Gå til innhold
  • Bli medlem
Støtt hjemmeautomasjon.no!

ess_seb

Medlemmer
  • Innlegg

    30
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av ess_seb

  1. AndyFroy skrev (56 minutter siden):

    hente opp en gammel thread...

    heldig dere er med 400v ingang i huset. hvordan kan man klare samme system i en it-nett? (230V mellom fasene uten null leder)

    Litt usikker om det går med IT-nett - men ring https://www.farco.no/kontakt  de kan sikkert gi deg råd. Ellers går det kanskje an å henvende seg til nettselvskapet? Viktig at de også merker etterspørsel etter 400V. Jeg tror det foregår arbeid med å utrede omlegging til 400V - men finner det ikke i farta nå.

  2. jkirkebo skrev (44 minutter siden):

    Nyere invertere har vel stort sett også lysbuedeteksjon, så når en slik oppstår skal inverter koble ut strengen før det går så langt at det kan bli farlig. 

    Interessant - takk for tipset. Var ikke klar over det.

    Enig at det kanskje blir litt styr - men hadde vært nyttig hvis man temperatur overvåke allikevel - bedre for nattesøvn (eller det var kanskje ikke sol på natta - men når man ikke er hjemme da...)

  3. Noen som har vurdert å temperatur-overvåke hver eneste MC4 kobling for automatisk utkobling hvis en av de blir for varm? Termofotografering blir jo litt håpløst siden koblingene er skjult under panelene.

     

    Tenkte å ha en termistor + mikrokontroller per MC4 kobling og koble de på en eller annen bus (slik at man trenger bare 1 kabel). RS-485 eller CAN (eller en annen type bus som støtter lange avstander).

    Jeg bare orker ikke at noe som som dette skjer: https://www.nrk.no/rogaland/brann-i-solcellepanel-pa-hustak-1.16434359

     

    Tanker?

  4. Christoffer skrev (På 22.1.2023 den 22.10):

    Hei!

     

    Dette så bra ut 🙂

     

    Hvordan er det å bruke disse komponentene i et system som vist under? Tenker da å bruke enten ekstern styring eller Victron sitt system for å styre når det lades og når det skal leveres effekt ut fra batteriet. Har ikke behov for "nødstrøm" på hele huset slik det er nå, men heller et par kurser så tenkte å ta dette fra de Multiplus enhetene.

     

    image.thumb.png.dac35d28c4a474329dafc9996310ffe4.png

    Det kan du fint gjøre men da trenger du noen flere komponenter som du slipper ved å kjøre alt gjennom.

     

    A) systemet kan ikke lenger måle real time effekten som går inn/ut fordi den ikke sitter i mellom. Så da må du programmere noe selv som leser AMS måleren din hele tiden og fortelle hvor mange watt den skal mate inn eller konsumere til en hver tid. Produksjon og bruk må være i balanse ellers vil du mate strøm til nettet eller kjøpe etc.

     

    B) for å kunne ha noe som helst nødstrøm/backup krever det anti islanding. Da tenger du altås en boks (med relay) bak måleren som koble huset fra nettet når den detekterer at nettet har for dårlig kvalitet. Dette er for at du ikke skal mate strøm tilbake til nettet  når strømmer faller bort (pga sikkerhet).

     

    Så det er fint mulig men det krever en del ekstra. Enklere å legge 2 kabler til anlegget og kjøre alt gjennom.

    • Thanks 1
  5. SveinHa skrev (3 minutter siden):

    En kjapp hoderegning blir: Kjøpt 1232 kWh til snittpris 3.55 + 0.46 i ca nettleie - 2.14 i strømstøtte blir kr 2.304.- i desember. Denne kostnaden vil nok normalt bli litt høyere siden et forbruk uten å ta særlig hensyn til strømprisen normalt ville foregått på de tidene med høyere pris men tallet er greit nok for sammenligningens del. Det jeg virkelig har betalt for strømmen, beregnet time for time, er kr 794.- så innsparingen ved å kjøpe strøm når den er billig er for meg i desember kr 1.510.- eller at jeg har betalt 34% av det jeg "normalt" ville betalt uten solcelle/batterianlegget. Solcellene har jo også bidratt litt til lavere forbruk men disse tallene gjelder kun kjøpestrøm.

