Gå til innhold
  • Bli medlem
Støtt hjemmeautomasjon.no!

magnaral

Medlemmer
  • Innlegg

    28
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av magnaral

  1. Godt å høre at det ikke bare er meg. Som beskrevet over kan kontrolleren tas med rundt for inkludering, så den var rett i nærheten. Tror imidlertid jeg skal prøve å flytte hele RPi-en til stua der den er godt innen direkte rekkevidde for iallfall 3 av termostatene. Får prøve å ekskludere og inkludere dem på nytt. Irriterende at det ikke bare kan fungere med en gang...
  2. Tror den ble inkludert non-secure, har en Aeotec Gen5 Z-Stick (USB) som jeg kan koble fra RPi-en og ta med løst rundt i huset. For å starte inkludering trykker man på knappen en gang, og tror da non-secure er default.
  3. Ser at bildene kom i litt feil rekkefølge, rekkefølgen slik de er lagt inn er 3, 4, 5, 1, 2
  4. Har nettopp fått montert 4 stk av disse (av elektriker), og har forsøkt å koble dem til Domoticz systemet mitt. Det har imidlertid ikke gått helt smertefritt. Jeg ville tro at de 4 enhetene jeg har fått skulle være helt like og ha de samme funksjonene, men det er ganske så ulike parametersett som kommer opp på dem etter tilkobling. Nr 1 montert i kjellergang (Bilde1.jpg vedlagt): Denne ser ut til å vise alt mulig (faktisk temperatur x2 (en intern som kan hende ikke er i bruk + en ekstern gulvsensor?), strømforbruk, spenning, satt temperatur i ulike modi, modusvalg osv), og også endel parametre for "previous reading" og "interval" Nr 2 montert på kjøkken (Bilde2.jpg vedlagt): Denne viser langt mindre, men har med det viktigste slik som avlest temperatur, satt temperatur og strømforbruk (selv om strømforbruket ser ut til å være helt feil (over 200 kWh per dag!) i forhold til effekten jeg leser av). Nr 3 montert i hall 1. etg (Bilde3.jpg vedlagt): Denne viser kun satt temperatur i ulike modi + modusvalg, ikke noe informasjon om strømforbruk eller avlest temperatur. Skulle nesten tro dette var første generasjons modellen. Nr 4 montert på bad 2. etg (Bilde4.jpg vedlagt): Denne viser nesten det samme som nummer 1, men mangler avlest temperatur. Den har også flere modi ("Dry air" og "Unused 3") som ingen av de andre har. Nr 5 er en førstegenerasjons Z-TRM jeg hadde fra før, flyttet fra kjøkken til stue 1. etg der termostat uansett er koblet via kontaktor og ikke kan lese av strøm (Bilde5.jpg vedlagt): Denne har også felter for strømforbruk til tross for at den egentlig ikke skal støtte dette. Har også et felt for "Power" med enhet "BTU/h", hva er dette? Noen som vet hva som har gått galt her og hvorfor jeg ikke ser det samme parametersettet for de 4? Det er forresten veldig irriterende at det ikke finnes noen parameter for status on/off, slik at man vet når den har vært påskrudd og ikke, gjelder særlig førstegenerasjonsmodellen uten strømmåling. En annen sak vedrørende disse: Det står i beskrivelsen av produktet at det skal være OTA firmwareoppdatering. Det innebærer vel at firmware skal kunne oppdateres automatisk "over-the-air", dvs uten kabler? Noen som vet hvordan dette er tenkt å fungere?
  5. Utmerket, takk, jeg så så vidt på den tidligere, men må ha oversett at den kunne kommunisere med Hue. Får håpe den også lar seg integrere med Domoticz. Fungerer Hue enhetene som mesh nettverk, eller må jeg ha dekning direkte mot sentralen (som står i et teknisk rom i kjelleren)?
  6. Har prøvd å søke rundt på nettet, men sliter med å finne gode alternativer for utendørs smarte veggplugger som kan styre julelysene. Timeren jeg har på i dag føles en smule gammeldags, vil helst ha dette også inn i Domoticz. Finner kun denne: https://www.popp.eu/products/actuators/wall-plug-switch-outdoor/ , men vurderingene jeg har lest om den har ikke vært allverdens. Noen som har forslag til gode alternativer? Det må ikke nødvendigvis være Z-wave, men vil gjerne ha toveis kommunikasjon (dvs ikke RF433) og helst slippe å sette opp nok en (proprietær) sender (har pr i dag Z-wave, RF433, Phillips Hue og Xiaomi (Zigbee) i tillegg til vanlig WiFi).
  7. Har ikke kommet i mål med dette prosjektet enda, men er nå på jakt etter en kontaktor jeg kan bruke og koble sammen med z-wave releet. Noen som kan tipse meg om en kontaktor/rele (gjerne fra Elektroimportøren) som kan brukes til dette formålet? Vil gjerne kjøpe inn alt materiellet selv på forhånd før elektrikeren kommer, så vet jeg at det er tilgjengelig og av den typen jeg vil ha.
