Gå til innhold
  • Bli medlem
Støtt hjemmeautomasjon.no!

jkirkebo

Medlemmer
  • Innlegg

    63
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av jkirkebo

  1. hflatoey skrev (3 timer siden):

    Selvfølgelig surt hvis det skulle begynne å brenne i solcellepanelene men eg tenker at dette er noko som skjer så sjelden at det ikkje er noko å bekymre seg for 🙂

    Nyere invertere har vel stort sett også lysbuedeteksjon, så når en slik oppstår skal inverter koble ut strengen før det går så langt at det kan bli farlig. 

  2. thoralex skrev (4 timer siden):

    Men vil du ikke måtte betale mer for nettleie uten solproduksjon, enn du betaler for å bli kvitt strømmen? Her ligger forbruksleddet nesten 50øre/kwt, da må strømprisen være tilsvarende mye minus før det kan lønne seg å stoppe produksjonen? spørs jo hvor mye man bruker og produserer da, så det blir fort en ganske komplisert formel. Kunne være internsagt om noen med mattekompetanse laget en formel for det.

    I tillegg får man betalt nettleie fra nettselskapet for alt man mater ut. For min del utgjør det 8,75 øre/kWh i mai. Dvs. at strømprisen må være mer negativ enn dette for at det ikke skal lønne seg å mate ut, i tillegg kommer altså regnestykket med nettleie for eget forbruk. I sum betyr det at det skal svært mye til for at det lønner seg å skru av. 

    For oss som bruker solkonto har disse timene med negativ strømpris ingen innvirkning overhodet. 

  3. Decibel skrev (20 timer siden):

    Det er sikkert litt variasjoner her. Jeg har hvert fall pratet med en elektriker som beskrev hvordan de fikk skjev belastning på en inverter, siden denne opprinnelig var laget for null-leder.

    Det høres ut som en SolarEdge? De virker på både TN og IT-nett. Growatt sine gjør ikke det, de har dedikerte modeller for IT og TN. Og dermed ikke den samme problematikken. 

    harboe skrev (14 timer siden):

    FuturaSun FU 400 M SILK Pro All Black 

     

    Disse har ganske lav spenning, rundt 37Voc og 31Vmpp. Da er det helt uproblematisk med 20 i serie, jeg har paneler med lignende spesifikasjoner og 22 i serie. 

  4. Decibel skrev (7 timer siden):

    Jeg ser at du har en del forskjell i spenningen din på de 3 fasene. På papiret så er jo inverterne 3-fase, men dersom du har IT-nett så pleier ikke belastningen å være jevn. Dette er på grunn av fraværet av 0-leder. I praksis så er det en av fasene som blir desidert mest brukt, og den siste fasen får svært lite strøm i forhold.

    Det jeg vil frem til, er at dersom inverteren din tilfeldigvis gir mest strøm på den fasen med høyest spenning, ja da trenger ikke problemet å være så stort. For da holder det å bytte om på lederne, slik at det gis mest strøm på den fasen med lavest spenning. 

    Growatt-inverterne mater helt synkront ut på nettet, lik strøm på alle faser. I hvert fall i følge min smartmåler som er montert bak inverterne.

    arneolav skrev (10 timer siden):

    Du kan kontakte Growatt her:  https://www.green-sun.no/contact_us

    Ring eller skriv noen ord om problemet og be om at de sjekker om inverter er rett konfigurert. 

     

    .....

    Ser at du har en streng på 20 paneler, det kan også være et problem; Den kan kanskje overstige 850volt.

    Hvis inverter har flere innganger så bør denne splittes i 2 serier.

    På inverter, hvor mange tilkoblingsplugger finnes i fremre rekke ? Bilde?

    De fremre er pluss, de bakre er minus.

     

     

     


    Av erfaring kan jeg si at 20 paneler på ~450W er for mye, maks 18 og helst ikke mer enn 17 da disse typisk gir 40-41V på maks. Men er det paneler som gir maks 30-31V går det helt fint, jeg har 22 slike i serie på en av mine strenger. Får vi specs på panelene er det lett å finne ut om det er problematisk. 