     

    Mine pris/strømkurver ser ut helt like dine men jeg har et tak på 4.75 kWh pr time som jeg holder meg under. Med stor fokus på strømsparing (ikke vaske klær/oppvask unødig, senke gulvvarme og slikt uten at det har gått vesentlig ut over komforten) har vi fått ned årsforbruket fra rundt 30.000 kWh til rundt 10.000 kWh og med et slikt resultat av strømprisen også må jeg si meg fornøyd.

    Imponerende å lese at du har klart å kutte forbruket såpass mye. Jeg har også kuttet en god del av forbruket - men da økte samtidig også bruk av ved. Og det er jo kjedelig med tanke på miljø - når vi har "ren" vannkraft tilgjengelig. Men det blir en avsporing :)

     

    Hvorfor prøver du å holde deg under 4.75kWh per time? Er det p.g.a. effektled på nettleien? Nå som nettleien har gått ned fant jeg ut at det vil være mer lønnsomt å lade batteriene "rask" (e.g. med høyere effekt) når strømmen er billig.

  6. Fikk tatt i bruk anlegget denne uken og alt fungerer så langt (uten solar inntil videre).

     

    Brukte litt tid til å få alt riktig konfigurert. Endret opp med å sette ESS-mode til 3 (external controll loop) og kjøre mitt egent løp - fordi med ESS-mode 1 får man ikke flyttet strømforbruk til når strømmen er billig, og ESS-mode 2 har ikke støtte for å sette en maks SoC (den vil alltid lage til 100%). Det fine med ESS-mode 3 er også dersom kontroll-loopen skulle dø, og inverterene ikke får noe mer instrukt i løp av 60 sekunder, så vil den automatisk gå til "passthrough" modus, som betyr at den verken lader eller lade ut batteriene. E.g. AC IN = AC OUT. Da slipper man å risikere at den går løpsk og havner utenfor SoC-limits.

     

    Da får man full control over hvor mange Watt som batteriene skal lades (eller utlades) med til en hver tid. Har programert det slik at den ta hensyn til strømprisen, SoC limits og (ut/)lade begrensninger som jeg har satt.

     

     

    20221107_163702.jpg

    • Like 2
  7. jkirkebo skrev (8 minutter siden):

    Ja, den siste vil ikke være greit. Men det er et urealistisk problem. Slik forskjell vil du kun få på TN-nett og ikke på IT. Og om du skal mate inn til sammen 7,4kW effekt i en bolig med 3-fase TN vil man alltid bruke en 3-fase inverter. Regelen er der for å hindre bruk av store 1-fase invertere på IT-nett eller i boliger med 1-fase mating. Utvalget av 3-fase inverterer til IT-nett har nå blitt ganske bra, man får de ned i 6kW i hvert fall. Dermed gjenstår kun de med 1-fase inn til boligen. Disse må oppgradere sin tilkobling til 3-fase om de vil ha større inverter enn 3,7kW.

     

    Ja har TN og 3 invertere (1 for hver fase) og skal kode styringen selv. Når jeg har en last på en fase som er høyere enn hva inverteren kan levere må resten importeres og da kan en annen inverter mate inn på en annen fase for å holden summen av import/eksport lik 0 allikevel.

     

    Eksempel jeg skrev er så klart satt på spissen men skulle gjerne ha vist hvordan dette skal tålkes eksakt sånn at jeg kan styre hva inviterer skal gjøre riktig - og ikke minst hvorfor denne begrensningen finnes kun for produksjon men ikke for forbruk

  8. Er det noen her som skjønner hvordan følgende ordlyd er ment:
     

    Sitat

    maks 16A differanse i innmating mellom fasene

    (https://norgesnett.no/installatorer/installasjon-av-produksjonsanlegg/ )

     

    Først lurer jeg på hvorfor denne begrensning skal gjelder kun for innmating men ikke ved forbruk? Følgende situasjon er OK ikke sant?

