Gå til innhold
  • Bli medlem
Støtt hjemmeautomasjon.no!

RVM

Medlemmer
  • Innlegg

    174
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    4

Innlegg skrevet av RVM

  1. 2 minutes ago, stigvi said:

    Jeg lider også litt av at reisen er vel så viktig som målet og jeg ser på det som en utfordring

    Jeg går ikke med på at det er en lidelse, jeg tror det er et sunnhetstegn sånn at man holder interessen oppe -  da orker man å vedlikeholde koden når den feiler...

    • Like 2
  2. 1 minute ago, stigvi said:

    Et bra og interessant svar. Dette med umiddelbar respons er jeg enig i og det er en fin egenskap med pyscript.
    Når det gjelder avhengigheter så er det dette jeg misliker. Jeg bruker biblioteket simple-pid. For hver oppdatering av HA så ser jeg i loggen at dette biblioteket lastes ned i fra pypi.org. Hva om noen sletter dette biblioteket fra pypi.org? Finnes det det måter å lagre biblioteker permanent i pyscript? Det står på planen at det må undersøkes.

    Skjønner hva du mener, men at simple-pid skulle forsvinne er jo ikke det farligste, kunne jo vært interessant å følge Brett Beauregard's guide for å implementere PID-kontroll selv for å lære/oppfriske litt reguleringsteknikk 🙂 

  3. 18 hours ago, stigvi said:

    Faktisk kommer jeg til å flytte en del vekk i fra pyscript og over til automasjoner. Grunnen til dette er at jeg vil ha minst mulig avhengigheter i HA. Jeg liker ikke å være avhengig av pyscript.

     

    Den største "ulempen" jeg har oppdaget med å være veldig avhengig av Pyscript, er at jeg må vente ei uke eller to med å oppdatere HA til siste versjon, i tilfelle det dukker opp noen issues med Pyscript i siste HA versjon 🙂 

     

    Og så har jeg oppdaget at man lett kan ramle nedi noen dependency-problemer hvis man støtter seg på biblioteker i Pyscript som har andre dependencies enn det HA shipper. Det siste tilfellet jeg kommer på er at jeg ville bruke Pandas 2.0, men siden HA fortsatt henger igjen på influxdb-client==1.24.0 blir det en konflikt (trenger >=1.26). Pyscript er veldig forsiktig med å installere biblioteker som bryter med det HA bruker (fornuftig nok), så da må man omgå problemet på andre måter.

     

    Jeg svarte at jeg fortsetter med Pyscript. Jeg er bare en enkel søppeltømmer og absolutt ingen programmerer, men jeg elsker å kunne skrive Python-kode rett inn smarthuset i sanntid og få umiddelbar respons på om koden funker eller ei. Men mitt utgangspunkt er at reisen er vel så viktig som målet med smarthuset, så jeg er ikke så nøye på å finne enkleste mulige løsning.

  4. 35 minutes ago, Einar said:

    Jeg har hatt en vanlig Zigbee temperatur sensor for innebruk som henger ute under en "plankebaldakin". Der kan det ikke regne på den og da går det bra. Det passer utmerket da sola ikke kan skinne på den der den henger. En tett boks vil gjøre at den reagerer langsomt. Og om den har fuktmåling så blir det helt feil.

     

    Man kan jo hente litt inspirasjon fra Meteorologisk Institutt hvis man skal lage seg et lite værhus å sette sensoren i 🙂

    • Like 1
    • Haha 1
  5. 49 minutes ago, stigvi said:

    ...laget en binær sensor som indikerer om noen sover. Dette er en bayesisk sensor som bruker CO2 nivå på soverom og...

     

    Interessant. Skjønner jo at du kombinerer med andre sensorer, men hvordan opplever du at CO2-nivået faller etter at noen våkner/forlater rommet?

