Gå til innhold
  • Bli medlem
Støtt hjemmeautomasjon.no!

minim

Medlemmer
  • Innlegg

    26
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av minim

  1. 2 hours ago, Einar said:

    Nå er Zigbee2MQTT dritsur!

    Jeg får ikke skrudd av Namron panelovner i Zigbee2MQTT dialogene. Så oppdaget jeg at Zigbee2MQTT Bridge Connection state går av/på kontinuerlig.

    I følge loggen så har den noen raptuser hvor den kommer og går. Så når den er oppe og vaker går det an å slå ovnene på/av.

     

    Kjører på en Raspberry PI 3B. Er den for puslete til å kjøre HA og Zigbee2MQTT ? 

    Jeg serverer 5,2V inn på GPIO kontakten. Gjennom USB raste det på med spenningsvarsler. Nå er det ingen slike. Jeg får ikke logget inn med Putty, så kan ikke kjøre top for å se CPU belastningen.

     

    Er det Sonoff USB donglen som er syk?

     

    Kan det ha med OTA å gjøre? Den har roet seg nå. Og jeg ser den ikke driver med noen oppdatering nå Det gjorde den tidligere. Kan det bli for mye trafikk for den? Det er forøvrig ikke alle devices som dukker opp i OTA dialogen.

     

    Forslag?

    For liten PSU inn på Pi?

  2. 47 minutes ago, stigvi said:

    Jeg tror det har motsatt virkning. Pengene kommer jo fra oss, uansett. Enten det er via nettleie eller strøm. Ved å splitte det opp og ha to regnskap, blir det mer synlig enn om en skulle begravd nettkostnader inn i et annet stort regnskap.

    De som ikke er fornøyde med Haugaland Kraft sitt 2 milliarder store overskudd, kan jo heller kjøpe kraften et annet sted. Men 2 mrd. er vel neppe unikt i den bransjen.

    Man kan vel ikke kjøpe kraften fra noe annet sted selv om de også har lurt oss til å tro det 😛 både fysisk og på papiret. Fysisk går strømmen letteste vei til de nærmeste kundene og på papiret kjøpes strøm inn på en (unødvendig) børs hvor fløyten skummes og så kjøper vi den igjen fra selskaper som kun flytter papir (også unødvendige). Det hele er faktisk en komedie som man skulle tro KLM sto bak i sin storhetstid om man tar to skritt tilbake og tenker over det. 

  3. 22 minutes ago, stigvi said:

    Lnett og KE Nett ble også pålagt å skifte navn, men de to nektet. Myndighetene mente L var for likt Lyse og KE var for likt Klepp Energi. 

    Haugaland Kraft Nett kan jeg mer forstå ble for likt 🙂

    Uansett, Radio Haugaland roter når de tar inn kraftselskapets overskudd og argumenterer mot Fagne sin økning av nettleien.

    Blir ikke dette gjort bevisst for å kunne skjule profitten så folk ikke skal stille disse spørsmålene også? Altså skille ut delen som fakturerer nettleie og late som det går veldig dårlig i det "selskapet" slik at vi ikke skal stille disse spørsmålene? Det er jo genialt for det funker faktisk på svært mange 😛

  4. 41 minutes ago, stigvi said:

    Enig at en må selv finne ut av det.

    Men automasjoner i HA tror jeg har et ufortjent dårlig rykte fordi en tar utgangspunkt i hva det var og ikke hva det er nå. Jeg selv blir litt matt av de som setter i gang med HA for aller første gang og så installerer node-red uten en gang å ha prøvd automasjoner (jeg peker ikke på noen i denne tråden. Det er mer en oppfattelse jeg sitter igjen med i andre fora). Spesielt i Home Assistant for Norge forumet på FB har det utviklet seg en oppfatning av at det kun er i node-red en kan løse ting.

    Det er selvfølgelig masse en kan kritisere i HA, også. Feks må en for ofte ty til yaml-redigering for å utnytte avansert funksjonalitet. Men det blir bedre i små skritt for hvert slipp av ny versjon hver måned.

