Gå til innhold
 • Bli medlem

kln66

Medlemmer
 • Innholdsteller

  5
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Nettsamfunnsomdømme

0 Neutral

Om kln66

 • Rang
  Nybegynner

Hjemmeautomasjon

 • System
  Fibaro Home Center
 1. Når man har AMS blir strømforbruket målt på timesbasis, og man betaler vanligvis ulik pris på strømmen avhengig av når på døgnet man bruker den. Ved nattsenking vil det gå en del ekstra strøm for å varme opp huset på morgenkvisten, men det er jo nettopp da strømmen gjerne er dyr. Tilsvarende ved dagsenking, vil det gå ekstra strøm for å varme opp huset på ettermiddagen, igjen når strømmen er dyr. Så det jeg lurer på da er om vinninga går opp i spinninga. Vil det man sparer i løpet av natten bli spist opp av den dyrere strømmen på morgenen? Eller vil man spare såpass mye på natta at det fortsatt lønner seg å senke temperaturen?
 2. Det var kanskje litt klønete forklart. Radiatortermostater (TRVer) sitter jo på radiatoren, og er sånn sett ugunstig plassert, fordi de er så nær selve varmekilden. Hvis det i tillegg f.eks. står en sofa foran radiatoren, så blir det varmt rundt radiatoren, og TRVen tror det er mye varmere i rommet enn det faktisk er. Så det jeg tenkte var å måle temperaturen med en ekstern sensor, som står slik plassert at den måler faktisk temperatur i rommet. Det kan man så bruke for å sette "kunstige" setpunkter på TRVen. Det mest ekstreme tilfelle er å bare bruke ytterpunkter, så hvis temperaturen i rommet er for lav, vil z-wave-huben sette TRVen til f.eks. 30 grader, slik at den åpner ventilen maks. Når rommet begynner å få riktig temperatur, vil huben sette TRVen til f.eks. 10 grader, så ventilen stenger og radiatoren blir kald. Dermed vil radiatoren nærmest fungere som en panelovn som slås av og på, bare tregere. Antakelig er det bedre med mer kontinuerlig regulering, basert på differanse mellom ønsket temperatur og faktisk temperatur. Spørsmålet er om det er mulig å oppnå en noenlunde stabil temperatur i rommet på denne måten. Radiatorer er jo ganske trege, og varming av rom er også en ganske treg prosess, så det vil antakelig bli en del prøving og feiling.
 3. Jeg har noen radiatorer som er plassert slik at det fungerer dårlig å la radiatortermostaten selv måle temperaturen. Så vidt jeg har funnet ut er det bare Fibaro Heat Controller (FGT-001) som støtter ekstern temperatursensor. Jeg kjøpte derfor en FGT-001 og en brukt Fibaro Home Center Lite for å teste, men jeg må si jeg er relativt uimponert over Fibaro, når det gjelder stabilitet, brukergrensesnitt og support. Derfor lurer jeg på: Er det mulig å bruke f.eks. en Danfoss LC-13 som termostat, måle temperaturen vha en ekstern zwave-sensor, og så regulere temperaturen i rommet ved å endre setpunktet på termostaten? Da må vel i så fall huben ha et script eller no' som justerer setpunktet for radiatortermostaten basert på målt temperatur i rommet? Er dette i det hele tatt mulig? Hva slags huber støtter i så fall dette? Og vil det gi en brukbar temperaturregulering? Jeg er også Tibber-kunde, og jeg styrer forsåvidt L/L-varmepumpa på denne måten, vha en Sensibo. Så det er kanskje en mulighet å la Tibber styre setpunktet for termostaten på tilsvarende måte (via en hub)?
 4. kln66

  Heat Panel - starte oppvarming 0300

  Den perioden du har satt opp som starter kl 03.00 gjelder tirsdag. Du må derfor redigere søndagen . Sett siste periode for søndag til å starte kl 03.00 med 24 grader Hos Fibaro ser det ut til at døgnet starter kl 05.00 😉
 5. kln66

  Radiator styring

  Jeg har foreløpig én slik Heat controller installert, koplet til en Fibaro Home Center Lite. Tanken er å teste litt før jeg eventuelt utvider. Fordelen med Fibaros løsning er at den har ekstern temperatursensor. Så vidt jeg har skjønt det, så har de fleste andre slike termostater (f.eks. Danfoss sin) kun støtte for å måle temperaturen i selve termostathodet, men jeg har noen radiatorer som er plassert slik at det fungerer dårlig å måle temperaturen ved radiatoren. Så langt har min termostat fungert bra, og nattsenking fungerer greit med Fibaros Home Center. Jeg vet ikke hvordan det fungerer med HomeSeer. Det du imidlertid bør være klar over er at Heat Controlleren ser ut til å være litt "work in progress" fra Fibaros side, og de slipper firmware-oppdateringer med ujevne mellomrom for å forbedre funksjonaliteten. Problemet er at den eneste måten å oppdatere firmware på er å benytte en Home Center 2 eller Home Center Lite. Du vil ikke kunne oppdatere firmware fra HomeSeer. Hvis du ser på forum-siden til Fibaro, så vil du se at det er litt blandede erfaringer med Heat controlleren. Så hvis ikke du er avhengig av ekstern temperatursensor, så tror jeg at jeg ville gått for et annet merke, i hvert fall så lenge du bruker HomeSeer og ikke Fibaro Home Center. Det finnes mange alternativer, bl.a Netatmo og Tado, i tillegg til de som er nevnt i tråden her.
×