Gå til innhold
  • Bli medlem

axels

Medlemmer
  • Innlegg

    26
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    1

axels vant dagen sist 30. april

axels hadde mest likt innhold!

Hjemmeautomasjon

  • System
    Homey

axels sine prestasjoner

Kabelfører

Kabelfører (6/16)

  • Samarbeidspartner
  • Dedikert
  • Ett år inn
  • Første innlegg
  • Samtalestarter

Nylige merker

2

Nettsamfunnsomdømme

  1. Fair spørsmål det. Smaken er som baken! Noen er ekstra glad i kabel fordi det gir en del fordeler. Kan minne litt om forskjellen mellom wifi og kablet nettverk tenker jeg. Jeg vil helst ha så få ting som mulig på batteri for å slippe å tenke på å bytte. Man får også hyppigere oppdatering av data, og det er generelt færre feilkilder som kan gjøre at ting plutselig slutter å rapportere. I dette tilfellet var hele veggen strippet til bindingsverket, og jeg skulle uansett ha et shelly-relé i en veggboks inne. Kostnaden for en Shelly Addon til releet og tre ds18b20-sensorer hvor én måler ute og to måler inne ble rundt 300 kr. Billig og dønn stabilt.
  2. Fin løsning du har hos deg at den stikker ut nederst, da kan man jo ha svart boks også hvis det passer kledningen bedre. Men synd for meg at jeg ikke har takutstikk og at solen treffer den på kvelden. Jeg har tenkt at jeg må unngå svart boks hvis jeg velger en løsning med sensor øverst i en synlig AP9 som jeg perforerer lenger ned på siden og i front. Fordi svart farge er dumt når når solen skinner på boksen? Noen tanker om det? Om svart ikke er så skummelt, så kanskje jeg skal prøve meg først med det, og så "oppgradere" til en løsning ala din skisse hvis temp blir feil. Svart boks vil bli mye penere på veggen da andre detaljer er i svart.
  3. Veggen er mot nordvest. Vet ikke helt hvordan det er med sol midtsommers, men nå er det bare sol på den en times tid på kvelden. Jeg har en annen sensor mot øst, tenkte å "mikse" de to ved å enten bruke den til enhver tid laveste temp som utetemp, eller bruke den østvendte tempen på kvelden. Forslaget med et lite hus i samme materiale som veggen er et godt forslag 👍🏼
  4. Hei! Har en Shelly DS18B20 sensor som skal måle utetemperatur. Nå dingler den bare rett ut av veggen (se bilde), og jeg ser etter en løsning som blir penere og som beskytter den mot sol, vær og vind. Det er ikke lett å trekke den om hvis den skulle gå i stykker, og det er heller ikke noe takutstikk som gir ly på denne veggen. Har noen et tips til et "temperaturføler-hus" som kan henges på veggen? Eller andre erfaringer med ds18b20 utendørs på vegg. Jeg tenkte kanskje å legge den øverst i en AP9 koblingsboks som jeg borer litt hull i, men det blir jo ikke veldig pent. Ser det finnes braketter som denne på nett, men det gir jo ikke mye beskyttelse og jeg vet ikke om sensoren vil måle kunstig lave temperaturer når den treffes av regnvann?
  5. Takk for nyttige svar, her lærer man masse! @SveinHa Betyr det at jeg da ikke trenger RC-ledd for varmepumpe-releene siden lasten er ohmsk? Det er nye Mitsubishi varmepumper. For baderomsviften tenkte jeg slik: Relépille -> topolet elkobryter -> baderomsvifte. Hvor skal RC-leddet monteres her? Igjen er releets viktigste formål strømmåling, slik at jeg kan følge med på hvor mye viften kjører og hvordan luftfuktigheten i rommet utvikler seg (selve viften er fuktstyrt - Pax Calima). Den topolede bryteren vil nok brukes innimellom til å skru viften helt av f.eks. ved avreise fra hytta eller før vinterstenging. Vil det oppstå noe overspenning/gnist i releet når den topolede bryteren skrus av eller på?
  6. Takk for svar! Av nysgjerrighet: Har RC Snubberen kun en funksjon når releet slås av mens det er last på? Altså at den i prinsippet ikke trengs hvis varmepumpen er helt avskrudd når releet skrus av, eller hvis jeg skrur av/på varmepumpen mens selve releet forblir påskrudd. Sikringsskapet begynner å bli trangt, går det like fint å ha RC Snubberen i en veggboks i nærheten av varmepumpe for å spare litt plass? Gjør det noe å ha RC Snubber mellom relépillen og baderomsviften selv om viften kanskje allerede har en slik montert? I tilfellet baderomsviften kan det hende releet blir brukt til å sku av/på mens viften går, fordi det ikke er noen kablet bryter til viften og det kunne vært kjekt med en bryter ved døra. Min plan er: relepille->topolet elkobryter (som er på feil side av rommet)->baderomsviften.
  7. Tusen takk for godt og utfyllende svar! Da skal jeg finne meg en støvplugg ☺️
