Gå til innhold
  • Bli medlem
Støtt hjemmeautomasjon.no!

larstobi

Medlemmer
  • Innlegg

    38
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av larstobi

  1. Hei!

     

    Jeg vurderer å importere noen reservebatterier til Sensative Strips. De bruker et veldig spesielt batteri som ikker er å få tak i for privatpersoner, såvidt jeg har greid å finne ut. Jeg har derimot egen bedrift (jeg er selvstendig konsulent) og kan importere fra Kina. Fraktprisen er derimot veldig høy.

     

    For å skifte dem ut kreves det at man forsiktig åpner og splitter plastikkdekselet, så klipper av det gamle batteriet, lodder på det nye, også limer på plastdekselet igjen.

     

    Nye sensorer koster ca 500 kr per stykk, så det er økonomi i å skifte batteriet selv. Men man må som minumum ha loddebolt samt å kunne lodde. Eller kjenne noen med det.

     

    Hvis jeg bestiller nok antall så tror jeg at jeg kan få dem ned i ca. 100 kr per batteri inkludert frakt, fortolling og mva. Hvis jeg importerer noen, vil noen her være interessert i å kjøpe av meg da?

  2. Jeg kjøpte en z-water rett før jul, og har fått montert den på fem kurser. Kursene dukker opp som ThermoFloor Unknown switch i Home Assistant, og fungerer utmerket som Unknown switch. Jeg har nå full manuell styring. Jeg har montert Sensative Strips Comfort (zwave temperaturføler) i alle rom, og planlegger å bruke en software termostat i Home Assistant for å stille inn temperatur. 

  3. 1 hour ago, TB_HA said:

     

    Det er denne type varmestyring jeg drømmer om :-)  Det er sikkert ikke vanskelig å kode hvis man kan koding, men der er ikke jeg idag!

    Jeg kan å kode, men jeg er ikke like god på matematikken i varmekurver og slikt. Jeg har søkt litt på nettet etter sånne formler og funksjoner, men fant ikke noe nevneverdig.

     

    Har du noen tips til hvor jeg kan finne sånne formler? 

  4. On 4/1/2018 at 08:45, strips said:

    F.eks har noen koblet til styring av pumpen? Danfoss har rele for dette. 

     

    Jeg har tenkt en del på dette, men jeg kan ikke se for meg at dette blir noe særlig jevnere innetemperatur ved å koble på styring av pumpen med Danfoss.

     

    Jeg har en bergvarmepumpe som styres av et utetermometer og den bruker en såkalt "kurve"-funksjon for å bestemme hva returvanntemperaturen skal være avhengig av utetemperaturen. Jeg ser ikke for meg at verken Danfoss sin sentral, eller HeatIt sine Z-Temp remote-romtermostater klarer å få til jevnere innetemperatur enn dette alene.

     

    Jeg har tenkt at jeg kan lese av utetermometeret med en mikrokontroller og så programmere en kurvefunksjon for å styre pumpen. Deretter lese temperaturen på flere innetermometer i forskjellige rom, og åpne og lukke vannkurser basert på temperaturen der.

     

    Man kan sikkert også beregne varmetapet i hvert rom slik at man kan forutse temperaturfallet basert på utetemperaturen, og dermed preemptivt åpne en vamekurs før den treffer lavpunbktet i en vanlig hysteresefunksjon.

     

    Høres det ut som en sprø ide?

     

    Har noen erfaring med slike kurvefunksjoner?

  5. 6 hours ago, stones said:

    Ser ut som om Høiax har en løsning basert på z-wave også. Noen som har testet dette eller sett noen diskusjoner rundt løsningen?

    http://www.hoiax.no/media/dokumenter/alpha-home-norsk-lr.pdf

     

    Slik jeg forstår det kan denne brukes til å styre vannbåren varme og evnt. en varmepumpe samtidig.

    Interessant. Jeg ser at radiatortermostatene er rebranded Danfoss LC13. Jeg kjenner ikke igjen gulvvarmereleene/kontrolleren. 

