Gå til innhold
  • Bli medlem
Støtt hjemmeautomasjon.no!

Gullars

Medlemmer
  • Innlegg

    81
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Gullars

  1. Vi gjør i dag vesentlige oppgraderinger på en næringseiendom vi eier:

    1) Solceller

    2) Luft til vann VP

    3) Nye ventilasjonsaggregat

    4) Utskiftning av belysning til LED (mest sannsynlig Signify/Philips)

    5) Oppgradering av radiatorer med smarte termostater

     

    Tiltak 1 og 2 er i gang og tiltak 3 vurderes nå. Når det gjelder tiltak 4 har alle radiatorene sentral styring (KNX). Vi har imidlertid fått signaler om at en del av dem må byttes ut, og jeg vil da sikre at vi får en god og fremtidsrettet løsning. Har fått tips om Uponor Smatrix. Gi gjerne lyd dersom det er andre løsninger jeg bør se på.

     

    I dag har vi KNX og Schneider Spacelogic på huset. Jeg ser at vi blir ekstremt avhengige av installatøren på dette, og jeg kunne tenke meg noe som fungerer litt mer «rett ut av boksen», der man enklere kan sette regler og gjøre justeringer selv.

     

    Viktige krav til eventuelt nytt styringssystem:

    1) Må ha støtte for dagens KNX-komponenter (bl.a. termostater til radiatorer og CO2-sensorer til ventilasjon)

    2) Må ha støtte for «morgendagens» trådløse teknologi: f.eks. Signify/Philips og trådløs termostatløsning

    3) Må kunne sette opp enkle regler selv, typ minimere strømforbruk om natt når det er sol på dag; reduser effekter når strømpris er høy etc.

    4) Ikke nådeløst dyrt å sette opp og drifte.

     

    Jeg har fått anbefaling om å se på:

    *BRAID fra Siemens/FinStack

    *Airthings

    *Clevair

     

    Erfaringer med noen av disse, eller innspill til andre løsninger jeg bør se på? Tar også gjerne innspill på noen av de andre problemstillingene jeg tar opp ovenfor.

  2. stemic01 skrev (22 minutter siden):

    Hei. Nei, jeg kom ikke så mye videre med dette. Men med de strømprisene vi ser for tiden så er det høyaktuelt at systemet kan spare litt på de dyreste timene. Med 4kw varmeelement så er der en del å spare når prisene peaker. Kan gjøres ved at systemet senser prisene (eks tibber) og sette badet i "low range" de dyre timene hvis huset er i "økonomi-prioritet" (spare modus) i motsetning til "komfort-prioritet" (sløse modus).

     

    Så her hadde det vært kult med litt mer hjelp for å komme igang. Enten via innebygget RS485 om det funker, eller via raspeberryPi som vist til i github. Kanskje smart å tilstrebe å få til ett galvanisk skille mellom wiser og boblebadet?

     

     

    Ja, for min del er dette veldig spennende å få til. Akkurat nå har jeg koblet ut spabadet (stilt på minimumstemp) siden jeg ikke har noe kontroll på når oppvarming skjer.

  3. fiLLLip skrev (1 time siden):

    Har ingen direkte erfaring med SpacLync, men har en LogicMachine, så kunnskapen bør være noenlunde overførbar. SpaceLync er en rebranda LogicMachine. Selv har jeg flyttet det meste av automasjon og styring over til HomeAssistant, og bruker LogicMachine mest som en KNX/1-wire gateway.

    Om du trenger hjelp så er nok forumet til LogicMachine veien å gå: https://forum.logicmachine.net/index.php

    For å gjøre mer avansert logikk må du også lese deg opp på Lua-scripting, som er språket som brukes på LogicMachine. Sitter du fast får du god hjelp på forumet. Om du spør riktig kan det hende noen har løst det samme som du er ute etter tidligere også :)

    Takk for tips!

     

    Det virker som om dette scriptet bør kunne hente inn strømprisene. Riktignok i EUR, men det har jo ikke noe å si all den tid jeg kun trenger å se prisene opp mot hverandre: https://forum.logicmachine.net/showthread.php?tid=4378&highlight=price

     

     

  4. Vi har et næringsbygg der styringen er basert på KNX og et styringssystem som ifølge elektrikeren heter Schneider Spacelynk.

