Gå til innhold
  • Bli medlem
Støtt hjemmeautomasjon.no!

TerjeMB

Medlemmer
  • Innlegg

    13
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Hjemmeautomasjon

  • System
    Domoticz

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

TerjeMB sine prestasjoner

Kabelfører

Kabelfører (6/16)

  • Samarbeidspartner
  • Første innlegg
  • Reagerer godt
  • Samtalestarter
  • Uke én ferdig

Nylige merker

1

Nettsamfunnsomdømme

  1. Det var den metoden jeg brukte for å styre gpio på espeasy. Den feilet jo av andre årsaker, forsåvidt. Det var rett og slett noe som klikket med de bryterne som gjorde at jeg måtte slette og gjenopprette dem igjen. De fungerer både med http og MQTT. Men jeg har en følelse av at MQTT gir sikrere kommunikasjon. Og jeg bruker den til en AMS-reader på HAN-porten til strømmåleren, så systemet er uansett aktivert. Jeg er nysgjerrig på hvordan du har hacket deg inn på Villaventen din: Har du et rele på det interne varmeelementet du styrer? Jeg skal etterhvert ha flere ulike ventilasjonsaggregater i huset, men har foreløpig bare en Flexit. Den kommuniserer med en buss-protokoll til styringspanelet. Sikkert noen som har funnet ut av å bruke den protokollen fra Domoticz også.
  2. OK, takker. Det var en god beskrivelse på hvordan man setter en bryter i Domoticz FRA ESPEasy, men linken videre: "Tutorial - Domoticz to control an ESP as a light switch", var nesten blank. Det virker som feilredigering fra letscontrolit.com. Men denne metoden bruker http-protokoll, og jeg kan ikke kjøre både Domoticz http og Domoticz MQTT på samme ESP. Jeg har satt opp alle til å kjøre med MQTT nå, men det er greit å vite om denne metoden også. Takk!
  3. Jeg fant ut av en metode, men via MQTT. ESP Easy sin plugin 029 Output har en Domoticz MQTT controller, og for hver device man ønsker å styre, velger man typen Output - Domoticz MQTT Helper, som må få rett idx og velge GPIO-port som skal styres. Det var ganske rett frem. Der jeg måtte invertere logikken, brukte jeg Rules for å sette GPIO istedenfor å assosiere device med en GPIO-port. Kan du forklare hvordan du kommuniserer toveis direkte mellom Domoticz og ESP Easy?
  4. Hei! Jeg bruker Domoticz fra Rasbperry pi, har en mqtt broker installert lokalt (mosquitto), men har ikke funnet ut av å styre desentraliserte ESPEasy-enheter (ESP8266 / NodeMCU og ESP32) via MQTT. Jeg har hittil brukt http-kommandoer, men har i det siste fått problemer med at de ikke fungerer verken med timere eller manuell operasjon (hvis jeg slår på en bryter, slår den seg av etter noen sekunder). Brytere med lokal gpio fra raspberry fungerer normalt. Det virker for upålitelig, og jeg skulle gjerne gå over til MQTT. ESPEasy har Domoticz MQTT controller og kan subscribe på domoticz/out og publisere på domoticz/in. Jeg har imidlertid ikke klart for meg hvordan jeg sender on/off-signaler til mqtt fra bryterne. Må jeg gå via dzvents eller et shell script?
  5. @NilsOF ja det stemmer at vi har begrenset med plass til solcellepaneler. Det er en veldig gammel hytte med laftet tømmer, og vil vil ikke henge paneler foran andre steder enn på "bua". Så det er sikkert et bra tips å velge et panel med mye watt/m2. For overvåkning og styring kunne vi enten ha brukt en strømgjerrig raspberry pi zero, eller en ESP32. Jeg syns @kjetilsn beskrev noe lovende lengre oppe i tråden, og jeg så også litt på open solar project på github. Jeg har jo en MQQT server på raspberry pi hjemme, så jeg kan sikkert sette elektronikken på sparebluss det meste av døgnet hvis det blir høyt forbruk. Det kan godt være noenlunde krevende å sette opp dette, men vi må ha det enkelt og greit når brukerne av hytta skal være der. Jeg og broren min er noenlunde teknisk oppegående, men det kan man ikke si om alle 🙂 Hva er det egentlig jeg skal kjøpe av Electrodacus, og hva må jeg mekke sjøl?
