Gå til innhold
  • Bli medlem
Støtt hjemmeautomasjon.no!

fred

Medlemmer
  • Innlegg

    13
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    2

Innlegg skrevet av fred

  1. Ahhhh…i see.  Hvis du absolutt vil bruke esphome til å dekode meldingen må du lage en custom component ettersom esphome ikke har en ams modul for dekoding, dette vil være et greitt utgangspunkt: https://community.home-assistant.io/t/hacky-integration-for-m-bus/127288, men du må fortsatt skrive det om til å funke mot han meldingen.

     

    Her er han dekodingen til ams-reader repoet https://github.com/UtilitechAS/amsreader-firmware/blob/main/src/IEC6205621.cpp som vil være ganske grei å bruke.

     

    så da trenger du kun å implementere integreringen og publisere den.

     

    Men du slipper ikke unna en del koding selv om du bruker esp-Home


     

     

  2. Lagde en hanleser med esp32 og noen transistorer for noen år tilbake, det er ikke veldig vanskelig, men du kommer til å slite veldig med å drive den fra hanporten. Jeg tror jeg brukte ca 10% av tiden på å lage dekoderkretsen og programmering, og de resterende 90% på å ikke dra ned to linjen. Det funket ok,men jeg endte med å kjøpe en Tibber pulse, og sette den opp til å sende mqtt pakker direkte til homeassistant

  3. On 31/08/2023 at 19:10, Kim123 said:

    Byttet ut med hva?

    Ser at jeg formulerte meg litt rart, Det var en homeassistant integrasjon som het August, hvor man kunne bruke cloud løsningen til yale for å få data og styre dørlåsen. Men de byttet ut Yale appen med en ny identisk app kalt Yale Home , og da sluttet den integrasjonen å funke. Så nå bruker jeg og kona kun app på mobil. Men skal innrømme at jeg ikke savner homeassistant integreringen så mye, så har ikke sett på hvordan jeg skal få den inn igjen. Men selve låsen og appen er overraskende bra, som sagt så har man opplåsning når man nærmer seg, kan generere pinkoder via app og dele med andre, kan ha flere profiler og gi tilgang osv. Så 10/10 fornøyd med låsen/app. Men litt pissed over at de gjør breaking endringer i forhold til integrasjoner.

  4. Jeg har yale doorman y2n, og har autopplåsning gjennom Yale appen når mobilen har vært utenfor hjemmet og kommer innenfor sonen, fungerer sånn tålelig bra, si 8 av 10 ganger så låser den seg opp når jeg er 3-4 meter fra døren. Hvis jeg stopper opp på eiendommen så låser den seg opp litt før jeg kommer til døren. Men dog, er litt irritert på yale etter at de byttet ut august integrasjonen mot Homeassistent...

  5. 25 minutes ago, Sickel said:

    Det er relativt standard at måleinstrumenter viser micro eller nano Sv/h. Det tallet må tolkes som potensiell helkroppsdose for en person som er der instrumentet er, men ja, for et GM-rør blir dette et guesstimate med en god del forutsetninger, blant annet så er det vanlig å regne ut fra at all strålingen som registreres er gammastråling fra 137-Cs.

    Neste prosjekt på agendaen er å designe et scintillatorbasert gammaspektrometer, så da vil jeg jo få opp et faktisk energispektrum og ikke bare en generisk cpm verdi så da blir det jo litt mer artig data.

    • Like 2
  6. Just now, Sickel said:

    Når du sier Bq/m3, regner jeg med at du tenker på radon. Et GMrør er totalt uspesifikt og viser bare hvor mange gammstråler som har gått gjennom røret, så  har man et GMrør i kjelleren, aner man ikke om en telling skyldes radon i luften, uran, thorium eller kalium fra betongen i gulv og vegger eller cesium fra reinsdyrsteken i fryseren... For nøyaktige målinger er det også fenomenet målegeometri - hvis man tenker seg et  rom med radon i luften og  GM rør som henger midt i rommet så vil det "se" mer luft enn om det samme røret ligger på gulvet eller er inntil en vegg. Så nei, å måle nøyaktig Bq/m3 radon med et GMrør er et sted mellom svært vanskelig og helt umulig.

