Gå til innhold
  • Bli medlem
Støtt hjemmeautomasjon.no!

tommyb

Medlemmer
  • Innlegg

    31
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av tommyb

  1. Oppdatering: jeg startet på nytt med KNX på Homey nå. Når jeg slettet og la til KNX-appen, virket scanning på IP (som den ikke gjorde før) og dermed kunne den legge til KNX-interfacet som et alternativ i stedet for å skrive inn IP hver gang. Ser ut til at dette måtte til for å klare å koble til igjen. Nå virker den igjen. 

     

    Tenkte jeg kunne si noe mer om hvordan man setter opp en KNX-enhet. Nå kan man gjøre det i mobil-appen eller på webgrensesnittet i my.homey.app. Først legger man inn en "app" for KNX på Homey'en, se på det som en utvidelse på Homey-programvaren. Deretter går man på devices og trykker + for å legge inn en ny KNX-device. I neste steg får man muligheten til å laste opp en .knxproj-fil som inneholder gruppeadresser. Det er imidlertid ikke så hjelpsomt som man kunne tro. I stedet for at den setter opp enheter for deg, får du en mulighet til å velge hver gruppeadresse for switch, dim, value og status fra en lang dropdown. Strengt tatt like greit å skrive dem inn selv. Man må vite eller lese av gruppeadressene i ETS for å få det rett. Men det er fortsatt mye raskere på Homey enn på OpenHab (min kjørte på en Pi 3).

  2. Hei,

     

    jeg har lyst å svare "ja", og det var derfor jeg ventet så lenge med å svare. Det var mye raskere og enklere å komme igang og sette opp KNX i Homey enn i OpenHab på en Raspberry Pi. Du må sette opp en og en enhet, og du trenger adressene til de lysene du skal kontrollere, men ikke mye mer enn det. Det gikk greit å koble KNX-anlegget til Homey Pro. Jeg har ikke samme interfacet som i KNX-bundlen men det er standard og virket uten problemer. Det har også kommet rikelig med oppdateringer til programvaren i den tiden jeg har hatt den.

    Så svaret er må bli... Nei. Det er ikke lengre greit.

     

    Det er ikke nødvendigvis Homeys feil, men det er først og fremst Homey som jeg har problemer med. Den får ikke lengre kontakt med KNX-grensesnittet etter jeg byttet til en MikroTik ruter med mine gamle trådløse Asus-rutere som trådløse access points. Moderat økt kompleksitet i hjemmenettverket, jeg har testet at KNX-grensesnittet virker fra ETS, og at trådløs-nettet har tilgang til KNX-grensesnittet. Homey har bare ikke det.
     

    Hensikten er å få bedre kontroll på nettverket og på sikt sikre IOT-enhetene slik at jeg kan skille potensielt hack-bare produkter fra PC og liknende. På sikt skal jeg også forsøke koble meg rundt Altibox hjemmesentralen, så det er en del av motivasjonen. Uten at dette er satt opp ennå, fordi ting bare virker ikke. Jeg har jobbet med å få tilgang til kablet kamera på garasjen via et trådløst accesspunkt der. Måtte slå av mye automatikk i ruteren det første access-punktet og gå tilbake til eldre standarder for å få det til å virke, og det er fortsatt ustabilt. Omtrent samtidig mistet Homey tilgangen til KNX. HikVision-kameraet klarer den å sette opp, men forsøker jeg hente ut bilde, sier den at det er offline. Fra andre enheter virker kameraet greit, inntil det mister connection innimellom.

    Det er gode sjanser for at dette er relatert til nettverksinnstillinger på access pointet og/eller ruteren, men jeg savner mulighet til å debugge fra Homey-enheten. Vil også nevne at alle Amazon-enhetene trives godt på det samme trådløsnettverket, kameraet er tilgjengelig - om enn ustabilt, Ring, Verisure og Meross garasjeportåpner alle fungerer fint. Det er først og fremst Homey som ser ut til å ikke trives.

    Jeg tror Homey'en vil trives godt igjen om jeg går tilbake til et mer standard oppsett på en gammel Asus-ruter, men inntil jeg ser at dette virker igjen, er det ikke rett av meg å anbefale Homey for KNX. Det kan jo være noe annet som trøbler enn bare oppsettet mitt.

  3. Hei, beklager det tok litt tid før jeg svarte. 

     

    Det var mulig å oppdatere firmwaren på Dali-gatewayen, men det var allerede oppdatert. Jeg bestilte elektriker, og mens jeg ventet noen dager ble lysene bare mer og mer ustabile. Han byttet gatewayen med en Schneider Electric MNT6725-0001, og siden da har lysene vært stabile.

     

    Vi stilte inn mesteparten av lysbryterne slik at det skulle være likt slik det var tidligere. Resten av informasjonen jeg trenger for å stille inn scener og gruppeadresser ligger i .knxproj-fila... Der er det nok gått fra 20 til 21 enheter, siden den gamle Dali-enheten ikke er slettet der. Men ETS5-lisensen min er bare god for opp til 20 enheter, så jeg får ikke åpnet (nyeste versjon av) fila selv lengre. 

     

    Lurer på om det går an å splitte KNX-prosjektet i to filer, selv om noen enheter sannsynligvis må ligge i begge. Så kan jeg ha ett prosjekt for lys og ett prosjekt for gulvvarme.  

