Gå til innhold
  • Bli medlem
Støtt hjemmeautomasjon.no!

teeko

Medlemmer
  • Innlegg

    69
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av teeko

  1. Mitt råd til gode venner er å vente litt, men bygger man nytt osv. er jo ikke det en god plan. Jeg er ikke kjent med noen like gode alternativer. Det beste hadde vært om Thermo-Floor fortsatte å engasjere seg på forumet her. Jeg synes produktet både har høy WAF og fungerer kjempebra når det fungerer - bare synd det (AFAIU) har en bug som gjør at det blir "dead" som beskrevet etter noe tid. Jeg har virkelig en bismak i munnen når jeg prater ned et norsk smarthomeprodukt fra et selskap som jeg virkelig vil alt vel og som i utgangspunktet fyller et hull i markedet med et godt produkt. Selv kommer jeg nok å fortsette å feilsøke Z-TRM3 (lærer jo litt av det om ikke annet) og følge med på nye produkter (chip/matter-basert etterhvert kanskje, selv om et subgig zwave produkt hadde vært flott). Elko produktet du nevnte ser ut til å fungere med zigbee2mqtt, og sånn sett hadde vært interessant for meg, men jeg er usikker på WAF og hvor stabilt det egentlig er. Kanskje noe å opprette en egen tråd om?
  2. Z-TRM3 lager fort trafikkstormer, så jeg er nødt til å isolere det for å ikke oversømme hovednettet. Det fine er jo at alt annet av z-wave hos meg er "rock solid" når det får være i fred for Z-TRM3. Trafikkstormene kommer av det som fremstår som håpløse valg av trafikkruter. RSSI på trafikken er ikke så gal (når jeg måler signalstyrke på ulike punkter i nettet), men selv etter "Healing" innen for et veldig lite område (få meter mellom enheter) kan nettet ha topologi som vist. Da skal det ikke mange pakkene til før repeaterne mangedobler trafikk og oversømmer alt som er.... Trist syn å sitte å se på i Zniffer. Uten å være radioekspert forestiller jeg meg at dette tar mye duty cycle plass, og vil ihvertfall ikke belemre annet utstyr med å måte prosessere trafikken. Nesten alle andre enheter jeg har kjører heldigvis direkte assosiasjon mot kontroller over såpass små avstander.
  3. Manuell kontroll over Z-TRM3 vil heldigvis fungere og reduserer klagestormen fra resten av huset. Familien vil også sette pris på at lysstryken kan justeres og evt. slås helt av på soverom osv. Estetisk slår de også an i huset her. Når det er sagt anbefaler jeg på ingen måte den termostaten, og frykter at feil i smarthus-funksjonaliteten til produktet vil ta bort mye av gleden rundt smarthus som hobby. Største feilinvesteringen jeg har gjort ihvertfall.
  4. Jeg benytter på Z-TRM3 : Parameter 18: Temperature report interval - 180 sek (default: 60 sek) Parameter 20: Meter report interval - 270 sek (default: 90 sek) Det blir likevel mye trafikk, og kan nok reduseres enda mere. De 8 stk Z-TRM3 genererer nesten 20x (!) trafikken som de øvrige ca. 30-z-wave enhetene mine gjør tilsammen.
  5. Jeg har 8 stk Z-TRM3-termostater og hadde dessverre ikke valgt Z-TRM3 i dag. De to store utfordringene (setpoint + rele) er adressert med FW.2 og støtten i zwavejs. Problemet hos meg i dag er at termostatene blir "dead" etter noe tid. Jeg må slå av og på strømkursen for å få dem online igjen. De kan bli dead i løpet av et par dager eller det kan gå to måneder, men det fremstår bare som et spørsmål om tid. Jeg tror problemet i noen grad er relatert hvor mye trafikk de må behandle. Dersom de er repeatere for andre z-wave enheter opplever jeg at de går dead veldig raskt. Har isolert Z-TRM3 på egen z-wavekontroller/nettverk, redusert datamengden ift. default, og plassert kontroller slik at termostatene har direkte kontakt (1 hop). Da fungerer det noenlunde greit. (Feilen er lett å reprodusere (tar bare noen timer) dersom man plasserer flere termostater slik at de ruter mye trafikk (2-3 hop). Da mangedobles også trafikken. Har benyttet Zniffer i timesvis for å analyser z-wavepakkedata, men klarer ikke se feilen. Plutselig stopper enhetene bare å sende pakker - blir helt døde.) Kommer til å bytte så snart jeg finner noe bedre. Har tidligere på dette forumet anbefalt ZTRM3 på det varmeste. Var litt for raskt ute med den anbefalingen...
  6. Oppdaterte til zwavejs2mqtt 5.0.1, zwave-js 7.7.3 og HA core 2021.6.4 i dag: Og nå virker det! 1. Temperatur som vises på climate termostat justeres dynamisk til den sensor som er satt i parameter 2. Endres sensor mode så endres også hvilken temperatur som vises automatisk. Artig. 2. Multichannel assosiasjoner har også begynt å virke - så nå bør det gå bra å styre z-water o.l. En liten snag når det gjelder automatikken rundt valg av temperatursensor: Det er implementert slik at internal sensor alltid settes til sensor som er i bruk. Hvis man bruker gulvsensor så er dermed ikke internal sensor like lett å få tak i lenger.
  7. Oppdatert til core 2021.6.2 Status for meg med zwavejs2mqtt 4.5.1 og zwave-js 7.7.1: 1. zwavejs2mqtt setter opp Z-TRM3 nesten helt korrekt. Alle endpoints er tilgjenglig over MQTT. Men det ser ut som den settes opp med singel channel assosiasjon til kontroller... Det er ok i mitt setup, men kanskje en utfordring for de som ønsker å styre en z-water eller liknende direkte. 2. Dersom jeg oppretter en mqtt climate HVAC entity manuelt i HA fungerer alt. Velger da også korrekt temperatur sensor manuelt. 3. Dersom jeg oppretter en mqtt climete HVAC entity automatisk via MQTT discovery fungerer alt dersom jeg benytter intern temperatur sensor (default) eller dersom jeg manuelt i zwavejs2mqtt editer "HASS device json" som brukes i MQTT discovery til å peke på korrekt sensor. 4. Det som ikke evt. fungerer helt ennå er at zwavejs2mqtt automatisk velger korrekt sensor i discovery koden dersom annen sensor enn intern default benyttes. Hjelper ikke med re-interview eller å fjerne enheten og inkludere den på nytt. Ser zwave-js 7.7.2 kom i kveld, men ser ingen endringer på heat-it produktene ut fra kildekoden der. Kanskje det er zwavejs2mqtt som må oppdateres til å lage korrekt hass kode basert på hvilken sensor som brukes, og at fiksen som har kommet kun hjelper når HA kjører på samme maskin og HA oppretter enheten selv?