  8. Hei! Skal få installert noen Shelly-reléer på hytta, primært til strømmåling av to varmepumper. Reléene skal stort sett alltid stå på, men varmepumpene vil skrus av og på innimellom, og noen ganger dra en del strøm (tenk "ring hytta varm"). Leste tilfeldigvis om Shelly RC Snubber som (sitat) "skal brukes til alle Shelly-reléer som benyttes sammen med induksjonsbelastninger som vifter, motorer, eller andre enheter som forårsaker spenningstopper under påslag". Dette var et ukjent produkt for elektriker, så jeg skulle sjekke ut litt. Er dette noe jeg bør ha for å øke sikkerheten og levetiden for releet? Jeg har allerede flere Shelly-releer i sikringsskapet hjemme som bla. måler varmepumpe-kursen her, og der bruker jeg ikke en slik. Tilleggspørsmål: Noen av releene skal på DIN-skinne i skap (Shelly Wave Pro 1PM) mens selve lasten er et stykke unna. Er det slik at Snubberen bør plasseres nærmest mulig lasten? Jeg skal ha et pillerelé (Shelly Wave 1PM) ved baderomsvifte. Trengs en Snubber der også, eller er det så puslete last at det ikke trengs? Takk for svar 🙂
  9. Hei! Banalt spørsmål, men er ikke så bevandret i fiberverdenen. Har lagt opp fiber til et rom, og det kommer ut av veggen med en SM LC/LC duplex hun/hun fiberadapter i keystoneramme. Men den fiberadapteren kom ikke med noen form for blindplugger/beskyttelse, så den er nå åpen på veggen. Er det OK å la det være slik, slik man gjerne lar en RJ45 stå ubeskyttet på veggen år etter år? Tilstrekkelig å bare lukke det lille lokket over keystonen? Eller kjøpe en form for blindplugg som fester godt på adapteren?
  10. Hei! Jeg prøvde først med Shelly Plus 0-10V Dimmer, dette fungerte ikke da den er såkalt "sinking". Så byttet jeg til Shelly Dimmer 0/1-10V PM Gen3 som nylig ble lansert, den er såkalt "sourcing" som gir riktig spenning 0-10V på egenhånd. Som bonus har den også innebygget relé slik at man får strømmåling og kan skru viften av/på. Fungerer utmerket! Har den i Homey, den ble først definert som lampe, men Shelly-appen til Homey har et flowcard der man kan bytte device type til det man ønsker, så det fungerer perfekt i bruk. Jeg satt minimumsnivå for shellyen til 10% som "dumb-proofing" for å unngå at den stilles for lavt i Homey. Iflg Systemair bør man unngå å sette den så lavt fordi viften vil da kan drive og skru seg av/på stadig. Mellom stikkontakt og min vifte (KVK Silent 125 EC) var det en koblingsboks med 230V. I boksen lå det en lang sukkerbit fra Systemair med alle koblinger inkl et lite potensiometer. Elektrikeren byttet ut sukkerbiten og potensiometeret med wagoklemmer og shelly-en, var greit med plass til det. Vil nok ikke fungere med bare 24V der shellyen må plasseres i din vifte, nei.
  11. Takk for nyttig info begge to! Hvor har du plassert Shellyen, @Norseman?
  12. Bygger oppvarmet bod på 23 kvm i forbindelse med garasjen. Tenkte å velge en eller annen romventilasjon/miniventilasjon-løsning med varmegjenvinning. F.eks. Mitsubishi VL-50 som finnes i en variant med snor og en variant med fjernkontroll. Ser ut som et greit produkt, bortsett fra at den ikke har keramisk gjenvinning. Noen som har funnet miniventilasjon/romventilasjon som egner seg for styring i smarthus, eller har andre erfaringer å dele? I alle fall viftehastighet hadde vært fint å kunne styre... Bruker Homey.
  13. Jeg har hatt Fibaro Roller Shutter 3 på Homey et års tid og det har funket fint. Har tre stk som styrer hver sin utvendige screen (er vel 4-leder kabel og hirschmannplugg til screensen). Eneste som ikke er mulig som jeg trodde skulle være mulig er å stoppe screensen halvveis, her er det bare helt opp og helt ned. Men har ikke gjort noe innsats for å finne ut om det skulle gått og hva jeg eventuelt må gjøre for å fikse det.
  14. Hei! Jeg har i dag en del Shelly Plus i4 (wifi) i huset, koblet til de lysbryterne der jeg ønsker å styre scenarier eller flere lys samtidig. Det funker greit, men er litt sårbart når Homey eller Wifi går ned, og jeg har ikke fått til dimming. Så tenkte å bytte til nye Shelly Wave i4 (z-wave 800) for å løse det problemet. Men da blir spørsmålet, hvor gode dimmerne mine (Fibaro Dimmer 2) til å respondere? Vil jeg fint kunne assosiere tre ulike fibaro-dimmere til en knapp på bryteren, og så kan jeg dimme alle tre samtidig uten noen rare forsinkelser? Grunnen til at jeg spør er jo at fibarodimmerne begynner å bli ganske gamle, Z-wave 500 chip. Dersom det blir merkbart bedre kan jeg jo bytte endel dimmere til f.eks. Heatit ZM Dimmer som har 700-chip, når elektrikeren uansett skal inn bak bryterpanelene...
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.