     

    Det som derimot er interessant er å se på er tidsvariasjon. Dersom det er radon i bakken og utett kjeller,vil det bli mer radon i kjelleren når det er undertrykk i huset. Om man ikke har et moderne hus med balansert ventilasjon, vil dette kunne skje blant annet når lufttrykket ute faller, når det blåser mye, når man fyrer mye med ved - spesielt i peis. Radonmengden vil også variere ettersom det er tele i bakken og hvordan grunnvannet under huset oppfører seg. Så dersom man logger CPM i kjelleren over langt tid og ser at tallet ikke endrer seg nevneverdig, har man neppe noe radonproblem. Dersom man ser store variasjoner over årstider og vær, er det en indikasjon på at det trekkes inn radon fra grunnen. - for å se om det er et problem eller ikke må man bruke de måleinstrumentene som er laget for det formålet.

    (Jeg har bakgrunn i kjernekjemi og jobbet mange år ved Statens strålevern, mye med måleteknikk i beredskapssammenheng, men uttaler meg bare som meg selv (og ja, jeg har også et slikt GM-rør og byggesett til elektronikken rundt liggende, men har ikke somlet meg til å få det opp ennå))

     

    Takk for innspill! Som sagt aner jeg ikke hva jeg snakker om så er glad for at noen med peiling korrigerer meg. Vet du forresten om et vanlig gm rør vil kunne detektere radon overhodet? Jeg har forstått det som at radon kun gir alfa/soft beta? Jeg har et par mylar "pancake" alfadetektorer som jeg tenker å bruke i råkjelleren og se på differansen mellom bakgrunnstråling inne ute, og et ekstra følsomt sbm-19 rør som jeg tenker å installere i forbindelse med en regnmåler for å måle stråling i regnvann. Det som er kjekt med å designe sin egen teller er jo  at de bare koster 200 kr stykket + arbeidstid å lage nye 😅

  7. Sd kort er ikke designet for kontinuerlig skriving, og du kommer til å drepe kortet en gang i fremtiden. Hvis du faktisk har lyst på en HA installasjon du kan stole på og bruke i 3-4 år fremover, så skaff deg m.2 USB disk og boot gjennom den. Men hvis du har veldig lyst til å investere i et stort og fint sd kort er det eneste som garantert øker levetiden på sd kort er å redusere antall skriveoperasjoner.

     

    Både raspbian, HA, og docker skriver svært mye til disk, men det er en del ting du kan gjøre for å redusere det litt.

    Minimer antall logger!

    logger:
      default: critical
      logs:
        # log level for HA core
        homeassistant.core: fatal

     

    Kjør databaser kun i minne, (du vil miste livedatabasen ved power cycle.... men du kommer også til å miste homeassistant installasjonen din når sd-kortet dør)

    # Put the SQLITE db in memory.
    recorder:
      db_url: 'sqlite:///:memory:'

     

    Kun ta vare på de entityene du faktisk bryr deg om! Alt annet kan være i minne:

    # Capture and log data to the HA database
    recorder:
      commit_interval: 30
      purge_keep_days: 7
      #purge_interval: 1        # obsolete, replaced by "auto_purge" (default: true) 
      include:
        domains:
          - sensor
          - ....				# domains to record
        entities:
          - sun.sun				# specific entities to record, where the domain may be excluded 
      exclude:
        domains:
          - homemonitor
          - updater
          - ....				# domains to exclude from recording
        entities:
          - ....  				# specific entities to exclude, while the domain may be included
        entity_globs:
          - sensor.epson*		# groups of sensors by using a wildcard

     

    Det er masse andre tips i tråden her der denne infoen kommer fra.

     

    Jeg kan kanskje nevne at alle jeg kjenner som har brukt rpi til homeassistant har drept sd kortet innen 2 års tid. Så hvis du går den veien, ihvertfall ha en god backupstrattegi til når sd kortet dør.

     

     

  8. 51 minutes ago, RVM said:

    Kjempespennende prosjekt! Jeg hadde et kjernefysikk-fag på universitet for en 12-13 år siden, og vi var litt innom dosimetri og laboratorieoppgaver med Cs137-prøver fra Nord-Trøndelag datert 1986. Skal notere meg prosjektet ditt bak øret og forhåpentligvis hive meg på en gang jeg får tid.