    Kritikken og årsaken til at folk bare ser på automasjoner og forkaster prinsippet kan jo være berettiget eller? Man kan få til det samme, men som sagt er det hårete som fy å styre ting fra flere steder og helt i kaos for meg ihvertfall. Kan godt være vaner man drar med seg fra jobb i store systemer der man bare er nødt til å ha orden i syssakene. 

     

    Men ja kanskje vi skulle opprettet en ny tråd. Beklager avsporingen 😕

  5. 9 minutes ago, RVM said:

     

    Ja, jeg er også borti en del Siemens på jobb, både Simatic og TIA. Har fortsatt noen automasjoner surrende der jeg fortsatt egentlig skulle hatt en main loop, og da har jeg endt opp med tidsbaserte triggere (hvert n'te minutt) fordi det var det enkleste i gjerningsøyeblikket. Må få ryddet opp i det en gang.

     

     

    Akkurat. Har f.eks. én Python-fil for hver av de større enhetene i huset, og så grupperer jeg alle innganger der. Eksempel for sorpsjonsavfukteren i garasjen:

     

    @state_trigger("pyscript.electricity_price_level != '3'")
    @state_trigger("cover.garage_door == 'closed'")
    @state_trigger("pyscript.dehumidifier_pid_output == 'on'")
    @state_trigger("input_boolean.dehumidifier_manual_enable")
    def dehumidifier_turn_on():
      [...]

     

    Da er det kun én enkelt plass i hele smarthus-systemet jeg trenger å oppdatere for å endre logikken til hva som skrur på avfukteren, tilsvarende for dehumidifier_turn_off() i samme fil.

    Det der er mye ryddigere i mitt hode, men mulig man må snu tankegangen og akseptere rotet siden det virker for å være måten å gjøre det på i HA. Kanskje python er løsningen her i stede for å trekke inn nodered som også lar meg jobbe som jeg ønsker. 

     

  6. 17 minutes ago, SveinHa said:

    ...og ligger disse på forskjellige steder er det veldig lett å miste oversikten.

     

    Har noen ganger endt opp med å lage lignende automasjoner på flere steder og feilsøking blir da litt krevende fordi en automasjon du har laget for lenge siden og ikke helt husker i farten kan lure deg lenge... Heldigvis har jeg flere gode søkeverktøy i mitt system...

    Jepp. Mye ryddigere å ha alt som styrer en utgang på et sted synst jeg. Innganger kan gjenbrukes, men utganger bare styres "en gang". Dvs du kan ikke skru den både av og på samtidig så det forenkler litt om en samler det som styrer utgangen et sted imo for oversikten sin del. HA virker ikke for å være bygget etter min måte å løse det på men ser at det er workarounds rundt det 🙂

    • Like 1
  7. 3 hours ago, RVM said:

     

    Jeg forstår veldig godt hva han mener, og jeg bruker samme prinsipp som Thoralex over.

     

    Eksempel: Jeg får en notifikasjon på mobilen når vaskemaskinen er ferdig. Når vaskemaskinen blir slått av (noen har hengt opp klærne til tørk), klareres notifikasjonen automatisk så man slipper å gjøre det manuelt. Da har jeg én automasjon, med to triggere (maskin ferdig, maskin slått av), med to aksjoner (lag notifikasjon, slett notifikasjon).

     

    Det er ofte jeg må løsrive meg fra tanken om et syklisk kontrollsystem som jeg er vant til fra jobb, f.eks. en PLS. Må tenke litt annerledes for et event-basert kontrollsystem som Home Assistant.

     

    Takker for god forklaring begge to. Dette er no uvaner jeg drar med meg fra jobb i Siemens plser ja. Det er ryddig å ha alt som styrer utgangen samlet synst jeg så en kan se at ikke en lager loops og andre rariteter blant 100 andre automasjoner 😛

  8. 10 hours ago, stigvi said:

    Når det gjelder Home Assistant så er det neppe snakk om "hvis", men "når" de får en bedre måte å organisere dette på så kommer jeg selv til å gjøre om mange av mine python skript til Home Assistant automasjon.

