Gå til innhold
  • Bli medlem
Støtt hjemmeautomasjon.no!

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng siden 27. juni 2024 i alle områder

  1. Jeg vil bare fremsnakke kundeservice fra Fibaro her. Jeg hadde surret bort noen monteringsdetaljer for noen av mine enheter og spurte på support om det er mulig å få tak i dem. Det kom svar etter en dag, og de bare sendte meg det jeg trengte. Helt gratis, og fri frakt. Riktignok ganske enkle plastdetaljer, men det kostet jo å behandle det og betale frakt. Så i tillegg til at Fibaro er de mest driftssikre komponentene i mine systemer, så har de også en kundebehandling som man ikke er vant til i 2024. Det er til å bli glad av, selv om det nå begynner å bli nok regnvær. Det kan de nok ikke gjøre noe med. MVH Einar Sjaavik
    5 poeng
  2. Har hatt min yale doorman samt magnetsensorer og røykvarslere koblet mot en eldre "Yale Smart Alarm" i lengre tid. Dette har irritert meg sykt at boksen har webinterface som vi som sluttbrukere ikke får tilgang til. Så tenkte å få ordnet dette en gang for alle. Etter å ha kikket på kretskortet så fant jeg to flash brikker, loddet av disse og dumpet innholdet. Den ene innehold alle innstillinger i klartekst, inkludert til webinterfacet. Webinterface lar deg gjør alt du kan gjøre via den elendige yale appen, og den lar deg fjerne koblingen mot Yale UK, så nå helt skyfritt. Ser også ut som man kan legge inn post av events til en url eller mailadresse, så det blir neste å teste. Vet jo ikke om alle enheter har samme passord eller om det er unikt per enhet, men hvis noen andre sitter på samme boks og vil prøve så send meg en melding. Legger ved ett par bilder av interfacet om interresant (status viser ikke på enhetene da den nå ligger på labben min og ikke har dekning).
    2 poeng
  3. Er det ikke snart på tide å opprette et forum for å diskutere Matter / Thread?
    2 poeng
  4. Det må vi klare å få til! Sant, @iblis 🙂 Det har ikke høyest prioritet sånn på tampen av juli, men i løpet av neste måned burde vi ha det på plass. 👍
    2 poeng
  5. Sørg for temperatursensor i gulvene med vannbåren varme. Ikke sikkert den funker så veldig godt siden der er bare treverk i gulvene men koster lite ekstra. I betonggulv er det i alle fall viktig.
    2 poeng
  6. Begynte på artikkelen om Matter-baserte sensorer linka til lenger oppe i tråden og der var det mye fjas gett. Aqara er Zigbee, punktum. Matterdelen kommer om man kjøper Aqaras nyeste hub og det vil man ikke. Ethvert stykke utstyr som enten krever egen hub eller "skya" for å være Matter bør unngås for enhver pris. Jeg var hard på "Skal ikke begynne med smarthus før Matter" og ga opp. Ikke bare fordi det aldri kom noe, men også fordi jeg har mista trua. Standarden er så diger at man vil ende opp med utstyr som sier de er Matter men som bare virker mot sky eller egen hub. Jeg ville aldri kjøpt en hub som ikke lovet støtte for matter, men de vil uansett støtte Zigbee og Wifi, forhåpentligvis også Z-wave. Og man vil ikke ha sensorer med Matter direkte, det man vil ha er Thread som er en Zigbeevariant laget for å være mer standard (lissom) og fungere med Matterenheter og hubber. Matter er et monster og i praksis noe man ikke vil ha på batteridrevet stæsj. Jeg ville også unngått wifi så mye som mulig uansett. Jeg håper Mill vil få Threads i tillegg til wifi og la seg styre helt uten sky eller wifi påskrudd. Da får jeg den kontrollen jeg ønsker å ha. Forøvrig har jeg en god del Aqara nå og bortsett fra at den ene sensormodellen (lille temp&humidity) er no herk å koble til Futurehome er det fine saker. Brukes både på Futurehome og Homey. HA endte jeg opp med å ikke gidde ta meg tid til, har nok andre prosjekter. (Og endte opp med et slags prosjekt uansett: få noe nyttig ut av Buttons+. https://button.plus/ )
    1 poeng
  7. Ja jeg har også basert automasjon på den Tibber current hour sensoren for mine automasjoner. Siden jeg har to elbiler og en halvstor enebolig blir det å sikte særlig lavere enn 15 litt utopisk. Men kanskje nå på den varme årstiden. Jeg tester å sette target til 10 nå, og så har jeg satt opp noen regler for dynamisk å øke nivået om det brytes fordi mine begrensninger av en eller annen grunn ikke gjør susen. Så får vi se når vi kommer dit hvor vi må prioritere mer på oppvarming i vinter. Akkurat nå er en god tid til å teste litt.