  4. Hei. 
    Ja, jeg har gjort det noen ganger. Blant annet slo jeg av alle sikringene og slo bare på den KNX- og Dali-anlegget står på, og lyset i gangen. Da var det fortsatt problemer.

    Når jeg nå slår på lyset kommer det noen ganger med bare et minimum av lys. Dimming virker ikke hvis dette skjer. Av og på virker - som regel - og av bruker like lang tid som om den skulle ha dimmet av. Andre ganger slår det seg skikkelig på, og dimming virker. Ett og ett Dali-punkt kan slå seg av. I løpet av en kveld og natt kan vi oppleve at nesten alle lys har slått seg av. Dersom to Dali-punkt deler KNX-adresse, kan bare ett punkt slå seg av, så feilen ligger nok i Dali og ikke i KNX. 

     

    Etter å ha lest litt på nett, kan det virke som det ikke nødvendigvis er kontrolleren som er dårlig, men at det kan være feil med f.eks. programmering av ballast. Jeg har nok noen døde Dali-transformatorer (Tridonic TE-0105 one4all sc) og muligens er dette en kilde også for andre feil. Men da lysene begynte å oppføre seg merkelig, hadde jeg ikke gjort hardware-endringer relatert til Dali i forveien - derimot endringer på datanettverket og i ETS5.  

    Edit: noen tilføyninger

  5. Jeg ser noe trafikk som tilhører status-objekter.

    Men før jeg ser mer på status og sensorer, har jeg et mer umiddelbart problem. Hele Dali-systemet ser ut til å ha gått over i en mellomting av "strømsparings"-modus og poltergeist-modus. Lys slår seg av over hele huset, ett Dali-punkt om gangen. Mistenker det er gatewayen (ABB DG/S 1.1) som fusker. Det er nok på tide å hente inn en elektriker igjen. 

  6. Endring: 
    Det tok ikke mange ukene fra jeg kjøpte en Homey Pro til de (gjen-?)innførte et webgrensesnitt, så den skuffende-delen er utdatert nå. 
    Jeg trenger å se mer på dimming av noen rom der innstillingene i ETS er annerledes enn de rommene jeg har fått til å virke. I tillegg har jeg ikke ennå funnet ut av om jeg kan lese av status lys og temperaturer over KNX. 

    Det er lite som motiverer meg til å teste videre på OpenHab eller begynne se på Home Assistant etter jeg fikk meg en Homey Pro. Tenker nå å finne noen temperatursensorer og koble til Homey. 

  7. Jeg vet ikke om noen så tråden min om alternativer for KNX stemmestyring, men jeg hoppet på et tilbud på en Homey Pro  i Black Week. I forhold til OpenHab, kom jeg lengre på mye kortere tid. Første dagen koblet jeg den bare til, oppdaterte den og koblet til Alexa. Andre dagen importerte jeg en .knxproj-fil og knottet inn informasjonen (gruppeadressene) for en dimmer. Da var det klart til å bruke stemmestyring (etter å ha funnet den nye devicen i Alexa-appen), og "Alexa, set the office light to 50%" virket. Endelig hører KNX-huset på meg.

     

    Kult: hvis jeg bare ber Alexa om å slå på lyset, spør hun første gang om hvilket rom, og om echo-enheten også står i samme rom. Deretter husker hun dette slik at du ikke trenger spesifisere hvilket rom/lys du vil slå på fra den enheten neste gang.

     

    Skuffende: Homey har fokusert på mobil-app og ikke fullverdig webgrensesnitt, som er begrensende. Det finnes grensesnitt, så jeg skal titte på dem senere. Det første jeg kikket på krevde at jeg må gi passordet til tredjepart... Det er vel kanskje naturlig men føles galt. Bedre om de hadde det selv.

     

    Videre, selv om man kunne importere .knxproj-fila, gjorde den fint lite med den. Den satte ikke opp enhetene, ingen forslag, ikke noe info. Man må selv opprette KNX-enhetene og fylle ut adressene selv. Ikke mye enklere enn oppsettet på OpenHab der, selv om det er noen ekstra ledd på OpenHab. Der hadde jeg virkelig forventet mer fra knxproj-importen, etter å ha sett videoer fra oppsett av et annet KNX voice interface.

     

    Ellers har jeg tidligere i år byttet KNX IP-interface til et som kan ha flere oppkoblinger samtidig. Det er en stor fordel å kunne koble på ETS samtidig som jeg setter opp OpenHab eller Homey. Det var plug and play og definitivt verd oppgraderinga.

     

    Muligens kan jeg beholde OpenHab dersom jeg vil ha mer/overlappende funksjonalitet. Tenkte forresten jeg skulle teste Home Assistant før jeg kjøpte Homey Pro, men strandet underveis da jeg forsøkte å installere en SSD på en ny Raspberry Pi 4.

     

    Selv om Homey ikke nødvendigvis rokka sokkene mine, kom jeg raskt igang med stemmekontroll av KNX-lys når jeg fikk den. Videre skal jeg sette opp flere lys, og begynne å se på hvilke interfaces som kan settes opp.

    • Like 1
  8. Jeg klarte å stå over å kjøpe 1Home eller Easykon, bare for å gå på en smell i dag. ^^; I dag og fram til fredag har DNB MasterCard Supertilbud med 20% hos Power. Power selger Homey Pro. Jeg endte opp med å bestille en. Da begynner jeg på en sikkert langvarig prosess med å teste KNX og stemmestyring på Homey. 

