Gå til innhold
  • Bli medlem

Blogger

Sensor på peisspjeldet

På kjøkkenet har jeg en peis.     med et spjeld     når jeg fyrer opp og åpner spjeldet glemmer jeg alltid å lukke det igjen, så når jeg kommer ned om morgenen etter er det iskaldt på kjøkkenet for pipa har suget ut all varmen (den trekker veldig bra) og panelovnene har fyrt hele natta for kråka     Alexa burde ha advart meg når jeg gikk og la meg, på samme måte som hun varsler om at jeg ikke har låst døra eller lukket garasjeporten osv. Eller HomeSeer burde har gitt meg en advarsel over Squeezeboksene etter 3-4 timer.   Jeg trengte altså en sensor på spjeldet!   En microbryter eller en tiltsensor ville nok kunne monteres men en kabel derfra til en sender ville bli skjemmende.   Løsningen ble en boks rundt selve spjeld stanga:     Inne i boksen puttet jeg en microbryter, en borstopp på akslingen og av plasshensyn måtte jeg slakte en Nexa WBT-912 sender:
Nexa er ikke det foretrukne fordi de sender så lange signaler og blokkerer all (433MHz) radio trafikk men siden spjeldet åpnes og lukkes såpass sjeldent fikk det duge        En skrue i fugen på pipa stabiliserte det hele nok:     Også var det hele på plass:   IMG_0409.MOV   PS:
JA jeg har sjekket at ikke stanga blir for varm for plasten og elektronikken    

Fermate

Fermate

Smarter FridgeCam

Da Smarter annonserte preorder på kjøleskapkamera måtte jeg selvsagt bestille 2 stk.   Dette var 5 september 2016!    Det er greit at folk sliter med å få produktet til å virke osv men problemet her var at Smarter sendte stadig ut mailer av typen:     Alle sammen hadde tydelig tekst om at en kunne trekke seg fra kjøpet og etterhvert fikk jeg en følelse av at det var det de håpet på siden det aldri kom noe kamera.   Jeg maste og klaget jevnt og trutt og fikk riktignok først en refund på £20, en rabbat i butikken deres på 20% (som jeg kjøpte 4 kaffetraktere på) og tilslutt en £25 refusjon på toppen av det hele så det var kanskje ikke så verst. Poenget mitt er at det er greit å være forsinket men en skal ikke stadig love at nå er det like før når det ikke er det.   Men denne uka kom de altså og her er de første inntrykkene:   Esken er merket med IFTTT og Alexa men IFTTT implementasjonen av Kaffetrakteren deres er et sørgelig kapittel så jeg venter meg ikke så mye av det der...     Inni esken finnes dette:     Kameraet lades med USB og står på en vridbar fot:       Det skal settes i døra:       Så begynner konfigurasjonen i appen der jeg allerede har kaffetrakter både hjemme og på hytta:        Den husker SSID og passord til WiFi fra trakteren og foreslår dette           Flere plasser kommer det slike "Er du fremdeles på riktig vei?" spørsmål:     Overføringen av SSID og passord til WiFi er på samme måte som kaffetrakteren:          Det funker jo men jeg må si at Amazon sin bruk av Bluetooth til dette på CloudCam'ene sine er MYE mer elegant.   Etter firmware update er vi connected:       Så begynner posisjoneringen:       

Midt i det hele timer kamera ut og jeg må ta det av festet og vekke det igjen       Nå skal den vinkelen på døren som gir best bilde lagres:     og så "lukket modus"          Og så er det første bildet tatt (tar litt tid før det kommer):        Når (mens) kjøleskapdøra lukkes tennes lyset og tar et bilde akkurat i den riktige vinkelen: (En kan altså ikke kikke live inn i kjøleskapet men se hvordan det så ut når en siste lukket døra)       Så forsøker vi "add item to inventory":         La oss tracke den ved å dra opp en firkant rundt den på bildet:       Fløten klarer den fint å holde styr på (se tracking merket med hvit runding) men smøret var ikke igjenkjennbart på en ny hylle:       Så vi lager en shopping liste. Tanken er at det skal bestilles automatisk på Tesco men her må vi nok vente på at Rema1000 kommer på banen (?!)              Jeg har ikke kikket igjennom alle setningene ennå og heller ikke testet IFTTT, men "door left open" var bare å skru av etter en par dager...        Multicam (ett kamera til for å se det som er i døra) er i beta som en kan melde seg på.   Jeg kommer nok foreløpig til å bruke kamera kun "live" (se siste bilde) når jeg er i butikken for å huske om "vi hadde rømme eller ikke". Det er kult å se tracking teknologien men så lenge varene kan stå bak hverandre blir det foreløpig litt mye feil i forhold til tjeneste.   MEN sånn var jo talestyringen i starten også og nå kan jeg nesten ikke tenke meg huset uten.

Fermate

Fermate

 

Lameller og Rollertrol motorer

Rollertrol (eller Bofu) lager motorer som er glimrende til rullegardiner. Men jeg bruker dem også til lameller. Det lar seg gjøre hvis du tenker litt før du monterer lamellene, og har riktig modell.   Våre lameller er fra Skeidar, og de har ikke dobbelt snortrekk. Kun en pinne for å trekke frem og tilbake, og vrir man på pinnen, så roteres lamellene. Denne akslingen som står for rotasjonen ble med vilje kuttet ca. 3 cm for lang, slik at den stikker ut på en av sidene.   Et ekstra Rollertrol-hjul ble festet på akslingen, og så festet jeg en Rollertrol-motor med hvit gaffateip og hvite strips. Hvis du ikke vet at den er der, så ser du den ikke.        

Moskus

Moskus

 

Styring av lys med MiCube

MiCube er en dings som har 6 sider, som en terning. Den registrerer hvilken side som er opp, og hvilken side den var på før den ble snudd. Skyver du den langs bordflaten, så rapporteres det også. I tillegg rapporterer den rotasjon om z-aksen. Dette må jo kunne brukes til noe smart!   Jeg kjøpte røde, grønne og blå klistrelapper på eBay men det får man sikkert fatt i flere steder.   I videoen under styrer jeg RGB-lys med å bytte side, dobbelt-tap, og rotasjon. Dessverre autokorrigerte kameraet hele tiden for lysstyrken slik at man ikke får et veldig godt inntrykk av at det fungerer. Men det gjør det!       Scripts tilgjengelig her:  

Moskus

Moskus

 

