Gå til innhold
  • Bli medlem
Støtt hjemmeautomasjon.no!

christbj

Medlemmer
  • Innlegg

    99
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    2

Other groups

Gull

christbj vant dagen sist 29. november 2023

christbj hadde mest likt innhold!

Hjemmeautomasjon

  • System
    Home Assistant

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

christbj sine prestasjoner

Portåpner

Portåpner (7/16)

  • Samtalestarter
  • Samarbeidspartner
  • Dedikert Sjeldent
  • Første innlegg
  • Reagerer godt

Nylige merker

39

Nettsamfunnsomdømme

  1. Jeg synes det er interessant at den med 6 spotter fungerer uten problemer. Det kan tyde på at problemet kan være knyttet til liten last. Jeg har noen bunnlaster liggende, kanskje verdt å teste. Får legge det på ønskelisten til neste gang jeg har elektriker i huset, eller bygge meg en testrigg med støpsel på. Et tips som kan gjøre det mindre irriterende. Sørg for at boost-nivået på dimmeren er satt ganske lavt. Da slipper du at lyset skrus på med høy lysstyrke når det har vært borte et par sekunder.
  2. Valg av plattform bør gjøres ut fra hva du ønsker å få gjort og hvor mye tid du er villig til å bruke på dette. Mer om det senere. Først det viktigste - hvilke komponenter skal du velge? En klar anbefaling, som andre også nevner, er å velge produkter som kan styres over åpne standarder. Mange wifi enheter er avhengig av leverandørens skytjeneste og det finnes flere eksempler på produkter der leverandøren har stengt ned støtten eller begynt å ta betalt for abonnement for tjenesten. Wifi er derfor mitt siste valg - jeg prioriterer Zigbee og Zwave. Begge er åpne standarder og begge er mesh basert - så jo flere enheter du har som er tilkoblet strøm jo mer bedre dekning får du for batteridrevne produkter (De aller fleste Zigbee og Zwave enheter som går på strøm fungerer som routere i mesh-nettverket, det gjør ikke batteridrevne enheter). Zwave er sannsynligvis den som har best forutsetninger for å være stabil, da den bruker 868 Mhz, mens Zigbee benytter 2,4 Ghz - samme som Wifi og Bluetooth. For min del velger jeg så langt som mulig enheter som er smarte som tilleggsfunksjon. Dvs jeg fjerner ikke lysbrytere, jeg erstatter dem med en smart dimmer eller monterer et smart rele bak lysbryteren. Da fungerer alt manuelt om hele smarthusløsningen av en eller annen grunn skulle gå ned. Det gir høy aksept i familien. Ting som ikke virker er ikke veldig populært. Tilbake til valg av plattform. Her finnes det mange omtaler og sammenlikningstester du kan lese eller se på Youtube. Selv bruker jeg Home Assistant, men det anbefaler jeg kun til de som ønsker seg en ny hobby. Samtidig er det ingen andre systemer som har så bred støtte for utstyr som Home Assistant. Da jeg startet med dette for drøyt 2 år siden var det kun Home Assistant som kunne integreres med de viktigste komponentene i huset (Verisure alarm, Nobø hub for varme og Systemair VSR300 ventilasjonsanlegg). Da min bror ønsket ser smarthus ble valget Homey Pro. Det støtter mindre enn Home Assistant, men fortsatt veldig mye. Det har et enklere brukergrensesnitt og er enklere å komme i gang med for de fleste, selv om Home Assistant har blitt bedre på dette området. Homey Pro kan brukes på en enkel måte men kan også brukes rimelig avansert. Det har høyere startkostand enn Home Assistant (gjelder Pro som ikke har abonnement). Til sist vil jeg nevne Futurehome. Et system utviklet i Norge som jeg ut fra omtale tror er en grei løsning for de som ønsker seg noe som bare virker men som også kan akseptere et veldig begrenset utvalg komponenter sammenliknet med Home Assistant og Homey. Lykke til med smarthus, de fleste som begynner med dette blir bitt av basillen og har mye gøy med det, men bruker da også mye tid på det. 😃
  3. Ikea Vallhorn bevegelsessensor har også lysmåler. Kanskje ikke helt korrekte verdier, men de verdiene den gir er stabile nok til at jeg bruker dem til å skru av lys når solen skinner skikkelig inn i et rom. Vallhorn går på AAA batterier og er mest stabil med Ikeas egne oppladbare batterier. De er såpass nye at det er for tidlig å si hvor lenge batteriene varer, men den første jeg monterte viser nå 87% batteristatus etter drøyt 2 mnd bruk.