    1 poeng
  8. Ja, det er korrekt. Det er min erfaring og jeg styrer aktivt flere enheter både hjemme og på hytta for å holde meg innenfor valgt effekt-trinn (10 hjemme, 5 på hytta). Tibbers integrasjon i Home Assistant https://www.home-assistant.io/integrations/tibber/#sensor har sensoren «Estimated consumption current hour» som er glimrende å bruke til å styre autmasjoner som justerer forbruket tett oppunder valgt grense. Bruk av denne gjør at det går helt fint med kortvarig forbruk som er mye høyere, f.eks. om noen lager en enkel middag mens elbilen lades og vv-berederen er på. Slik jeg har satt opp mine automasjoner er det først i siste halvdel av timen at noe skrus av. Kan legge til at jeg måtte lage noen litt hissigere regler for siste del av timen på hytta, etter litt flaks i april. 😁 Mindre å gå på med 5 kWt/t som målsetning enn det er hjemme med 10, effekten av matlaging blir mye større.
    1 poeng
  9. Jeg er med! 🙂 Har fått opp mine første 3 Matter / Thread enheter nå. Skal inn med fler i løpet av uken.
    1 poeng
  10. Ja det hadde vært fint, begynner vel å komme litt produkter nå? 🙂
    1 poeng
  11. Ok, for vannbåren varme (produsert med varmepumpe) stiller en gjerne inn ønsket romtemperatur som en ønsket verdi. Den kan for eksempel settes til 21 grader som er et ok utgangspunkt for oppholdsrom, men de fleste synes det er for lite på bad. På et bad ville en gjerne satt inn ønsket romtemperatur til over 25 grader. Dersom en setter ønsket romtemperatur for vannbåren varme til den temperaturen som er passe for badene er en avhengig av å regulere ned temperaturen i andre rom med termostater. En utfordring her er treg reaksjonstid. Varmepumpen vil også få noe redusert virkningsgrad.
    1 poeng
  12. Tviler den er støttet av RFXtrx, men du kan høre med Bert. Hvis den har en "utgang" i form av en NO/NC-port, så er vel det det absolutt enkleste å overvåke. 🙂
    1 poeng
  13. Hva skal du bruke informasjonen vedr. temperatur / luftfuktighet til? Jeg ville kjøpt noe basert på Matter om du finner det. Matter Alpha - The Best Matter-Compatible Temperature and Humidity Sensors
    1 poeng
  14. Aqara sine fungerer bra, synes jeg. De bruker Zigbee, rapporterer flere ganger pr time (ned mot hvert minutt hvis temp eller fuktighet endres raskt) og holder ut et par år på et cr2032 batteri. Jeg har koblet til en AA batteriholder på den som ligger i fryser og den har holdt ut i 4 år nå og batteri er fortsatt på 100%. Batteriskifte på disse sensorene er ikke noe jeg bekymrer meg over.