  8. Takk for svar @haraldov Nettopp begynt å teste Z-TRM3 med wavejs2mqtt 4.5.1 og zwave-js 7.7.1 på en RPi4. HA 2021.6.0 kjører på en annen maskin via mqtt/mqtt discovery. Kan editere hass device discovery koden manuelt til å peke på riktig temp sensor, men tror ikke det ligger noen logikk inne for å håndtere dette automatisk. Usikker på hvordan dette fungerer når det fungerer som det skal... tilpasser termostaten seg automatisk hvis man eksempelvis bytter fra internal til floor temp sensor? Kommer kanskje med zwave-js 7.7.2?
  9. Noen som vet om den nye funksjonaliteten for Z-TRM3 fungerer hvis man benytter zwavejs2mqtt og termostater som opprettes i HA via mqtt discovery?
  10. Ja, jeg sliter med dette, men har ikke hatt tid til å feilsøke eller sende spørsmål til Thermo-Floor. De går offline etter litt tid, men virker igjen etter at jeg tar sikringen. Frykter at dette er et tredje problem med Z-TRM3 som jeg først har blitt oppmerksom på etter at de andre to er løst...
  11. Hei! Er det et tredje problem knyttet til "Z-TRM3 going offline" - ref. diskusjonene på SmartThings forum? Har opplevd det samme med Z-TRM3 4.2 og Fibaro HC2 4.600, og det virker som feilen ligger på Z-TRM3. Noen kommentarer?
  12. - selv har jeg tatt en pause fra OZW og benytter isteden Fibaro integrasjonen - da er det ikke behov for å bytte firmware OTA - ja, jeg fikk det, så vil tro det bare er å spørre. - nei, jeg kan ta feil, men jeg tror ikke OZW har utberedet Thermostat Setpoint classen ennå, men med uoffisiell OTA-firmware virker Setpoint Set likevel .
  13. Jeg installerte 4.2 firmware med kabel i dag. Overraskende enkel og grei å oppdatere - hadde trodd det var mere knot. Nå virker alt hos meg, jeg er kjempefornøyd og kan anbefale Z-TRM3 på det varmeste.
  14. Oi! Dette var spennende! Takk for at du deler status.
  15. Jeg kan endre setpoint, men reléet slår ikke inn hvis romsensor benyttes - med mindre jeg har brukt termostaten fysisk det siste minuttet i forkant. Med gulvsensor fungerer alt 100%. Ekspertene hos ThermoFloor har så langt jeg forstår reprodusert problemet og jobber med en løsning. De har bekreftet at relé-problemet virker å være en separat sak fra setpoint-problemet, så det blir spennende å høre mer når en fix forhåpentligvis kommer. Nyttig at du rapporterer at det fungerer bra hos deg med konfigurasjonen du har beskrevet - kanskje det er flere versjoner av HW... Når det gjelder OZW så er saken at OZW benytter tall-formater Z-TRM3 ikke har sagt de støtter i kapabilitetsintervjuet når setpoint skal justeres? Ref. loggene. I den uoffisielle FW så godtar de flere formater og derfor fungerer den bedre mtp. setpoint. Når dette er sagt virker det som relé-problemet ved bruk av romsensor er "neste sak" også i OZW, selv om man får setpoint til å virke med uoffisiell FW. Min forståelse at setpoint-problemet er knyttet til Z-wave implementeringen i OZW og andre kontrollere som ikke er iht. Z-wave spesifikasjon, mens at relé-problemet kan være knyttet til en feil med Z-TRM3 firmware eller maskinvare. Når det gjelder sistnevnte om feil med Z-TRM3 firmware eller maskinvare er det bare spekulasjon fra min side - og ikke noe Thermo Floor at hintet til utover at de jobber med en fix.
  16. Jeg ville sett på løsningene til Came. Har godt erfaring med disse når det gjelder det funksjonelle og estetiske (WAF), men det koster deretter. Thangram kan eksempelvis styre sluttstykket over. Den kan felles inn i vegg om ønskelig og har frontdeksler i mange farger som kan matche bygget - da ser det ikke så industriaktig ut. https://www.came.com/uk/installers/solutions/came-bpt-intercom-systems/entry-panels/thangram Perla er en av de tradisjonelle Came/Bpt terminalene, er basert på XIP (CAN-bus), men snakker IP gjennom en SIP-gateway https://www.came.com/uk/installers/solutions/came-bpt-intercom-systems/handsets-monitors/perla-video Kjenner ikke den oppdaterte produktporteføljen like godt, men tror det siste av produkter er helt IP-basert (og ikke basert på CAN-bus).
  17. Har ikke kommet så mye lenger - var ikke så lett som jeg håpet å gjøre dette med Z-TRM3. Så har jeg litt god tid på dette området (VBV). Har forberedt huset her for VBV (la alle rør og borret brønn når jeg bygde), men har vært mer opptatt med kjøling enn oppvarming i ettertid. Tilbake til Z-TRM3. Litt skeptisk til å ha en ekstra bryter - flere deler, flere ting som kan gå feil. Utover det liker jeg bryterløsningen godt. Er i tenkeboksen her. Ser Danfoss sine kontrollere (HC5/HC10) har enkle vedlikeholdsfunksjoner som kjører regelmessig. Vet ikke hvor viktige disse er, men leker med tanken om å implementere disse på et eller annet vis dersom jeg en dag går for Z-Water. Så kanskje det blir noe i tillegg til, eller i steden for, PWM-styring gjennom direkte assosiasjon mellom Z-TRM3 og Z-Water. Hører gjerne hva du tenker rundt løsninger for å styre både VBV og varmekabler.
  18. teeko