  6. 1 hour ago, clio75 said:

    Dette er en kombinasjon jeg også har sett på, men fant ikke ut hva jeg kunne kontrollere og hva jeg ikke kunne, så jeg tenkte å vente til z-temp kommer for å se hva som bor i den.

     

    Om Z-temp er en ordentlig Termostat for vannbåren system blir det nok innkjøp av slike og en z-water :)

    Her er svar som jeg har fått fra Thermo-Floor/HeatIt om Z-Temp+Z-Water:

     

    Z-Water:

    "Start/stopp av sirkulasjonspumpe og start stopp av varmepumpe er mulig. Z-water er en helt enkel relemodul. Du har 10 potensialfrie releer som kan styre både 230V og 24 av eller på. Det ligger ikke noe logikk i enheten."

     

    Z-Temp:
    "Det vil være en hysterese i Z-Temo som gjør at du kan styre 1 eller flere ventiler. De kobles via assosiasjon, og dermed vil dette funke selv om GW er nede."

     

    Ting tyder på at de ikke har PWM, men jeg vil vente å se før jeg er sikker. De ville ikke si noe mer før produktet er lansert.

  7. 2 minutes ago, TB_HA said:

    Jeg ser for meg Danfoss HC10 i kombinasjon med f.eks Z-temp fra Heatit.

    Jeg er jo ingen rørlegger, men er det rett og slett bare å bytte ut fordeleren med Danfossen og bruke ventilene som allerede står der?  

     

    Jeg er ingen rørlegger selv, men heldigvis slipper man må være rørlegger for å bytte ut styringsenheten.

    Ja, det er bare å bytte ut ventilkontrolleren med Danfossen og bruke de samme ventilene.

     

    Hvis jeg var deg, så ville jeg ha ventet med å bestemme meg for Danfoss HC10 før HeatIt Z-Temp er ute og litt mer dokumentasjon foreligger. Danfoss HC10 bruker nemlig en eldre Z-Wave-standard, dvs. ikke Z-Wave Plus, og ingen av de nye krypteringsstandardene. Dette gjør imidlertid Heatit Z-Water, som kanskje vil si at det er et bedre valg. Jeg venter ihverfall og ser! :-)

  8. 30 minutes ago, clio75 said:

    Enig. Tenkte å måle hovedvannets temperatur, og ute temperatur. 

    Litt usikker på om jeg skal legge all prosessering i sentralen eller i hver enkelt Termostat. 

    Kanskje også Strøm måling for pumper og varmelementer ? 

     

    Jeg tenker at det er en god ide å bruke MQTT over TLS for kommunikasjon med smarthus sentralen. Det forenkler grensesnittet en god del og passer fint med Home Assistant, som jeg bruker.

     

    Da kan jeg ha selve logikken på en Omega2 og réléstyring i en Arduino med nok utganger og innganger. For temperaturavlesning i rommene kan jeg bruke NRF24L01 som kommunikasjon og lage små temperatursensorer med batteri.

     

    Jeg tenker at det er lurt å ha sensorene så enkle som mulig, ettersom det er mange av dem og dette er manuelt arbeid.

     

    Kanskje oppgradere med display og knapper på gjesterommet så de kan styre litt selv. 

  9. Jeg lurer på om det begynner å bli mer hensiktsmessig å programmere PWM-termostaten selv og styre alt sammen via smarthus-sentralen. Problemet da er jo at man er helt avhengig av at sentralen er oppe og fungerer til enhver tid for å ha varme i gulvet.

  10. 26 minutes ago, clio75 said:

    Har ikke z-wave interface :(

     

    Dessverre. Det virker jo som de har den beste termostatlogikken. Jeg har heller ikke klart å finne ut om de har noe åpent API, så det tror jeg heller ikke at de har.

     

    Danfoss HC med Z-wave opplyser at de har PWM-kontroll av telestatene, det gjør ikke HeatIt Z-Water + Z-Temp. Det som er synd med Danfoss er at de ikke har støtte for Z-wave Plus med S2. De støtter "Network Security" mode, dog. (https://products.z-wavealliance.org/products/1648). HeatIt Z-Water og Z-Temp støtter S2.