     

    Jeg har en ESPhome-sak med bl.a. en Senseair S8, og ei 40mm vifte som sirkulerer lufta over sensoren. Når noen forlater rommet får jeg en fin exponential decay, men det kan jo ta noen minutter til den når en steady state (lufta i rommet må jo fortsatt byttes ut av ventilasjonsanlegget). Den vil altså henge litt etter hvis den skal gjette på at noen sover, i alle fall alt for seint til å forutse lysstyrke på badet hos oss.

     

    Edit: Etter å ha tenkt meg litt om kunne jeg kanskje skrudd opp samplingsfrekvensen i ESPhome'n, lavpassfiltrert sensorverdien (akkurat nok til å fjerne støy uten å gi for mye faseforskyvning), og så sett på den deriverte av CO2. Hvis den deriverte er tilstrekkelig negativ -> noen har forlatt rommet.

  6. Just now, stigvi said:

    Prisen for straffetakste er regulert av NVE kun i de 6 første ukene. Fra og med 7. uke kan Lnett sette opp prisen til hva de selv vil. Fint hvis det er 6,25 øre, men det er ikke slik i Klepp hos KE Nett.

     

    Ok, finner ingen skikkelig pris på det hos Lnett fra uke 7, kanskje det er noe de bevisst er forsiktige med å dele så de ikke tiltrekker gærninger som meg. 🙂 Har ikke noe problemer med å betale litt ekstra så lenge pengene går til en god sak (lønn til offentlig ansatte og overskudd til kommunene), innenfor rimelighetens grenser selvfølgelig.

  7. Jeg har hatt Vibb siden Tibber begynte med forhåndsfakturering. Når prisgarantien til Vibb en gang går ut, er det nok bare et spørsmål om tid før de legger om prismodellen sin.

     

    <rant>

    Når den tid kommer at et strømfaktureringsselskap skal tjene penger på meg igjen, vurderer jeg å gå tilbake til Lyse, sånn at de hundrelappene det er snakk om i året i prinsippet går tilbake til fellesskapet (eierkommunene). Kanskje jeg til og med kan si opp hele strømavtalen og heller betale straffetakst (6,25 øre/kWh, ser ingen månedsgebyr) direkte til Lnett? Ulempen er at jeg er allergisk mot kommunikasjonssjefen til Lyse-konsernet...

    </rant>

  8. 6 minutes ago, stigvi said:


    En kan hente ut hos Elhub, ja. Men kun for en måned om gangen. Så jeg fant ut det var lettere med en enkel eksport hos netteier istedenfor 5*12 eksporter hos Elhub.

    Ja, det er sant, det er litt knotete. Mente det som et tips til de som har andre netteiere.

     

    Da jeg prøvde noe lignende fra Elhub for lang tid tilbake, fant jeg ut at nedlastningslinken er deterministisk, så man slipper i det minste å gjøre oppslagene manuelt. Ser ut som det fortsatt er det, jeg kan f.eks. manipulere tidsstemplene direkte i nedlastnings-URLen (legg inn egen måler-id, logg inn med BankID på første oppslag):

     

    https://minside.elhub.no/appserver-plugin/resources/meteringpoints/[måler-id]/meteringvalues.csv?start=2023-12-31T23%3A00%3A00.000Z&end=2024-01-31T23%3A00%3A00.000Z&measurementProfile=CONSUMPTION&language=NB&isOtherMeteringPoint=false

     

    Filene har også deterministiske filnavn, så jeg brukte Python+Pandas til å iterere gjennom filene.

