Gå til innhold
  • Bli medlem
Støtt hjemmeautomasjon.no!

Hus-modus og tidsstatus etc - best practice?


Anbefalte innlegg

2 hours ago, Moskus said:

Ja. Det er det jeg vil gjøre automatisk. Huset skal detektere når vi sover og når vi ikke gjør det. :) 

Jeg har én ide om hvordan jeg kunne tenkt meg å gjøre det, men jeg får ikke til det uten seriøs operasjon av nattbordlampe...

 

Vi har nattbordlamper nå hvor jeg har satt en dimmer inn i bunnen på lampen. Det gjør at jeg kan bruke den som vekkelys, men den er ikke koblet til bryteren på lampen siden den er en del av sokkelen til pæren. Dette hindrer meg i å kunne bruke nattbordlampen som en bryter for å sende signal om at jeg nå skal sove. Jeg tenker at dersom jeg hadde fått gjort det så hadde jeg egentlig vært fornøyd siden, så vidt jeg kan se, det er den eneste sikre måten å si at "nå skal jeg sove, alt lys skal av".

Alternativet er at jeg slår lampen av og på med bryteren og bare trigger på strømforbruket i lampen, men da får jeg ikke automatisk skrudd den på om morgenen.

 

Problemet så vidt jeg kan se er:

1. Vi legger oss aldri til fast tid (så vi kan ikke koble av på tid)

2. At vi er i sengen betyr ikke at vi sover (så vi kan ikke koble av på tilstedeværelse)

3. Det er to av oss som kan legge oss til forskjellig tid (så vi må ha to sensorer med mulighet til å fortelle hvorvidt hver av oss er hjemme og sover(noe som blir mer komplisert når datter blir gammel nok til å være hjemme alene))

 

Fancy løsning: Varmekamera med objektgjenkjenning så du ser hvor mange som ligger i sengen, og hvorvidt de ligger stille. :D

Endret av Tor Magnus
Lenke til kommentar
Del på andre sider

28 minutes ago, Moskus said:

Har lyst på den modulen jeg fant på Nordic Edge:

 

Hva er prisen på noe sånt noe, og jeg fant ikke noe særlig informasjon om hvordan man faktisk bruker den.

 

Ok, frisk pris ja...

Endret av Tor Magnus
Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, Tor Magnus skrev:

Ok, frisk pris ja...

Ja, hadde det vært 300 kr så hadde jeg bare kjøpt en eller to. Men 1500 kr (ca) blir for drøyt, dessverre. :(

 

Men den er sin egen lille webserver som har allverdens med verdier det er mulig å hente ut i realtime. Var iallfall det de sa på Nordic Edge.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

On 30.1.2018 at 12:12, Moskus said:

Men men kan ikke fortelle meg når jeg har sovnet før det er altfor sent...

Den klarer å detektere at du er i senga, men ikkje når du sovner? Og klarer å skille mellom sidene i senga? For min del er det godt nok at den kan gi beskjed om at me har komme oss til sengs, så kan eg sette på nattlys med timer. All lesing på senga skjer på skjerm med lys (kindle/telefon), så taklyset kan godt forsvinne når begge har lagt seg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

13 minutter siden, autoola skrev:

Den klarer å detektere at du er i senga, men ikkje når du sovner? Og klarer å skille mellom sidene i senga?

Den klarer ikke å detektere når jeg er i senga, før det har gått ca. 25-30 minutter. Men den kan skille mellom sidene. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 minutter siden, Mobile26 skrev:

Både Fitbit og Apple Watch, og sikkert flere, kan detektere ganske nøyaktig når du sovner. Så da er spørsmålet hvordan man kan få tilgang til data....

 

Tja, man kan vel bruke FitbitSeer, kanskje? :) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

14 minutter siden, ZoRaC skrev:
17 minutter siden, Mobile26 skrev:

Både Fitbit og Apple Watch, og sikkert flere, kan detektere ganske nøyaktig når du sovner. Så da er spørsmålet hvordan man kan få tilgang til data....