  4. Den er ikke helt ny, men jeg har så langt ikke sett noen som har integrert denne bryteren i Home Assistant. Så hvis du har lyst på en utfordring og ca 700,- kr som brenner i lomma er dette mitt forslag: https://www.eldirekte.no/gylling-theswitch-bryter-2-pol-astro/cat-p/c/p1500022871 😊
  5. Rart at du ikke kan endre en temperatur av gangen. Det jeg har vist skjermdump av er standard autogenerert visning i HA. Der kan jeg justere en temperatur av gangen. Og som du sier så oppdateres det både på ovnen og i Nobø appen med det samme. En av fordelene med integrasjon i lokalnettet.
  6. Hvis dette er installert på samme måte som hos meg er det noe som har feilet. Jeg har Nobø Hub integrert i HA både hjemme og på hytta, takket være Nobø Ecohub integrasjonen. Begge steder har jeg både gulvvarme og panelovn(er). Noe av det du etterlyser støttes rett og slett ikke av Nobø i dag, det kan du heller ikke se i Nobøs egen app. Dette gjelder målt temperatur og effekt/status varme av/på. Men jeg kan endre temperatur, både økonomi og komfort og bytte mellom modusene. Jeg bruker også automasjoner til å bytte ukeprogram på panelovnen på gjesterommet når vinduet åpnes, slik at den er av når vinduet er åpent. Det er også mulig å sette hele huset i sparetemp eller frostsikring fra HA gjennom “Global override” på Nobø Huben i HA. Dette fungerer stabilt og med lokal kommunikasjon. Men jeg har ønsket de funksjonene du etterlyser, avlest temp og effekt. Nobø har svart at noe av det vil komme, men det er nå mer enn et år siden. Jeg har fått inntrykk av at de har noe på gang sammen med Futurehome, men har ikke sett noe om dette på nettet. Kommer neppe til å kjøpe flere Nobø komponenter før funksjonaliteten er utvidet, men det jeg har fungerer stabilt og gjør det det skal. Der jeg er mest nysgjerrig på forbruk har jeg fått montert strømmåler med klemme rundt den ene lederen til varmekablene.
  7. Ja. Jeg har opplevd at lyset er av - men når jeg sjekker status i Home Assistant står det at det er på. Vrir jeg litt på dimmeren (med klokka) kommer lyset på slik det skal, men det er ingen endring i status i HA. Det andre vi opplever, til underholdning/irritasjon for familien, er at lyset tidvis skrur seg helt av og så på igjen etter et sekund eller to. Men til forskjell fra den første feilen setter dette spor i HA, der det vises at spenningen dropper til null og så går opp igjen. Og det er helt klart lokalt på dimmeren, det er ingen tilsvarende endringer på andre enheter som lagrer data om strøm. Dette er med dimmere som er tilkoblet begge faseledere.
  8. Enkel overføring, nei. Teoretisk skal du kunne flytte et helt zwave eller zigbee nett ved å flytte kontrolleren, men jeg ser flere som anbefaler å ta en opprydding når du flytter til et nytt system. Noen erfaringer diskuteres her: https://community.home-assistant.io/t/migration-from-homeseer-4-to-homeassistant/593985/4 Mulig jeg tar ting på forskudd, men som meget aktivt medlem på forumet her antar jeg du nå er moden for Home Assistant. 😁 Om ikke du ser på det som “The dark side” 😉 Uansett - lykke til med valg av nytt system og flytting når du er klar.
  9. Jeg synes det er gøy med engasjement og gode diskusjoner. Noen av dere er sikkert også innom Home Assistant Norge på facebook, der har det vært en diskusjon i det siste om hvorfor antall innlegg er redusert og om man skal stenge chatkanal(er) tilknyttet gruppa for å få opp antall innlegg. Da er det bedre at innleggene kommer pga engasjerte deltagere. 😃 Jeg mente artikkelen manglet noe vesentlig og har gitt uttrykk for min mening om det. Og det er bra at andre har andre meninger om saken, for da får mindre erfarne brukere flere synspunkt som de kan vurdere når de må gjøre slike valg selv. Den enkelte velger selvfølgelig hva man vil prioritere i egen bolig.
  10. Generelt støtter jeg det utsagnet. Men hva som finnes eller ikke finnes av smarthuskomponenter i en bolig er neppe øverst på liste over hva de fleste ser etter når de skal kjøpe seg ny bolig. Den som kjøper huset kan ikke velge om fastmonterte enheter skal følge med eller ikke. Derfor mener jeg det er lurt å bygge smarthus som et tillegg til grunnfunksjoner, ikke som en erstatning. Da blir det ingen problemer når boligen skal selges, den neste eieren kan selv velge om smarthusfunksjonene skal utnyttes eller ikke. Det grunnleggende fungerer uansett.
