Jump to content
 • Sign Up
Støtt hjemmeautomasjon.no!

tommyb

Members
 • Posts

  31
 • Joined

 • Last visited

Hjemmeautomasjon

 • System
  Annet

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

tommyb's Achievements

Kabelfører

Kabelfører (6/16)

 • Collaborator
 • First post
 • Reacting Well
 • Conversation Starter
 • Week One Done

Recent Badges

5

Reputation

 1. Oppdatering: jeg startet på nytt med KNX på Homey nå. Når jeg slettet og la til KNX-appen, virket scanning på IP (som den ikke gjorde før) og dermed kunne den legge til KNX-interfacet som et alternativ i stedet for å skrive inn IP hver gang. Ser ut til at dette måtte til for å klare å koble til igjen. Nå virker den igjen. Tenkte jeg kunne si noe mer om hvordan man setter opp en KNX-enhet. Nå kan man gjøre det i mobil-appen eller på webgrensesnittet i my.homey.app. Først legger man inn en "app" for KNX på Homey'en, se på det som en utvidelse på Homey-programvaren. Deretter går man på devices og trykker + for å legge inn en ny KNX-device. I neste steg får man muligheten til å laste opp en .knxproj-fil som inneholder gruppeadresser. Det er imidlertid ikke så hjelpsomt som man kunne tro. I stedet for at den setter opp enheter for deg, får du en mulighet til å velge hver gruppeadresse for switch, dim, value og status fra en lang dropdown. Strengt tatt like greit å skrive dem inn selv. Man må vite eller lese av gruppeadressene i ETS for å få det rett. Men det er fortsatt mye raskere på Homey enn på OpenHab (min kjørte på en Pi 3).
 2. Hei, jeg har lyst å svare "ja", og det var derfor jeg ventet så lenge med å svare. Det var mye raskere og enklere å komme igang og sette opp KNX i Homey enn i OpenHab på en Raspberry Pi. Du må sette opp en og en enhet, og du trenger adressene til de lysene du skal kontrollere, men ikke mye mer enn det. Det gikk greit å koble KNX-anlegget til Homey Pro. Jeg har ikke samme interfacet som i KNX-bundlen men det er standard og virket uten problemer. Det har også kommet rikelig med oppdateringer til programvaren i den tiden jeg har hatt den. Så svaret er må bli... Nei. Det er ikke lengre greit. Det er ikke nødvendigvis Homeys feil, men det er først og fremst Homey som jeg har problemer med. Den får ikke lengre kontakt med KNX-grensesnittet etter jeg byttet til en MikroTik ruter med mine gamle trådløse Asus-rutere som trådløse access points. Moderat økt kompleksitet i hjemmenettverket, jeg har testet at KNX-grensesnittet virker fra ETS, og at trådløs-nettet har tilgang til KNX-grensesnittet. Homey har bare ikke det. Hensikten er å få bedre kontroll på nettverket og på sikt sikre IOT-enhetene slik at jeg kan skille potensielt hack-bare produkter fra PC og liknende. På sikt skal jeg også forsøke koble meg rundt Altibox hjemmesentralen, så det er en del av motivasjonen. Uten at dette er satt opp ennå, fordi ting bare virker ikke. Jeg har jobbet med å få tilgang til kablet kamera på garasjen via et trådløst accesspunkt der. Måtte slå av mye automatikk i ruteren det første access-punktet og gå tilbake til eldre standarder for å få det til å virke, og det er fortsatt ustabilt. Omtrent samtidig mistet Homey tilgangen til KNX. HikVision-kameraet klarer den å sette opp, men forsøker jeg hente ut bilde, sier den at det er offline. Fra andre enheter virker kameraet greit, inntil det mister connection innimellom. Det er gode sjanser for at dette er relatert til nettverksinnstillinger på access pointet og/eller ruteren, men jeg savner mulighet til å debugge fra Homey-enheten. Vil også nevne at alle Amazon-enhetene trives godt på det samme trådløsnettverket, kameraet er tilgjengelig - om enn ustabilt, Ring, Verisure og Meross garasjeportåpner alle fungerer fint. Det er først og fremst Homey som ser ut til å ikke trives. Jeg tror Homey'en vil trives godt igjen om jeg går tilbake til et mer standard oppsett på en gammel Asus-ruter, men inntil jeg ser at dette virker igjen, er det ikke rett av meg å anbefale Homey for KNX. Det kan jo være noe annet som trøbler enn bare oppsettet mitt.