  6. @NilsOF, ville du ha gått for Electrodacus i mitt tilfelle, helt off-grid på hytta? Jeg gløttet på det, og det ser ikke dumt ut, selv om jeg ikke helt oppfattet om det er litt DIY eller om man kjøper det meste. Men jeg kan ikke ha noe varmelager for overskuddskraft. Jeg vil ha mye batteri og lite effekt inn. Sikkert rundt 500W installert. Slik det ligger an nå, etter intense forhandlinger med de andre eierne (litt Ylvis-hytte, det her....), så setter vi inn 32 stk LiFePO4-celler 3.2V 280Ah og foreløpig ett nytt solcellepanel på ca. 500W. Vi utsetter innkjøp av forbrenningstoalett, men vil gjerne ha muligheten når vi har fått litt erfaring med anlegget. Tror vi klarer å holde oss på rundt 55 kNOK. Vi vil få rundt 90A inn på inverteren for å ta ut 2kW hvis vi har 24V-anlegg og det dobbelte med 12V. 12 volt virker da ganske uaktuelt. Det virker som det fins flust av 24V led-pærer med de soklene vi allerede bruker på hytta, så det kan ikke være noe problem med 24V anlegg. Men når det gjelder styringen, har vi ganske mange veier å gå. Siden hytta er litt utilgjengelig store deler av vinteren, bør vi ha kontroll og overvåkning med 4G-ruter, og mulighet for å vedlikeholde batteriene på optimalt nivå mtp. levetid (ca. 70%?), med topping før påska. Batteriene vil plasseres i en matkjeller som normalt ikke ser mange minusgrader, men det kan være aktuelt med frostsikring. Varming av batteripakken for å unngå skader ved lave temperaturer og høy ladestrøm er trolig lurt.
  7. @kjetilsn Wow - så artig! Det er jo akkurat slik jeg har lyst til å styre batteripakken, enten det nå blir en diger en, eller en mer nøktern løsning uten ambisjon om elektrisk forbrenningstoalett. Vi blir nok lykkelige uansett valg - det viktigste er at vi slipper å gå i dyputladningsvern ved normal bruk i en påskeuke. Jeg kjenner ESP8266 og ESP32 fra varmestyring og hjemmebrygging hjemme, og har MQTT gateway på en raspberry pi som kjører Domoticz. På hytta har jeg god bruk for å kjenne status på lading og batterier og temperaturer. Det hadde også vært flott med en værstasjon og kamera, så man kan lengte litt til fjellet mellom besøkene.
  8. @NilsOF Takk for gode svar. Det er selvfølgelig ikke tanken å bruke strøm til oppvarming av hytta, og ja, Cinderella Gas er et alternativ. Men så spørs det jo om man må kalle dette hobby og glemme prisen, for det ER realistisk å få til, tror jeg. Jeg har et tilbud på 64 celler (LiFePO4 3.2V / 280Ah) levert Trondheim for ca. 70000. Med en liten dobling av dette har jeg alt tilbehør inkl. Cinderella El. Og det vil være rikelig til alle brukstider unntatt kanskje mot slutten av påska, hvis det er fullt belegg. Da kan vi supplere med aggregat eller den gode, gamle dobøtta. Men om vi aldri så mye kaller det hobby, så er jeg ikke innstilt på å måtte bytte batteripakke etter 10 år. Den vil sikkert svekkes, men jeg vil gjerne se at dette er en investering for 20 år. Derfor er jeg oppsatt på å holde optimal ladespenning - tross alt er hytta lite i bruk i store deler av året, så vi må betrakte mesteparten av tiden som lagringsmodus. Alternativet til dette prosjektet er en helt ordinær utbytting av batteripakken og beholde resten. Ingen vits i å bruke massevis av penger for bare å kunne lade litt flere mobiltelefoner og ha på lys i stua hele kvelden. Synes nu jeg.