  9. Jeg valgte nettopp å kjøpe meg et nytt IP Interface (bytter et ABB IPS/S2.1 med ABB IPS/S3.1.1) for å kunne støtte flere enn én tilkobling til KNX om gangen. Det koster meg over 2000 NOK når den er fortollet og levert. Sånn sett kunne jeg valgt en av disse enhetene som også støtter flere enheter, og spart den utgiften. Så om det er støtte for å bruke den som interface er en faktor i prisen, og det samme gjelder dersom man ønsker å bruke enheten til visualisering, og ikke bare voice gateway. Tidligere har jo noen anbefalt meg en LogicMachine 5 og det åpenbare er at skal man bare ha stemmekontroll, er noen av løsningene mye dyrere enn noen andre. Jeg kunne kjøpt en AppModule og den ville både gitt meg stemmestyring og flere tilkoblinger til KNX, for et par tusen mer enn bare IPS/S3.1.1. Valgte istedet S3.1.1 for den gule "KNX" strømtilkoblingen som gjør den fungerer som drop-in replacement hos meg. 

    Lista over enheter er grovsortert på pris, men det kan være at noen av enhetene er vanskelig å få sendt til Norge for den prisen. Det så jeg da jeg forsøkte bestille fra eibmarkt.com og eibabo.com/no - den ene ville ikke sende til norske privatpersoner, og den andre ga feil med leveringsadressen. Samme eier, så kanskje samme årsak - de brukte de norske MVA-endringene som årsak til at de ikke ville sende til privatpersoner.  

  10.  

    God aften,

    jeg holder på å samle sammen endel informasjon om stemmestyring av KNX. Det var veldig få sammenlikninger å finne, selv om 1home.io (en av disse leverandørene) har en fin liste på bloggen sin der jeg oppdaget flere av disse produktene. Det blir fort til at man sammenligner epler og bananer også, og det er noen få plasser der noen nevner å ha brukt flere av disse produktene.

    Med så lite og spredt informasjon tenkte jeg at jeg kunne like godt legge ut det jeg samlet sammen her så andre kan finne det og kanskje korrigere det jeg finner eller ikke har fylt ut.

     

    Quote

    Produkt:  Bab-Technologie AppModule APPMODULE_KNX_TP_10495.png
    Priseksempel £ 298 ex. ~ 4336 NOK inkl. 
    Stemmestyring:
    * Offline-støtte: Ikke tilgjengelig. 
    * Online-støtte: Alexa inkludert. BAB Assistant (Google) €50 ex. BAB Homekit beta €0.
    * Sertifisert online-støtte: Neppe. 
    * Krever abonnement: Nei, men man betaler for apper/tilkoblinger.
    Enhet: 
    * Tilkoblinger: IP, fungerer som router. KNX-bus. Skrueterminaler for strøm, 12-32V DC. 
    * Visualisering: [ikke fylt ut]
    * Kan importere KNX-prosjekter. 
    * Priseksemplet er fra bemco-knx.co.uk. Det ser ut til å eksistere en 500 kr billigere versjon uten KNX-bus tilkobling. 
    * BAB Assistant fra BAB App Market gir Google Assistant, men ser ut til å koste €50 ex. ekstra.  
    * Endel dårlige reviews på Amazon.
    * Ser ikke ut som produktet er ment for salg til sluttbrukere.

     

    Quote

    pairot-XP03A-282x300.pngProdukt:  XXTER Pairot KNX Bridge
    Priseksempel: £ 442 ex ~ 6431 NOK inkl. 
    Priseksempel: € 495 ex ~ 6521 NOK inkl. 

    Stemmestyring:
    * Offline-støtte: Ingen
    * Online-støtte: Homekit - opp til 150 enheter og kun for hjemmebruk, Alexa opp til 150 enheter, Google Home opp til 150 enheter. 
    * Sertifisert online-støtte: Sertifisert for Homekit, Alexa, Google Home. 
    * Krever abonnement: Nei
    Enhet: 
    * Tilkoblinger: 5-36VDC fra bus ELLER 5VDC (ikke inkludert). KNX-bus. LAN - ser ikke ut til å kunne brukes som IP gateway. 
    * Visualisering: [ikke fylt ut]
    * Kan importere KNX-prosjekter. 
    * Priseksempel 1 er fra myknxstore.co.uk, 2 fra xxter.com
    * Produktet er ikke ment for salg til sluttbrukere: The Pairot is provided through certified KNX professionals.

     

    Quote

    f_vco_s99.1_720x540.jpg
    Produkt:  ABB VCO/S99.1 Busch-VoiceControl
    Priseksempel: £ 739 ex ~ 10749 NOK inkl. 
    Priseksempel: € 525 inc ~ 5531,50 NOK inkl. 
    Priseksempel: NOK 5170 ex. ~ 6462,50 NOK inkl. 
     
    Stemmestyring:
    * Offline-støtte: Ingen.
    * Online-støtte: Homekit, Alexa og Google Home. 
    * Sertifisert online-støtte: Homekit opp til 150 enheter. 
    Enhet: 
    * Tilkoblinger: 5-36VDC ELLER 5VDC. KNX-bus. LAN, men kan ikke brukes som IP interface. 
    * Visualisering: [ikke fylt ut]
    * Priseksempler er fra myknxstore.co.uk, eibmarkt.com og eibabo.com/no
    * Helt eller delvis basert på XXTER Pairot. 
    * Produktet virker ikke være ment for salg til sluttbrukere. 