 3. Hei, beklager det tok litt tid før jeg svarte. Det var mulig å oppdatere firmwaren på Dali-gatewayen, men det var allerede oppdatert. Jeg bestilte elektriker, og mens jeg ventet noen dager ble lysene bare mer og mer ustabile. Han byttet gatewayen med en Schneider Electric MNT6725-0001, og siden da har lysene vært stabile. Vi stilte inn mesteparten av lysbryterne slik at det skulle være likt slik det var tidligere. Resten av informasjonen jeg trenger for å stille inn scener og gruppeadresser ligger i .knxproj-fila... Der er det nok gått fra 20 til 21 enheter, siden den gamle Dali-enheten ikke er slettet der. Men ETS5-lisensen min er bare god for opp til 20 enheter, så jeg får ikke åpnet (nyeste versjon av) fila selv lengre. Lurer på om det går an å splitte KNX-prosjektet i to filer, selv om noen enheter sannsynligvis må ligge i begge. Så kan jeg ha ett prosjekt for lys og ett prosjekt for gulvvarme.
 4. Hei. Ja, jeg har gjort det noen ganger. Blant annet slo jeg av alle sikringene og slo bare på den KNX- og Dali-anlegget står på, og lyset i gangen. Da var det fortsatt problemer. Når jeg nå slår på lyset kommer det noen ganger med bare et minimum av lys. Dimming virker ikke hvis dette skjer. Av og på virker - som regel - og av bruker like lang tid som om den skulle ha dimmet av. Andre ganger slår det seg skikkelig på, og dimming virker. Ett og ett Dali-punkt kan slå seg av. I løpet av en kveld og natt kan vi oppleve at nesten alle lys har slått seg av. Dersom to Dali-punkt deler KNX-adresse, kan bare ett punkt slå seg av, så feilen ligger nok i Dali og ikke i KNX. Etter å ha lest litt på nett, kan det virke som det ikke nødvendigvis er kontrolleren som er dårlig, men at det kan være feil med f.eks. programmering av ballast. Jeg har nok noen døde Dali-transformatorer (Tridonic TE-0105 one4all sc) og muligens er dette en kilde også for andre feil. Men da lysene begynte å oppføre seg merkelig, hadde jeg ikke gjort hardware-endringer relatert til Dali i forveien - derimot endringer på datanettverket og i ETS5. Edit: noen tilføyninger
 5. Jeg ser noe trafikk som tilhører status-objekter. Men før jeg ser mer på status og sensorer, har jeg et mer umiddelbart problem. Hele Dali-systemet ser ut til å ha gått over i en mellomting av "strømsparings"-modus og poltergeist-modus. Lys slår seg av over hele huset, ett Dali-punkt om gangen. Mistenker det er gatewayen (ABB DG/S 1.1) som fusker. Det er nok på tide å hente inn en elektriker igjen.
 6. Endring: Det tok ikke mange ukene fra jeg kjøpte en Homey Pro til de (gjen-?)innførte et webgrensesnitt, så den skuffende-delen er utdatert nå. Jeg trenger å se mer på dimming av noen rom der innstillingene i ETS er annerledes enn de rommene jeg har fått til å virke. I tillegg har jeg ikke ennå funnet ut av om jeg kan lese av status lys og temperaturer over KNX. Det er lite som motiverer meg til å teste videre på OpenHab eller begynne se på Home Assistant etter jeg fikk meg en Homey Pro. Tenker nå å finne noen temperatursensorer og koble til Homey.
 7. Jeg vet ikke om noen så tråden min om alternativer for KNX stemmestyring, men jeg hoppet på et tilbud på en Homey Pro i Black Week. I forhold til OpenHab, kom jeg lengre på mye kortere tid. Første dagen koblet jeg den bare til, oppdaterte den og koblet til Alexa. Andre dagen importerte jeg en .knxproj-fil og knottet inn informasjonen (gruppeadressene) for en dimmer. Da var det klart til å bruke stemmestyring (etter å ha funnet den nye devicen i Alexa-appen), og "Alexa, set the office light to 50%" virket. Endelig hører KNX-huset på meg. Kult: hvis jeg bare ber Alexa om å slå på lyset, spør hun første gang om