  8. Vil helst ha et z wave relé der jeg også har strømmåling integrert. Tror du denne også vil bli knekt av startspenningen til lysrørene? 40A er jo vesentlig mer enn Fibaro som kun er 10?
  9. Hva med å bruke denne til lysrørene, den bør da være tilstrekkelig og også kunne takle spenningspeaken? https://elhandel.no/smarthus/z-wave-smarthus/rele/aeotec-bryterrele-40a-z-wave Litt dyrere enn de Fibaro og Qubino, men Noen som har erfaring med denne?
  10. To kakk på hver av dem og voila - gode som nye! Tusen takk for tips, sparte meg for 1000 kr ?
  11. Tester nå de to releene jeg brukte i går. Har koblet opp en glødepære som last (alt tilkoblet stikkontakt, så gjør ikke noe på den faste installasjonen). Dessverre klarer jeg ikke å skru dem av eller på hverken med B-knappen eller fjernstyrt fra Domoticz. De kobler seg imidlertid til systemet uten problemer, men relefunksjonaliteten virker til å være satt ut av spill... Er det noe mer jeg kan forsøke eller må jeg anta at disse to er tapt?
  12. Ok, takk. Høres ut som det kanskje er enklere å koble via et ekstra rele (ikke smart) som er bygget for å tåle den høye startspenningen for å beskytte smartbryteren bak dette. Det vil vel også fungere, rent bortsett fra at man ikke får målt strømforbruket?
  13. Men jeg kan bruke LED-lysrør i eksisterende armatur? Er denne ombygningen noe jeg kan gjøre selv? Hvor sitter ballasten og hvordan ser den ut?
  14. Nei, har ikke gjort noe mer med dem, får teste ut nærmere i kveld. Jeg har kontakt med releene i Domoticz så lenge de er koblet til, ,men av/på funksjonaliteten virker til å ikke virke. Men skal nok teste dem ut før jeg evt må bruke dem til noe annet, hadde håpet å bruke et av dem til garasjeportåpneren.
  15. Irriterende, 2x500 kr bortkastet og flere tusen i elektriker. Usikker på hvor enkelt det er å gruppere armaturene, er redd det i så fall må trekkes nye ledninger, noe jeg helst vil slippe... Sensorer for måling av strømforbruk tenker du på? Eller kan jeg programmere S1 og S2 impuls til å gjøre andre ting som en binær sensor? Er det et alternativ å bytte ut lysrørene med LED-rør? I så fall blir vel ikke startstrømmen spesielt høy? Er det andre ting jeg i så fall må tenke på?
  16. Har lest den tråden ja, mye læring og nyttig info der, men så vidt jeg kan se svarer den likevel ikke på om T5 har betydelig lavere startstrøm enn T8 og slik sett vil løse problemet. Vil en løsning for meg kunne være å bytte ut alle lysrørene med T5 (de koster jo ikke allverdens på Clas) og bruke et av Fibaro releene jeg har videre? Eller har de mest sannsynlig brent opp? Det nevnte Nexa releet (i tråden) vil i så fall kanskje være en god erstatning? Hva med topol problematikken, er dette noe jeg bør bruke penger på å rette opp i?
  17. Takk for info, var noen problemstillinger her jeg åpenbart ikke var helt klar over (men litt merkelig at ikke elektrikeren tenkte på dette). Antar at startstrømmen med 14 slike lysrør har vært for høy i forhold til hva releet tåler. Er det sannsynlig at releene har brent opp og nå er ubrukelige? Eller kan det være at de bare har "hengt seg opp"? Siden lampene har vært der en liten evighet kan det godt være at det er T8 lysrør som står i (må dobbeltsjekke dette), vil det hjelpe på startstrømproblematikk om jeg bytter disse til T5 lysrør?