    Dette er typisk å slå på radio via Sonos når noen kommer hjem etter at huset har stått tomt. Det er en python funksjon på 4 linjer

     

    @state_trigger("binary_sensor.noen_er_hjemme == 'on' and binary_sensor.noen_er_hjemme.old == 'off'")
    def somebodygothome():
        media_player.stue.select_source(source = "NRK P1 Rogaland")
        media_player.volume_set(volume_level = 0.3, entity_id = "all")


    og lages like enkelt i HA sin automasjon. Grunnen til at jeg ikke har gjort det er altså at det blir for mange slik små snutter. I pyscript kan jeg organisere det i mapper.

    image.png.022e5049824d730ae87fbb036038b84c.png

    Ja, navneprefiks vil sannsynligvis løse det for meg også. Men jeg har tid til å vente enda litt til for å se om det kommer en grei måte å organisere det på.

    Muligens et dumt spørsmål, men slike eksempler som du har der ligger det mye av på nett, men det er jo bare 50% av automasjonen. Er grunntanken at man må dele enhver automasjon i to i HA? Jeg synst det skaper mye rot hos meg at jeg har en automasjon for å skru på ting og en annen for å skru det av. Python løser jo dette regner jeg med, men nå tenkte jeg på "automasjoner" delen som ligger i HA. 

  9. 9 minutes ago, Einar said:

    Det ser slik ut. Denne Sonoff Zigbee pinnen går gjennom zigbee2MQTT og jeg har fått inkludert 4 devices. Men så butter det litt i min mangel på kunnskap.

     

    Jeg løste styring av noen lys i HA direkte ved hjelp av lysstyrings blueprint som du kan finne her, men jeg skulle ha litt utover å styre det av/på med knapp. Blueprinta er uansett litt kjekke til noen ting så om du ikke har sett dem og vil teste litt styring direkte i HA kan det være verdt et forsøk. 

     

    https://community.home-assistant.io/c/blueprints-exchange/53/l/top

  10. 1 hour ago, Einar said:

    Det er det jeg og er redd for. Enkelt i starten, men ser ut til fort å bli vanskelig å få oversikt over. Bruker du Node-Red i HA? Jeg har fått noe til å virke. Kan skru på/av en Hue pære med Aquara Mini Switch. Men om jeg prøver å henge en Fibaro bryter for vegguttak på samme gren så bare mobber den meg fortsatt. Det er nok en terskel jeg må over før kronestykket ramler ned og jeg kan innkassere gevinsten her.

    Zigbee2MQTT ser ut som en bedre løsning enn deCONZ så langt. Den er blant annet på talefot med QNECT PIR sensor som jeg har et beite av fra COOP. De dukker opp som Tuya. Men navnet skjemmer ingen. De virker.

    Nei jeg hadde ikke tenkt tanken en gang, men jeg skal jammen undersøke det nå som du nevnte det 🙂 Jeg er på prøve-feile nivå iu nodered også så har dessverre ingen innspill der, men av det lille jeg testet node red så var det en drøm å jobbe med i forhold til automasjon i HA. Foreløbig truer jeg meg selv til å prøve å få ting til å henge sammen i HA for å slippe å vedlikeholde to systemer, men man kommer til en grense hvor vedlikehold av to systemer er mindre arbeid enn workarounds og tungrodde løsninger i et system. 

     

    Når du bruker HA+nodered kjører du vel ikke zigbee2mqtt som en addon i HA eller går det fint? 

  11. 4 hours ago, Einar said:

    Jeg har vert inne på tanken. Det ville jo passe inn som KISS med tanke på automatisering. Men Home Assistant gir jo et rammeverk med f.eks. brukergrensesnitt. Det er jo noen ganger det må til. I dette tilfellet så er tanken å prøve noe annet enn Homeseer på hytta der det ikke er nødvendig med så mange enheter og automatiseringsobjekter. Men jeg må kunne påtvinge systemet hendelser hjemmefra. Nå tenker jeg det hagler på med alternative løsninger. Men da vil jeg stå igjen som en værhane og sette i gang med ditt og datt uten å komme til en fungerende løsning. Så jeg tenker å prøve Home Assistant med Node-Red. Går ikke det, så lander jeg nok tilbake på Homeseer som jeg er sånn passe fornøyd med.
    Og jeg hadde jo håpet at det fantes en ( eller flere ) veivisere. Der er jo Homeseer super da vi har en utmerket veiviser som til og med er her på forumet. 