     

     

  11. 1 hour ago, Moskus said:

    Jo, men den effekten oppnås vel kun med å skru av og på et element, eller har jeg misforstått PWM?

    Det ville i så fall ikke være første gangen... 1f601.png

    Det høres riktig ut, Muskus! Prosentvis pådrag emuleres ved hjelp av av/på i korte tidsintervaller med PWM.

     

    Jeg fant forresten en fiffig funksjon i Uponor Smatrix Wave (Plus):

     

    Quote

    Automatisk balansering 

    Uponor Smatrix Wave/Wave PLUS-sentralenheten kan styre aktuatorutgangene enten ved hjelp av på-/av-signaler eller ved hjelp av automatisk balansering ved hjelp av signaler for puls-breddemodulasjon (PWM). 

     

    Automatisk balansering er en funksjon hvor systemet regner ut det faktiske energibehovet for enkeltrom og tilpasser utgangseffekten i hver sløyfe til lengden. Det betyr at en kort sløyfe kanskje drives 20 % av tiden, mens en lang sløyfe drives i 60 %. 

     

    Den automatiske balanseringen fortsetter gjennom sesongen og gjennom husstandens endringer i livsstil og bruksmønstre slik at det ikke blir behov for manuell balansering. 

     

    Dette gir jevnere gulvtemperaturer, gjør at systemet reagerer raskere og gir lavere energiforbruk enn standard på-/av-systemer. 

     

    Det virker jo som om Uponor Smatrix er enda bedre enn PWM ved at de i tillegg regner med lengden på vannsløyfen.

    • Like 1
  12. 5 minutes ago, Christoffer said:

    Hvilken spenning går disse på? Er det 12V eller 24V kunne man kanskje brukt en Fibaro RGBW sak til å teste :)

     

    Mine fra Wirsbo (og sikkert også de fra Uponor) går på 24V. Danfoss har også noen som går på 230V.

  13. 10 hours ago, Christoffer said:

    Men vil den da kunne styres trinnløst ved å kjøre et pwm signal på den slik at voksen bare varmes opp litt og dermed åpner den bare litt? Bare en tanke, har aldri jobbet med noe slikt før.

    Hmm, interessant. Det beste hadde jo vært om det fantes en termostat til telestaten så den kunne holde en viss temperatur for å være halvåpen. Haha, en termostat for å styre termostaten.

     

    Man må nok ha ganske nøyaktig styring i så tilfelle og ta tiden den bruker fra kald til halvåpen. Det hadde sikkert vært lurt å montere inn et digitalt flow-meter per kurs, men det koster sikkert flesk.

  14. Jeg googla akkurat sånne telestater, og det er visst voksmotor i dem, dvs. en metallsylinder med voks inni, og et stempel som stikker ut, også er det en PTC termistor som varmer opp voksen så den utvider seg når den får strøm slik at stempelet presser ut og dermed åpner ventilen. Med såpass få bevegelige deler, og i praksis ingen slitedeler, så tipper jeg man får bortimot evig liv på dem.

  15. 1 hour ago, clio75 said:



    [quote post="26797"
    Det spørs om PWM-styring av ventilene vil hjelpe veldig mye til meg, hva tror du? 


    Jeg tror det ja. emoji3.png

    Okay? Det er jeg interessert i å høre mer om. Kanskje jeg kunne fått en forklaring på hvorfor det er lurt for mitt system når du sitter ved datamaskinen? :-)

  16. 6 hours ago, clio75 said:

    [...]  har brukt endel tid på å prøve å finne ut av hva som kan fungere på mine gulv. Ikke sikkert det virker hos andre :)

     

    Ja, det spørs... Jeg har en IVT bergvarmepumpe som styres av utetemperatur. Den har kurver som bestemmer temperaturen på vannet basert på hvor kaldt det er. Det fungerer igrunn ganske bra, men jeg synes det er vanskelig å få kurvene til å treffe helt riktig i alle situasjoner. Det kan feks bli for varmt inne. Det er derfor jeg bruker termostater på gulvvarme og radiatorer i tillegg.

     

    Det spørs om PWM-styring av ventilene vil hjelpe veldig mye til meg, hva tror du? 

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.