 

Tja, man kan vel bruke FitbitSeer, kanskje? :) 

Problemet er at det kan ta tid før de synkroniserer, f.eks. er ikke Fitbit koplet til hele tiden og alltid synkronisert.

Ser i HomeSeer/FitbitSeer at det tok over 45min før tidspunktet for da jeg våknet ble synkronisert i HS.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 minutter siden, Gaute skrev:

Ser i HomeSeer/FitbitSeer at det tok over 45min før tidspunktet for da jeg våknet ble synkronisert i HS.

Hmm...kanskje det ble oppdatert før, ser at noe ble oppdatert bare et par min etter at jeg våknet. Kanskje det bare ble oppdatert igjen litt senere.

Er jo bare å sette et varsel med Pushover, så finner vi jo raskt ut hvor raskt det oppdaterer seg :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Interessant sak den sengesensoren. Den er tydelivis baset på en inklinometer krets SCA61T fra Murata til rundt 400,- Kr. som brukes til å registrere hjerteslagene. Men les bruksanvisningen! Om du har dobbeltseng så må du kanskje sage den i to (senga, ikke sensoren!) ?

"If bed's vibration is prevented e.g. due to the bed touching the wall or due

to very rigid bed structure, there will be no vibration and thus no BCG

signal to measure. In this case the bed location or bed structure should be

reconsidered"

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her i huset opererer vi med scener for belysning: Dag/dunkel dag/kveld/film/natt. Dag/dunkel dag/kveld er automagiske, film og natt er manuelle. Når vi er bortreist er også natt automagisk og settes på tilfeldige tidspunkt for å simulere at vi er heime. Scenene har kontroll over basislamper, spesiallampene har god gammeldags bryter.

 

Natt settes via nettleser eller vha den "store røde knappen" som sett i utallige filmer:

 

hovedbryter.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Relativt ny til HomeSeer og hjemmeautomasjon, men etter en god starthjelp fra Vegard (Artius AS) og en hel del prøving og feiling, så har jeg per nå landet på å ha 3 virtuelle moduser for styring av lys og varme (hovedsakelig).

 

Dags/sol -syklus: Natt, Skumring, Dagslys -- Brukte tidligere MDEN, pluss litt lux målinger fra div PIR sensorer til tider. Funket så som så da det ble brukt mye klokkeslett som ikke funker så bra mtp forskjellen imellom sol på sommer og vinterstid her til lands. PIR sensorene (på batteri) ble også litt for tilfeldig. Dette er nå byttet ut for en Dags/sol -syklus basert på et script DiderikFrom postet (linket under), hvor modus byttes mellom Natt, Skumring og Dagslys basert på hvor mange grader sola er over/under horisonten.

 

Tilstedeværelse: Hjemme, På vei ut, Borte, Ferie -- Bryter på vei inn/ut døra, evt når alarm skrus av/på. Ferie trigges når man har vært borte i 2-3 dager. Satt til Ferie så går noen lys av/på ila dagen slik at det ser ut som noen er hjemme.

 

Våken/Sover: Våken, På vei i seng, Sover -- F.eks Sover skrur av de fleste lys, termostater nedjusteres og bevegelsesbasert lys på gang/bad skrus på.

 

Noen av modusene går litt hånd i hånd. F.eks så skrus ikke "Borte" av lys, men den setter huset til "Sover" som gjør det. Samme når "Hjemme" settes så settes også "Våken".

 

Videre så har alle rom (hvor det gir mening) en "Automation" device som kan settes til "Auto", "Off" eller "Suspend" (sistnevnte går automatisk tilbake til "Auto" etter 1 min). De fleste automagiske eventer som skal kunne overstyres kjører bare når denne er satt til "Auto". Eventer som styrer lys setter denne til "Suspend" før lyset endres. Videre så vil tukling med lyset når den står i "Auto" switche den over til "Off" (antatt at man vil overstyre). Disse blir resatt når huset switcher Sover/Våken modus eller Hjemme/Borte.

 

Har helt sikkert beskrevet mye som er en selvfølge for dere guru'er, men tenkte jeg skulle poste det i tilfelle det hjelper noen.

 

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.