    L1: +32A (forbruk)

    L2: 0A
    L3: 0A

     

    Betyr det da at følgende situasjon godtaes ved innmating:
     
    L1: +32A (forbruk på 32A)
    L2: -16A (negativ, innmating 16A)
    L3: -16A (negativ, innmating 16A)
     
    "Innmating"-forkjell er 16A - men total forkjell mellom L1 og L2 er jo faktisk 48A.
     
    Men neste eksemple er da ikke lov, fordi her er "innmating-forkjell" mer enn 16A:
    L1: +31A
    L2: -17A
    L3: -17A
     
    Selv om total forkjell er forsatt den samme 48A som i forrige eksempel?

     

    Tanker?

  9. stigvi skrev (25 minutter siden):

    Tviler på at de gjør det på den måten. Brudd i N-leder vil være svært ødeleggende i et TN nett med fare for 400V på utstyr som er lagd for 240V. Å legge en separat N-leder øker sjansen dramatisk for brudd i N-leder alene i forhold til at N-leder er i samme kabel som de 3 fasene.

    Risiko på brudd på PEN-lederen har man selv om det er samlet i en fyskisk kabel. Og spenningen mellom fasene og jord (som har samme potensiale som PEN) øker ikke plutselig av den grun til 400V - da måtte jo viklingene i trafoen øke på magisk vis...

    Og hvis det skulle gå en strøm i fasene etter at PEN-lederen er brudd vil jordfeilbryteren slår ut (untatt rene 3-fase laster så klart som ikke "bruke" N).

     

  10. mroek skrev (På 26.9.2022 den 18.08):

    Det med at det trengs ny inntakskabel (i hvert fall om man skal ha 3-fase TN) kan jo lett være et ganske stort tiltak som medfører mye styr.

     

    Det samme gjelder jo elbillader. Jeg la opp 4G6 til mine elbilladere, så om det noen gang skulle bli aktuelt med konvertering til TN her i området, så blir jo det også en ekstrafaktor som er litt kronglete å løse i mitt tilfelle.

    Til ombygging trenger man egentlig bare 1 ekstra leder for PEN og kan beholde eksisterende inntakskabel. Hvis jeg ser på hvor fort det gikk å legge fiber her i området virker det som et overkommelig tiltak. Men blir spennende å se hva NEK 350 konkluderer med.

  11. Forresten, siden batteri-lagring gjør det mulig å "flytte" alle laster i hustet til når strømmen er billig, så slipper man å invetsere tid/penger i alle disse "smart dingsene" rundt om kring. Man trenger ikke å oppgradere elbil-laderen sin og man trenger heller ikke å gjøre noe med varmepumpe eller varmtvannsbereder. Og siden man slipper å bruke penger på dette gir dette vel en en da kortere nedbetalingstid. 
    (Skal oppdatere start-posten)

  12. SveinHa skrev (21 minutter siden):

    Ellers har jeg en 10kW off-grid kombi-inverter med 10kW MPPT og 150A batterilader. 12kWh DIY LiFePO4 pakke med 200A JK BMS som i løpet av kort tid blir vel doblet med 14.5 kWh i tillegg.

    Jeg tenkte også å bruke JK BMS-en, men elektrikkeren ville ikke ha den fordi den manglet CE-merking. Vi etterspurte dokumentasjon på det, men fikk til svar at BMSen er ment til innbygg til ferdig produkter som CE-merkes in sin helhet. "Heldigvis" har Daly BMS CE-merking og er vel omtrent tilsvarende JK sin BMS. Daly har nå også aktiv balansering.

     

    Hvor har du kjøpt LiFePO4 cellene?

     

     

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.