Gå til innhold
  • Bli medlem
Støtt hjemmeautomasjon.no!

SK951

Medlemmer
  • Innlegg

    161
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    2

Innlegg skrevet av SK951

  1. Spennende løsning.

     

      

    stigvi skrev (2 timer siden):

    Jeg styrer de via "climate" som har borte, øko og komfort modus. Så bruker jeg bayesian sensor i HA til å avgjøre hvilken modus de skal være i.
     

     

    Kan du forklare litt nærmere her?

     

    Jeg har flere Heat-IT termostater i HA som benytter "climate", men jeg får ikke stilt inn noen presets (away etc). Dokumentasjonen er også noe knapp. Når jeg skriver dette innser jeg at dette kanskje må gjøres ved å legge til hele termostaten manuelt i config-fila..

  2. Hei,

     

    Hvordan har dere løst det i forhold til natt- og bortemodus? Jeg har lekt meg litt med timeplan og generisk termostat, men det virker ikke som generisk termostat støtter heat it. Tidligere hadde jeg egen automasjon som satt target temp på alle indviduelt, men tenker det må være en smidere måte å løse dette på.

  3. Hei,

     

    Jeg er i ferd med å redesigne lovelace. Jeg er på jakt etter inspirasjon og innspill til hva som er lurt, og hva man bør unngå. Del gjerne skjermbilder.

     

    Hvordan har dere løst det? Egne faner for hver etasje? Egne sider for tema (varme/lys/sikkerhet).

  4. Hei,

     

    Huset har fra gammelt av telelinje fra telenor. Bygger i disse dager ut kablet nettverk i huset, og i den forbindelse hadde det vært fint å fjerne tele-linje og bytta med nettverkskabel. Trodde dette var en simpel jobb, men ser ut som veggboksen er full av kabler jeg ikke vet hva er.

     

    I utgangspunktet er vel dette en jobb jeg kan gjøre selv (lavspennings-anlegg?), eller bør jeg hyre inn elektriker her?

     

    Huset har to uttak for tele (som jeg kjenner til). Denne (bilde) og en i en annen etasje.

     

    Takk for hjelp!

     

    IMG_4470.thumb.JPG.4c9b2f4ea7c4f56be07600e1edb00371.JPG

  5. Hei,

     

    Er på jakt etter innspill til ny hardware. Skal primært kjøre HA. Forslag? Kjører i dag HA på en nuc via proxmox, og er fornøyd med det. NUCen må dog bort av andre årsaker og jeg er på jakt etter noe nytt.

  6. christbj skrev (På 15.2.2023 den 22.46):

    Vi har varmepumpe i kjellerstuen, montert øverst på veggen der tredemøllen nå står. Jeg har ikke tenkt så mye over det tidligere, kona har åpnet vinduet når hun har trent og da har automatikken skrudd av varmepumpen. Trente selv på mølla for første gang på mandag, fant da ut at dette kunne gjøres smartere, noen ganger er det ikke ønskelig å åpne vinduet, og jeg vil for all del ikke skru av og på varmepumpen manuelt ;-). En smartpluss som registrerer stromforbruk ble løsningen - jeg plugget tredemøllen i den. Så fort den registrerer forbruk settes varmepumpen til å kun blåse - ikke varme. Det var gav behagelig lufting uten å måtte åpne vinduet. Og når strømtrekkes avsluttes så skrus varmepumpen tilbake til oppvarming. En enkel automasjon i HomeAssistant fikser dette. Neppe nødvendig, men kjekt med alt som lar seg automatisere. 🙂


    Herlig. Små automasjoner som dette jeg syns er artigst, små automasjoner som gir det lille ekstra. 

    • Like 1
  7. MrE skrev (3 timer siden):

    Companion appen oppdateres for sent til at den er brukelig til dette formålet.

    Først må mannlage virtuell switch. Dette er rett frem i HomeSeer.

    leser man her

    https://community.home-assistant.io/t/how-do-i-create-a-virtual-on-off-switch/164851/13

    så ser man at dette ikke er rett frem i HomeAssistant. Flere løsninger, og ikke alle som passer alle formål.

    Unifi integrasjonen var enkel å sette opp, når jeg valgte den riktige. Så må man knote igjennom automasjonsmotoren for å få satt opp automasjonene. Automasjonsmotoren har blitt bedre etter jeg gjorde dette, men den er fremdeles noen hakk bak f eks HomeSeer sin.

     

    Når ting først er satt opp, er det enkelt å duplisere. Men det er ikke direktr intuitivt i HA hvordan man gjør ting første gang.