    1 poeng
  15. Skal du uansett automatisere belysning så kan det vere fornuftig å kjøpe multisensorar som detekterer både bevegelse, lysstyrke, temperatur, eventuelt luftfuktigheit m.m. Vi har pussa opp stove og kjøkken og har gått over frå Fibaro Multisensor (med batteri) til Aeotec Multisensor 7 med fast power (USB/5V), det var bevisst for å slippe stadige batteriskifter. Begge desse to bruker Z-wave for kommunikasjon, og begge er stabile og gode valg etter min erfaring. Frå før har vi fleire Aeotec Multisensor 6 på fast power, som også har fungert knirkefritt over fleire år, men følsomheiten for bevegelse kunne vore betre (det er blitt betre på versjon 7). Men vi har også ein heil drøss Aqara multisensor som detekterer temperatur og RH/luftfuktigheit. Desse fungerer veldig bra mot Conbee og deConz, som rapporerer vidare til HomeSeer i vårt tilfelle. Fordelen er at dei er langt billigare, men du må skifte batteri (ca. 1 gang per år etter min erfaring), men stabiliteten er veldig bra og dei er veldig plasseringsvennlige. Desse brukar Zigbee til kommunikasjon.
    1 poeng
  16. @servercookie I forgårs fikk jeg endelig forsøkt på nytt hos mine foreldre - og ved nøyaktig samme fremgangsmåte som tidligere så ble det først oppdaget og lastet ned ny firmware til panelovnen - og deretter så fullførte panelovnen oppkoblingen vellykket for første gang i "Mill Norway" appen. 👍😀 Så nå fungerer det brillefint - så ikke gjør noen flere endringer nå 😉😂
    1 poeng
  17. Et alternativ til å plassere pille nr 2 i takboks er å bytte ut piller og trådløs knapp med en smart bryter med to kanaler: https://www.elektroimportoren.no/namron-zigbee-2-kanal-16a-bryter-hvit/4512768/Product.html?Referer=googleshopping&gad_source=1&gbraid=0AAAAAD2QI3SRREuJxoTjk5ZF8ncK3UaG1&gclid=Cj0KCQjw-uK0BhC0ARIsANQtgGNc6-K61yaJUPiezeP2OoZzdVGJ1s_H0wPH4ien5wuNPFCU_oBo-iUaArxwEALw_wcB&gclsrc=aw.ds Fordelen med en smart bryter fremfor pille og trådløse knapper er at den alltid virker, den er ikke avhengig av hverken batterier eller smarthuset. Jeg har en av denne typen selv montert på kjøkkenet. Den styrer lys over kjøkkenbenken og lampen som henger over bordet på hver sin kanal. Taklyset er på dimmer. Etter at jeg monterte Ikea Vallhorn bevegelsessensor og laget automasjoner for styring av lys i Home Assistant er bryteren svært sjelden i bruk. I tillegg har jeg en trådløs (ja, batteridrevet 🙂) knapp ved kjøkkenbenken som jeg kan trykke på for å få full belysning, aktuelt f.eks ved oppvask, uten å måtte gå bort og vri på dimmeren.
    1 poeng
  18. Har ikke satt meg inn i OSO Charge Retrofit men berederen er en veldig enkel "dings" som ikke krever mye av automasjonslogikk... Min bereder styres etter strømpris og solproduksjon. I praksis blir det noen timer på kjøpestrøm i vintermånedene og på solstrøm i ny og ne ellers. Solstrøm til bereder velges når solproduksjonen kommer over en justerbar grense, for tiden rundt 6.5kW. Har temp.sensorer både oppe og nede i berederen så jeg har god kontroll på hva som skjer der. Kan ikke huske at den har vært særlig under 50 grader men ned mot 50 er den ofte. Går en del uker før det er et potensielt problem og den er ofte over 75 fra topp til bunn.