     

    Ettersom oppvarmingen i bygget gjøres med vann, skulle vi hatt muligheten til å styre varmepumpen som varmer opp kjelen basert på de billigste strømtimene gjennom døgnet. Utfordringen er at Spacelynk visstnok ikke kan lese inn strømprisene. Hjemme gjør jeg jo dette enkelt basert på Homey og Tibber-appen.

     

    Et alternativ blir jo å koble opp en Homey med Tibber-app kun for å lage logikk basert på strømpriser, men det virker noe uhensiktsmessig. Er det noen som vet hvordan man kan få lest inn strømpriser i Spacelynk?

  5. For tre år siden kjøpte vi et næringsbygg fra 2008. Bygget viste seg å ha KNX for styring av ventilasjon, lys og oppvarming (radiatorer). Som følge av økte strømpriser har vi hatt en elektriker som akkurat har lagt ned mye arbeid i å konfigurere KNX'en.

     

    Vi som huseiere skulle gjerne hatt mulighet for å overvåke anlegget og gjerne også finjustere reglene. Slik jeg skjønner elektrikeren er dette komplisert, og han må eventuelt utvikle dashboards for oss.

     

    Finnes det en eller annen litt mer brukervennlig app/grensesnitt som kan legges oppå KNX? Målet må jo være at vi løpende kan gjøre justeringer på anlegget uten å måtte leie inn elektriker for jobben...

  6. Vi eier et næringsbygg som vi for tiden driver og oppgraderer med ulike enøktiltak. Oppvarmingen av bygget skjer med vann i radiatorer.

    Første grep er at det nå installeres en stor varmepumpe som tar seg av oppvarmingen av vannet. Denne skal visstnok redusere strømregningen vår med 30%. Det vil si at samlet forbruk går fra ca 400.000 kwh til ca 280.000 kwh.

     

    Neste steg er at vi kommer til å bygge ut solceller på taket. Dette vil generere ca. 120.000 kwh årlig. 
     

    Tredje steg tenker jeg vil være et smart energistyringssystem. Siden dette er et bygg som kun har aktivitet på dagtid, ser jeg for meg at vi har en del å hente på bl.a. at nevnte varmepumpe kun går på dagtid når det er sol (og når strømmen er billigst de tidene av året der det ikke er sol). Videre kan vi nok også gjøre grep på ventilasjonen.

     

    Fra før av er jeg kun kjent med Homey, men det blir nok litt puslete for dette formålet. Hvilke energistyringssystemer er naturlige å vurdere i et næringsbygg? Er det spesielle løsninger som er vanlige å implementere for å smartifisere store varmepumper og ventilasjonsanlegg?

  7. Jeg har stort hus med basseng, og bruker Homey og Tibber. Forbuket beveger seg kun over 10kwh når jeg lader Teslaen, og siden jeg ellers klarer å ligge under dette ønsker jeg å få opp en flow som hjelper meg med å 1) Slå av VVB og 2) Redusere effekt på billadingen. Jeg bruker i dag smartlading gjennom Tibber + Easee. 

     

    Er det noen i samme situasjon som har laget en flow som de vil dele?

  8. Skjønner. Og da høres det ut for at det kan være smart av meg å se på om det er noen av dagens brytere jeg kan få kombinert med en felles dimmer. Tror det skal gå fint. Er en del vegglamper her og der med forskjellige brytere som like godt kan være på samme.

  9. Takk for gode svar! Da går jeg til innkjøp av en del av denne. Et par spørsmål i den forbindelse. I stuen har jeg en skinne med tre brytere, hvorav den ene er dobbel. Når jeg skifter til dimmere, kan jeg 1) Slå sammen de to bryterne på dobbeltbryteren til å styres av samme dimmer, eller må jeg 2) Bytte til skinne med plass til 4 dimmere?