     

    Quote

    homey-front.jpgProdukt Homey Pro m/ KNX Kit 
    Priseksempel: 5019 NOK ex ~ 6274 NOK inkl. 
    Priseksempel uten KNX Kit: 3520 NOK ex. ~ 4 400 NOK inkl. 

    Stemmestyring: 
    * Offline-støtte:  [ikke fylt ut]

    * Online-støtte:  [ikke fylt ut]
    * Sertifisert online-støtte:  [ikke fylt ut]
    Enhet: 
    * Tilkoblinger:  [ikke fylt ut]
    * Visualisering: Ja. [ikke fylt ut]
    * Priseksemplet er fra homey.app.
    * Homey Pro har også en billigere versjon.
    * KNX-kitet er et Weinzierl 731 IP Interface som man vel ikke trenger dersom man allerede har en KNX IP Gateway. 
    * Homey er enkel å få tak i Norge, men det tror jeg ikke KNX-kitet er. Man kan kjøpe det rett fra Homey. Det er ikke en IP Router.
    * Homey Pro er ikke primært et KNX-produkt og ikke spesielt fokusert på stemmestyring, men selges til sluttbrukere som en alt-i-ett løsning for smarthjem. 

     

    Quote

    box-dots.pngProdukt:  1Home Box
    Priseksempel: € 499 ex(?) ~ 6574 NOK inkl. 
    Priseksempel € 50 + € 350 ex(?) ~ 5270 NOK inkl.
     
    Stemmestyring:
    * Offline-støtte: Ingen.
    * Online-støtte: Alexa, Google Home, Homekit.
    * Sertifisert online-støtte: Alexa, Google Home. 
    * Krever abonnement: Ja, men 1Home Box kommer med livstidsabonnement. 
    Enhet: 
    * Tilkoblinger: som en RPi 3B+. Strømforsyning medfølger. WiFi. LAN. 4xUSB2. KNX-bus mangler.  
    * Visualisering: Ja. [ikke fylt ut]
    * Priseksempler er fra 1home.io, der man kan teste den for €50 og deretter betale €350 for å beholde den. De opererer med forskjellige priser på forskjellige sider, opp til €524 ex. 
    * 1Home Box ser ut til å være basert på en Raspberry Pi 3 Model B+ eller tilsvarende. De leverer også en DIY-image der du kan bygge din egen. 
    * Programvaren er basert på Voxior cloudløsning - så man kan også kjøre på ren cloud-løsning uten en HW-enhet vha. port forwarding. Mye av prisen ligger i lisensen.
    * Det finnes en dyrere versjon 1Home Bridge for DIN-montering til €699 ex., på den er også Homekit sertifisert, den har KNX-bus og 12-30VDC eller POE.  

     

    Quote

    pf-84796300--easykonforknx2020rgb[1].png
    Produkt:  FreedomPro EasyKon for KNX
    Priseksempel: € 599 ex ~ 7892 NOK inkl. 
     
    Stemmestyring:
    * Offline-støtte: Neppe.
    * Online-støtte: Homekit, Alexa og Google Home. 
    * Sertifisert online-støtte: Homekit, Alexa og Google Home. 
    * Krever abonnement: Nei, gratis cloud. 
    Enhet: 
    * Tilkoblinger: 12/24V 0.1A, skrueterminaler. KNX-bus. LAN, ser ikke noe som sier den kan brukes som IP interface. 
    * Visualisering: [ikke fylt ut]
    * Priseksempel er fra freedompro.eu.
    * Som flere (alle?) andre har de mer funksjonalitet på Homekit enn Alexa og Google Home. 

    * Står "local and remote control", og enheten har lokal web-server. 
    * Basert på Freedompro Cloud, kan importere .knxproj-filer. 
    * Det italienske firmaet har lav profil. Finner ikke noen fotografier eller omtaler av produktet. 

     

    Quote

    Thnka1.jpg
    Produkt:  Thinka
    Priseksempel: € 699 ex ~ 9209 NOK inkl. 
     
    Stemmestyring:
    * Offline-støtte: Homekit.Online-støtte: Alexa, Google Home, Olisto. 
    * Sertifisert online-støtte: Homekit, Alexa og Google Home. 
    * Krever abonnement: Nei.
    Enhet: 
    * Tilkoblinger: [ikke fylt ut]
    * Visualisering: [ikke fylt ut]
    * Priseksempel er fra shop.thinka.eu

    * Åpner for at sluttbrukere installerer dem selv:  (...) but with a little technical skill it can easily done by anyone. 

     

    Quote

    micro.jpg
    Produkt:  ThinKNX Micro
    Priseksempel: £ 831 ex. ~ 12 091 NOK inkl. 
     
    Stemmestyring:
    * Offline-støtte: Ikke spesifisert.
    * Online-støtte: Homekit. Om Alexa og Google Home står det "Coming soon" og det har det nok gjort i noen år. 
    * Sertifisert online-støtte: Ikke spesifisert.
    * Krever abonnement: Nei, eventuelt inkludert i prisen.
    Enhet: 
    * Tilkoblinger: [ikke fylt ut]
    * Visualisering: [ikke fylt ut]
    * Priseksempel er fra myknxstore.co.uk. 
    * ThinKNXs produkter har ikke stemmestyring i fokus. De har et sw-objekt som heter "Voice Control Gateway" og det står "Voice Control" i dokumentasjon på alle serverne deres - ellers tynt med info. 