    • Like 1
  9. 1 hour ago, stigvi said:

    Og så har min netteier en mulighet for å hente ut alle data registrert på min strømmåler som et regneark

    Man kan kanskje bruke elhub.no også til dette, som er uavhengig av netteier og strømselskap ("Elhub er den sentrale datahuben for måleverdier og markedsprosesser i det norske kraftmarkedet")? Der skal man få hentet ut .csv-filer for sin målerstand brutt ned time-for-time, og mener å huske at jeg kunne velge at de skal bevare data 10 år tilbake. Akkurat nå ser det selvfølgelig ut til at nettsida er nede for telling, men sist jeg hentet ut noe derfra så filene sånn ut:

     

    image.png.fec7e445b96476a5d37114dd72a19baf.png

    • Like 1
  10. 29 minutes ago, christbj said:

    Men hva som finnes eller ikke finnes av smarthuskomponenter i en bolig er neppe øverst på liste over hva de fleste ser etter når de skal kjøpe seg ny bolig

    Ja, og det er sikkert en lur prioritering hvis det fundamentale som tak og drenering er i orden. Hvilke lysbrytere og dørlåser som er der (med eller uten lokal kontroll) er en bagatell til sammenligning, det er en relativt smal sak å bytte ut om nødvendig. 

     

    Hvis stua har spygrønn strietapet er det ikke verre enn at man lærer seg å sparkle og male. Det å eie bolig krever noe bo-kompetanse enten man vil eller ei. Jeg måtte lære meg å stå i stige når huset skulle males, og det gikk helt fint.

    • Like 1
  11. Quote

    Problemet med ny teknologi som smarte hus og biler er at den er mye vanskeligere å kontrollere for folk som ikke har satt seg så godt inn i disse tingene, sier Årnes. 

     

    Da bilen ble allemannseie ser jeg for meg at man burde lære seg å skifte hjul og olje. Hvis man hadde en datamaskin (hjemme eller på jobb) på tidlig 90-tall var det sikkert en fordel å kunne litt DOS.

     

    Hvis man velger å kjøpe [gjenstand] med [ny teknologi] uten å ville lære seg [ny teknologi], tenker jeg man kan takke seg selv 🙂 

  12. 3 minutes ago, stigvi said:

    Jeg ser den tar en omstart innimellom når den står uten usb strøm i skapet utenfor. I løpet av våren skal jeg montere en stikkontakt ute i skapet og flytte pow-u i en plastboks på utsiden av inntaksskapet.

    Lurt. Å flytte POW-U til et sted med godt signal og samtidig mate den med strøm over USB fikset alle mine problemer med amsleseren.

  13. On 07/02/2024 at 11:17, stigvi said:

    Det som skjedde var at den kontinuerlige telleren for dagsforbruk gikk ned ca 4kWh kl 10:00 og så spratt den opp ca 4kWh klokken 11:00. En ser hoppet mellom melding 49 og 50 nedenfor. Da tyder det på at dagsforbruket er basert på en integrasjon siste time og at resten av døgnets timer er på grunnlag av målerstand.

    Det gjør det uansett svært vanskelig å bruke Energy Dashboard i HA. Jeg må egentlig mekke i hop et eller annet selv som tar høyde for at data mangler.
     

     

    Jøss, det har jeg ikke oppdaget hos meg.

     

    Jeg sleit tidligere med dårlig WiFi-forbindelse til POW-U da den sto i Faraday-buret, og da hadde jeg et grapsete script for å vaske all data for å ta høyde for kræsj osv., nettopp for å unngå at times/dagstelleren resatte/sank på ubeleilige tidspunkt. Laster det opp i tilfelle det er noe der du kan bruke, men pent er det ikke:

     

    https://pastebin.com/raw/3sR8zLuQ

     

    I korte trekk mellomlagret jeg forrige verdi, sjekket at det er plausibelt at timetelleren skal resette/synke (ca. ved timeskift), og hvis ikke fortsatte den å telle oppover fra mellomlageret verdi. Beregnet dagsforbruk baseres da på det "vaskete" timesforbruket.

  14. Aha, jeg har ikke fått med meg at automasjoner i HA har et dårlig rykte, verken fortjent eller ufortjent. Er ikke så mye på Facebook heller, i alle fall ikke i diskusjonsgrupper der.