Smarter Coffee 2dn Gen

Jeg kunne starte med å si mye stygt om Smarter firmaet men det får bli til en annen gang..   Etter en lang histiorie kjøpte jeg altså en Smarter Coffee 2 gen fra ELKjøp.
De leverte imponerende raskt: Bestillt i går kl 08:00, kunne hentes på Kiwi (post i butikk) i dag kl 14:00   Skal ikke si så mye om det mekaniske for det er helt likt som Gen 1   Tar likevel med ett par tips når du skal skifte dekslene foran (for å få den fargen som passer kjøkkenet  ) Festene ser slik ut:     Den øverste venstre knappen ser ut som om den er plassert av Citroen og er helt umulig å få tak i bak filterholderen. Prøv med en liten kniv eller bøyd binders:     I bruksanvisningen finner jeg altså et hint om den nye teknologien: (The fabulous BlinkUp technology -, glis)     Og her er altså det nye, en LED (og en fotoLED) på panelet:      Når du setter opp trakteren må du ikke lengre logge deg på en lokal WiFI (som på Amazon Echo) men du holder telefonen inntil LEDen og så blinker telefonen SSID og passord over til trakteren. (Og det er jo enklere)   Appen er oppdatert til å håndere flere steder (hus), flere devicer (også av samme type) og gi dem device navn. Men det har vært noen UI designere inne i bildet og fjernet nesten alt fra førstesiden bortsett fra antall kopper, vann og start:     Det aller aller første jeg testet var jo om koden for å styre den fra @Moskus sin plugin fremdeles funket..... NEI DET GJØR DEN IKKE   De har endret protokollen og den svarer ikke på broadcast en gang så vidt jeg kan se. (lover å teste mer så fort jeg får opp VS på min nye hjemme PC)   Men så til det positive da:   Det er kommet en forvarmings instilling og displayet er oppgradert med en "gjenstående tid" og mye bedre oversikt over "keep warm" modusen:               Og når du sjenker kaffe står den slik og venter på kanna:     OK Så viker ikke  @Moskus sin plugin, men hva om Alexa plugin'en gjør (nesten) det samme? Installerer plugin, ser veldig få kommandoer beskrevet... "Alexa Detect my devices".... aha Device navnet ble brukt her akkurat som en lyspære. Men hva er kommandoene?!? Lager en Routine og...WHAT?! Bare AV og PÅ ?!?!?!?!   Så jeg kryper til IFTTT korset (foretrekker jo å ha minst mulig i skyen jeg) og finner at disse kommandoene er gjort tilgjengelig der:     Og disse tingene kan jeg teste på:     (Jeg har riktig nok ikek fått "kaffen ferdig til å kjøre ennå)   Tja, her er det jo ingen mulighet til å få et varsel om at det er for lite vann  og i det heletatt savner jeg CoffeeSeer plugin'en veldig.   Konklusjon: Mekanisk den samme som 1 Gen Oppgradert prosessor funksjonalitet og parring Bedre display funksjoner UKJENT PROTOKOLL (Kommandoer og status bytes fra 1.gen, ser ikke ut til å funke) Bare Av og PÅ i gjennom Alexa skill Basic funksjonalitet gjennom IFTTT   Vi må få noen til å kjøre Wireshark mot denne
I mens må vi alle be om at de ikke har kryptert trafikken 

Fermate

Fermate

 

FBI hacker deg - Behind the scenes

En hacker i sofaen er bedre enn 10 i en hvit van på utsiden av huset.   Forbrukerinspektørene var på besøk, og resultatet gikk på lufta onsdag 4. oktober kl. 19:45. Det var en veldig engasjert gjeng som var her, og det var bortimot umulig å ikke la seg rive med av iveren til programleder Stian Kallekleiv.  
Det som gikk på TV er imidlertid den "fjernsynsvennlige varianten" etter mitt syn, altså for folk flest. Det skjedde ikke nødvendigvis helt slik, selvfølgelig. Men det som egentlig skjedde var minst like interessant!     Det begynte med en telefonsamtale en onsdag i slutten av juni. Ikke helt ordrett, men omtrentlig slik:     "Hei, det er Stian Kallekleiv fra Forbrukerinspektørene, og jeg vil gjerne komme på besøk".     "Hei, det må du vel få lov til."   Det har jo vært et par journalister på besøk tidligere, så det hørtes jo ikke så skummelt ut. Det verste med det er at man må rydde huset så veldig…     "Og jeg hadde tenkt å ta med meg en hacker".     "Øh… jaha?"     "Ja, for å se om du har noen dubbeditter som det er enkelt å få tilgang til".   Jeg måtte tenke på det.   Det er en ting å være klar over at selv om man har gjort en del med tanke på sikkerhet, så har det en kalkulert risiko å legge huset sitt på nettet. Men det er en annen ting å få noen til å gå løs på det for å publisere sine resultater på NRK!   Til slutt var det egentlig nysgjerrigheten som tok overhånd, samt at en tanke om at "det hadde jo faktisk vært kjekt å få systemet gjennomgått av eksperter". Chris Dale fra Netsecurity tok kontakt og forsikret meg både skriftlig og muntlig om at det han eventuelt fant ikke ble lagret noe sted, og alt han hadde fått da han kom på besøk ble slettet før han forlot byen. Han gav i det hele tatt et profesjonelt og kompetent inntrykk.       Angrep via Internett Mandagen begynte PRTG å melde om høy aktivitet på diverse tjenester, bl.a. om gjentatte innloggingsforsøk på PRTG selv. Vanligvis når dette skjer så er det å blokkere en IP eller en range som typisk er fra Russland, Kina eller USA. Denne var imidlertid fra Telenor.       "Chris, er dette deg?"     "Ja, det er meg."     "OK, da blokkerer jeg ikke den."   Så jeg lot ham få holde på. Etter hvert dukket det opp et par suspekte eposter fra nevnte PRTG om "problem med den og den maskinen, click here to resolve". Imponerende godt forsøk, Chris, men jeg har dessverre lært på den harde måten tidligere å IKKE trykke på slike lenker med mindre jeg er bombesikker på at det ikke er problem med dem.   Så vidt jeg vet kom han ikke inn den veien. Jeg bruker nginx som front end til diverse tjenester med SSL og et 3 år sertifikat. Det gjør det i det minste noe vanskeligere…     Den store dagen En kameramann, en regissør, en programleder og en hacker. Vi tok først en kjapp runde rundt i huset for å se hva det har å by på, og Chris hadde øynene med seg på det han så. Han prøvde seg med "Alexa, unlock the front door", men det har jeg bevisst utelatt.   Chris fant selvfølgelig nettverket og kunne helt sikkert hacket det, det er jo kun snakk om datakraft og tid. Men det hadde han ikke nok av med kun en dag til rådighet og en laptop. Istedenfor fikk han demonstrert noe kult. Og skummelt!       "Magnus, sett denne USB-pinnen inn i en datamaskin."     "Errr…. Ja… OK?"   Han HAR jo lovet at han ikke skal ødelegge noe eller lagre noe, og jeg må jo stole på han. Inn i Surfacen'n med den.     WOSH!   …. en haug med kommando- og PowerShell-vinduer senere så var den ferdig. Det tok ca. 7-8 sekunder. "Nå har jeg passordet til det trådløse nettverket ditt."   Plutselig har jeg forstått enkelte oljeselskapers paranoide holdning til å fjerne eller ødelegge USB-tilkoblinger på selskapets datamaskiner. Det er jo ikke paranoid i det hele tatt!   Chris satte seg i den hvite van'en (som selvfølgelig var godt synlig fra stuevinduet) og jobbet. Vi andre filmet. Etter en time kom Chris inn og satte seg i sofaen, han begynte å gå tom for strøm.   Vi spiste pizza til lunsj og Chris var underholdning med noen hacker-historier og tanker om generell datasikkerhet.   Chris fant som sagt gressklipperen min. "Hmmm, det tøffer et WLAN rundt på plenen hans?" Den hadde jeg ikke gjort en god nok jobb med, jeg hadde fått det satt i dagen før de kom og enda ikke hatt tid til å sjekke det ordentlig. Grensesnittet var i utgangspunktet på tysk, og det var nok litt for åpent. Jeg hadde f.eks. ikke deaktivert gressklipperens eget nettverk. Men det har jeg nå.   I tillegg plukket han fra hverandre telefonsentralen, og fant noen passord der. Det burde ikke være mulig å komme seg videre med de passordene, men jeg har nå for sikkerhets skyld byttet alt sammen.   Siden det var litt tidsnød denne dagen, så kom ikke Chris lenger, selv med passordet til det trådløse i nettverket: HomeSeer, Netcam Studio, etc er passordbeskyttet også fra innsiden. For å lage litt god TV, fikk Chris tilgang til HomeSeer og kameraene, og derfor hadde han jo full tilgang for å vise noe stilig til NRK. På HS-maskinen åpnet jeg brannmuren på port 80 og deaktiverte passord-beskyttelsen for lokal tilgang. Det er ikke mulig i NetCam Studio, så han måtte få brukernavn/passord. Så skrev jeg en påminnelse til meg selv i kalenderen om å bytte passord og aktivere brannmuren igjen den kvelden...       Chris og crewet satte seg i bilen og filmet. Jeg ble sittende som en statist i sofaen. Etter det skjedde det ikke så mye for min del, utenom oppsummeringen.   Chris fant som sagt en detalj som vi tar med HomeSeer Tech. Regner med jeg kan publisere den om ikke så lenge. Gressklipperen var på tidspunktet dessverre ikke særlig beskyttet, og telefonien har blitt forbedret (og skal snart byttes ut med noe som gjør mer mtp. sikkerhet). Du kan lese Chris sin mer tekniske beskrivelse her. (Saken har også blitt omtalt av Teknisk Ukeblad og DinSide, sistnevnte mener jeg er noe mer negativt fremstilt enn den burde ha vært.)   Det ble påpekt gang på gang viktigheten av å prøve å ha kontroll på alt dette utstyret som vi putter inn i våre hjem, og det gjelder jo absolutt ikke bare oss smarthusentusiaster! Man kan ikke bare koble noe mot internett og håpe at det går bra. TA FORHÅNDSREGLER!   I ukene før besøket hadde jo bl.a. WannaCry herjet datamaskiner verden over, og for meg ble det en solid tankevekker å få beskjeder som "Bra, Magnus! Du har oppdatert Windows, ellers hadde jeg nå vært inne i maskinen". For helt ærlig: Hvem har vel ikke tenkt "Det passer jo ikke akkurat nå å kjøre Windows Update, jeg venter litt jeg..."   Så jeg oppsummerer som Chris gjorde: Ha lange, gode passord. Setninger er bra! Bytt standardpassord på nye dingser. Hold alle enhetene dine oppdatert!     Alt i var det en spennende opplevelse! Takk for besøket!      