     

    Jeg har vært runden innom node red nå og glei tilbake til HA pga UI. HA sin automasjons løsning er så begredelig dårlig at jeg forstår godt at du bruker node red til det. Jeg har prøvd den litt nå for å styre lys med pir+dimming samt gjøre noen enkle grep mot ventilasjon og selv om man får det til å virke på et vis er ikke dette noe jeg føler er KISS i det hele tatt. 

    • Like 1
  12. 46 minutes ago, cat0 said:

    Overstyrer lokal thermostat, ja.

    Det ser ikke ut som denne har det valget. Det nærmeste jeg kommer er "system mode" som kan settes mellom "off" og "heat" der "heat kun aktiverer varme dersom lokal thermostat er under setpunkt. Tenker jeg setter ovn på 28 grader og styrer den som du gjør med "system mode" til av/på. Nå etter jeg satte kompensering til -3 på ovn så er den bare 2-3 grader feil i rommet også, men virker fortsatt som en bedre løsning å styre den med ekstern giver. 

  13. Jeg får se litt mer youtube videoer om det er verdt bryet med å skifte til zha. Synst du det var det?

     

    Ser når jeg leser lenken din at jeg har gjort ting litt feil også. Jeg har bundet alle enheter ved pcen min og så montert de der de skal stå. Alt virker da og overraskende nok er det bra dekning mellom hus-garasje som jeg trodde ville bli en case også. Trodde dette fungerte slik at de automatisk fant router tilgjengelig egentlig. 

  14. 2 hours ago, cat0 said:

    Jeg bruker generic_thermostat for styring av Namron varme* med ekstern temperatursensor. Et eksempel på oppsett:

     

    I configuration.yaml:

    climate:
      - platform: generic_thermostat
        name: Bad - Thermostat
        unique_id: bad_thermostat
        heater: switch.bad_1etg_avpa
        target_sensor: sensor.termometer_4_temperature_3 # <-- Ekstern temperaturføler
        min_temp: 15
        max_temp: 23
        target_temp: 20
        min_cycle_duration:
          minutes: 5
        away_temp: 16
        precision: 0.5
        initial_hvac_mode: "heat"

     

    switch:
      - platform: template
        switches:
          bad_1etg_avpa:
            value_template: "{{ is_state_attr('climate.namron_baderom_1_eth_thermostat', 'hvac_action', 'heating') }}"
            friendly_name: "Bad - Varmekabel Av/På"
            unique_id: bad_thermostat_avpa
            turn_on:
              - service: climate.set_temperature
                target:
                  entity_id: climate.namron_baderom_1_eth_thermostat
                data:
                  temperature: "{{ state_attr('climate.namron_baderom_1_eth_thermostat', 'temperature') | float + 3.5 }}"
                  target_temp_high: "{{ state_attr('climate.namron_baderom_1_eth_thermostat', 'temperature') | float + 3.5}}"
                  target_temp_low: "{{ state_attr('climate.namron_baderom_1_eth_thermostat', 'temperature') | float + 3.5}}" 
                  hvac_mode: heat
            turn_off:
              - service: climate.set_temperature
                target:
                  entity_id: climate.namron_baderom_1_eth_thermostat
                data:
                  temperature: 15
                  target_temp_high: 15
                  target_temp_low: 15
                  hvac_mode: heat

     

    Merk:

    - Jeg har satt på +3,5 grader, det trenger du trolig ikke

    - Jeg slår ikke termostaten av, men setter den til 15 grader

     

    Blir vel å prøve noe sånt da. Overstyrer du lokal thermostat da siden du setter den så lavt og likevel får varme? Jeg må teste litt mer, men denne virket for å fungere slik at varme av/på styring var mer varme av/varme tillatt om thermostat tilsa det. 

  15. 1 hour ago, Dukk said:

    Jeg hadde Smartthings i starten. Jeg har koblet den til Home Assistant. Jeg har flyttet over det meste unntatt et lys og bevegelsessensor. Rett og slett fordi det er kronglete å demontere lysbryteren for å koble den til på nytt.