    Det høres ut som det er en stund siden du brukte HA sist. Virtuell bryter opprettes på sekunder, du finner funksjonaliteten under "Hjelpere". Er usikker når dette ble introdusert. Det skal nevnes HA har kommet ekstremt langt for hva som angår GUI-basert konfigurasjon de to siste årene. Man skal ikke veldig langt tilbake før det var unngåelig å rote rundt med yaml, men nå vil jeg påstå det hører sjeldenheten til.

     

    Kjenner meg ikke helt igjen i måten du skildrer HA på, vil derfor understreke at enkelte av utfordringene du sikter til er løst i dagens utgaver. Hele automasjonsmotoren fikk for eksempel en overhaling nå nylig.

  8. Hei, 

     

    jeg har en automasjon som kutter strømforbruk hvis det estimerte forbruket overstiger x kWt. Vi har en tendens å havne litt over grensa hver måned, tenker derfor det er verdt å knote litt for å få oss under. Strømforbruket som kuttes er primært oppvarming og vaskemaskin. 
     

    Problemet er at jeg nå bruker en timer på 60 minutt, og det er jo ikke noe poeng om det gjenstår 10 minutt av inneværende klokketime.  
     

    Noen som har løst det på en annen måte, eller har er forslag til hvordan jeg kan stoppe automasjonen basert på klokka?

  9. MrE skrev (18 timer siden):

     

    Enkelte ting, slikt som virtuell bryter styrt av tilstedeværelse på wifi-nettverk, er satt opp på 10 minutter i HomeSeer, mens det tar gjerne noen timer å sette opp i HomeAssistant..

     


    Interessant. Hvordan brukte du en time på dette?  Har man companion appen har du allerede en entitet som gir det dette. Alternativt hentes det direkte fra router (bred støtte av ulike produsenter).
    • Like 1
  10. Vi har et spedbarn som har hatt en periode med støy på natta. Ho er på vei ut av denne fasen og vi har endelig begynt å få sove litt igjen. Hva passer da ikke bedre om mine egne automasjoner holder meg våken?

     

    Våknet 0345 i natt fordi plantesensoren vekket vår android-baserte tv for å melde at planten måtte vannes. Ah... Da lærte jeg at notifikasjoner faktisk kan vekke tven....

     

    (det gikk også en time på feilsøking, da jeg var sikker på at det ikke skyldtes HA).

    • Like 1
    • Haha 4
  11. Hei,

     

    Har en sensor fra Xiaomi som måler konduktivitet, fuktighet og romtemperatur. Jeg har ikke grønne fingre ei heller biolog, jeg er derfor ute etter erfaring for hvordan vi kan tolke dataen som kommer i retur. I utgangspunktet ble sensoren kjøpt for å gi oss en påminnelse om at plantene bør vannes (det kan selvsagt løses med en påminnelse i kalenderen, men det er ikke like gøy - og det er for enkelt).

     

    Jeg forstår hva de ulike parameterne innebærer, men jeg er usikker hva som er "vanlige" verdier for "vanlige norske husblomster" (innendørs). Sett bort fra tusen variabler som ulike planter, jordtyper etc, har noen en formening om hva som bør gi utslag på automasjonene?

  12. Jeg har en blanding mellom Aerotec og Hue, og er definitvt mest fornøyd med Hue. Billig i innkjøp, benytter ordinære batterier og er enkle å sette opp. Fungerer lokalt (dog avhengig av Hue bridge). Enkel integrasjon i Home Assistant (nærmest Plug and play).

  13. Guahtdim skrev (4 timer siden):

    Ofte er antennene en integrert del av kretskortet (iallefall de jeg har kikket på så langt). Min løsning ble å gjøre som SveinHa foreslo, bryter på innsiden og selv enheten på utsiden av postkassen. 


    Ikke dumt. Hvilken sensor er det du har gjort dette på?


    Edit. Legger ved et par linker som kan være av interesse for andre.
     

    https://old.reddit.com/r/Hubitat/comments/ln4gji/my_mailbox_automation_documented/

    https://community.smartthings.com/t/long-range-z-wave-mailbox-sensor-for-89/68404

  14. Drar opp denne igjen.

     

    Jeg har 30m (luftlinje) til postkassestativet. Hjelper heller ikke på med metallkasse (faraday). Vurderer derfor å modifisere en z-wave magnetsensor med ekstern antenne. Ser noen har modifisert ekstern antenne til Telldus z-wave kontroller. Noen som har åpnet en eller annen magnetsensor og kan si noe om antenna her? Mulig å lodde på noe nytt?