    Bygging av smarthus

    Nei, men har hørt veldig mye bra om den. Usikker på hvordan den fungerer opp mot DIY systemer - har ikke lest meg opp. Den er jo fra et Amazon-selskap og fungerer perfekt mot Alexa. Det jeg hører mest bekymringer rundt er det omfattende samarbeidet Ring har med amerikanske politimyndigheter. Det er mange pricacy controls i programmet, men jeg fikk inntrykk av Stacey Higginbotham (Stacy on IoT - har bra podcast) at hun måtte "opt-out" for å ikke samarbeide med politiet der hun bor. Bare et oppmerksomhetsområde - tror det er et veldig godt produkt. Når jeg investerte i porttelefon tilbake i 2014 var utvalget litt mindre, og jeg gikk for et system fra et selskap som i dag heter Came (tidl. BPT). Er kjempefornøyd med dette, og spesielt når det kunne settes opp under bygging, men ikke opplagt at jeg hadde gått for dette i dag grunnet pris. https://www.came.com/uk/installers/solutions/came-bpt-intercom-systems/handsets-monitors/perla-video
  19. Tenkte jeg skulle prøve meg på dette en av de nærmeste dagene. Det er jo to alarmer (lekkasje og batteri) og en bryter -- så en Smart Implant høres perfekt ut.
  20. teeko