Moskus

Moskus

 

Nordic Edge: Sett fra en enkel entusiasts øyne

Nordic Edge er en "smartby-konferanse", og er primært ikke rettet mot forbrukere. Men jeg klarte imidlertid ikke holde meg unna. Jeg fikk snakket og diskutert med mye forskjellige folk, og selv  om en god del av det som ble sagt gikk over hodet på meg, fikk jeg med meg noe fornuftig likevel.   Den største forskjellen mellom Nordic Edge og andre messer (f.eks. Boligmessa) var for meg at ingen her skulle selge meg personlig noe. De var bare interessert i å fortelle om sine produkter og å ta en diskusjon, noe som var veldig avslappende. Ofte må man istedenfor å unnvike enhvert forsøk på salg. Ikke alle var interessert i å snakke med en som helt tydelig ikke representerte "en viktig interessent", men overraskende mange tok seg god til å forklare hvem de var og hva de drev med.   Jeg gleder meg allerede til neste år!        Microsoft var på plass med sin Azure og en skokk med samarbeidspartnere.   Sparebanken1 hadde demo med Hololens. Fantastisk teknologi, gleder meg til å se det mer utbredt. Kan gjerne ha en sånn istedenfor en PC med skjerm.     SpareBank1 snakket om sin nye smarte bilforsikring (og som med alle andre "smarte" bilforsikringer er jeg litt skeptisk). Men de snakket også om GründerHub: En prosjekt for gründere for å hjelpe dem i gang, og stiller med et nettverk, kontorer og annen hjelp. Går du svanger med en idé kan det være verdt å undersøke.     Stavanger Kommune er i samarbeid med Cisco (mener jeg? Tror det var det) i gang med å sette opp LoRaWAN. Rekkevidde 1-1,5 mil! Det er kan bli spennende! Det finnes allerede en mottaker på Ullanhaug, og en skal settes opp på Bybrua. I alt skal det opp tre mottakere/gatewayer. Under har Michael i kommunen satt opp en demo med en RaspBerry Pi og Node-RED.   Stavanger Kommune har også en større satsing på å være en smart by, og det skjer mye spennende. Open Data-portalen er jo utmerket, og det kommer stadig mer data. Enda mangler det litt. Hvor er f.eks. tømmekalenderen i XML- eller JSON-format?       Microsoft selv gjorde tilsynelatende ikke så mye ang. smartbyer direkte, iallfall ikke akkurat her på denne arenaen. Men de var stolte av Azure, og det er jo velfortjent. De demonstrerte Surfacer i varianter og læring og samarbeid med Minecraft. (Som Surface-tilhenger var jo det gøy!)     Nextbridge Analytics hadde flere spennede prosjekter å vise til, bl.a. (tidligere) live-data fra diverse parkeringssensor. Nå var de i gang med å analysere (anonymiserte) mobildata for å gi rute-informasjon for all mulig trafikk. En del databehanldig var nødvendig, men resultatet var upåklagelig.       Dette er Stavanger og det hadde vært direkte flaut om FutureHome ikke var på plass! Noe de selvsagt var. Hyggelig å prate med dere, som alltid.     Jeg sykler på el.sykkel. Hver dag. I Stavanger. Også i regnvær. JEG HAR LYST PÅ EN PODBIKE!     En robot tuslet rundt og serverte Twist. Kunne jo hatt en slik hjemme. Norsk snakket den også.     Denne damen (som jeg skrev ned navnet på, men likevel mistet) fra Time Kommune snakket om "smart gågate". Dette fanget jo selvfølgelig min interesse. Det viste seg imidlertid at det de la i ordet "smart" i denne forbindelse ikke hadde noe med teknologi å gjøre, men med prosessen rundt: "Hvordan får vi en god gågate for folk flest?" Og jeg er helt enig i at det er særdeles viktig for at et slikt prosjekt skal bli oppfattet som vellykket, og en glimrende måte å angripe et prosjekt på. Men passer egentlig ordet "smart" her? På en "smart by" konferanse? Jeg prøver å finne et bedre ord, men jeg vet ikke helt hva det skal være...       Jeg gleder meg til dagen da EasyPark finnes over hele det ganske land. Jeg gleder meg også til den dagen de ikke ikke øker parkeringsprisen med 10%. (Men seriøst: EasyPark er utrolig praktisk!)     Tieto hadde kule t-skjorter. Hver bokstav lyste opp. Tieto leverer dataløsninger i alle skalaer, spesielt de store.       Jeg ønsker med API for sanntidsdata fra Kolumbus. Den kan i det minste fåes som en webside ble jeg forsikret om. Men så sjekket jeg Open Data-portalen til Stavanger Kommune, og se!     En del proff-partnere til Atea var på plass, bl.a. Logitech og Samsung. Men lite nyheter, dessverre.       Synes Greater Stavanger sin bakgrunn var den beste. Tegnet av Anette Moi.     Philips var på banen, og det første jeg så var "vinn et Philips Hue Kit". Men det var ikke derfor de var der; det var faktisk enda kulere: De (som en del andre) var på banen med smarte gatelys. Nye LED-gatelys kan leveres med en standard tilkobling både på over- og under-side, og Philips har sin egen sky for slike tjenester: City Touch. Med den plattformen kan du sette opp lys av og på på en kalender, og justere styrken på dem, omtrent som vi hjemmeautomasjonsnerder er vant til. Akkurat her gikk kommunikasjonen over 2G, så endringer skjedde ikke med lysets hastighet, men stilig var det likevel. Sensoren på undersiden kan brukes til andre ting enn kommunkasjon, som f.eks. trafikktelling, temperaturmåling, etc. Hendig! Kontrollpanelet...   Schneider var representert, men ingen på stand da jeg gikk forbi.   Robotarm! Jeg trenger en sånn i mitt liv! I tillegg til Holoens (på bordet) og diverse sensorer.     Enova var selvfølgelig på plass, her med fokus på bedrifter.     Telia hadde en kul demo: Legoby med sensorer som oppdaterte seg automagisk, selvføglelig for å vise IoT-integrasjon.   Telia hadde med seg et Zigbee-støpsel. Dessverre lukket system.      Wellness Smart presenterte "Quamtra - Smart Waste Management". Et system for overvåkning over nivået i (primært) offentlige søkkeldunker. Har du irritert deg over fulle miljøstasjoner noen gang? Denne kan fikse det!     Arrow hadde utrolig mye kult, og alle var veldig hyggelige.   ... litt diverse småelektronikk og LoRaWAN-komponenter:   ... de leverte bl.a. komponenter til Elektrocompaniet(!).   ... og hadde viste frem en "sengesensor". Enkel "headless" boks du leser data fra, kan fortelle deg om senga er okkupert og hvordan du sov! Denne må jeg undersøke nærmere. ... og en uavhengig IoT-gateway. Til slutt stakk til meg et utviklersett til LoRaWAN også. Takk, Arrow!     For en som kun var der av generell interesse i "smarte" ting og teknologi generelt, var det veldig spennende. Og selv om det begynte å bli sent på den siste dagen, var alle jeg snakket med hyggelige og imøtekommende.   Sees igjen neste år.      