     

  5. harboe skrev (27 minutter siden):

    Har du oversikt over hvilke registerendringer? jeg kan ikke gjøre de selv, men det hadde vært fint å vise frem til installatør, og be dem se over dem.

    Endringene varierer med invertermodell. Importør har oversikten og fikser det evt. for installatør. Bare gi de feilkoden, de kjenner nok garantert problemet. 

  6. arneolav skrev (50 minutter siden):

    Det er vel tvilsomt om e-verket (strøm-netteier) vil trinne ned med såpass lav spenning. Men enig, alt tyder på svakt nett, tynne kabler og kanskje mangel på nabolag som tar unna strømmen. Jeg har problemer med det siste, men har alltid høy nettspenning, så her blir det nok å trinne ned og kanskje forsterke nettet. Etter hva jeg har fått opplyst har strøm-netteiere fått sterke føringer fra myndighetene om å legge til rette for strømproduksjon fra bla solceller.


    Om det er han som er sist på linja og har lavest spenning så kan det nok la seg gjøre å trinne ned. Er det andre abonnenter der med lavere spenning kan det fort bli verre ja. 

  7. harboe skrev (14 timer siden):

    Jeg irriterer meg over at det ikke finnes noen log som fremstiller grid voltage på server.growatt...

     

    I den andre posten har vedkommende dette i loggen, men jeg har ikke...

     

    Har fått utlevert en logfil fra i dag, men klarer ikke å forstå alle kolonnene, og spesifikt ikke om noen av de viser grid voltage.

     

    ERFFCEC0DA max data - 2023-03-26_2023-04-03.xls 2.29 MB · 0 Nedlastninger

    Har fått satt opp inverter til 253,4 V i dag. Men så ikke noen særlig effekt.


    VacRS, VacST og VacTR er de du ser etter. Jeg ser spenning på nesten 254V der på VacRS, så det er nok problemet ditt. Spenningen stiger også fort med økende produksjon så det ser ut som du enten har en lang og litt tynn kabel til inverter fra sikringsskapet, eller nettet er veldig svakt i området? Minimum spenning er snaue 230V etter hva jeg kan se så det burde være trygt å få trinnet ned trafo ett hakk for din del i hvert fall. 

    Det er nok også sannsynlig at det må endres en del registerparametre på inverteren da den kutter ut i tide og utide (dvs. når den ikke skal). Growatt eller din installatør kan fikse dette. 
     

  8. Curtsy0341 skrev (5 timer siden):

    En ting jeg har merket meg er at når du får solceller mister du litt oversikten over den totale momentanforbruket i huset (jeg bruker home assistant). Før så fikk du det jo av strømmåleren under import. Så jeg og kona kom fram til følgende regnestykke som muligens kan funke som en template sensor: return x (Produksjon - eksport) + import eller muligens sånt som dette:

    lambda: |-
    return (id(production).state - id(export).state) + id(import).state;

    Andre med liknende tanker?

    Her er min:

     - name: "Hus forbruk uten lading/varme/solcelleproduksjon"
            unit_of_measurement: "W"
            state_class: measurement
            device_class: power
            state: "{{ (states('sensor.sdm630_nett_system_power')|float - states('sensor.sdm630_solar_system_power')|float - states ('sensor.sdm630_hp_total_system_power')|float - states ('sensor.veranda_power')|float - states ('sensor.carport_power')|float)|round(0) }}"

     

    Den trekker da ut også forbruk til elbillading og varmepumpa. Men jeg må fikse noe demping av noe slag da jeg til tider får noen rare utslag når solcelleeffekten endrer seg raskt. Må nok ta et gjennomsnitt av verdien over 10 sekunder eller noe sånt.

  9. bjornepappa skrev (5 timer siden):

    Det logiske her ut frå eit elkraftfagleg perspektiv er at inverten bør gå med effektfaktor / cos phi <1 induktivt, altså at den forbruker reaktiv effekt med eit gitt forhold ut frå aktiv effektproduksjon. Dette vil vere med å trekke ned nettspenningen. Vanskeleg å gi anslag på passelig effektfaktor, men å begynne forsiktig med 0,95 (problemet er jo marginalt) og ende opp rundt 0,85-0,9 er ikkje usannsynleg.