  15. Steven skrev (På 22.2.2022 den 13.31):

    Foreslår en konstruktiv thread der alle de som har fått kompensasjon fra Enova deler sine erfaringer, hva har man fått støtte til, osv. Da bygger vi en liste med faktiske erfaringer, og ikke spekulasjoner :)

    For min del vil jeg nok kjøpe en hub (Homey Pro), som så vidt jeg forstår er minimumskrav for å kunne søke på støtte, også noe heatit termostater, og mulig noe annet.

     

    solosuper skrev (På 2.3.2022 den 10.20):

    Hvordan kan jeg faktisk dokumentere at jeg har home assistent?

     

     

    Drar opp dette spørsmålet.

     

    Fra https://www.enova.no/privat/alle-energitiltak/smart-stromstyring/

     

    Sitat

    Styringssystemet skal kunne motta prisinformasjon og styre strømbruk til eksempelvis varmtvannstank, lading av kjøretøy, gulvvarme og annet flyttbart forbruk* til tider på døgnet med lavest strømpris uten at dette går ut over komfort. Systemet skal styre minst to slike flyttbare el-produkter i boligen.  

     

    Med flyttbare el-produkter menes gulvarme, elbillader, varmtvannsbereder o.l.

    Selv har jeg fått elektriker til å bytte alle termostatene i hus, men ser at jeg må "smartifisere" noe ekstra... Vi skal ha elbil på sikt, mulig vi må få denne montert før ordningen forsvinner. Eventuelt berederen...

    Jeg tok også kontakt med dem angående smartkontroller. Limer inn hele svaret her:

    Sitat

    Smart strømstyring støttes med 35% av totale kostnader, maks kr 10.000,-.
    • "Systemet skal automatisk hente inn timespris for strøm, styre strømbruk og sikre god komfort i boligen."

    • "Styringssystemet skal ha mekanismer for å unngå overbelastning av hovedsikring og være forberedt for å ta hensyn til effektbaserte tariffer for nettleie."

    Eksempel på system som godkjennes som smart strømstyring er Tibber.  Med Tibber app og Tibber pulse og ladeboks for el-bil med installasjon og et kit for å styre berederen i forhold til strømpris og effekt eller termostater for gulvvarme , vil du kunne oppfylle kriterier for støtte til smart styringssytem for boligen.
    Andre systemer kan  f.eks. være Futurhome  eller Homey.   Home assistent m.m
    .

    Eksempler på godkjente flyttbare laster er gulvvarme, varmtvannsbereder og elbillader.  Styring av varmepumpe og panelovn regnes ikke som flyttbare laster

    .
    Anlegget må ha minst to flyttbare laster, for å kvalifisere for støtte .

    Panelovner og varmepumper med integrert styring støttes ikke, men hvis styringsenheten kan skilles ut i fakturadokumentasjon kan eventuelt kostnader for styring være med i beregningsgrunnlaget for støtte, selv om det ikke regnes som en av lastene

     

    Du finner mer informasjon om smart varmestyring og du kan laste ned kriterier for smart varmestyring fra denne siden:  https://www.enova.no/privat/alle-energitiltak/smart-stromstyring/

     

     

    Jeg syns det er uheldig at de utelukker enkle tiltak mange kan gjøre, som f.eks styring av panelovner og varmepumper. I mine øyne er det mer fornuftig å varme opp huset/rommet de siste timene av natta, enn å varme opp rommet i morgentimene... og flytting av strømforbruker er vel poenget med denne ordninga.

    Flott at de støtter Tibber og Home Assistant.

    • Like 1
  16. Hei,

     

    Nå har jeg delvis automatisert to leiligheter i løpet av de siste 6-8 årene (husker ikke eksakt når jeg ble bitt av plagen). Vi har nå kjøpt hus på ca. 130 kvm fordelt på tre plan. Planen er å bruke denne tråden for å dokumentere egne løsninger samt. showcase dette for andre. Første post oppdateres med utstyr som er i bruk.

     

    Filosofi: automagisk og lokalt. 

     

    Automasjoner

    Jeg har som mål at vi skal unngå bruk av vegghengte skjermer og applikasjoner på telefonen. Huset skal tross alt bli smart, noe vi ikke oppnår om vi hele tiden må dra opp mobiltelefonen for å utføre x og y. Fysiske brytere foran digitale, så langt det lar seg gjøre. Energiforbruk er heller ikke noe vi trenger å ha enkelt tilgjengelig. Her skal vi virkelig sikte etter "less is more", og at riktig knapp/automasjon kommer til riktig tid.
     