    1 poeng
  19. Ja Du kan lett lage en min og max hjelper og deretter bruke statistikk på disse to. En kan også droppe min, max og statistikk hjelpere og heller lage to mal-sensorer der en selv setter betingelse for "nullstilling". I eksempelet nedenfor blir det nullstilt hver 3. time - unique_id: 47be1d1a-a2be-44c5-b0fc-ed699bd2f4a1 name: "max spenning siste timer" unit_of_measurement: "V" state: >- {% if now().minute == 0 and now().hour % 3 == 0 %} {{ (states('sensor.klepp_energi_spenning_l1')|float, states('sensor.klepp_energi_spenning_l2')|float, states('sensor.klepp_energi_spenning_l3')|float)|max }} {% else %} {{ (this.state|float(0.0), states('sensor.klepp_energi_spenning_l1')|float, states('sensor.klepp_energi_spenning_l2')|float, states('sensor.klepp_energi_spenning_l3')|float)|max }} {% endif %} - unique_id: 7bcf9dfd-2735-46cb-817a-a7b5abc7000a name: "min spenning siste timer" unit_of_measurement: "V" state: >- {% if now().minute == 0 and now().hour % 3 == 0 %} {{ (states('sensor.klepp_energi_spenning_l1')|float, states('sensor.klepp_energi_spenning_l2')|float, states('sensor.klepp_energi_spenning_l3')|float)|min }} {% else %} {{ (this.state|float(400.0), states('sensor.klepp_energi_spenning_l1')|float, states('sensor.klepp_energi_spenning_l2')|float, states('sensor.klepp_energi_spenning_l3')|float)|min }} {% endif %}
    1 poeng
  20. Jeg så nettopp gjennom denne Youtube videoen og har basert på hans tips om bruk av Trigger ID slått sammen det som var seks adskilte automasjoner til 1! I stuen vår bruker vi Ikea Somrig til å styre lysene når vi sitter i sofakroken. Denne fjernkontrollen har 2 knapper, hver med 3 funksjoner (enkelttrykk, dobbetltrykk og hold). Dette bruker vi til å skru av/på (toggle), dimme opp og dimme ned spotter på hhv den ene og andre siden av rommet. Nå er disse seks funksjonene pakket inn i en automasjon. Og når jeg vil ta i bruk en fjernkontroll til, dedikert til godstolen, så kan jeg kopiere denne ene automasjonen og legge inn fjernkontroll nr 2 på samme måte. Det er sikkert andre måter dette kan ordnes på, men denne skal i alle fall jeg bruke videre. 🙂 Det blir ellers nok automasjoner å holde oversikt over.
    1 poeng
  21. Sjekk konfigurasjonsparameter 32. On/Off mode.
    1 poeng
  22. Jeg har i slik tilfeller brukt en Aqara dør- og vindusensor. Disse har et reed-rele innvendig. Du åpner de ganske lett og lodder på to ledninger over reed-rele som du fører ut og kobler til kontaker på Høiax
    1 poeng
  23. Det er jo, i mitt hode, en ganske beskjeden belastning på skjermkortet i forhold til video og dermed burde det meste av hardware funke. Dette her er jo veldig statiske bilder med beskjedne endringer her og der i ny og ne selv om der også vises video fra webkamera nå og da.
    1 poeng
  24. Pi 5 er veldig mye raskere enn Pi 4. Den kan kjøre 4K oppløsning, men YouTube i 4K blir kanskje i meste laget. Se denne videoen:
    1 poeng
  25. Api til Netatmo er helt åpent. Hva med å hente data fra en nabo?
    1 poeng
  26. Ideelt sett bør både regn- og vindmåler monteres i fritt terreng og i en god høyde, for å unngå forstyrrelser fra bygningsmasse, trær eller annet som er i veien.
    1 poeng
  27. Reolink har god rykte og godt utvalg. De fleste modellene har RTSP, med noen få unntak for spesifikke modeller. Integrasjon til home assistant finnes også. Jeg har et eldre E1 (uten RTSP) som jeg bruker til å holde øye med kattene når jeg er bortreist or har ikke hatt noen problemer med det. Kommer nok til å handle et par til ettervert...