     

    På stående fot tror jeg ikke at jeg har noe kritikk å komme med mot HA, da må jeg gruble en del i så fall 😀

  15. Nå har vi sporet tråden helt av (beklager!), men jeg er glad for at HA er så fleksibelt at det finnes mange ulike måter å gjøre ting på - slik at jeg kan gjøre det på en måte jeg ønsker. Jeg er ikke så opptatt av at alt skal være enklest mulig, men jeg forstår at andre vurderer det annerledes.

  16. 58 minutes ago, minim said:

     

    Takker for god forklaring begge to. Dette er no uvaner jeg drar med meg fra jobb i Siemens plser ja. Det er ryddig å ha alt som styrer utgangen samlet synst jeg så en kan se at ikke en lager loops og andre rariteter blant 100 andre automasjoner 😛

     

    Ja, jeg er også borti en del Siemens på jobb, både Simatic og TIA. Har fortsatt noen automasjoner surrende der jeg fortsatt egentlig skulle hatt en main loop, og da har jeg endt opp med tidsbaserte triggere (hvert n'te minutt) fordi det var det enkleste i gjerningsøyeblikket. Må få ryddet opp i det en gang.

     

    10 minutes ago, minim said:

    Mye ryddigere å ha alt som styrer en utgang på et sted synst jeg.

     

    Akkurat. Har f.eks. én Python-fil for hver av de større enhetene i huset, og så grupperer jeg alle innganger der. Eksempel for sorpsjonsavfukteren i garasjen:

     

    @state_trigger("pyscript.electricity_price_level != '3'")
    @state_trigger("cover.garage_door == 'closed'")
    @state_trigger("pyscript.dehumidifier_pid_output == 'on'")
    @state_trigger("input_boolean.dehumidifier_manual_enable")
    def dehumidifier_turn_on():
      [...]

     

    Da er det kun én enkelt plass i hele smarthus-systemet jeg trenger å oppdatere for å endre logikken til hva som skrur på avfukteren, tilsvarende for dehumidifier_turn_off() i samme fil.

  17. 55 minutes ago, stigvi said:

    Forstår ikke helt hva du mener her. Jeg ønsker å slå på radio når jeg kommer hjem. Hverken mer eller mindre.

     

    Jeg forstår veldig godt hva han mener, og jeg bruker samme prinsipp som Thoralex over.

     

    Eksempel: Jeg får en notifikasjon på mobilen når vaskemaskinen er ferdig. Når vaskemaskinen blir slått av (noen har hengt opp klærne til tørk), klareres notifikasjonen automatisk så man slipper å gjøre det manuelt. Da har jeg én automasjon, med to triggere (maskin ferdig, maskin slått av), med to aksjoner (lag notifikasjon, slett notifikasjon).

     

    Det er ofte jeg må løsrive meg fra tanken om et syklisk kontrollsystem som jeg er vant til fra jobb, f.eks. en PLS. Må tenke litt annerledes for et event-basert kontrollsystem som Home Assistant.

    • Thanks 1
  18. Interessant løsning og god feature request.

     

    Jeg bruker primært InfluxDB til historiske strømdata og følger ikke så mye med på Energy dashboardet i Home Assistant. Ser ut som at Energy i HA matcher veldig godt opp mot InfluxDB og web-interfacet til min POW-U amsleser time for time, uten forskyvning.

     

    Jeg opplevde samme problemet som deg da jeg brukte den totale målerverdien som ble oppdatert rett etter timeskift, men for meg holdt det endre til å bruke akkumulert dagsverdi fra amsleseren som sensor til Grid Consumption i HA. Den oppdateres flere ganger i minuttet, og resetter ganske presist på nytt døgn. Energy dashboardet skjønner automatisk hvordan den skal dele det opp i timesforbruk og dagsforbruk.

     

    19 hours ago, stigvi said:

     

    Det som skjer er at 5 sekund før hver hele time blir denne sensoren satt til (...)