  9. 1. Disse MPPT-regulatorene, f.eks. Victron 100/30 eller 150/35 har bluetooth mot app på telefonen. Kan man gi tilgang ut på nettet så man kan administrere batteripakken utenfra hytta? 2. Jeg kunne godt tenke meg å holde batteriene på optimal lading mtp levetid, og ha mulighet for å toppe opp før et lengre besøk. Mulig? 3. Kan jeg holde batterikassa på noen plussgrader med et varmeelement og regulatoren? 4. Hvordan fungerer regulatoren mot BMS - og trenger jeg smartshunt eller annet? 5. Hva om jeg vil koble inn f.eks. vindturbin (kun når vi er der)? Trengs en separat regulator?
  10. Jeg tror dere har rett i at jeg bør skrote de gamle panelene, i det minste ha ett nytt hovedpanel (hvis jeg har en regulator som kan ta inn ulike, men det er kanskje ikke hensiktsmessig å bruke de gamle). Jeg har en vegg mot syd/syd-øst hvor jeg har plass til et panel på ca. b x h = 2.5 x 2 meter. Et stort panel kan ihvertfall utvide perioden vi kan kjøre et evt. forbrenningstoalett. Påskeuka blir typisk 7-8 dager med 3-10 personer. Og for denne ene anledningen kan jeg bruke bensinaggregatet for å lade opp batteripakken uti uka. Og vi kan vel forsåvidt beholde den gamle bøtta til bimmelim og nød-bommelom. Do-hullet uti krattet overlever vel meg hvis det bare brukes til et par tømminger i året. Og jeg tror det er et godt råd å gå opp i driftsspenning. Den MPPT-regulatoren som ble linket til på Sparelys.no så ikke ut til å klare mer enn 24 V og hadde ikke innstilling for LiFePO4-batterier, som jeg er nokså innstilt på å ha. Noen som kjenner til en slik regulator som kan ha 48V (er det maks anbefalt/lovlig/forsvarlig) for LiFePO4? BMS antar jeg kommer i tillegg. Er det da like greit å kjøre 230VAC over hele fjøla, istedenfor å gå ned til 12V på eksisterende stikkontakter? Det er et beskjedent anlegg og raskt å bytte kabel og stikk. Er det noen som kjører 48VDC på stikkontakter? Det er jo best med noe som gjør det enkelt å få tak i strømgjerrig belysning og ladere mm. Legger ved et inspirasjonsbilde!
  11. Hei og takk for svar! Det er nok elementer i den kraftpakken som vi kunne bruke. Forbrenningstoalett på gass er et alternativ, som dog er noe dyrere i drift sammenlignet med solstrøm. Men investeringen for å komme opp i den kapasiteten kan bli så stor at det ikke kan forsvares uten å kalle det hobby.
  12. Hei! Etter noen måneder med Domoticz hjemme, føles det rett å gå videre til hytta, som ligger i Trollheimen utenfor rekkevidde for strømnettet: Vi har hatt solceller der i ca. 30 år, men med utslitt batteripakke og nye behov, er det på tide å "step up the game". - online administrering og overvåkning via 4G-ruter - fortrinnsvis gjenbruke 3 (ulike) solcellepaneler, men skrote styringspanelet - LiFePO4-batterier fra f.eks. Ali Express (eller en el-bil?) - stort sett 12V-forbrukere, men det blir nok mer pop med hyttekontor under og etter korona. Har et par 230V-invertere - har en drøm om elektrisk forbrenningstoalett, men med inntil 10 passasjerer i påskeuka er det utfordrende (2 kW, 1.25 kWh pr levering) Jeg er i startgropa for å se på dette, men har plukket opp at Battery Management System (BMS) er kritisk for slike batterier. Men ser man på videoer på Youtube, fins det ikke grenser for hva man skal ha. Jeg kunne godt tenke meg å gå i retning av styring og overvåkning med en ESP32, f.eks. med Open Solar Project på Github, med mindre en laderegulator gjør det vi ønsker. Vi må definitivt passe oss for å sette på så mange duppeditter at vi kommer frem til ferdig utladet anlegg hver gang. Hva mener forumet? Kor ska vi reis?
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.