  11. Interessant og forsåvidt fin artikkel. Men den mangler etter min oppfatning det viktigste aspektet ved eierskifte av et hus med smarthuskomponenter: Alt utstyr må kunne brukes manuelt om smarthussystemet feiler eller fjernes. Derfor er jeg skeptisk til praksisen jeg ser noen bruker med å fjerne manuelle lysbrytere. Dessverre er det få smarte brytere på markedet, men det finnes både smarte brytere (f.eks. Namron sin bryter) og dimmere (f.eks Micromatic Microdim.). For oppvarming er dette den normale løsningen, der man bytter ut en termostat med en smart termostat som også kan fungere uten en smarthussentral. Det andre som mangler i artikkelen går på forskerens beskrivelse av smarthus. Han lister opp 2 kategorier, men nevner ikke den som er viktigst for oss her på forumet. Den totale løsningen. I mine øyne er det Home Assistant som er nærmest å kunne kalles en total smarthusløsning, selfølgelig preget av mitt eget valg. 🙂 Jeg kjenner i alle fall ikke til andre systemer som kan integreres mot så mange forskjellige systemer og komponenter. Men jeg skal samtidig legge til at den ikke er for hvermansen, selv om utviklingen de to årene jeg har brukt det har vært veldig postitiv, også for brukervennlighet.
  12. Det var veldig kjekt å høre, da virker denne tydeligvis også på IT nett! 🙂 Takk også for bildene, greit å få bekreftet hvordan det er koblet. Et stk bestilt - så har jeg den liggende klar til neste gang jeg trenger elektriker. Tror denne er bedre på en tre-fas kurs enn opplegget mitt med to målere, selv om det dekker hovedbehovet.
  13. Takk for at du deler din erfaring på en fin måte. Jeg planlegger å bruke din veiledning på styring av servo snart. Planen er å koble en servo til ESP modulen som overvåker temperaturen på vv-berederen og bruke servoen til å fysisk å trykke på knappen på Aeotec Heavy Duty switchen som styrer strømmen til vv-berederen. Dette for å få en løsning som sikrer varmtvann uavhengig av primærstyringen fra Home Assistant. Et ønske til denne veiledningen er flere lenker til omtalte produkter. Spesielt på Aliexpress kan det være krevende å finne akkurat det rette produktet. Nå finnes det selvsagt mange alternativer men et konkret forslag fra en med lang erfaring er alltid en god start.
  14. Nei, ikke med den modellen. Den må monteres av elektriker da lederne den skal måle må kobles fra og tres gjennom hullene i måleren. Og, som du påpeker, er den laget for 400v TN nett. Jeg har ikke lyktes i å finne en enhet spesifikt for 3-fas 230V (IT/TT nett). Det jeg har gjort, er å ta i bruk en rimeligere utgave som kan måle en eller to ledere hver med klemmer som kan festes rundt en tilgjengelig leder. https://smarthomescene.com/reviews/tuya-zigbee-single-clamp-energy-meter-review/ Jeg har brukt disse en stund til å måle strømforbruket på mine to luft-luft varmepumper. Da holder det med klemme rundt den ene av to ledere på tilførselen til varmepumpen. Det siste jeg har gjort er å ta i bruk samme typen for å monitorere det totale strømforbruket på kursen til garasjen, som er 3 fas 32A på IT nett (230V). I garasjen har jeg en Easee ladeboks tilkoblet på egen 32A 3 fas kurs, men satt til å bruke kun 1 fase (koblet opp av elektriker på underfordeler i garasjen, i tilfelle noen skulle lure). Det er sjelden jeg bruker mye strøm til andre ting i garasjen, men jeg ønsket å få overvåket og kunne justere Easee ladeboksen eller skru av andre enheter hvis strømforbruket på en av fasene overstiger 32A. Da kreves det en klemme rundt hver av de tre lederne for å ha kontroll, ergo har jeg tatt i bruk to enheter med til sammen tre klemmer. Og det fungerer, de viser korrekt verdi i ampere (A). De viser ikke korrekt verdi i watt i alle tilfeller (viser omtrent halvparten), men det er heller ikke målet i dette tilfellet. Kan legge til at disse målerne, både av denne rimelige typen med klemme og den du viste til der ledningen må tres gjennom, selv må forsynes med strøm helst fra samme kurs, minimum samme faser, for å vise korrekte verdier.
  15. Jeg er enig i kommentarene om at automasjoner i HA kan bli uoversiktlig. Men jeg har hatt nytte av å se på selve enheten (device) og listen der over hvilke automasjoner som kan styre den. I tillegg begynner det også å komme en del blueprints som gjør det enklere å komme i gang med litt mer avanserte automasjoner. https://community.home-assistant.io/c/blueprints-exchange/53 Og det er relevant kunnskap, også for en nybegynner. 😊
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.