     

    Jeg synes USB-dongler, og i mitt tilfelle, Home Assistant, ettersom det er relativt leverandørfritt og ulåst, som tryggest for fremtiden. Jeg tok ikke risikoen med en løsning med hardware og abonnement.

     

    Men jeg betaler for Nabu Casa som man kanskje kan anse som et abonnement? 

    Endte med å gå den veien når jeg sto på butikken i går. 

     

    Nabu casa er det remote løsningen til HA? Jeg har Ubiquiti wifi/router oppsett Med innebygget vpn så da slapp jeg å tenke på det. 

    1 hour ago, SveinHa said:

    På generelt grunnlag ville jeg nok ikke kjøpt Futurehome/Homey e.l. bare for å få tilgang til ZWave/Zigbee. Mye mulig det vil virke fint men sats heller på standardutstyr som USB-dongler når de likevel skal bruke NodeRED/HA.

     

    Min verden ble mye bedre da jeg gikk i gang med ZWavejs2mqtt og zigbee2mqtt. Da har du alle enheter koblet til et standard grensesnitt og kan enkelt benytte de i flere systemer samtidig om du vil. NodeRED har jo drivere for både ZWave og Zigbee men har aldri hatt behov for å bruke de og vet derfor ikke hvor godt de virker...

    Det ble slik i går 🙂

     

    Jeg endte med å legge inn zigbee2mqtt som HA addon i går rett og slett fordi jeg etter litt prøving nå har kommet til at GUI er lettere å få til i HA. Savner nodered så det holder når det kommer til automasjoner men 😕

  16. Dette var en passende tråd å oppdatere etter test av Namron sin Zigbee ovn. Jeg kjøpte en 800watt modell som lot seg fint integrere i HA og selv om selger ikke trodde den skulle ha energimåler så har den visning av effekt tilgjengelig. Egentlig alt i alt et produkt som var perfekt for mitt bruk. 

     

    Jeg ser at den fungerer nok heller dårlig på intern thermostat akkurat som den gamle ovnen som sto her med mekanisk thermostat. I dag 07:00 aktiverte jeg dagtemperatur på 20 grader og da kryper den som vist av kurven helt opp i 29 grader klokken 09:00. Den eksterne temperatur måleren har jeg lagt ca. i hodehøyde når jeg sitter ved pcen på kontoret og kontoret er bare 6-7kvadratmeter. Ovn er montert i "vanlig" høyde litt over gulv på veggen. Kalibrering i ovn får jeg kun satt til -3 grader. Er det noen gode løsninger rundt å styre dette bedre? 

    2024-02-03 20_50_11-Zigbeetest – Home Assistant - Opera.png

    2024-02-04 10_52_27-Zigbee2MQTT – Home Assistant - Opera.png

    2024-02-04 11_01_06-Kontor – Home Assistant - Opera.png

  17. Jeg har lite smarthus dingser i dag og tenkte å lage meg et oppsett med Z-wave primært og litt Zigbee (pga tilgang på utstyr). Ser da at om jeg kjøper USB dongler til begge standarder så er jeg fort oppe i rimelige hubber fra futurehome/homey som støtter begge standarder, men med en form for abonnemang. Kan man bruke disse hubbene "dumme" uten abo og knytte de mot nodered/homeassistant eller er usb dongler veien å gå? 

     

    Skal primært styre garasjeport, noe varme, sensorer på fukt/temp og litt sånt så ingenting fancy som ikke en av standardene dekker sånn sett, men tenkte det var greit å ha begge tilgjengelig. 

  18. 6 minutes ago, stigvi said:

    Home Assistant har også bilder som en kan legge UI på. Men i utgangspunktet er det "kort" som er den enkle måten å lage det på.
    De fleste tror jeg løser dette 

    med å installere pyscript modulen. Da kan en lage rutinene i python. https://hacs-pyscript.readthedocs.io/en/stable/overview.html

    Jeg tror nok du går på en liten blemme med å introdusere enda et nytt verktøy i automatiseringen istedenfor å sette seg inn i hvordan modbus konfigureringen virker i HA. Men det er jo bare min mening. Uanz, du får det nok til med node-red også.