  18. Hadde elektriker på besøk i går for blant annet å installere noen Fibaro komponenter. I et rom med 4 halogenpærer (12V med trafo) fikk jeg byttet ut eksisterende dimmer (som uansett var ødelagt) i en Fibaro Dimmer 2 (FGD-212) med impulsbryter. Det fungerer stort sett utmerket. Har også fått montert et Fibaro rele (FGS-222) i serie med en gammeldags dimmer. Det fungerer også utmerket, kan nå skru lyset av og på fra impulsbryter eller over nettet (selv om dimming naturligvis må gjøres med den gamle dimmeren). Problemer oppsto imidlertid når elektrikeren skulle montere rele på lyset i garasjen som jeg også ønsker å kunne skru av og på automatisk (gjerne når man kjører bilen inn i garasjen f.eks.). Bryteren i garasjen ser fra utsiden ut som en topol-bryter (med "0" og "1") på bryteren, men når han åpnet opp viste det seg at det var koblet som en enpol-bryter (dvs kun 2 ledere inn/ut til bryteren). Mulig det var ok i 1996 da huset ble bygget, men i dag skal vel alt i garasje o.l. være topol? (selv om garasjen er tørr og nesten som et innerom) Elektrikeren måtte dermed koble en ny ledning fra et lampepunkt i nærheten til bryteren for å hente strøm derfra og få tofase (slik jeg forsto det, men dette er absolutt ikke noe jeg kan) for å ha strøm til å drive releet. Det så ut til å fungere med det samme med impulsbryteren, et trykk skrudde av lyset, et nytt trykk skrudde det på igjen. Deretter startet problemene, plutselig fungerte ikke impulsbryteren lenger, lyset ble bare stående på konstant og var ikke mulig å skru av. Jeg fikk kontakt med releet fra Domoticz (mitt z wave system) etter å ha synkronisert den, men å skru av og på der gjorde heller ingen forskjell. Det gjorde heller ikke det å trykke inn den lille knappen på selve releet. Deretter koblet han om N og L for å se om det hadde noen effekt, men det som skjedde da var at lyset forble konstant av og ikke var mulig å skru på (dvs det motsatte av tidligere). Han forsøkte flere varianter og mulige sammenkoblinger, men fikk det ikke til på noen måte. Vi forsøkte også å bytte rele (samme type, hadde et ekstra liggende), men det samme skjedde med dette. Det så ut til å fungere bra i starten, men deretter hang det seg opp slik at impulsbryteren ikke lenger virket. Tilslutt måtte han rett og slett bare gi opp og koblet på en vanlig vippebryter. Lyset i garasjen er lysstoffrør, 7 stk armatur med 2 lysrør i hver a 35W (tror jeg det var). Dvs totallasten blir ca 490W, mens releet er 2x1.5 kW, så det skal takle atskillig mer enn dette. Noen gode teorier på hvorfor dette ikke fungerer? Rele av samme type fungerte utmerket inne i serie med en dimmer, men ikke her ute. Er det viktig at disse lampene i garasjen er koblet som topol? Tror kanskje ikke det var krav om det i 1996, men det er vel kanskje det i dag? En ting litt på siden: Har merket at det ofte er endel forsinkelse når jeg skrur av og på FGD-212 eller FGS-222 over nett, noen ganger kan det ta 5-6 sekunder og andre ganger går det umiddelbart. Hva kan dette skyldes?
  19. Dimmeren som er der pr i dag er ELKO 630 GLE, vil tro den er kjent for de fleste. Ser for meg ut som det er 4 tilkoblingsmuligheter, To merket med "L", en med "X" og en med et symbol som ligner på en X, men med en krøll på den ene streken. bruksanvisning finnes her: http://m.proff.elko.no/getfile.php/produkter/doc/EKO05108/Bruksanv5108.pdf Vil det fungere å koble denne i serie med en Fibaro switch? Hvordan bør de evt kobles? (har ikke tenkt å gjøre det selv, men likevel greit å ha litt peil selv også).
  20. Ok, usikker på hva denne dimmeren er, får skru av dekselet og se hvor mange ledninger som går inn der. Om den er enpolet, kan man fremdeles sette et z-wave rele i serie fremfor den eller går ikke det? Og en fjærbryter kan man vel uansett koble rett inn på releet for å skru av eller på manuelt (må naturligvis ikke bruke av/på-knappen på dimmeren)?
  21. Noen som vet svar på dette? Er det normalt to lederpar som er koblet til en dimmer (4 ledninger), vanlig sinuskurve inn og snittet sinuskurve ut på hvert sitt par?
  22. Da tenker du på spotter med armatur og alt? Liker forsåvidt den armaturen vi har, passer bra til resten av huset. Så det beste ville helt klart vært om man kunne bytte ut pærene til LED med god kvalitet og dimmbare (og samtidig nedskalere antall trafoer som brukes til ny effekt). Det finnes noen få GY6.35 12V LED pærer på aliexpress og lignende sites, men jeg er usikker på kvaliteten og fargetemperaturen. De fleste er også litt for store for min armatur, eller pinnene er for tynne. Utviklingen på dette området går jo imidlertid raskt fremover, så det er kanskje mulig at det kan komme en fungerende løsning om noen få år, jeg vet ikke.
  23. Kan bekrefte at det står "12V AC" på lavspenningssiden av trafoene.
  24. Jeg behøver litt voksenopplæring her, er det to eller fire ledninger som normalt er koblet til vanlige Elko dimmere? Hvis det er fire, bør jo dette fungere ja, koble i serie før inngangen som har en "upåvirket" 230V sinuskurve. Går det forresten an å koble bryterfunksjonaliteten på dimmeren direkte til switchen? Eller må man ha en egen fjærbryter ved siden av for å skru av og på?
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.