    Bygging av smarthus

    Jeg svarer sikkert ikke på det du tenker på, men gir deg en "braindump" av noen momenter i tilfelle noe skulle være intressant. 1. Kabelføringer gjennom yttervegg - forbered potensielle fremtidige prosjekter som krever kabelføring gjennom yttervegg - både for det estetiske og med tanke på tett dampsperre - varmepumpe utedel, ytre solskjerming, antenner, utekamera høyt opp på fasadene, elbillader, robotgressklipper (både lader og klippergarasje) osv. osv. osv. - tilsvarende legge opp rør for strøm i hagen og under asfalt osv. - pass på at håndverker ikke tar snartveier når trekkerør legges i yttervegg (kondensdumper osv.) - to trekkerør for fiber inn huset kan være nyttig for å ikke låse seg til leverandør 2. Kjøling - ofte minst like viktig som oppvarming i et nytt tett hus - legge opp strøm for ytre solskjerming til hver enkelt vindu (vest og sør) - legge opp løsning for distribusjon av avkjølt luft fra VP (vifte som suger opp luften opp gjennom etasjer o.l.) - husk at innedel av luft-til-luft varmepumpe oftest må installeres mot yttervegg - løsning ute for drenering av kondensvann (sommer) og smeltevann (vinter) fra VP (slippe å grave dette senere) 3. Oppvarming av bolig og vann - ville lagt både varmekabler og VBV på bad -- ikke sikkert VBV faller i smak der - tenke på dimensjoner for rør dersom en luft/væske-til-væske VP fremover skal forvarme vann til VVB 4. Ventilasjon - inntak høyt oppe på veggen - unngå naboenes avgasser fra bil, fyring og grill - kjøpe en Airthings Wave Plus så tidlig som mulig - ikke bare for å sikre at radon oppdages og utbedres tidlig i prosjektet, men synes produktet virkelig er bra - vurdere nøye plassert inntak og avtrekk på teknisk rom for å bli kvitt og nyttiggjøre varme fra servere, svitsjer osv. - tenke om det er behov for strøm til en sensor som har kontroll på status spjell/tilluftsrør til peis 5. Vann - husk god dimensjon på rør og utekran dersom du har stor hage (kran som passer Gardena Maxi-Flow 3/4" eller tilsvarende) 6. Audio/video - legge opp skjult kabling til Atmos høytalere - oppe i front tror jeg det er lettest å få til bra lyd - dersom bekymret for refleksjoner så er det mange fine løsninger for å redusere dette med noen grad av WAF - gjerne en egen "ren" kurs til HiFi hvis man er opptatt av slikt 7. Dørklokke og lås - test dørklokke-kamera og se om du tror det virkelig vil fungere bra. Ofte kan et eksternt kamera på skrå være bedre. '(Og uansett viktig å sette seg inn i hva som er lov, men det gjelder jo alle områder.) - når man bygger er jo elektrisk sluttstykke et godt alternativ til hvis man vil ha en klassisk lås - en tradisjonell sikkerhetslås kan vurderes i tillegg - hvis man er bekymret for sikkerheten 8. Garasje - løsning for styring av port - legge opp til å måle fukt, nok ventiler og vifte først som sist 9. Tenke dobbelstikk der "noen" tror du bare trenger et enkelstikk - varmepumpen trengte et ekstra til varmekabel - ventilasjonsanlegget trengte et ekstra til modbus-strøm - garasjeporten trengte et ekstra til smart-implant-strøm - osv. osv. 10. Strøm og jording - noen sikringskap er rett og slett små... - kjøp et multimeter og mål spenning selv før overtakelse - dersom løsning med ringjord så tenk på at den må ha tilføresel fukt for å fungere optimalt - vurder å planlegge for utvendig jording av evt. eksterne antenner tidlig i byggeprosessen sammen med elektrikker, slik at lyn i parabolanlegg o.l. ikke dras mer inn huset enn nødvendig 11. Nettverk - tenk latency like mye som båndbredde - legg opp til å ha kontroll på QoS i hele kjeden - plenty med PoE porter - unngå brannfarlige unødvendig batterieleminatorer
  21. teeko