Moskus

Moskus

 

LED-striper/lenker: Eksempler hos oss

Noen spurte meg om hvordan jeg bruker LED-lenker i huset, så her kommer en kort oppsummering. Vi bruker LED-lenker som en aktiv del av belysningen både inne og ute.   Den siste RGBW-stripen jeg kjøpte var denne.   Soverommet har en bak rammen på sengen. Brukes primært til solskinnsvekkerklokke (det tar 30 minutter fra rødt til hvitt, og dimmer opp saktere i begynnelsen enn på slutten)   Ute har vi 15 meter stripe langs gangstien opp til huset (i tillegg til noen 12V LED-spotter for buskbelysning). Montert under alu. avrundete trappeneser, ca 15-20 cm høyde.   RGBW LED-stripe over (de motoriserte) lamellene i stua:   Annen vinkel (dårligere fargegjengivelse):   RGBW over skapet i spisestua (farge satt som den samme som den over lamellene, og forsøkt tilpasset fargen til resten av lyset i stua)   Over kjøkkenbenken (kun cool white). Gir et godt arbeidslys, men ingen romantikk. Ligger dobbelt, dvs langs kanten mot veggen og listen.   RGB-stripe over senga til yngste datter.     Eldste datter fikk "dansespeil med lys". Før og etter oppdatering til Fibaro RGBW-controller, den gamle 433MHz controllerens fjernkontroll begynte å bli dårlig...   Lektet ut 12 mm fra veggen:  

Moskus

Moskus

 

Vi pakker opp Echo Show

Fikk inn 2 stk Echo Show i går.   Her er opplevelsen av å pakke dem opp:         Knapper på toppen     Så starter vi opp     Velge WiFi     -og angi passord, kan en gjøre direkte på touch skjermen så en slipper veien om App'en (PC'en)       Jøss den fant kontoen min direkte??       Tja det er lettere sagt enn gjort å laste ned en Alexa app uten amerikansk kredittkort....         Og så en liten FW update       og SÅ er vi klar     Hm må sette Metric og Celsius ser jeg, men det går greit.     Men å gjøre video calls med den har jeg til gode.   Noen som har fått til det?    

Fermate

Fermate

 

NRK Fobrukerinspektørene og hacker på besøk

Jeg hadde NRKs Fobrukerinspektørene med "hackeren"/sikkerhetseksperten Chris Dale på besøk forrige torsdag. Det var veldig lærerrikt og utrolig spennende! Det kommer på TV til høsten.   Jeg er litt fornøyd med at Chris ikke kom seg inn i huset via internett (iallfall ikke som jeg la merke til eller han turde si til meg ), men det hadde nok bare vært et tidsspørsmål "on location" (som det alltid er, vi har jo alle trådløse nettverk). Selv da er det i det minste ikke fritt frem inn i automasjonen, men enklere ville det nok vært...   Tror jeg skal få hjelp av @iblis til å skrive litt generelt om sikkerheten og de tiltakene jeg har gjort for å bli sikrere.   Chris sin status:        

Moskus

Moskus

 

Elektrisk - hva kan man gjøre selv?

et gjentagende spørsmål som jeg ser rundt om er hva man selv har lov å gjøre på et elektrisk anlegg i følge norsk lov er det nokså lite man har lov til, hovedsaklig på grunn av den store brannfaren som vi har i norske trehus. Men, det finnes noen unntak:   DSB har laget en enkel liste over hva man selv har lov til. uansett bør man være litt forsiktig når man holder på, gjerne snakk med folk som har gjort det før om man ikke er helt sikker på hvordan det skal gjøres.         jeg legger ved noen eksempler på hvordan det IKKE skal gjøres: (sakset fra diskusjon.no) hvordan denne skjøteledningen ikke skapte kortslutning er ikke kjent   her er ene faselederen loddet, noe som i verste fall kan føre til at huset brenner ned. ved oppvarming vil loddetinn smelte, og gi dårligere kontakt, som igjen øker temperaturen, dette vil fortsette til det tar fyr.  

Håvardgj

Håvardgj

 

Sniktitt: Ikea Trådfri

Ikea har mye spennende på gang!   Jeg fikk.med meg det utvalget Ikea Forus kunne by på, samt et par produkter de egentlig ikke kunne selge før lørdag (deriblandt Hub'en).     (Hue-hub'en er kun for testing etter hvert).   I butikken hadde de satt opp en kjapp demo et utvalg pærer av Trådfri LED, en demo med temperatur-valg og en uten. Det er i utgangspunktene de to pakkene til venstre, den øverste kan du velge temperaturen på fra hvitt til varmhvit, nesten orange. Fjernkontrollen har selvfølgelig rask respons, og kan dimme opp/ned og endre fargetemperaturen.   Pakken nederst til venstre er enklere uten valg av temperatur, men har med en enkel fjernkontroll basert på magnetisme. Du snurrer den (relativt) i holderen sin (eller på kjøleskapet, etc) og den dimmer opp og ned. Vrir du fort på den, så skrur den lyset av eller på. Snedig!     Lyspærene skal kunne parres med hverandre sine fjernkontroller. Slik jeg ble fortalt det så parrer du en fjernkontroll med en pære ved å være i umiddelbar nærhet (ca 10 cm?) til pæren med fjernkontrollen, og så begynne parringsprosessen. Første reaksjon er at dette kan by på litt problemer når pærene skal legges til andre hub'er.   Det mest interessante her er nok uansett prisene. Mellom 100 og 200 kr for en smart lyspære, og 250 kr for en "smart" hub? Jo, klart det burde være interessant for mange!
  Selv jeg, som ikke er noe særlig tilhenger av å putte automatikken inn i selve pæra, kan se at dette kan potensielt bli den "game changer"-en som hjemmeautomasjon trenger for å bli vanligere. Mye vil ha mer, og en ting leder fører til videre utvidelser.   Når Ikea, som en særdeles stor aktør, rasler med sablene så gjelder det å følge med.     Betjeningen var interessert og hjelpsom!    

Moskus

Moskus

 