    1 poeng
  28. 4t40m senere og Win10/BlueIris er importert og startet og det ser veldig bra ut, samme respons som jeg har hatt under ESXI tidligere. Holder på med en video om import fra ESXI og optimalisering så skal gå gjennom den før jeg kan si meg ferdig så langt... Må si jeg ble litt imponert nå... https://www.proxmox.com/en/services/videos/proxmox-virtual-environment/proxmox-ve-import-wizard-for-vmware
    1 poeng
  29. Veldig bra utgreiing om viftestyring. Bruker du Arduino IDE? Disse 2 epistlene forteller mye om dette med signalgangen angående PWM og Tacho. https://noctua.at/pub/media/wysiwyg/Noctua_PWM_specifications_white_paper.pdf https://www.intel.com/content/dam/support/us/en/documents/intel-nuc/intel-4wire-pwm-fans-specs.pdf Håper dette er det du trenger for eventuelt å videreføre prosjektet til å inkludere Tacho avlesning. Setpunkt / Feedback er jo alltid greit å holde styr på i et regulert system. Om du ikke ønsker å involvere deg i ESP per. nå så kan kanskje det enkleste for øyeblikket være å justere ned supply spenningen til vifta. Jeg har i ei 4x4x1cm 12 V Noctua vifte uten PWM styring(3 pins) som nå spinner stille og rolig på 9,5V / 0,02A og holder Pi’en på 35’ish C. Forøvrig så kommer enkelt av Noctua viftene med ekstra "kabler" som jeg tror gjør akkurat dette. Disse er benevnt: Low-Noise Adaptor og/eller Ultra Low-Noise Adaptor. Muligens dette er kun for vifte uten PWM styring(3 pins). Om du derimot skulle ønske å involvere deg i ESP verdenen så kan du kanskje tenke at en temperatur sensor (feks DS18B20) leser temp og justerer vifta. Se Fermante sin post her : Eventuellt bytte ut DS18B20'en med en sensor som måler både temperatur og fuktighet feks DHT11 bare for å nevne en. Om du bruker Arduino IDE er www. fullt av eksempler for dette og Arduino IDE er enklere å komme i gang med enn andre. Det er jo også et eget forum om ESP: https://www.hjemmeautomasjon.no/forums/forum/103-mikrokontrollere/ Om du har videre spørsmål rundt dette så tenker jeg at basert på denne posten er nok Fermante mye bedre istand til å hjelpe deg videre på vegen enn meg. Ikke det at jeg nekter å svare altså. Kan jeg være til noen hjelp så selvfølgelig.
    1 poeng
  30. Jeg har jobbet ganske lenge med dette prosjektet men fordi det var på hytta i Danmark og fordi jeg fikk problemer med et dårlig power er det først nå jeg er ferdig nok til å vise det fram. Jeg ser at boksen har et hull for å kunne plugge inn en USB til ESP32en, fordi dette var før jeg visste hvordan en kan bruke OTA for oppgradering isteden 🙂
    1 poeng
  31. Det er slik struct tm er spesifisert. tm_year er "year minus 1900". Se f.eks https://man7.org/linux/man-pages/man3/tm.3type.html
    1 poeng
  32. Blir jo litt bortkastet å kjøpe trefase lader om man aldri kan bruke mer enn en fas. Jeg har solcelleanlegg som kan gi 15kw på trefas IT, skulle gjerne kunne stappe det rett inn på bilen for å spare nettleie og moms på lading. Jeg har riktignok ikke elbil enda, men håper å investere i løpet av et år eller to og trefas lading er en av tingene jeg må se på da.
    1 poeng
  33. Her er en guide for hvordan jeg har satt opp presence som styrer away mode av og på. Away mode igjen styrer temperatur, lys og andre ting i hjemmet. Det er ikke sikkert denne løsningen passer for alle, da man er avhengig av at hver person har med seg en smart device. Grunnen til valg av denne løsningen er at man slipper alt som heter helligdags kalendere, problemer med ferie, helger osv. Er vi borte en helg så er huset fortsatt i away mode uten at jeg trenger å sette dette eller omvendt, er noen hjemme en arbeidsdag så holder den away mode av og lys og varme er på. Installer appene Smart Presence og Virutal Deviceses Start med presence Her skal du legge inn alle telefoner som du vil at skal registeres om de er hjemme/borte. Legg til en ny device og velg smart presence Her legger du inn navn og ip adressen telefonen din har på hjemmenettet. IP sjekker du under wifi på telefonen og husk å gå inn på routeren din og sette ip til static Neste er å sette opp en virtuell knapp som styrer away mode. Legg til ny device og velg Virtual Deviceses og Mode Velg Away og add device Så skal du lage to flows som styrer av/på på away mode ved hjelp av presence. Her sier jeg at når det ikke er noen hjemme så skal den skru på away mode. Så må vi ha en flow som skrur av når noen kommer hjem Så kan vi lage flows med hva som skal skje når away mode går av og på. Hos meg så sier jeg at når away mode er på så skal den låse døra, skru av lys og sette ned temperaturen. Når jeg kommer hjem så skal den sette opp temperaturen igjen