    • Lys
      • Automatisk lysstyring i "overgangsrom" (kjellergang, entrè) og andre rom hvor man som oftest passerer.
      • Elektriske rullegardiner på soverom. Rullegardinen åpnes og lukkes automatisk ved sengetid. Montert bryter på hver side av senga for manuell kontroll.
         
    • Varme
      • Heat-IT termostat i alle rom med varmekabler (stue, kjellergang, to soverom i kjeller, entrè og bad i 3.etg). Nattsenk, borte, hjemme og feriemodus.
         
    • Lyd
      • Sonos i alle rom. Enkel automasjon med alarm (styrt fra HA) som setter på radio. Lyden går av hvis det ikke er registrert bevegelse i huset på en stund (30 min).
         
    • Sikkerhet
      • Unifi Protect.
        Valgte denne løsningen da jeg allerede er glad i nettverksproduktene. Var innom Google Nest før jeg bestemte meg for å gå "all in" på lokale produkter.
      • Forløpig kun Nest kamera. Samboer er meget skeptisk til kamerabasert overvåkning, noe jeg har forståelse for. Jeg ønsker heller ikke kamera montert innendørs. Den foreløpige løsningen er kamera i ringeklokke samt. fremtidig kamera på baksiden av huset som dekker alle innganger. Ingen opptak når vi er hjemme. Opptak kjøres foreløpig i skyene, men må nok gå til anskaffelse av NVR etter hvert. Er også på utkikk etter OK WiFi basert utendørs kamera (07.05.22)

     

    • Diverse
      • Brytere (manuell kontroll): Veggbryter som passer elkorammene (Heat-It Push Button) i stua. Denne har 8 knapper. De første radene er scenebasert lys i stua og på kjøkken (åpen løsning). Nederste rad aktiverer robotstøvsuger (ett trykk aktiverer støvsuger, langt trykk sender den tilbake til dock). Har i tillegg knapp som aktiviterer alle Sonos-høyttallerene i etasjen på en forhåndsbestemt radiokanal.
        • Skal også montere denne bryteren hovedsoverom og i entrè.
        • Jeg tenker at entrè bryteren også skal kunne settes huset i borte/feriemodus (alarm). Er dog usikker på løsningen vi skal ha for å deaktivere alarm.
          • God støtte i HA for å gjøre dette med telefon (sjekker hvorvidt vi er hjemme basert på om telefonen er tilkoblet husets wifi og lokasjon), men allikevel frister det mer med et panel. Kom gjerne med forslag til et z-wave basert panel!
      • Robotstøvsuger i 2.etg (stua og kjøkken). Erstatter denne på sikt med ny robotstøvsuger med tømmestasjon, den gamle flyttes ned i kjelleren.
    • Baby


       

    Hardware

    • ProxMox hvor blant annet Home Assistant kjøres i container. På samme maskin har jeg også installert PiHole, HomeBridge og Heimdall. Har også planer om lokal filserver på sikt.

     

    • - Z-wave (UZB)
    • - Philips Hue
    • - IKEA Trådfri

     

    • Home Assistant (kjøres på Raspberry Pi 3 med ekstern ssd (faset ut 2023).
    •  433 Hz (skal i grunn kun brukes til sensor i postkassa).


    Sensorer, kamera o.l
    - 3 stk Hue Sensor
    - 1 stk Fibaro Sensor
    - 1 stk Aeotec Multisensor 6

    - UnFi Doorbell G4

    - Unfi G4 Mini
     

    - Ringeklokke fra Nest (Google Nest), batteridrevet. Lader ved hjelp av ringetrafo.
     

     


    Planer

    • Borte/feriemodus (Alarm)
    • Bytte ringeklokketrafo.
    • Bevegelsesensor i alle rom.
      • Er det noe poeng med sensor på dør og vindu, når man har sensor i rommet?
    • Postkassesensor
    • Utendørssensor, foran og bak huset.
    • Kamera bak huset.
    • Ladestasjon i entrè.
      • Ser for meg enkel automasjon basert på hvorvidt vi er hjemme OG varighet. Vi skal pusse opp gangen i sommer, kommer tilbake til endelig løsning da.



    Kommentarer

    - For lysstrying har jeg valgt å gå for Philips Hue med Hue og Ikea Trådfri pærer. Noe kontroversielt i enkelte fora, men dette fungerer supert med og uten internett. I tillegg har jeg blitt meget fan av å kunne justere lystemperaturen. Gamle brytere gjøres 'smarte' ved hjelp av Hue modul til veggbrytere (hvem bruker dog veggbrytere i disse dager).

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.