    Bygging av smarthus

    1. For lys hadde jeg planlagt med en løsning som var rask og stabil. Selv hadde jeg gått for en hub og lagt opp strømmen slik at tradisjonelle brytere kan installeres dersom hvisom. Har som hovedregel å legge opp til modulære løsninger der smarthome-kontroller knytter sammen systemer som i utgangspunktet er autonome. 2. Systemair med Modbus er fantastisk -- hvis du har et system som støtter Modbus 3. Blir aldri feil med minst 2x CAT-6 eller bedre til hvert rom. Trådløst er flott når man er usikker på plassering eller redd for batterieleminatorbrann.
  22. Tok en nærmere titt på forskjellene i HC2 Z-TRM3 templatene til @sahansen (fil A) og meg selv (fil B som jeg lastet opp her i går) - og fant en ting som jeg stusset veldig på. Fra fil A (sahansen): -<commandClass version="3" security="true" cmdClass="COMMAND_CLASS_THERMOSTAT_SETPOINT"> -<valueHashes> -<value type="real" index="1"> <name>value</name> <typeFibaro/> <deviceIcon>0</deviceIcon> <interfaceFibaro/> <max>35</max> <min>5</min> <virtual>0</virtual> </value> Fra fil B (teeko): -<commandClass security="true" cmdClass="COMMAND_CLASS_THERMOSTAT_SETPOINT"> -<valueHashes> -<value type="real" index="1"> <name>value</name> <typeFibaro/> <deviceIcon>0</deviceIcon> <interfaceFibaro/> <max>2147483647</max> <min>-2147483648</min> <virtual>0</virtual> </value> Som dere ser støtter den ene CC THERMOSTAT SETPOINT V3 og den andre kun THERMOSTAT SETPOINT V1.... Det genspeiles også i kapabilitetsintervjuet som går "dypere" i V3 enn i tidligere versjoner av kommando klassen og bl.a. setter min/max-grenser. - ref. forskjellene i A og B på min/max. Dette har nå magisk rettet seg opp - og jeg har lagt ved en oppdatert tempate for meg. Nå er filene like når det gjelder CC THERMOSTAT SETPOINT - begge har V3. Tror dette var noe midlertidig rot knyttet til inkludering av ny termostat og mange konfig-endringer. id-019B-0003-0203-04-00-Heatit-.xml
  23. Sjekket loggem. Tipper det kanskjegår med 26,5 - 27,5 - 28,5 - og høyere ? ... men ikke 25,5 - 24,5 og lavere ? Ser ut til at grunnen er Z-TRM3 vil ha setpoint temperatur i 2 byte, og siden 25,5 (0xFF) får plass i 1 byte, prøver OZW å sende den som 1 byte... 0x21, 0xf5 ==> 245 (0xF5) sendes som 1 byte med 1 i presisjon/desimal Det skulle nok vært sendt som 0x22, 0x00, 0x0F5 for at Z-TRM3 skulle akseptert det. Igjen antar jeg det er "kapabilitetsintervjuet" som ikke har gått helt i boks.... (Thermostat_Setpoint_Capabilities_Report) Testet å fjerne EP0 GR3, men da ble også EP2 GR2 borte. Slik jeg forstår det er bare EP0 GR3 et "view/mirror" inn i EP2 GR2 - så disse skal jo egentlig alltid være like... Dette for bakoverkompatibilitet med gamle enheter som ikke støtter MCA og derfor ikke kan adressere EP2 direkte. Testet litt med gulvføler og alt virker perfekt når det kun er den - mode 0 (param 2 = 0) Mode 1 (romføler) og mode 2 (romføler med gulvfølerbegrensning) har feilen med at reléet ikke slår inn. Har ikke testet med den siste eksterne sensormuligheten mode 3 og 4
  24. Er fortsatt i utredningsfasen selv, men har tatt en pause fra OZW. Håper du får enhetene dine opp å kjøre uten for mye styr, men jeg knotet så mye med multichannel produkter fra Fibaro og HeatIt at jeg midlertidig har gått for en kontroller produsentene offisielt støtter. Takk for at du delte HC2 Z-TRM3 template. Det er faktisk noen mindre forskjeller fra min HC2 Z-TRM3 template (se vedlegg) -- uten at det for meg fremstår åpenbart at disse har noen betydning.... id-019B-0003-0203-04-00-Heatit-.xml
  25. Forstår jeg det riktig har Thermo-Floor tatt opp problemstillingen med Justin "Fishwaldo" Hammond (OZW maintainer) og bl.a. sendt han en Z-TRM3.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.