    1 poeng
  34. Her kommer en annen tanke om hvordan effektbegresningen kan styres. Jeg har gjort det "relativt" enkelt ved bruk av eksisterende automasjonfilosofi i home assistant. En kwh_est_hour som beregner effektforbruket for den inneværende timen, samtidig med en on/off sensor som setter i gang effektbegrenser. Ved frigjøring av effekttrinn sjekkes det opp mot det forrige trinnet om hva maks effekt er der. På elbil laderen kalkuleres hvor mange A den må stilles ned for å komme seg under effektgrensen. Samtidig en input_number som settes til maks kwh pr time. Så kan en bare lage automasjoner som trigges ved endring av input_text.effektbegrenser_pri #sensor.yaml - trigger: - platform: time_pattern #hours: 0 minutes: "/1" seconds: 15 sensor: - name: kwh_est_hour unit_of_measurement: "kwh" state: "{{ (((states('sensor.power_avg_20s')|int(default=0) / 1000|int)/60*(60-now().minute))|round(2) + states('sensor.hour_total_kwh')|float(default=0))|round(3)}}" - binary_sensor: - name: "Effektbegrenser" delay_on: minutes: 4 delay_off: minutes: 4 state: > {% if states('sensor.kwh_est_hour')|float(default=0) > states('input_number.effekttariff_max_kwh')|float(default=0) and now().minute|int(default=0) >= 15 %} on {% else %} off {% endif %} #automation.yaml - id: "231120212212" alias: "Tariff effektbegrenser begrens effekt" trigger: - platform: state entity_id: binary_sensor.effektbegrenser to: 'on' action: repeat: while: - condition: state entity_id: binary_sensor.effektbegrenser state: 'on' - condition: template value_template: "{{ states('input_text.effektbegrenser_pri')|int <= 7}}" sequence: - service: input_text.set_value entity_id: input_text.effektbegrenser_pri data_template: value: "{{ states('input_text.effektbegrenser_pri')|int + 1|int }}" - delay: "00:05:00" - id: "241120212101" alias: "Tariff effektbegrenser frigi" mode: queued trigger: - platform: state entity_id: binary_sensor.effektbegrenser to: 'off' - platform: template value_template: "{{ now().minute is in [0,10,20,30,40,50] and states('input_text.effektbegrenser_pri')|int > 0}}" action: repeat: while: - condition: template value_template: > {% set begrenser = states('input_text.effektbegrenser_pri') %} {% if begrenser|int == 0 %} {% set effektbegrenser = 700 %} #Trinn 1 maks effekt 700 {% elif begrenser|int == 1 %} {% set effektbegrenser = 1000 %} #Trinn 2 maks effekt 1000 {% elif begrenser|int == 2 %} {% set effektbegrenser = states('sensor.easee_new_kw')|float*1000 %} #Les aktiv effekt uttak elbil lader {% elif begrenser|int == 3 %} {% set effektbegrenser = 2000 %} #Trinn 4 maks effekt 2000 {% elif begrenser|int == 4 %} {% set effektbegrenser = 1300 %} #Trinn 5 maks effekt 1300 {% elif begrenser|int > 4 %} {% set effektbegrenser = 0 %} #Trinn 6 push varsel mobil {%endif%} {% if (states('input_number.effekttariff_max_kwh')|float - states('sensor.kwh_est_hour')|float) - (((effektbegrenser|int / 1000|int)/60*(60-now().minute))|round(2)) > 0 %} true {%else%} false {%endif%} sequence: - service: input_text.set_value entity_id: input_text.effektbegrenser_pri data_template: value: > {% if states('input_text.effektbegrenser_pri')|int > 0 %} {{ states('input_text.effektbegrenser_pri')|int - 1|int }} {%else%} 0 {%endif%} - delay: "00:05:00"
    1 poeng
  35. Da fant jeg ut at det IKKE var lurt å trykke på den knappen 🙂
    0 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+02:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.