hvilket rom, og om echo-enheten også står i samme rom. Deretter husker hun dette slik at du ikke trenger spesifisere hvilket rom/lys du vil slå på fra den enheten neste gang. Skuffende: Homey har fokusert på mobil-app og ikke fullverdig webgrensesnitt, som er begrensende. Det finnes grensesnitt, så jeg skal titte på dem senere. Det første jeg kikket på krevde at jeg må gi passordet til tredjepart... Det er vel kanskje naturlig men føles galt. Bedre om de hadde det selv. Videre, selv om man kunne importere .knxproj-fila, gjorde den fint lite med den. Den satte ikke opp enhetene, ingen forslag, ikke noe info. Man må selv opprette KNX-enhetene og fylle ut adressene selv. Ikke mye enklere enn oppsettet på OpenHab der, selv om det er noen ekstra ledd på OpenHab. Der hadde jeg virkelig forventet mer fra knxproj-importen, etter å ha sett videoer fra oppsett av et annet KNX voice interface. Ellers har jeg tidligere i år byttet KNX IP-interface til et som kan ha flere oppkoblinger samtidig. Det er en stor fordel å kunne koble på ETS samtidig som jeg setter opp OpenHab eller Homey. Det var plug and play og definitivt verd oppgraderinga. Muligens kan jeg beholde OpenHab dersom jeg vil ha mer/overlappende funksjonalitet. Tenkte forresten jeg skulle teste Home Assistant før jeg kjøpte Homey Pro, men strandet underveis da jeg forsøkte å installere en SSD på en ny Raspberry Pi 4. Selv om Homey ikke nødvendigvis rokka sokkene mine, kom jeg raskt igang med stemmekontroll av KNX-lys når jeg fikk den. Videre skal jeg sette opp flere lys, og begynne å se på hvilke interfaces som kan settes opp.
 8. Jeg klarte å stå over å kjøpe 1Home eller Easykon, bare for å gå på en smell i dag. ^^; I dag og fram til fredag har DNB MasterCard Supertilbud med 20% hos Power. Power selger Homey Pro. Jeg endte opp med å bestille en. Da begynner jeg på en sikkert langvarig prosess med å teste KNX og stemmestyring på Homey.
 9. 1Home og FreedomPro har begge Black Friday-tilbud i dag. 50% rabatt på FreedomPro Easykon, 50% på lisens hos 1Home, 30% på 1Home Box og 28% på 1Home Bridge. Begge ser ut til å ha tilbudet ut helga.
 10. Så ikke denne før nå, så sent svar. Men jeg kan uansett si at jeg kjøpte IP Gateway fra voltus.de i år. Kommunikasjonen gikk på Google Translate-tysk, men de hadde sikkert svart på engelsk også.
 11. Jeg valgte nettopp å kjøpe meg et nytt IP Interface (bytter et ABB IPS/S2.1 med ABB IPS/S3.1.1) for å kunne støtte flere enn én tilkobling til KNX om gangen. Det koster meg over 2000 NOK når den er fortollet og levert. Sånn sett kunne jeg valgt en av disse enhetene som også støtter flere enheter, og spart den utgiften. Så om det er støtte for å bruke den som interface er en faktor i prisen, og det samme gjelder dersom man ønsker å bruke enheten til visualisering, og ikke bare voice gateway. Tidligere har jo noen anbefalt meg en LogicMachine 5 og det åpenbare er at skal man bare ha stemmekontroll, er noen av løsningene mye dyrere enn noen andre. Jeg kunne kjøpt en AppModule og den ville både gitt meg stemmestyring og flere tilkoblinger til KNX, for et par tusen mer enn bare IPS/S3.1.1. Valgte istedet S3.1.1 for den gule "KNX" strømtilkoblingen som gjør den fungerer som drop-in replacement hos meg. Lista over enheter er grovsortert på pris, men det kan være at noen av enhetene er vanskelig å få sendt til Norge for den prisen. Det så jeg da jeg forsøkte bestille fra eibmarkt.com og eibabo.com/no - den ene ville ikke sende til norske privatpersoner, og den andre ga feil med leveringsadressen. Samme eier, så kanskje samme årsak - de brukte de norske MVA-endringene som årsak til at de ikke ville sende til privatpersoner.