     

    Quote

    realKNX-Air-500_-1.jpg
    Produkt:  ProKNX Air
    Priseksempel: € 1140 ex. ~ 16 587 NOK inkl. 
     
    Stemmestyring:
    * Offline-støtte: Snips
    * Online-støtte: [ikke fylt ut]
    * Sertifisert online-støtte: [ikke fylt ut]
    * Krever abonnement: [ikke fylt ut]
    Enhet: 
    * Tilkoblinger: [ikke fylt ut]
    * Visualisering: [ikke fylt ut]
    * Priseksemplet er fra deres egen side og består av ProKNX Air + realKNX Server - men utydelig hva man trenger. Må muligens ha enda mer hw for offline-støtte. De starter med lillefingeren... 

     

    Quote

    Aragon-tes.png
    Produkt:  ProKNX Aragon
    Priseksempel: [ikke fylt ut]
     
    Stemmestyring:
    * Offline-støtte: Snips
    * Online-støtte: [ikke fylt ut]
    * Sertifisert online-støtte: [ikke fylt ut]
    * Krever abonnement: [ikke fylt ut]
    Enhet: 
    * Tilkoblinger: [ikke fylt ut]
    * Visualisering: [ikke fylt ut]
    * Utydelig hva man trenger. 

     

    Quote

    EMBS_LM5L_1_4-250x300.png
    Produkt:  Embedded Systems LogicMachine 5 Lite
    Priseksempel: 17 670 NOK ex ~ 22 087,50 NOK inkl. 
     
    Stemmestyring:
    * Offline-støtte: [ikke fylt ut]
    * Online-støtte: [ikke fylt ut]
    * Sertifisert online-støtte: [ikke fylt ut]
    * Krever abonnement: [ikke fylt ut]
    Enhet: 
    * Tilkoblinger: [ikke fylt ut]
    * Visualisering: [ikke fylt ut]
    * Priseksemplet er fra... [ikke fylt ut]


    Andre produkter: 
    * Smarthjem-programvare som har stemmestyring og støtte for KNX. Gjerne med DIY-hardware. Nevner noen her: 

    Quote

    Produkt: OpenHab 8aa46842562ead4c175d76e995f3cdf13aef048c_2_690x390.png
    Priseksempel: Fra 0 NOK inkl. 

    Stemmestyring:
    * Offline-støtte: Finnes
    * Online-støtte: [ikke fylt ut]
    * Sertifisert online-støtte: [ikke fylt ut]
    * Krever abonnement: Nei. Noen løsninger for oppkobling mot cloud finnes. 
    Enhet: 
    * Priseksempel: Gratis programvare.

    * BYOD. 
    * OpenHab har mulighet for stemmestyring og kan kobles til KNX

    * Dette er systemet jeg selv styrer med å finne ut av. Det finnes flere konkurrerende løsninger for stemmestyring som virker med OpenHab 1.x og 2.x. Installerte SEPIA Open Assistant nylig siden utvikleren virker aktiv på OpenHab og har produsert mye dokumentasjon. Sepia støtter offline-assistent, men det er en stor programpakke og ser ut til å sette opp forskjellige tjenester på rundt regna 10 porter, bortsett fra at jeg tydeligvis ikke har konfigurert 9 av dem riktig ennå. Mye å sette seg inn i. 

     

    Quote

    Produkt: Home Assistant6089151495423409079.PNG

    Priseksempel: Fra 0 NOK inkl. 

    Stemmestyring:
    * Offline-støtte: Finnes. Snips er nå begrenset.
    * Online-støtte: Alexa, Google Home, Homekit
    * Sertifisert online-støtte: neppe.
    * Krever abonnement: Ja, på Home Assistant Cloud. Kan være stemmekontroll likevel er mulig uten å gå via Home Assistant Cloud?
    Enhet: 
    * Priseksempel: Gratis programvare. 

    * BYOD. 

    * Home Assistant har mulighet for stemmestyring og kan kobles til KNX. Det virker å være mange måter å få stemmestyring i Home Assistant med forskjellig grad av støtte og dokumentasjon. Etter Sonos overtok Snips har de lukket tilgangen til konsollen, som ser ut til å være påkrevd for å sette opp Snips. 

     

    Quote

    Produkt: Software: HomeSeer 4 (HS4-Pi, HS4 Standard, HS4 Pro)HS4-SS-Device-Grid.jpg.1a043775c4e2c17ef12613da772f2e29.jpg

    Priseksempel: $49.98, $124.98, $299.98 ex. ~ 561 - 3 364 NOK inkl. 


    Stemmestyring:

    * Offline-støtte: [ikke fylt ut]
    * Online-støtte: Alexa, Google Home. Homekit plugin finnes. 
    * Sertifisert online-støtte: [ikke fylt ut]
    * Krever abonnement: [ikke fylt ut]
    Enhet: 
    * Priseksempler fra shop.homeseer.com.
    * Hardware-enheter tilgjengelige: HomeTroller Pi, HomeTroller Plus, HomeTroller PRO.
    * Tilkoblinger: [ikke fylt ut]
    * Priseksempel hardware: $99.95, $429.95, $899.96 ex. ~ 1 123 - 10 110 NOK inkl. HW i hver av de tre prisgruppene inkluderer tilsvarende SW. 
    * HomeSeer har mulighet for stemmestyring og kan kobles til KNX. 