CeBIT 2017

Her er en kort oppsummering fra mitt besøk på årets CeBIT i Hannover.     En hall mindre enn i fjor     Det første jeg møter på er klær (!)     scanner kroppen     og viser deg mulige modeller i augmented reality     klærne du velger blir så printet (!) på stoff i store haller med printere (beklager at jeg ikke fikk med bilde av det, det var helt overveldende)     Toyota viser en EL-scooter med 50km rekkevidde     Denne karen gir meg en følelse av å være på E3 i LA og ikke CeBIT i Hannover       mens noen roboter er ekte:     Så snubler jeg over Thomas Kubitza fra Universtity of Stutgart     Han snakker om at folk blir lei av å styre ting fra en haug med APPer på telefonen Så de har definert ett nytt felles lag på toppen av det hele uavhengig av teknologi og protokoller     De har mulighet til å gi devicer funksjonalitet som de i utgangspunktet ikke har, med augmentet reality som farger på pæra fra denne zwave bryteren     Eller en av og på bryter på denne BT vibratoren (alarm dings)     Appen deres var context sensitive og viste forskjellige kontroller avhengig av hvor du var (tracker armbånd)     Disse bryterne fra BroadLink var jo pene     Tenk, å kunne styre alt fra en app, wow       Veldig mange stands hadde med en DOT i år     Amazon var på plass med sin Cloud     Og jeg spurte de 3 spørsmålene: 1 Når releaser dere i Europa? 2 Når kommer den på Norsk? 3 Kan vi lage en plugin som ikke går til en skytjeneste men direkte hjem til meg?   Og svarene var som forventet. 1 og 2: Vet ikke, og om jeg visste ville jeg ikke kunne fortelle det 3 Nei.     Inne i startup hallen fant jeg en kar fra Otrema som hadde en veldig kul radiator termostat. Den kunne stilles lokalt og viste temp i farger. -Vil varme opp til 28     - Innstilt temp er 27 (og det er det i rommet nå)     - 26 er laver enn rom temp så jeg skrur av.   Den er BT med USB lading     Dette blir min nye 3D printer tror jeg fra TRIDITIVE Må bare skrape sammen 36 000 Kr først...     Lenge siden jeg lekte med robot-Lego, hadde ikke fått med meg den siste prosessoren deres     Denne var bygget for å demonstrere IoT men egentlig demonstrerte den bare at de kunne snakke med LEGO boksen over TCP     HOMEMATIC var der med samme store stand som i fjor og er like propritær som før. En av underleverandørene sa at de på siste brukerkonferanse hadde lovet å åpne opp gateway APIet sitt men at det ikke var skjedd ennå. - tenk det, at kundene ønsket et åpent API       Alexa var også med her     Så snublet jeg over disse gutta her som hadde hele bordet fullt av godsaker Alt på bordet er ZigBee HA     Relativt dimmehjul, skulle prises ca 30 Euro     DIN relee     Med manuell knapp     Gatewayen deres     Som jeg selvfølgelig maste om å få APIet til. Eller at de i det minste skrev en HS plugin til (De har lovet å følge meg opp på dette)   De forventer å kunne selge tingene på nett om 2 måneder. Til retail om 2 uker.     Noen droner var store     Noen var farlige (Tyske forsvaret hadde stor stand)     Alle (bortsett fra Nordmenn) svermet rundt Teslaen som bier rundt en blomst (Eller fluer rundt en ku-ruke?)     En app for urin analyse?     En emotion analyse i sanntid:     Lengter du etter din gamle Remington?     Gamer stol     Det var veldig mye VR i år     På fredag klarte jeg å komme meg inn på Retail avdelingen der bla Fibaro holdt til i år. -"Har dere noe nytt å vise meg?"     Denne skulle kunne ta klikk, dobbel og trippel klikk og long-klikk på alle 6 tastene.     Co sensor     En z-wave keypad fra POPP. Den så jo flott ut.     Schwaiger lager ting både i zwave og ZigBee. (Men Fibaro mannen mente ZigBee var uinteressant...  )     Popp hadde også en solcelle sirene til utendørsbruk     Nixdorf viste ett bus-system         Enda en med proprietær protokoll og hemmelig API     Dikene bli stadig større     Winchester forklarte fargekodene slik:     Gøy å se en disk i drift og se lese armen bevege seg     "JA vi har ZigBee, øh.. ZLL, HA - hva er det?" "APIet? Ja jeg tror det er åpent.. Vil du ikke bruke Clouden da?" osv       EZWIZ hadde 433Mhz dingser som skakket med en gateway til WiFi. Fra øverst venstre: Sirene, røykvarsler, bevegelse, dørsensor vannsensor, gateway, keyfob, dørsensor Han påstod at gateway api'et var åpent     Det var som vanlig en del biler for å trekke folk. Jeg tror jeg telte 4 Formel1     KNX viste bare en vegg full av partner logoer, og der var jammen HDL også gitt     Mye kasser og kjølere. Denne går visst på melk ?     @iblis har lest denne så kanskje jeg burde låne den av ham?     Jeg har også et lite smarthus som jeg bruker til foredrag men mitt er ikke så fint (men litt mere mobilt da)     Allerede kl 12 på fredag begynte standene å tømme seg. Det er litt dårlig når messa varer helt til 18 men folk er sikkert lei etter en uke     På vei ut gikk jeg forbi DRONEMASTERS konkurransen. Det er dritkult men jeg så masse av det i fjor.     Robotene til hjemmet kommer i flere størrelser og fasonger men minner fremdeles mest om leketøy     Så var det takk for i år Og til neste år blir det på sommeren        

Fermate

Fermate

 

Juletre med enkle RGBW-lys

30 stk batteridrevne julelys med RGBW-moduler styrt med IR fra en iTach. Siden det er IR, så må alle kommandoer sendes tre ganger for å være helt garantert at de kommer frem, men det fungerer utmerket med det forbeholdet. Det er denne pakken, men den finnes i andre pakker med flere eller færre lys.   IR-koder for Global Cache for de som er interesserte: [OFF] sendir,1:1,1,36982,1,1,343,168,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,22,22,22,22,62,22,62,22,62,22,62,22,22,22,22,22,22,22,62,22,22,22,22,22,22,22,22,22,62,22,62,22,62,22,3698 [ON] sendir,1:1,1,37091,1,1,343,169,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,22,22,22,22,62,22,22,22,22,22,62,22,22,22,22,22,22,22,62,22,22,22,62,22,62,22,22,22,62,22,62,22,62,22,3709 [MODE] sendir,1:1,1,37091,1,1,343,169,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,22,22,22,22,62,22,22,22,62,22,62,22,22,22,22,22,22,22,62,22,22,22,62,22,22,22,22,22,62,22,62,22,62,22,3709 [LED] sendir,1:1,1,36982,1,1,343,168,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,22,22,62,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,3698 [5STD] sendir,1:1,1,36982,1,1,343,168,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,22,22,22,22,62,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,62,22,22,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,3698 [WHITE] sendir,1:1,1,37091,1,1,343,169,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,22,22,62,22,62,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,3709 [RED] sendir,1:1,1,36873,1,1,343,168,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,22,22,22,22,22,22,62,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,62,22,62,22,22,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,3687 [BLUE] sendir,1:1,1,36982,1,1,343,168,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,22,22,62,22,22,22,62,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,62,22,22,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,3698 [GREEN] sendir,1:1,1,36982,1,1,343,168,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,22,22,22,22,62,22,62,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,62,22,22,22,22,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,3698 [ORANGE] sendir,1:1,1,37091,1,1,343,169,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,22,22,62,22,62,22,62,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,3709 [YELLOW] sendir,1:1,1,37091,1,1,343,169,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,22,22,22,22,22,22,22,22,62,22,22,22,22,22,22,22,22,22,62,22,62,22,62,22,22,22,62,22,62,22,62,22,62,22,3709 [PURPLE] sendir,1:1,1,36982,1,1,343,168,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,22,22,62,22,22,22,22,22,62,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,62,22,62,22,22,22,62,22,62,22,62,22,62,22,3698  

Moskus

Moskus

 