     

    Jeg har hatt noen sånne triggere opp igjennom, men har prøvd å styre unna et sånt design pattern når jeg kan i nyere tid, fordi jeg ikke vil måtte tenke over hva klokka er hvis jeg skal restarte eller oppdatere HA. Hvis man tilfeldigvis har litt nedetid akkurat rundt timeskift, risikerer den å gå glipp av tidspunktet den skulle ha trigget på. Når det er sagt ville jeg også fått en bitteliten feil i Energy hvis jeg restarter rundt timeskift nå.

  19. Mine foreldres første varmepumpe varte ca. 12 år i nokså fuktig og saltholdig sørvestlandsklima, men far min er over snittet opptatt av å ta vare på tingene sine og er allergisk mot synet av rust. Regner med han fulgte opp alt av anbefalt vedlikehold. De brukte vel egentlig varmepumpa til å øke komforten heller enn å spare penger, mulig de kunne fått den gamle VP til å vare noen år til.

     

    Vår Daikin varmepumpe er bare 2 år i samme klima, og det tok ikke lange tida før jeg så litt overflaterust på ulike skruer/bolter. Jeg tenkte det ikke kunne skade å sette på et par offeranoder i sink på strategiske steder i håp om at de tar litt av korrosjonen, det kostet jo ikke mange kronene på Biltema.

  20. 50 minutes ago, storeulv said:

    Det jeg gjetter på er at de legger opp støtte for IPv6, men at IPv4 vil fortsette å fungere.

     Hadde flaks med hvem jeg møtte på chatten til kundeservice på 3. forsøk, og da kom det fram at:

     

    Quote

    [...] vi slår ikke av IPv4 hos deg, men det åpnes for at flere kan havne bak CGNAT. Vi bruker dualstack IPv6. Ingen tunnelering - men portviderekoblinger kan slite bak CGNAT. [...] Du vil kunne fortsette å bruke DHCP/NAT med IPv4 over LAN som jeg forstår det - hvis du ønsker slenger jeg inne CGNAT Opt-Out her og nå

     

    Kunne de ikke bare sagt noe om det i infomailen? 😀 Dette var beskjeden jeg opprinnelig fikk på e-post:

     

    Quote

    Ettersom stadig flere tar i bruk internett, er alle verdens IPv4-adresser brukt opp. Vi må av den grunn gjøre en omlegging av hvordan IP-adresser deles ut. [...] Utover nedetiden, vil dette sannsynligvis ikke påvirke deg. Unntaket er hvis du har behov for funksjonene DMZ, uPnP og portviderekobling. Disse funksjonene kan ikke brukes i hjemmesentralen eller din egen router etter omleggingen. Har du behov for fast IP-adresse kan du kjøpe dette ved å kontakte kundesenteret vårt

     

    Kundeservice-representant nr. 2 visste nok knapt hva en IP-adresse var, men hun mente at jeg måtte bruke IPv6...

  21. 16 minutes ago, storeulv said:

    Vet ikke om jeg kanskje misforstår helt spørsmålet ditt, men det er Altibox som skal legge om til IPv6?

     

    Det betyr jo bare at du får en IPv6- adresse på WAN-siden av ruteren (jeg antar du har bare én, selv om du sier "rutere" i flertall) din, mens du vel kan beholde IPv4 på LAN-siden? Da er det kun din såkalte "public" IP-adresse som går over fra IPv4 til IPv6.

     

    Ja, det er Altibox som legger om til IPv6 i mitt område, så WAN-siden får IPv6.

     

    Men da kan jeg altså beholde DHCP/NAT og IPv4 som før på mitt lokale nett, uavhengig av hva min ISP gjør? Det er i så fall helt glimrende, jeg antok at jeg måtte passe på at f.eks. alle enheter på mitt hjemmenett var satt opp til å kunne bruke IPv6, og at alle referanser til statiske IP-adresser rundt omkring måtte endres til IPv6.

     

    Takk!

     

    Edit: Jo, jeg har routere i flertall, 3 stk i et mesh, der én er master og 2 slaver over ethernet backhaul. Virker som jeg bare må gjøre evt. endringer for WAN i primær-routeren. Hvis jeg har forstått det riktig.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.