    * Cloudløsninger. Noen av produktene over har også cloudløsninger som kan virke uten egen hardware. Det finnes nok også flere alternativer ikke nevnt. 

     

    Quote

    Produkt: 1Home Cloud6194OO19-rL._SL1600_.jpg
    Priseksempel: NOK5,363.20 Inkl. for livstidsabonnement

    Stemmestyring: 
    * Offline-støtte: Ingen.
    * Online-støtte: Alexa, Google Home. 
    * Sertifisert online-støtte: Alexa, Google Home. 
    * Krever abonnement: Ja. Livstidsabonnement eller løpende. 

    * Priseksemplet er fra handlekurven på 1home.io. De får endel pepper på Amazon for høy abonnementskostnad.
    * 1Home - tidligere Voxior - har lite konsistente sider, der man finner forskjellige priser og forskjellig støtte avhengig av hvor i sidene man er. KNX-stemplet står ikke under 1Home Cloud. Jeg tror det er fordi løsningen krever port-forwarding rett til KNX-bussens IP gateway - manglende sikkerhet, de sier det kun bør brukes til testing hvis man ikke har en 1Home Box. Dersom man velger KNX blir man sendt til prøveversjonen av 1Home Cloud, som også er kjernen i de andre KNX-produktene.
    * Kan laste opp KNX prosjektfil. Oppsettet virker blant de enkleste jeg har sett - som cloud-løsning trenger man ikke mye konfigurasjon. Jeg tenker derfor å teste denne ut selv.

     

    Det virker fortsatt som produktene for stemmestyring i smarthjem er umodne. Flere av utviklerne nærmest klager over begrensningene Apple gir dem, og samtidig så er det enda en betydelig del mindre funksjonalitet på Alexa og Google Home-plattformene. Noen få produkter nevner offline-funksjonalitet, først og fremst ProKNX som bruker Snips. Men så har Sonos kjøpt opp Snips, og lagt ned noen begrensninger på framtidig utvikling siden de fokuserer det mot å styre musikk i egne høyttalere. Og cloud-løsningene er sårbare så man kan ikke gå ut fra at de samme alternativene finnes om 10 år. 
     

    Noe vil jeg dobbeltsjekke før jeg legger det her, så jeg kommer vel til har begynt å fylle på i flere omganger... Jeg har foreløpig ikke fylt ut andre alle viktige egenskaper som formfaktor og strømkilde, IP og/eller buss-tilkobling og merfunksjonalitet som visualisering. 


    Sleng gjerne inn en kommentar om dette er meningsfull bruk av tiden min eller ikke, jeg vet at dette subforumet ikke har den største gjennomstrømningen.  

    • Like 1
  11. Støtter tip-jar om det kommer noe sånt.

    Det er vel egentlig tid til "dugnadsarbeidet" som er den knappeste ressursen, sånn er det i alle fall for meg. De billigste webhostene er så billige når de er på tilbud at jeg ikke engang gadd å si opp abonnementet fra den jeg forlot sist. Gikk fra en VPS til en annen fordi den gamle ikke oppdaterte operativsystemet i bunnen, og den nye jeg valgte koster $25 per år... Men kanskje ikke verd å gå for low end når man faktisk har brukere. En for meg ukjent problemstilling enn så lenge. 

     

     

  12. Sånn smått om senn ble det endelig litt framgang her. Måtte bytte noen halogen/dali-lys og elektrikeren/firmaet jeg valgte hadde allerede tilgang på filene til huset mitt. Dermed har jeg fått tak i en .knxproj-fil fra elektrikerne, så det er håp om å komme ett steg eller to videre. De har lagt inn 20 enheter, og det er grensa til ETS5 Lite. Så jeg la akkurat ut €60 for ETS5 Lite-lisens og like mye for shipping av donglen, så da burde jeg kunne ta kontroll over dette etterhvert. Spent på om jeg kan få opp varmestyringa og se hva den driver på med - den står i lista når jeg lager en ESF-eksport, men finner ikke den i ABB-programvaren.

     

    Jeg har også trukket en nettverkskabel til KNX-interfacet, så nå kan jeg koble opp uten å fysisk rulle ut en kabel. Uten at OpenHab nødvendigvis ble riktigere løsning for det. Jeg får feil som ser ut til å skyldes at ikke alt som kan legges inn i OH2 bør legges inn i OH2 - mulig det overbelaster KNX-bussen.

     

    På dette tidspunktet har jeg tre ting jeg ønsker oppnå:

    - Oversikt og monitorering av smarthuset på et felles sted.

    - Et visuelt interface for oversikt og styring som familien kan akseptere og som kan følge huset i lang tid framover.

    - Stemmekontroll.

    Jeg tror ikke jeg er på rett spor for det andre punktet der men gir OH2 noen sjanser til. Kan være problemet sitter mellom stolen og tastaturet.

    • Like 1
  13. Det har det klingende navnet DS-2CD2041G1-IDW1(2.8MM).

    Jeg lot meg lure av "G1" i modellnummeret til å tro det var en nyere modell, men firmwaren lar seg ikke oppgradere. Ville kjøpt en annen modell hvis jeg visste dette.

    innkjørsel.jpg

  14. Løsningen for i år var å sette opp et HikVision overvåkingskamera på garasjen med bratt vinkel ned i bakken. I utkanten av bildet går kanten av veien og dermed kan jeg se en eventuell brøyteskavl. Så har jeg lagt svart privacy mask i programvaren der det eventuelt går an å se noen som går forbi. Vinkelen ned mot bakken gjør at det ikke oppleves som at kameraet peker mot veien. Muligens fortsatt potensiale for å få det litt bedre tilpasset ved å vri på det.