  10. Jeg kom tilfeldigvis over denne: https://www.power.no/smarte-hjem/smart-belysning/smarte-kontakter-og-dimmere/heatit-z-dim2-dimmer-250w/p-1407453/store/?gclid=Cj0KCQjw0oyYBhDGARIsAMZEuMsAc2k6m0m00jHm3HaXou7KRnY8GR2hn1fTbCTxnFmU3xU_sSVjuH4aAlagEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

     

    Noen som har erfaringer med dette produktet? Vurderer å skifte ut all belysning i stuen og oppgradere til dimmere (mest brytere fra før av), og da virket denne som et veldig prisgunstig alternativ.

    • Like 1
  11. Selger en Aeotec Heavy Duty siden behovet jeg hadde ble dekket av en annen dings.

     

    Ettersom elektrikeren noterte kursene på innsiden av esken får jeg ikke returnert den. Selve switchen er helt ny.

     

    pris 1200,-

  12. Jeg sendte en henvendelse til Meaco og fikk følgende svar:

    Sitat

    Good Afternoon,

     

    Thank you for contacting Meaco.

     

    We would strongly advise against using a smart plug with the machine, this can cause potential faults with the machine and would invalidate any warranty you have with the machine.

     

    If you have any further questions please let us know.


    De gir jo ikke akkurat så veldig god begrunnelse for hvorfor, og dette er vel kanskje bare et standardsvar de sender for å unngå å bli stilt til ansvar for noe som helst…

     

    Det store spørsmålet her er vel om av/på-knappen på maskinen har en annen funksjon enn om man bare tar strømmen, altså om det settes i gang et nedkjølingsprogram eller noe slikt når man slår av maskinen på korrekt måte. Noen som vet om dette har en teknisk betegnelse som man kan lese ut av en manual?

  13. RVM skrev (På 4.7.2022 den 19.01):

    Kan du se i Homey når VVB er "på" uten at den trekker strøm? Da vet du når den ferdig oppvarmet. Hvis du følger med noen døgn med varierende varmtvannforbruk klarer du sikkert danne deg et bilde over hvor mange timer i døgnet den må være på.

     

    Vi er en familie på 4 med et badekar som brukes jevnt og trutt. VVB er 300L/3kW, og den har ennå aldri vært aktiv i mer enn 4 timer i døgnet, så jeg lar den være på de billigste 6 timene.

    Jeg har fulgt med litt de siste dagene. Akkurat nå har jeg den gående de 10 billigste timene i døgnet, og den kommer enkelt ned i 0W flere ganger i døgnet, hvilket vel må tolkes som at vannet er oppvarmet(?).

     

    Jeg lurer da på: er det egentlig vits i å styre med temperaturmåling av tanken? Det er vel ingen mulighet for å utvikle legionella så lenge tanken er fullstendig oppvarmet flere ganger daglig?

  14. Jeg har en slik avfukter stående i innendørs bassengområde: https://www.bedre-inneklima.no/produkt/meacowall-veggmontert-avfukter-53l-hvit-sort/

     

    Den er koblet med støpsel i vegg, har ingen smartfunksjonalitet, og går døgnet rundt. Jeg kunne tenke meg å koble på en smartplugg — mest for å se hvor mye strøm den bruker, men også for å kunne slå den av på store strømtopper (maksimalt noen få timer i døgnet).

     

    1) Jeg vet at man ikke skal bruke smartplugger på f.eks. varmtvannsberedere. Er det imidlertid trygt å bruke det på denne typen apparat?

     

    2) Dette er jo en maskin som man normalt ikke slår av og på, ettersom den er ment å gå kontinuerlig. Kan den ta skade av å bli slått av og på med en smartplugg innimellom?

  15. Moskus skrev (30 minutter siden):

    Ja, det stemmer nok veldig bra. Siden total kostnad ikke bare har med pris for en kWh å gjøre, men også utendørs temperatur.

     

    For Tibber kan du bruke Tibber-APIet direkte hvis Homey-integrasjonen ikke gir deg dette. For temperatur har met.no et API. :) 

    Takk for tips. Men jeg skjønner ikke helt hvordan jeg kan koble meg rett opp mot API-ene fra Homey. Er det mulig eller må jeg eventuelt lage en app? Er veldig usikker på om programmeringsferdighetene fra 2004-2007 strekker til…

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.