagt famler jeg i nybegynnermørket før jeg ser lyset og lærer å stille de riktige spørsmålene. Kanskje tingen er å be elektrikeren legge opp 2x50mm K-rør mellom sikringsskap og posisjonen der patcheskapet kommer, så har jeg mulighet for å trekke det jeg måtte trenge (hvis jeg måtte trenge noenting) imellom disse. Både patcheskap og sikringsskap kommer begge i teknisk rom, på hver sin vegg. Noen som har erfart at man vil trenge trekkerør mellom sikringsskap og patcheskap? Det kommer an på om du prioriterer "smartheten" eller lydkvalitet. Why not both? Hm, kanskje du er inne på noe. Legge både Amazon, Google og vanlige høyttalere med mikrofon. Fare for at det blir litt overkill? Har du noen innledende formeninger om mine øvrige spørsmål ovenfor?
  5. Jeg holder på å bygge hus (se tegninger) og ønsker å bygge inn smarthus løsninger (alt jeg kan komme på av talestyring, A/V kontroll, belysning, klima, sikkerhet...)etterhvert som økonomien tillater det. Det vil si at jeg kjøper begrenset med hjemmeautomasjonsløsninger akkurat nå under bygging og tidlig ferdigstillelse. Imidlertid vil jeg forberede for fremtidig utvidelse av smarte, kablede løsninger ved å legge opp tomme rør og ELKO bokser til de nødvendige stedene i huset. Siden jeg er helt grønn på hjemmeautomasjon trenger jeg tips (i klartekst...for dummies) til: a) hvilke sensorer trenger jeg? b) Hvor skal de plasseres? E.g i et hjørne oppe ved taket, nede ved gulvet, ved vindu, etc? c)Hvilke rom eller område utendørs bør ha hvilke sensorer? Siden jeg ønsker å ha mest mulig på kabel, hvor trengs det å legges tomme K-rør og ELKO bokser for de fremtidige enhetene i sprm 1? hvilken dimensjon på K-rør og størrelse på ELKO bokser bør jeg gå for? Ved planlegging av strømforsyning til sensorer, dimmere og styringsenheter, kan jeg forvente meg at noe går på 220V AC mens annet går på DC i diverse spenninger, 24V/12V/5V/3V? a)Dersom det er DC som gjelder, holder det da å ha strømforsyningen i teknisk rom og trekke leder frem til forbrukerene? b) eller vil spenningsfallet bli for stort slik at man må ha strømforsyningen i umiddelbar nærhet av forbruker? c)I tilfelle b) er løsningen da å trekke 220V frem til forbruker og forhåpentligvis få plass til omformeren inn i ELKO boksen ved sensoren/styringsenheten? Er det noen enheter som får strømforsyning over TP? Jeg skal ha et eget skap med plass til router, switch, UPS, etc, samt patchpanel for fordeling av ethernet til alle rom over TP (Cat 6). For fremtidige smarthuskomponenter, hva bør jeg legge opp av K-rør rundtom i huset som skal ende opp i patcheskap, og hvilke skal til sikringsskap? For fremtidig kommunikasjon med og styring av enheter som ventilasjonsanlegg, sentral for vannbåren varme, og stengeventiler i vannfordelingsskap, bør man ha rør for dette til patcheskap eller sikringsskap, eller begge deler? Er det andre enheter som jeg ikke har nevnt som jeg bør planlegge for og legge rør og ELKO boks til? Bør jeg forberede for smartspeakers (e.g ALEXA fra Amazon, eller Google sine), eller kan det gjøres mer elegant med vanlige høyttalere kombinert med mikrofoner rundtom sammen med et egnet styringssystem?
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.