Eigtht Sleep - To første uker med smart sengelaken

Jeg var en av dem som var med på å crowdsource Luna Sleep, som senere byttet navn til Eight Sleep. Og etter utallige utsettelser (som dessverre er ganske vanlig med slike prosjekter), så har den endelig kommet! Bare halvannet år for sent.   Dette blir kun en liten sniktitt. Selv med halvannet år forsinkelser er ikke alle løfter innfridd fra Eight (vi mangler f.eks. det viktigste: En API), og det vil være urettferdig å trekke alle konklusjoner før om et par måneder. Men potensialet er stort. Bare tenk på eldreomsorg. Dette finnes jo for så vidt fra før, men dette er konsument-utgaven. Eight er noenlunde fornuftig priset, varmer senga til et behagelignivå og har sensorer som forteller deg om noen ligger i senga eller ikke, og Eight måler også om vedkommende puster.   Innholdet i eska:   I boksen: Introduksjonsbok, selve teppet (i den grå innpakningen) og kontroller-boksen. Den runde controlleren har en diameter på ca. 15 cm.   Kort om Eight Sleep Eight Sleep er videreføringen av et gammeldags varmeteppe. Men til forskjell fra de gamle varmeteppene er dette selvfølgelig fjernstyrt, og stappet fult av sensorer. Sensorene måler bl.a. varmefordeling for å få denne jevnest mulig (hvis man er kaldere på tærne enn resten av kroppen), samt hjerterytme, pustrate, bevegelse, etc for å vurdere hvor godt du har sovet.     Hensikten er å sette fokus på søvnkvaliteten din, og kan også fungere som en "smart alarm" som vekker deg når det passer kroppen best, ikke når det passer klokka best. Å være kald om natten er visstnok en vanlig måte å få dårligere søvnkvalitet på, men det er mulig at dette gjelder uland som USA hvor begrepet "dyne" er ukjent.   Min motivasjon for å støtte Eight Sleep var en blanding mellom 1) mitt gamle varmeteppe var i ferd med å ta kvelden, og 2) jeg leter enda etter en måte å få til "automatisk nattmodus" på, og Eight Sleep skal kunne rapportere om en eller begge plasser i dobbeltsengen var okkupert.     Montasje Eight Sleep er laget for en rammemadrass som står på egne bein. Vi har ikke det, men vi har en overmadrass. Jeg la lakenet over denne og la overskuddsmaterialet som egentlig skal dekke sidene mellom madrassen og overmadrassen. Ledningen til Eight Sleep og controller-boksen på selve lakenet krever litt ekstra omtanke men det går greit. Eight ligger dermed litt løsere enn det egentlig skal, men jeg har bestilt lakenstrammere, så det ordner seg nok på sikt. Oppå Eight legges et vanlig laken som vanlig.   Vi har relativt myke madrasser og overmadrass. Eight gjør sengen litt stivere, og kjenner man nøye etter kan man kjenne sensorene. Ikke at det er ubehagelig, men det var litt uvandt i begynnelsen.   Eight leveres i størrelser tilpasset det amerikanske markedet. Her i Europa betyr det at Eight ikke passer 100%, men 98%. Ettersom jeg har lagt den kun over overmadrassen, er det likevel plenty tilpassing. Såpass mye ekstra materialet er det, så jeg kjøpte noen lakenstrammere, og slipper dermed krøller og skrukker. Det går helt fint for i "sideveggene" er det ingenting elektrisk, utenom akkurat rundt koblingen til ledningen mot controller-boksen.       Smarthus-integrering ... og det gjelder også for Eight Sleep. Foreløpig er det appstyring som har hovedfokus. Når skal folk lære?!   Eight Sleep har lagt til IFTTT-integrering. Der har man mulighet til å skru på varmen på en av sidene på et bestemt nivå som en Action, eller bruke Eight som en trigger når alarmen går. I appen er det også mulighet for å trykke på "Day" og "Night". Disse kan da brukes som IFTTT-triggere til "automate your day by automatically turn on or off lights". For oss med smartere hjem er disse knappene imidlertid ganske uinteressante.   Appen blir stadig oppdatert med jevne mellomrom, men for meg, som har hovedfokus på å få en behagelig varm seng til vi skal legge oss, er den lagt opp feil. Et par eksempler: Den har en haug med mer eller mindre "nyttige" funksjoner. Støygeneratorer med hvit støy, skogslyder, sildrende vann, etc. Guider om "hvordan få en god natt søvn" Informasjon "Verv en venn"-kampanjer ... og så videre På grunn av det overstående er hovedfunksjonen, varm senga mi, faktisk godt skjult. Dette burde være det første bildet man fikk når man åpnet app'en. Jeg har en tablet montert ved siden av senga. Siden Eight Sleep, som så mange andre nystartede IoT-bedrifter ikke har forstått, følger en tanke om "smartmobil først" så er dynamisk design og landscape modus sårt savnet. La i det minste portrait mode være flip-bart.
    Men i det daglige skal jo dette selvfølgelig automatiseres, så mens vi venter på API'en, bruker vi IFTTT. Og det fungerer. Selv om det er utrolig treigt! Det kan ta mellom 10 og 30 minutter før varmen i senga reagerer, så husk å gjøre det et godt stykke før leggetid. Appen har faktisk en innebygget timer, á la "la varmen være på fra 20:00 til 22:00", men igjen er jo ikke dette helt en løsning som passer for oss.   Appen er lagt opp til at jeg kun får tilgang til å se min egen søvnkvalitet. Fruen blir invitert og kan bruker sin egen smarttelefon eller nettbrett for å se sine tall. Akkurat dette virker litt snodig på meg. Dette er damen jeg deler absolutt alt i livet mitt med. Vi har felles barn, økonomi, bryllupsdag, gleder og sorger, og vi sover i den samme senga på det samme smarte varmeteppet, men søvnkvaliteten hennes får jeg ikke se.   Og så var det app'en da. Et stretch goal ble lansert om å få en Windows Phone app, og det målet ble innfridd med god margin, og jeg tenkte "Yay, endelig noen som har forstått det!". Men den gang ei. Det er visst så vanskelig å lage en middelmådig app, at det er vanskelig å lage en UWP-app for det.     Oppsummering Jeg tror at hvis slike "startups" skal klare seg så må de se på de som faktisk har klart seg allerede. Et firma som samler data og håndterer det på en OK måte (selv om de kunne gjort ting bedre de også) er Fitbit. De har informative, ukentlige oppsummeringer på epost, de har gode apper på ALLE plattformer, de har gode nettsider for enkel analyse og sammenligninger over lengre tidsperioder, de har eksport av dine data, og de har en fungerende API (selv om denne også kunne vært bedre). Klarer du å gjøre som Fitbit, eller helst bedre enn Fitbit, så kan du nå langt.     Ulemper først: Gjør senga litt mindre myk (sannsynligvis en vanesak). I utgangspunktet kun tilpasset rammemadrass på egne ben. Mangler API (foreløpig). Mangler web-side (foreløpig). Mangler person-deteksjon-trigger til IFTTT eller API (foreløpig). Har oppsummeringsepost pr uke, men denne kunne vært mer informativ med grafer, etc. (Ingen UWP app).   Fordeler: Fungerer som tiltenkt: Gjør det behagelig varmt i senga, hvor "behagelig" kan justeres ut fra behov. Ser ut til å ha en ganske bra vurdering av søvnkvalitet, og når man faktisk sover eller ikke. Vesentlig bedre enn Fitbit.   Det er for tidlig å rulle terning på dette produktet enda. Det skal jeg komme tilbake til når det faktisk lar seg integrere skikkelig i huset.   Med mindre du er på jakt etter et varmeteppe til senga, så er ikke dette et "must have"-produkt akkurat NÅ. Men det kan bli det etter hvert.   Jeg har snakket litt med CEOen i Eight, og er blitt lovet spennende ting i nær fremtid. Så da er det bare å krysse fingrene.

 

Moskus

Moskus

 