     

    Det er jo dette som er så vanskelig med dosimetrien såvidt jeg husker. Ville ikke brydd meg så mye med konverteringsfaktorene til Sv/h tror jeg, man har vel liten forutsetning for å vite hva ekvivalent dose eller effektiv dose i de ulike organene er (beinmarg har f.eks høyere vektingsfaktor enn hud for effektiv dose). Absorbert dose i Gy/h eller R hadde kanskje vært et bedre mål, men fortsatt nokså upresist med en geigerteller vil jeg tro. Som du er inne på tror jeg du bare får et relativt mål på om radioaktiviteten nær deg går opp eller ned. Kan man estimere Bq/m³ fra CPM?


    Teoretisk sett så bør det vel egentlig gå ann ved å se på volumet til geigerrøret og estimere antall desintegrasjoner per sekund på en m3? Men man må vel fortsatt vite hvilken kilde man måler ettersom en enkelt desintegrasjon kan føre til flere emisjoner? Men jeg er bare en stakkarslig maskiningeniør og har ingen kunnskaper innen radioaktivitet, så ta alt jeg sier med en god neve salt. Det er mest et morsomt prosjekt som tar for seg både radioaktivitet og høye spenninger og gir en morsom entity i homeassistant.

  9. Hardware:

    • Dedikert pc bygd i 4u kabinett som kjører ubuntu Server
    • Zigbee stick SONOFF Zigbee 3.0 USB Dongle Plus ZBDongle-P

    Software:

    • Docker med 18 containere. I forhold til hjemmeautomasjon kjører jeg
      - Homeassistant
      - Mariadb
      - Influxdb
      - Node red
      - Grafana

    Backup... her er jeg alt for dårlig...!

    • Github backup av alt av composefiler og config.
    • manuell backup av databaser til nas, dette burde være automatisert men jeg er lat

    Restore:

    • Har ikke måtte teste det på ekte, men satte opp en virituell maskin og klarte å replikere hele dockerstacken, har også et shellscript som setter opp servere for meg, så teoretisk sett bør jeg klare å ha et tilsvaredne system oppe i løpet av et par timer på ny hardware men jeg kommer nok til å miste en del data ettersom jeg er for dårlig til å backe opp databaser.

    UPS:

    • Den står ved siden av serveren............ Jeg mangler bare en kabel........

    Remote:

    • 1 port open fra Wan til Wireguard med sertifikater til alle pcer og mobiler jeg har, så er egentlig alltid på mitt eget lan uansett hvor jeg er koblet til.

     

     

     

     

  10. Heisann

    Første post på forumet her, så tenkte å presentere siste prosjektet mitt. Med tanke på verdenssituasjonen nå så er det vel ikke mye som passer bedre innen hjemmeautomasjon enn en hjemmelaget IOT geigerteller!

     

    Aller først må jeg bare si at denne telleren sier på ingen måte noenting om faktisk strålingsdose, og er ikke kalibrert til å si noe om det faktisk er farlig eller ikke der du oppbevarer deg. MEN, sbm-20 rørene er beta/gamma rør som er kjent for å være svært stabile, dette er new old stock russiske (ironisk nok) rør som du får kjøpt av en ukrainer på ebay for ca 200 kr pr rør. I gjennomsnitt ligger den på ca 20 klikk per minutt for SBM-20 rør. Så geigertelleren sier  ikke om du har fått i deg en dødlig dose med radioaktivitet, men hvis bakgrunnstrålingeng rundt deg plutselig øker fra 20 klikk per minutt til 500 klikk per minutt, så gir den en ganske god indikasjon på at du kanskje bør finne deg et annet sted å oppholde deg. Dette gjelder forsåvidt for alle geigertellere og ikke min spesifikt.