    HikVision-kameraet har mye klarere bilde enn webkameraet jeg brukte i fjor eller Ring Video Doorbell 2, så den vil gi et godt bilde av om rullestolen kommer seg inn innkjørselen de aller fleste dagene. Med hjemmeskole og snart vår er det vel heller ikke en aktuell problemstilling før til neste vinter.

    Det er nok likevel ikke like bra som en sensor, og når jeg skal legge nytt underlag på innkjørselen skal jeg se på mulighet for en sokkel med sensorer. Akkurat nå er jeg mer opptatt med valg av underlag samt innvendige prosjekter.

     

    innkjørsel.jpg

    • Like 1
  15. On 24/01/2020 at 02:08, ivers said:

    Hei!
    Vet ikke om du har fått løst dette, men hadde selv en lignende utfordring for halvannet år siden. Pga manglende konfigurasjonsmuligheter i hjemmesentralen ville jeg sette denne i bridge for å bruke egen router. Jeg hadde hjemmesentralen i et rom (kontor med diverse kablet nettverksutstyr) og skulle hente ut tv+internett på stua, problemet var at jeg hadde kun en nettverkskabel mellom disse rommene. Når hjemmesentral settes i bridge splittes internett og tv LAN, så jeg brukte en switch for å "samle" signalet ut fra kontoret i en kabel, videre splittet jeg signalet med en annen switch på stua slik at dekoder og stue-pc fikk hver sin kabel. Jeg brukte riktignok to stk TP-Link TL-SG108E, men prinsippet burde være det samme på en 5-ports switch. Oppsettet har vært helt stabilt for min del og alle funksjoner med opptak/pause/spoling/leiefilm etc. fungerer. Legger ved en liten guide over hvordan jeg satte opp alt.
     

    nettverk altibox.pdf 354.5 kB · 26 downloads

     

    Vakker guide.

     

    Jeg har klippet og limt sammen et oppsett fra denne tråden og monstertråden på freak.no, og hver for seg har folk fått til alle deler av det jeg forsøker få til. Men det er så mange forskjellige oppsett, at jeg er usikker på om det som helhet lar seg gjøre.

     

    Del 1: bytte ut hjemmesentralen (P2812ac) med en bedre Asus-ruter. Det har jeg fått til.

    Del 2: konfigurere Asus-ruteren til å splitte i to VLAN 101 og 102. Jeg har fulgt oppskriften som beskrevet flere plasser.

    Del 3: ...Få IP på VLAN 101. Får det ikke til.

    Del 4: Jeg har konfigurert to TL-SG switcher nøyaktig som i PDFen.

     

    Kobler jeg Q22 direkte på port 1 (102 - internett) får den IP, kobler jeg den på port 3 (101 - iptv) får den ikke IP. Ingen av dem gir fungerende IPTV alene. Jeg antar dette er fordi den bare får 101 og ikke internett.

     

    Jeg er usikker på om steg 2 - splitting i VLAN 101 og 102 - fortsatt gjelder for et oppsett med Q22, men det virker sånn for meg ut fra forumene. I tillegg er det noen med helt andre oppsett som snakker om å rute trafikk til en annen IP-range. Usikker på om det er en del av dette. Med hjemmesentralen hadde jeg forøvrig TV og internett på samme port og samme kabel til stua, så må tro det er mulig også uten den hvis ruteren støtter VLAN, IGMP proxy+snooping...?

     

    Før jeg gir opp tenkte jeg å ta to kabler ut fra ruteren med hvert VLAN og forsøke forskjellige innstillinger i en switch for å slå de sammen på vei inn i Q22'en. Men er ikke optimist. Er det noen som har fått en Q22 til å virke med en Asus-ruter uten hjemmesentral?

  16. Det blir jo en stor jobb om alle skal byttes, det er derfor jeg er usikker. Jeg er ikke lysten på flere store jobber før jeg får avsluttet noen andre. Skal kontakte en lokal installatør og be om noen tall.

  17. Ja, det er Dali. Mine notater fra tidligere viser at tre og tre spotter dimmes sammen fra ABB-programvaren/Dali-enheten.

    Det er nok på tide jeg finner meg en trofast elektriker.

     

    Må vel bytte både trafo og spotter for å støtte LED? Eventuelt bare trafo hvis jeg holder meg til halogen inntil videre...

  18. Hei,

    jeg har rundt regna 41 spotter av ymse typer innvendig i huset (bygget i 2007), og KNX/Dali som styrer det. Det meste er halogenpærer. Etter et kortere bekjentskap med en LED-pære, døde tre spotter mens andre spotter på samme bryteren fortsatt virker. Etter det jeg leser annetstedhen, antar jeg at en trafo døde. I tillegg er det noen lys i en bod og et soverom som jeg ikke har klart å matche opp med en switch/innstilling i ABB-programvaren. Kanskje de også er tilkoblet en død trafo.

     

    Hvis jeg forstår det riktig, vil dette være KNX-baserte trafoer, muligens koblet til Dali-enheten ( ABB DG/S 1.1 (KNX/Dali Gateway)) i skapet.