Smarte hjem og bygg

Bedre sent enn aldri! Her kommer bilder fra TUs konferanse "Smarte hjem og bygg 2016" inkl. kåringen av "Norges Smarteste Hjem" sammen med noen korte personlige kommentarer fra hjemmeautomasjon.no's utskremte medarbeider   Erik Newth startet i fin stil med tekno-entertainment om sin selvbyggede Arduino styrte kattemater og plantevanner. -Ikke dårlig, dette tegnet jo riktig bra.     Så kom Tarjei Vassbotn fra Disruptive Technologies som en mild bris fra California med velfunderte (hans tidligere arbeidsgiver er jo ikke noen hvemsomhelst) betraktninger og superkuul teknologi (sensorer som går 15 år på innebygget batteri)       Så en kar fra et litt mindre firma, men med en god forretnings ide.     I pausen kikket vi på utstillerne, de var ikke så mange og det var skuffende lite dingser å se på (som jeg synes er morsomst) (Hvorfor var ikke Tronika der forresten?) Men det var da noen stands og det er en god begynnelse.             Så var det parallelle sesjoner og jeg kikket litt på en NTNU professor som snakket om et forskningsprosjekt om minimalisering av klimagasser. Etter litt tid prøvde jeg det andre løpet som viste fram en trygghets alarm slik som moren min på 94 år har rundt halsen på gamlehjemmet. Jeg velger å ikke kommentere noen av de foredragene...     Jeg kikket litt på Onny Eikhaug fra DOGA som fortalte oss at design er veldig viktig.     Tror jeg har sett slike budskap før.     Jeg er jo generelt enig i at designere er en god ide, -alltid, -og særlig der hvor teknologer og ingeniører tramper hodeløst fram. Men jeg syntes kanskje ikke at koblingen mot smarte hjem og bygg kom helt klart fram i dette foredraget.   Så var det GET. Det var jeg veldig spent på siden jeg kjenner veldig mange folk som har veldig lite godt å si om GET. Heldigvis oppfylte de mitt forutinntatte standpunkt og hadde ingen fornuftig ting å si om smarthus, utenom en amerikansk undersøkelse. Ambisjonene er altså. "en knapp for å slukke alt lys når du legger deg", "senarioer" og bevegelsesdetektorer.     Rådet om 20mm rør var også veldig bra å få med seg og om du skal ha 3 eller flere tjenester bør det altså være 2 stk 20mm rør:   Etter en god lunch hadde Smartly 2 gode nyheter: #1 Vi er ikke konk     #2 Den andre var at de kom med dedikerte løsninger for El-Bil lading:     Salen gjorde høflig oppmerksom på at den første som forlater stimen blir spist først, mens min sidemann tørt bemerket at en Yellowfin tuna svømmer mye raskere enn en hai..     Etter debatten var det Schneider sin tur. De startet med noen dype funderinger på smarte byer, men brukte en god del av tiden på å snakke om lading av el-biler.     Men så kom høydepunktet: Kåringen av "Norges Smarteste hjem"     Og gjett hvem som vant?     Oi et starter kit for hjemme automasjon!     -Det trenger jeg virkelig!     Heldigvis fikk vinneren en mikrofon så han kunne fortelle salen at vi er dritt lei proprietære løsninger og ønsker oss ting som kan brukes om hverandre. Godt sakt Moskus!     Når jeg leser igjennom dette så slår det meg at jeg kan høres en smule sarkastisk ut. Det er selvfølgelig meningen som en god konferanse-kritiker.   -Alt for mye vyer og bla-bla, alt for like teknologi og hard-facts.   MEN DET ER JO IKKE Teknisk Ukeblad SIN SKYLD! Sånn er jo markedet akkurat nå.   Neida: Heia TU, kjør på videre! Dette kan bli en riktig flott konferanse etter hvert.   - Inviter utstillere med skikkelig hardware
- få noen hardcore nerder til å vise hvordan en teknisk gjør det med; OpenHAB, HS, Fibaro HC, Homekit, Vera osv - få noen brukere til å vise hva en kan få til av LØSNINGER og TJENESTER med denne teknologien. - få noen folk med skikkelig framtids meldinger ala Disruptive til å peke framover - få noen folk fra de STORE GUTTA (om dere får tak i dem) til å fortelle hva de tenker om saken (Google, Amazon, Apple MS osv) Fyll gjerne på med litt politikk, lovgivning og litt moro og tull og tøys.   Jeg kommer... (Enten som deltaker eller som foredragsholder?)   Delegasjonen fra hjemmeautomasjon.no var veldig fornøyd med dagen og dro hjem til @Fermate for å feire sammen med @iblis.    

Fermate

Fermate

 

Et ur bare...

Etter at vi bygde garasjen ble det fort klart at det store tomme feltet over døra burde dekoreres med noe. - Et monogram ? - Et "tårn ur" kanskje ?   Men det er vanskelig å finne et urverk som kan drive så store visere og som kan fungere i snø og kulde.   Jeg vurderte laser men vinkelen mellom huset og garasjen ville by på en del justerings problematikk som kunne bli en hodepine.   Jeg husker en gang på Epcot at det var støpt ned lysfiber i bakken som lyste veldig sterkt i Florida natta og gled sakte over i nye lyspunkter ettersom lyskilden aktiverte stadig flere fibere. Men her måtte jo hvert punkt adresseres separat, -det var verre.   Jeg fant et hyggelig firma på Vestlandet som kunne selge meg fiber men etter å ha testet å mate fiberen med separate lysdioder (og litt felt testing) fant jeg ut at jeg skulle gå for separate lysdioder.   Jeg bygget et prototype med LED på papp og koblet det hele sammen med en Arduino Mega (den har jo mange PWM porter som kunne brukes til dimming). Spec'en var sånn: 12 Dioder som lyser svakt for å vise de 12 "tallene" Times viseren lyser fast med sterkt lys Minutt viserer blinker i sekund takt med sterkt lys. 12 dioder mellom de 12 hoved diodene for å kunne vise "halv åtte" Når kort og lang viser faller sammen så starter sekund viser å blinke i 1/2 sekund takt Litt ekstra fest blink på hel og halv time   Arduinoen ble bygget inn i en boks sammen med en klokke chip (DS3231) og LED motstandene:     Det hele så veldig bra ut så jeg kjøpte en stor klokke på Jysk og slaktet den for å få ut den store metallringen. Den ble malt hvit og det ble boret inn 24 lysdioder i den.     24 kabler er mye så 3 x Rj45 ble brukt for koblingen til Mikroprosessoren     Resultatet ble litt for lite i forhold til visjonen jeg hadde og klokka ble hengende inne i garasjen i et år (for liksom å teste at den tålte vintertemperaturene eller noe sånn...)     Men i høst tok jeg meg sammen og boret 24 hull i garasjeveggen og monterte diodene i noen fine plastrør jeg hadde fått tak i på Maxbo på Hvam:     Hver diode ble loddet og krympet på pluss beinet.     Og krympet totalt:     Til sammenkoblingen brukte jeg noen "telefon plint" som jeg hadde funnet på jobben.     Nå står klokka der og lyser og det ser ganske bra ut, både i mørket og i dagslys  (Diodene er på 13000 mcd)   Her er klokka 20 minutter over 7 :     Og her er den 20:10 :     På hel og halv time skjer dette:     Og når minutt og time faller sammen starter sekund blinkene (her blir klokka 21:15) :       Jeg legger ved source koden om noen er interessert : LED_Klokke_Arduino_Mega.txt  

Fermate

Fermate

 

URBANISE.COM ?

Var på et seminar der Forsvarsbygg fortalte om sine erfaringer med Incit (FDV system) her om dagen. Plutselig trekker svensken opp en dings av lomma og sender rundt mens han forteller om de fantastiske mulighetene når alle hus blir pepret med sånne små sensorer. Han hadde den med fra Dubai sa han, men visste ikke noe om det var Z-wave eller en annen protokoll. Ser på Urbanise sin web side at de har flere typer.   Noen som vet noe mer?        

Fermate

Fermate

 

Bad, 2-pol og soner

EDIT:   NB! dette innlegget har utdrag fra NEK400:2014 og kan være utdatert. det vil komme en oppdatering etter hvert
-H

det er mange spørsmål om hva som er lov på bad, når skal det være 2-polet brudd og så videre. her vil jeg prøve å forklare litt om hva reglene sier     forvirringen om 2-polig brudd Mange spør om det alltid er krav til 2-polet brudd på et bad. det enkle svaret er at har man 2-polig bryter er man uansett sikker på å være innenfor kravet. det mindre enkle svaret er at det avhenger av flere faktorer.   Nek sier:   dette vil si at det skal være en 2-polet bryter så lenge man har dusj eller badekar. men, er lyset forsynt med SELV1 er det nok at det er en-polet brudd. rent praktisk er det nok at lampen er forsynt fra en 12v trafo for å slippe unna 2-pol kravet.   har man lamper forsynt av 230v må man fortsatt ha 2-polbryter, men man må ikke ha det på hver enkelt bryter. en nokså vanlig standard hos elektrikere i dag er å sette en 2-pol bryter som en hovedbryter først, deretter kobler man dimmere og lysbrytere etter dette. på den måten er man innenfor kravet. jeg har også hørt om en kunde som hadde sikringsskapet 3m fra baderomsdøra, og derfor satte 2-polbryteren inn dit, da det ikke var plass i veggboksen utenfor døra. det skulle visst være godkjent det også ifølge ingeniøren som planla jobben.     1SELV: Safety Extra Low Voltage, Nominell spenning skal være innenfor spenningsbånd I, <50V AC og 120V DC. Ved enkelte installasjoner, for eksempel i baderom, sykehus og landbruk settes likevel øvre grense for nominell spenning til 12v eller 25v AC   Symbol for SELV       Soneinndeling av bad   Et bad som inneholder dusj eller badekar er inndelt i flere soner, avhengig av hvor "vått" området er. det viktigste når man skal montere utstyr nært eller i en sone, er å sjekke om utstyret er godkjent for montering i aktuell sone, samt om kapslingen er høy nok.   Her kan man se hva de forskjellige sonene rundt et badekar er.   Sone 0:  dette er oppi/inni badekaret. her sier NEK:   Sone 1: er i selve dusjområdet, NEK sier:   Sone 2: er fra sone 1 og 60cm utover, og her sier NEK:  