     

    Det var jeg ikke klar over! Jeg er bare vandt med å presentere f.Eks et ventilasjons anlegg visuelt som i et 2d systemskjema og synst det er mer forklarende. Siemens og de fleste andre bygg automasjons løsningene gjør det vel også på denne måten så sikkert bare gammel (u)vane fra jobb. 

     

    Det blir nok å ta helt bort HA sånn at jeg holder meg til et verktøy så det var derfor jeg bumpet denne tråden igjen. Jeg tror nok utfordringene mine kunne vært løst i HA også. Kikket litt på modbus kildekoden i går og kunne f.Eks endret denne så scale bare gikk på inngang og ikke utgang i climate funksjonen, men synst generelt at config av selv den minste ting er trælete og lite ryddig i HA så vil prøve noe nytt. Alt virker i modbus integrasjonen min i HA og det har stått sånn å surret å gått i noen år, men automasjoner ga jeg fort opp. Grunnen til at jeg pirket i det igjen nå var at firmware på ventilasjonsanlegget mitt endret modbus skalering på input register med 10x så jeg fikk feil på et klima styrings kort som ikke håndterer ulik scale på holding/input register. 

     

    F.eks med automasjoner så har jeg irritert meg over at ventilasjon sløser energi hver gang jeg fyrer i peisen. Når jeg fyrer så øker avtrekkstemp ofte såpass at gjenvinner blir så effektiv at varmebatteri legges ut og gjenvinner reduserer farten. Jeg ønsket en automasjon som koblet ut elbatteri og satte setpunkt i tilluft høyt slik at gjenvinner gikk til 100% og heller leverte for mye varme en periode så lenge jeg fyrte med varmepumpe/vedovn. Når tilluft ble for kald (jeg slutter å fyre) så kobles varmebatteri inn igjen og setpunkt settes tilbake dit det var. Træla på med dette i timesvis og fikk det bare til en vei av gangen og litt sporadisk før jeg ga opp hele greia for noen år siden når jeg satte det opp første gang. Sikkert brukerfeil, men når jeg ikke får til så Basic ting kjenner jeg at jeg får bytte verktøy til noe som passer meg bedre 😛

  19. Det høres bra ut. Da skal jeg prøve å legge over til node red i kveld å se hvordan det ser ut. Jeg jobber med bygg automasjon til dagen og eksperimentering med hjemme automasjon er virkelig noe helt annet. Savner Basic ting som å fritt kunne lage seg bilder og ikke bare "kort" samt mye friere funksjons programmering, men det ser ut som at node red har noe mer av dette enn home assistant. Man kan sikkert gjøre det meste i alt dette med åpen kildekode, men terskelen er såpass høy at jeg har ikke orket å bruke tid på å sette meg inn i det enda. 

    16 minutes ago, OlavT said:

     

    Hva slags vann/vann varmepumpe har du?

     

    Jeg har en Thermia Atlas og siden i går har jeg hatt dette problemet:

     

    No connection could be made because the target machine actively refused it. 172.20.3.21:502

     

    Thermia support virket hjelpesløse så langt. Dette har fungert et halvt år og så plutselig fungerer det ikke. Skjedde i etterkant av et strømbrudd. Jeg har sjekket alt av innstillinger (tror jeg).

    Sikkert dumt spørsmål, men har den statisk ip eller kan den ha fått tildelt ny ip ved strømstans?

     

    Om du kjører Wireshark på maskinen modbus tcp kjører fra så har Wireshark ferdig filter for modbus tcp så du kan se om trafikk sendes ut og om det kommer noe svar. 

  20. Bumper en gammel tråd igjen. Hvordan er ståa nå i 2024 på node red til alt? Jeg bruker home assistant I dag, men river meg i håret over hvor dårlig modbus integrasjonen er og hvor begrenset den er (eller bare så tungvindt at jeg føler det er begrenset). Trenger egentlig node red kun til litt lys (hue), netatmo, ventilasjonsanlegg og varmestyring. 

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.