Gå til innhold
  • Bli medlem
Støtt hjemmeautomasjon! 🥇🥈🥉

Hårek

Medlemmer
  • Innlegg

    194
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    4

Innlegg skrevet av Hårek

  1. Er det noe slikt? https://www.hoiax.no/produkter/varmtvannsberedere/el-kassetter/heatex-elkassett-komplett

    Har noe lignende. 2 stk 3-fas varmeelementer på 6 kW. Termostat/koblingsboks Backer K11A. Disse varer 4-5 år, så brenner kontaktene i termostaten. Ny koster 3600 kr.

    image.png.99457f30445a08e122a5b84ded0db565.png

    Problemet er at termostaten kobler 100 ganger i døgnet, og det sliter på kontaktene som skal bryte 16A.
    Etter tredje gang bygde jeg en elektronisk kontaktor (SSR), termostaten bryter da bare 24V styrespenning. Har en Arduino for fjernstyring. 

    image.png.21c0b50771a2108b61518bf6b6684b2a.png

     

    Strømmåling gjør jeg med måletrafoer i sikringskapet.

    • Like 1
  2. Gammel tråd, men ...

    Har kjøpt et par slike sensorer for å lese temperatur. Bruker C# og Q42.HueApi. Får oppdatert temperatur (og tidspunkt) på hvert kall.
    Men det viser seg at det er ca 2 grader forskjell når jeg tester med begge på samme plass. Sammenlignet med et kvikksølvtermometer er de 1 og 3 grader lavere.
    Det er ingen spesifikasjon på nøyaktighet, så tviler på det lar seg gjøre å reklamere.
    Det er ganske rimelige enheter, og endringer i temperatur er ofte viktigere enn absolutt verdi. Så kan vel si det er brukbart.

    Edit: la inn en 'kalibrering' i koden. Hver sensor inneholder en unik ID, så kalibreringsverdi kan enkelt følge sensor også ved rekonfigurering.

  3. On 02/12/2023 at 14:33, sprettballen said:

    Hei! Mener du at jeg ikke kan bruke Home Energy meter e.l. rundt selve ladekabelen til elbilen, men at den må monteres rundt tilførselskabelen til ladeboksen og da antakelig vil fungere?

    Poenget er at en slik måler (strømtrafo) ikke kan monteres utenpå en kabel. Den må monteres på hver enkeltleder, det gjøres normalt inne i et sikringskap (eller ladeboksen), der er kabelen avmantlet og avsluttet, og enkeltlederne er tilgjengelig. 

    • Like 1
  4. Vedlagt manual som jeg fikk av Ladespesialisten. Se side 9.
    Når koblingen er åpen er det full effekt. Er den kortsluttet er det null effekt. Og en gitt motstand gir en spesifikk effekt mellom disse ytterpunktene.
    Så er det flere muligheter for hvordan denne venderen kan utføres. Jeg har en Arduino med releer og et par motstander montert i garasjen, den er på nett og kan styres fra en PC. Der har jeg et timer-program.

     

    Installasjonsmanual ELT332D.pdf

    • Thanks 1
  5. 8 hours ago, Kristobald said:

    Det spiller ingen rolle hva bilen støtter, så lenge ladeboksen ikke slipper igjennom annet enn 1-fas på IT-nett.

    Vet ikke hvordan Defa gjør dette, men det trenger ikke være slik. En typisk enkel ladeboks har en kontaktor som bryter 3 faser. Spiller ingen rolle om nettet er IT eller TN, 1- eller 3-fas, ladeboksen vet ikke forskjell.

     

     

    5 minutes ago, stigvi said:

    3x400V

    Vel, men bilen er ikke koblet til 400V . Ombordlader består av 3 moduler, som er koblet til hver sin faseleder og N med 230V. Hver modul kan trekke inntil 16A. 
    Hvis man har 32A 1-fas så kobles modulene i parallell på den ene fasen. 

  6. 2 hours ago, Kristobald said:

    Laderen er koblet for 3-fas, men oppgir kun en-fas i displayet.

    Du mener ladeboksen? Laderen sitter jo i bilen. Da er det bare et problem med hva som vises i displayet, som ikke gjør noen faktisk forskjell. Ladeboksen er egentlig bare en koblingsboks.
    3-fas IT kobling betyr bare at ombordlader ser 2x 230V, mens på TN er det 3x 230V. Tesla er et unntak, tror bilen klarer å koble seg om slik at den ser 3x 230V på IT.
     

  7. Det er mye som vil fungere. Men jeg tenker litt på levetid. Det blir alltid en lysbue over kontaktene, kan brenne i stykker.
    Er antagelig ikke noe stort problem på en VVB, min kobler seg inn bare 4 ganger om dagen. Men har dårlig erfaring med termostater for vannbåren gulvvarme. De bryter ca 16A, og varte bare 5-6 år. Har byttet til SSR, formoder lenger levetid. https://no.rs-online.com/web/p/solid-state-relays/9174844?sra=pstk

  8. Først finne ut hva komponenten heter. Ikke mulig å se ut fra bildet om det er noe tekst på den, muligens brent bort. 
    Kan muligens søke på nett for å finne skjema, men da må man vite modellnavnet fra Asus.
    Å få loddet inn en ny krever gode ferdigheter med loddebolt, og rett utstyr. 
    Så er spørsmålet om andre komponenter har tatt skade. Det er 50-50 sjanse for det, og da blir det mye verre å finne problemet.
     

  9. Jeg tror mange kan ha interesse av å hente ut data fra inverter. Mest grunnleggende er effekt, produksjon for siste døgn, og totalproduksjon. 
    SMA er da et bra valg. Kan ha kablet nettverk. Får en app som gir god oversikt (lokal tilkobling, trenger ikke skytjeneste). Og så har den Modbus over Ethernet for å hente ut det man vil.
     

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.