     

    Tankene mine er:

    - å oppgradere alt til å både fortsatt støtte KNX men også støtte LED gjetter jeg på blir dyrt. Må jeg bytte flere ledd?

    - har jeg lov å gjøre noe som helst selv?

    - hva ville dere gjort?

     

     

  19. Har Ring Video Doorbell 2 ved inngangen, og det kan fjernaktiveres, faller derfor utenfor forutsetningen. Inngangen er bak garasjen, så der er det imidlertid uproblematisk å ha et kamera. Det er ut mot gaten/brøyteskavlen som er problemet. Jeg får teste litt ut hva som er mulig med å sette et kamera på forskjellige plasser. Eventuelt får jeg til neste år lage ett eller annet ut mot gaten som et kamera kan festes til og peke innover/på tvers av innkjørselen. Skal legge fast dekke og da ryr vel pengene ut uansett.

     

    Finnes det sensorer a la heisdør-sensorer som man kan legge inn på begge sider av innkjørselen? Nesten sånn at tredjeparti ryggesensorer kunne hjulpet, i alle fall i kombinasjon med et oversiktskamera.

  20. Jeg kan nok sette opp et kamera (ikke vidvinkel) slik at det ikke peker mot nabohuset, men det blir vanskeligere å peke unna folk som går forbi. 
    Nå er det ikke slik at brøyteskavler er spesielt interessante å følge med på, men de er leie å komme over i elektrisk rullestol uten voksenhjelp. Da får jeg heller sette et kamera der sånn at jeg kan iverksette tiltak. 

    Et alternativ jeg har tenkt på er rett og slett å sette noe a la en Ring dørklokke på garasjen. Da kan den også fungere som kontaktmulighet dersom jeg har glemt å sende med garasjeportåpneren. Men er strengt tatt ikke imponert over bildekvaliteten eller tjenesten til Ring, et kamera er nok et bedre kamera. 
     

  21. Hei, 

    jeg har et sært spørsmål. Det blir litt særere enn det hadde trengt å være, siden kameraovervåkning ut mot gata blir frowned upon. 

     

    Det er så enkelt som at jeg trenger vite, allerhelst varsles, dersom det har snødd mye eller kommet en stor brøyteskavl i innkjørselen mens jeg er på jobb. 
    Har regnmålere til en RPi, men de rapporterer ikke engang på regn, og slett ikke på snø. Og det ville heller ikke plukket opp en brøyteskavl. Vi har ikke gjerdestolper eller tilsvarende som jeg kunne montert noen sensorer i innkjørselen heller, og de hadde neppe overlevd brøytebilen spesielt lenge uansett. 


    Den eneste ideen jeg har til å finne ut av dette, er et kamera. Men kameraet vil da bli stående enten rett mot gaten, eller et godt stykke unna og på skrå mot gaten. Og dette er jo som sagt frowned upon. Også usikker på om et kamera er godt nok til at jeg faktisk klarer se om det er en kant selv om det er opplyst fra garasjen. I fjor prøvde jeg et billig Trust webkamera siden jeg uansett hadde en RPi ved garasjen, men det var vanskelig å skille ut/vurdere snøen på et såpass billig kamera. 
     

    Er det noen som har gode idéer til hvordan jeg kan holde et øye med farbarheten i innkjørselen?

     

  22. Oi, som tiden går. 

     

    November: testing av Openhabian. 

     

    Jeg har satt opp en Raspberry Pi 4 med Openhabian, fordi det virket som en grei måte å koble seg til KNX og mye annet. Openhabian presenterte seg dog ikke fra sin beste side da vi skulle bli kjent. Openhabian-installasjonen var/er broken fra kilden: den kræsjer på nedlasting av Java og det var ikke bare-bare å få den til å fullføre installasjonen. Dette har tydeligvis vært kjent i månedsvis, og da gir det ikke det beste inntrykket av prosjektet. Men man har da sloss med Linux før, så det kom opp en kveld eller to forsinket. 

     

    I fra grensesnittet har jeg satt opp bindings til KNX, Z-Wave, Harmony, forsterkeren, TVen, Verisure/dørlåsen, med mer. Får opp "Things" for de KNX-tingene jeg vet adressen til, men det er ikke autodiscovery på KNX-bindingen og jeg vet ikke adresser til sånne ting som sensorer, etc. Har ennå ikke kommet så langt som til å sette opp grensesnitt for avlesing fra eller kommandoer til disse. Men det ser overkommelig ut, jeg har fått koblet til mange enheter, og det gikk raskt nok og var enkelt nok. Det finnes også en egen binding til Siemens Logo!-enheten men den er for generasjon 7 og 8 som har eget interface og vi har generasjon 6. Jeg får jo opp enheten via ABB-interfacet, så det er kanskje like bra. 

     

    Selv om jeg begynner å få koblet ting sammen, er nok løsningen er ikke den "endelige løsningen".  Siden KNX-interfacet står i sikringsskapet, må jeg ha skapet åpent for å koble til. Har også hatt endel problemer med varmtvannstanken, og bytter jeg den kan det hende det blir andre endringer på gulvvarme/KNX også. Har fortsatt ikke kontaktet de som har jobbet på automatikken før, hvem nå enn det er. Delvis fordi ETS ikke frister så lenge automatikken virker, delvis fordi jeg selv har måtte lært meg nok til å vite hva jeg egentlig lurer på...

     

    Er det forresten noen andre som har forsøkt utforske KNX via Openhab? 

    • Like 1
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.