     

    Det finnes konverteringsfaktorer til mikrosivert/time som faktisk gir deg et tall på strålingsdose, for sbm-20 er disse hhv 0.00664  for Cobolt 60 (60Co), 0.00584 for a Cesium 137 (137Cs), og 0.00507 for the Radon (226Ra), men det krever som sagt at du vet hvilken isotop det dreier seg om. Så i bunn og grunn gir denne deg ikke noen annen informasjon enn at det finnes en radioaktiv kilde i nærheten.

     


     

    BOTTOM_900px.jpg.28f6ba16c1a3c97ebffc6b8827d95794.jpgTOP_900px.jpg.3e7ec0ddea276019fe82d934e29e0053.jpg

     


    Selve tellerene er en esp32-wroom basert geigerteller som bruker SBM-20 rør, designet er med 0602 komponenter og større (bortsett fra usb-c og FTDI), så de er ganske lette å håndlodde (anbefaler blyloddetinn akkurat på usb-c porten, den er litt tricky ), men det er nok et design som er best å få produsert opp sammen med noen venner fra pcbway eller noe slikt.

     

    Designet både flashes og konfigurereres gjennom USB-c porten, og den er usb2.0 kompatibel.

    Den er konfigurerbar gjennom seriellporten (med usbc og ftdi) og man kan endre på nesten alt av parametre, og man kan gjøre endringene persistant, så er ganske lett å endre den hvis man vil bruke andre rør feks. (den kan fint bruke alle self quenching geigerrør, men jeg jobber litt med en tillegskrets for å quenche alfa pannekakedetektorer. skal oppdatere designet på github)
     

     

      Help.PNG.28baae1465f079e6f660525f0c8b7b9c.PNG

     

    Jeg lagde en litt snedig buck boost krets med 3x spenningsdobler, så jeg klarer å nå ca 1400volt, men med de standard bom komponentene bør du ikke gå så mye over 1200.

    HV-SOURCE.thumb.PNG.7226c94f1cf45307016674790b489579.PNG

     

    PWM signalet kommer fra esp32 chippen, og alle parametre på PWM signalet kan endres via seriell. 

     

    Har også laget en WIFI config, så den starter som et accesspunkt hvis det ikke er satt en ssid og passord i eeprom.

     

    image.png.2fa5aca057e70b1ba945a848f067caa6.png

     

    Har også laget en liten enclosure som man kan 3d printe.

     

    CASE_900px.thumb.jpeg.b3cb77853bbaa29c7d5122e5084bb903.jpeg

     

     

    I wifi configen så kan du legge inn radmon brukerid, og sende data til radmon prosjektet hvis du lager en bruker der. da er du med på et opensource radioaktivitetslogging prosjekt og får en flekk på norgeskartet der bakgrunnsCPMen står

     

    image.png.75faa651ad9256d7bc4d01164524537d.png

     

    JEg har vært litt lat og kun laget et get request api for å hente ut data, men det er mulig å få inn dataen på homeassistant med en custom component:

     

    sensor:
      - platform: rest
        name: EIK_Geiger
        resource: http://<IP-Address>/cpm
        json_attributes:
          - "data"
        value_template: "OK"
      - platform: template
        sensors:
          cpm:
            value_template: "{{ state_attr('sensor.EIK_Geiger', 'data')['cpm'] }}"
            unit_of_measurement: "cpm"
          cpm_m:
            value_template: "{{ state_attr('sensor.EIK_Geiger', 'data')['cpm_M'] }}"
            unit_of_measurement: "cpm_avg_m"
          cpm_h:
            value_template: "{{ state_attr('sensor.EIK_Geiger', 'data')['cpm_H'] }}"
            unit_of_measurement: "cpm_avg_h"
          raw_volt:
            value_template: "{{ state_attr('sensor.EIK_Geiger', 'data')['raw_volt'] }}"
            unit_of_measurement: "raw_voltage"

     

    Men jeg sliter litt med at jeg ikke finner entityen under statistikk graf tilen..... Hvis det er noen smarte hoder ute der som kan hjelpe meg med det så hadde jeg blitt glad!