 12. God aften, jeg holder på å samle sammen endel informasjon om stemmestyring av KNX. Det var veldig få sammenlikninger å finne, selv om 1home.io (en av disse leverandørene) har en fin liste på bloggen sin der jeg oppdaget flere av disse produktene. Det blir fort til at man sammenligner epler og bananer også, og det er noen få plasser der noen nevner å ha brukt flere av disse produktene. Med så lite og spredt informasjon tenkte jeg at jeg kunne like godt legge ut det jeg samlet sammen her så andre kan finne det og kanskje korrigere det jeg finner eller ikke har fylt ut. Andre produkter: * Smarthjem-programvare som har stemmestyring og støtte for KNX. Gjerne med DIY-hardware. Nevner noen her: * Cloudløsninger. Noen av produktene over har også cloudløsninger som kan virke uten egen hardware. Det finnes nok også flere alternativer ikke nevnt. Det virker fortsatt som produktene for stemmestyring i smarthjem er umodne. Flere av utviklerne nærmest klager over begrensningene Apple gir dem, og samtidig så er det enda en betydelig del mindre funksjonalitet på Alexa og Google Home-plattformene. Noen få produkter nevner offline-funksjonalitet, først og fremst ProKNX som bruker Snips. Men så har Sonos kjøpt opp Snips, og lagt ned noen begrensninger på framtidig utvikling siden de fokuserer det mot å styre musikk i egne høyttalere. Og cloud-løsningene er sårbare så man kan ikke gå ut fra at de samme alternativene finnes om 10 år. Noe vil jeg dobbeltsjekke før jeg legger det her, så jeg kommer vel til har begynt å fylle på i flere omganger... Jeg har foreløpig ikke fylt ut andre alle viktige egenskaper som formfaktor og strømkilde, IP og/eller buss-tilkobling og merfunksjonalitet som visualisering. Sleng gjerne inn en kommentar om dette er meningsfull bruk av tiden min eller ikke, jeg vet at dette subforumet ikke har den største gjennomstrømningen.
 13. Støtter tip-jar om det kommer noe sånt. Det er vel egentlig tid til "dugnadsarbeidet" som er den knappeste ressursen, sånn er det i alle fall for meg. De billigste webhostene er så billige når de er på tilbud at jeg ikke engang gadd å si opp abonnementet fra den jeg forlot sist. Gikk fra en VPS til en annen fordi den gamle ikke oppdaterte operativsystemet i bunnen, og den nye jeg valgte koster $25 per år... Men kanskje ikke verd å gå for low end når man faktisk har brukere. En for meg ukjent problemstilling enn så lenge.
 14. Sånn smått om senn ble det endelig litt framgang her. Måtte bytte noen halogen/dali-lys og elektrikeren/firmaet jeg valgte hadde allerede tilgang på filene til huset mitt. Dermed har jeg fått tak i en .knxproj-fil fra elektrikerne, så det er håp om å komme ett steg eller to videre. De har lagt inn 20 enheter, og det er grensa til ETS5 Lite. Så jeg la akkurat ut €60 for ETS5 Lite-lisens og like mye for shipping av donglen, så da burde jeg kunne ta kontroll over dette etterhvert. Spent på om jeg kan få opp varmestyringa og se hva den driver på med - den står i lista når jeg lager en ESF-eksport, men finner ikke den i ABB-programvaren. Jeg har også trukket en nettverkskabel til KNX-interfacet, så nå kan jeg koble opp uten å fysisk rulle ut en kabel. Uten at OpenHab nødvendigvis ble riktigere løsning for det. Jeg får feil som ser ut til å skyldes at ikke alt som kan legges inn i OH2 bør legges inn i OH2 - mulig det overbelaster KNX-bussen. På dette tidspunktet har jeg tre ting jeg ønsker oppnå: - Oversikt og monitorering av smarthuset på et felles sted. - Et visuelt interface for oversikt og styring som familien kan akseptere og som kan følge huset i lang tid framover. - Stemmekontroll. Jeg tror ikke jeg er på rett spor for det andre punktet der men gir OH2 noen sjanser til. Kan være problemet sitter mellom stolen og tastaturet.
 15. Det har det klingende navnet DS-2CD2041G1-IDW1(2.8MM). Jeg lot meg lure av "G1" i modellnummeret til å tro det var en nyere modell, men firmwaren lar seg ikke oppgradere. Ville kjøpt en annen modell hvis jeg visste dette.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.