Håvardgj

Håvardgj

 

Eliaden 2016

Siden jeg bor rett bak Norges varemesse var det greit å stikke innom en tur. Onsdag hadde langåpent og jeg satte av tida fra 16 til stengetid kl 19.   Det har blitt noen messer opp gjennom årene både som utstiller og som besøkende og jeg får raskt "messefølelsen" i kroppen: Veksle mellom å gå metodisk opp korridor etter korridor for å få med meg alt eller å vase u-planmessig rundt å la farger, lyd og damer trekke meg som det faller seg.   Noen stands har selgere som står som gribber og bare venter på å kaste seg over deg mens på andre står selgerne å snakker med hverandre i en stor flokk med ryggen til og du føler du egentlig ikke har noe her å gjøre. (Når en er opp i årene som meg så tillater jeg meg å si "Beklager om jeg er til bry men er det noen her som kan vise meg noe?")   Noen stands er trøstesløse med noen plakater på veggene og kun en person som sitter på en stol og fikler med mobilen sin og for lengst har gitt opp å se på folkene som passerer mens andre er bygget som små slott og viser at her er det et konsern som har budsjetter for slikt.   Elko er nok en av disse     og som vanlig er det ikke her en finner de mest fantastiske produktene:     Jeg registrerer at det forrige systemet dere glimrer med sitt fravær og regner med at avløseren kommer til å lide samme skjebne siden de fremdeles hardnakket ønsker å finne opp så mye krutt som mulig.   Kjære ELKO: Hvorfor i all verden kan ikke dere lage en dobbel kontakt med innebygget Z-wave ??? - både utenpåliggende og innfellbar, i kjent ELKO kvalitet!   Eller en dobbeltbryter med Z-wave sender som passer inn i rammene deres? Så vi slipper å bruke en bryter til 16A for å bryte noen få miliampere som styrestrøm til en Fibaro eller Aeon med alt for små kontaktskruer og som fyller hele veggboksen full.   Gjerne en batteriversjon og en med tilkobling av 220V og med 16A releer. Den trådløse batteri dimmer senderen deres som dere viste (sorry ingen bilde) er et bra utgangspunkt for størrelse og feste.   Så jeg vandrer videre, forbi Malmberg som ikke har tid til å se på meg.
(Jeg har dessuten ikke dress og slips så en svenske vil nok uansett anse meg for useriøs...)     Stopper litt hos ABB som viser meg sitt alternativ til KNX: free@home     Poenget her er at en skal slippe å kjøpe ETS verktøyet og gå på $$ kurs osv og kunne endre programmeringen selv i ett pek og klikk Interface:     Alt sammen er selvfølgelig lukket og proprietært og fyren som demonstrerer er hyggelig og jeg tar meg voldsomt sammen for ikke å være spydig... (det er dessverre en lei uvane jeg har som jeg forsøker å legge av meg)   Da er det mye hyggeligere på standen til HDL: Her er det andre toner: JA vi har vårt egen trådbaserte buss-system men om kunden ønsker noe spesielt så interfacer vi det meste. Det er bare å koble på. Z-wave, SigBee osv.     "Snart kommer vår nye dørtelefon. Er ikke designet flott?" (For øyeblikket en papp plate  )       Jeg innrømmer at om jeg ikke hadde det så behagelig som jeg har det i den jobben jeg har nå ville HDL være et spennende alternativ..   Også måtte jeg jo svinge innom standen og hilse på FutureHome folket:     Etter hvert dukket Stian opp også og jeg fikk en innføring i FutureHome sin forretningsmodell. Meget interessant!   Det var deilig å besøke standen til Steinel og oppdage at de IKKE har tenkt å kaste seg på "vi vil også ha vårt eget proprietære smarthus system" bølgen, men isteden følge "skomaker bli ved din lest", - gjør det du er god til, og lage bevegelsesdetektorer til andres systemer. Riktignok fant jeg ikke Z-wave men bare KNX og eNet.     Hm eNet? Hva er det? Jo det finner du på Gira sin stand:     Her finner jeg en hyggelig kar som åpen innrømmer: "Ja vi er proprietære"     Men elektrikeren må gjerne gi bort passordet så kunde kan programmere selv men det anbefaler vi ikke å gjøre . Det blir det bare rot av og dessuten slutter garantien å virke da. (Jeg tenker i mitt stille sinn at jeg er glad kona ikke anser det som en garantisak hver gang systemet vårt ikke gjøre som hun vil..)     Til slutt må jeg jo bortom Eaton og XConfort  Der finner jeg en flokk med blåskjorter i ivrig diskusjon med hverandre og jeg må BE om å få en demonstrasjon.   En kunnskapsrik fyr struttende av selvtillit forklarer meg at "nei, ikke bare videresending til en node (som Moskus har fortalt meg) men et fullt mesh system akkurat som Z-wave"     Han viser også stolt fram den nye dimmeren som kan dimme hva som helst selv finner ut hva det er av type pærer.     Så var det Interface da. Joda det finnes en USB stick og et API. En må bare søke om å få programmere mot det....   Og så er klokka 18:45 og det er på tide å lete etter @Øyvind og @Håvardgj   Mens jeg ruslet rundt passet jeg selvfølgelig å spørre om folket hadde kommet seg på Norges nettsamfunn for hjemmeautomasjon. - Ikke det? Vel her er en liten flyer som du kan bruke som huskelapp til du kommer på kontoret igjen:     Du ser den på bordet til FutureHome        

Fermate

Fermate

 

Knocki - Make any surface smart

Denne Kickstarteren ser spennende ut: Knocki - Make Any Surface Smart.     Personlig synes jeg denne virker mer spennende enn Fibaro Swipe, men hvor praktisk slike tilnærminger egentlig er, gjenstår jo å se. Gestures har ulempen at med mindre de oppleves som helt naturlige, så kan de være vanskelige å huske.   Jeg tror at feilmarginen for et dunk er mindre for et sveip i lufta, men at det muligens kommer andre feil. Det ville være upraktisk at lyset blir skrudd av (et "tap") fordi man setter fra seg kaffekoppen på bordet.
Noen som har tenkt å prøve en?

Moskus

Moskus

 

Gardena Online?

På flyet i helga kom jeg over dette i Lufthansa sitt magasin:       med ett raskt søk kom jeg kun over den tyske linken: http://www.gardena.com/de/rasenpflege/smartsystem/   For meg er det særlig fuktighets sensoren som er interessant, for robot klipper har jeg allerede    

Fermate

Fermate

 

Du vet det endelig er vår...

... når værmeldingen melder som så varmt vær at du forventer å bli beordret til å finne frem vannsprederen. Automatisk skal det jo selvfølgelig være!   Måtte blåse støv av boksen etter vinteropplaget, men etter en kjapp tilkobling og test, ble det bekreftet at alt virker også i år!  

Moskus

Moskus

  • Bloggstatistikk

    4
    Totalt antall blogger
    27
    Totalt antall blogginnlegg
×