     

    Hele designet er laget i kicad og vscode og har frigitt det under BSD-3 lisens. VS-Code prosjektet ligger under "Code" og skjematikk/pcb ligger under "Cad". Hvis du bare vil ha kretskortet så er det gerberfiler under "Production". Gjør hva du vil med det, men gjerne fork designet og send pull requests hvis du gjør noe morsomt med det 🙂

     

    https://github.com/fredriknk/eikgeiger

    • Like 7
  11. På 27.2.2021 den 19.18, Olstig skrev:

    Hei

     

    Et kjapt svar, uten at jeg har sett så mye på oppsettet ditt.
    Men siden du har en Edgerouter X kan du koble til fra fiverkonverter inn på eth0

    Så setter du eh1,eth2,eth3 og eth4 i switch. Opprettet 2 lan, eller flere om du ønsker.
    Tagg de forskjellige lan i switch, og opprett brannmurregel at hybelnett på f.eks eth4 ikke har tilgang til ditt nett som er på eth1,2, og 3.

    Så kan de i hybelen ha en switch hvor f.eks iptv, og nett sendes som trunk på den ene kabelen fra edgerouter-x.
    Skal de ha wifi benytter de en router som settes opp som aksesspunkt.

    Har samme oppsett hos meg med Edgerouter. Hvor en kabel går ned til hybel.. Og de i hybelen er da på eget isolert nett.

    Edgerouter-X klarer fint å håndtere DHCP på ditt og hybelnettet samtidig

     

    Da går jeg for den løsningen! Takker for svar

  12.  

     

    Heisann,

     

    Siden det er min første post tenkte jeg at jeg burde nevne at jeg hovedsakelig driver med elektrodesign til det daglige, så jeg har veldig lite erfaring med kablet nettverk..! Så hvis noe er rart eller uklart så bare spør.

     

    Jeg har fått leieboer i huset og tenkte å gi de en egen kablet nettverkslinje så de kan styre med wifi og router selv.

     

    Jeg har kjøpt inn en Edgerouter X og en POE switch og en tp-link eap-245 AP, og når jeg først var i gang la jeg opp kabling med koblingspunkter til alle enheter i huset og samlet de i et patchepanel på kontoret, men ble litt usikker på hvordan jeg skal sette opp nettet mitt. har kommet frem til to alternativer.
     

    Alternativ 1:

     

    NETTVERKSDIAGRAM.thumb.jpg.48202c1fdd0a1d54306d4cf181043e00.jpg

     

    Den enkleste løsningen jeg ser for meg er jo å bare bruke edgerouteren (ruter 1) mot wan porten, og ha ett nettverk med to ip addresser som begge ruterne (ruter 2 og ruter 3) vil koble seg til. men det virker veldig tungvint for meg ettersom jeg kjører en del spillservere og tjenester på mitt eget nett og er avhengig av en del port forwarding, så da vil jeg jo måtte forwarde i både ruter 1 og ruter 2... Men jeg ser jo for meg at dette bør være en ganske stabil løsning for begge parter da Ruter 1 ikke gjør annet enn å fordele trafikk mellom de to ruterne.

     

     

     

    Alternativ 2:

     

    NETTVERKSDIAGRAM_var_1.thumb.jpg.e6fab5db81c315b6a539048f5209f461.jpg 

     

    Bruke Wan-2Lan2 funksjonen i edgerouteren, og sette opp to VLAN, og sette opp brannmurregler som forhindrer kommunikasjon mellom de. Dette ser jeg for meg som den beste løsningen i forhold til vpn og port forwardeing, men jeg ser for meg at den kanskje er litt mer ustabil, da router 1 må allokere alle ip addresser? (dette vet jeg ikke noe om, er vel bare en magefølelse)

     

    Alternativ 3: 

     

    Noen bedre løsninger?? Sånn om nettverket mitt generelt, så har jeg en windows mediassenter/plexserver , som også kjører minecraft og factorio  server for venner + det vi spiller for øyeblikket, og en dell linux server som kjører homeassistant og litt forskjellig vpn og automasjonsting. På wifi har jeg 15 hjemmelagde ESP sensorer for temp/fukt/lys + litt forskjellig smarthus ting (tibber pulse, værstasjon)  Foreløpig har vi et dedikert coax modem, men i løpet av våren får vi altibox fiber som jeg tenker å kjøre i bromodus med 1 wan + 3 tv

     

    Takker for alle svar  

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.