    Dette ligg det valg for i inverter, men parameter bør kun gjerast etter dialog med leverandør og netteigar.


    Interessant. Men påvirker dette produksjonen negativt på noen måte?

  10. xbmc.tt skrev (7 timer siden):

     

    d kommer til bli ett problem fremover batteri som gjelder, her hos meg har laget et skript på hassio at d starter å lade bilen vis den er hjemme  når spenning er 247v og den stabiliserer  med engang .som du sa  forbruket i området er minimalt og net er mettet og da skjer  d


    Batteri er det umulig å få noe økonomi i. Spesielt så lenge vi har strømstøtten. 

    Det spiller ingen rolle om forbruket i området er lavt, trafoen vil sende evt. overskudd ut på resten av nettet. Men det forutsetter som sagt at spenningsnivået ikke er for høyt hos abonnenten. 

  11. arneolav skrev (1 time siden):

    Jeg har fått en utfordring; Solcellene på hytta produserer mer enn hva som brukes i transformatorkretsen og senere  vil det antagelig bli langt mer. (16kWp) 

    Inverter kutter v/ca 253volt og 6,5kW. 

    Batterier kunne kanskje ta unna en heldel.

    Vurderer i første omgang å flytte paneler fra sør til nord. 

    Bør gi lengre tid og lavere topp.

    Andre forslag?

     

     

     

    Ja, aller først bør du kontakte netteier og forklare problemet. Spør så om de kan trinne ned trafoen et hakk eller to. Hva er spenningen inn på natten, når anlegget ikke produserer? Sannsynligvis er den ganske høy, kanskje over 240V?

  12. SveinHa skrev (40 minutter siden):

    Da har vi hatt en uke med nydelig vintervær og det er 7 døgn siden jeg sist kjøpte strøm. Strømproduksjonen topper seg kl 13:00 og om jeg har 100% lading på batteriene (26.5kWh) når ladingen gir seg i 17 tiden så er batteriene rundt 45% når ladingen starter igjen neste dag i 9 tiden om jeg ikke har hatt noe unormalt forbruk i løpet av kvelden.


    Om jeg hadde hatt batteri og lagret gårsdagens strøm hadde jeg endt opp med ca. 12kWh til overs. Men jeg hadde bare spart 108 øre per kWh inkl. nettleie, så jeg lagrer heller den strømmen på solkonto og satser på at jeg får mer enn 108 øre/kWh for den senere 🙂

    • Like 1
  13. Gunnar-K skrev (16 timer siden):

    Feilmelding fra inverteren i dag: Error 405 relay fault. Inverter MID 10KTL3-XL. Googling tilsa at dette kan være hardwarefeil som medfører å sende inverteren til rep. Jeg ringte Solcellespesialisten (SP), og de sa at dette har de sett flere ganger, gjerne etter flere ukers drift. Inverteren trenger en firmware oppdatering. SP sendte epost til Growatt, og ba om oppdatering. Skulle vanligvis bli gjort innen samme dag. Så har ikke skjedd hos meg, så jeg får vente ut dagen i morra før jeg gjør noe mere. 


    Jeg hadde denne feilen selv i fjor. Den kom og gikk litt, men ble fikset etter firmwareoppdatering. MID17KTL3-XL.

    • Like 1
  14. hflatoey skrev (16 timer siden):

     

    Trur dette kan stemme for mange men eg ville ikkje dradd alle over samme kam. Har hus fra 72, har byttet vinduer og etterisolert 5cm i hovedetasjen men har katteluke og gamle vinduer i underetasjen med åpen trapp opp, det er ikkje så gale at det blåser kald luft gjennom huset men bittelitt kulde trekker nok inn.

     

    Hos oss vil det å ikkje ha nattsenking på gjøre at det er godt og varmt om morningen når me står opp 06:30 men eg er ut døra 06:50 og kone og barn er ute 08:00. Så eg ser ikkje heilt vitsen å ha varmepumpen gående om natta da varmen varmepumpen lager i det billigste timene ikkje vil være der når me kjem heim igjen så at temperaturen er litt lavere om morningen tåler me.

     

    Så eg ville nok heller ha sakt at har du et ekstremt godt isolert hus så kan det lønne seg å ikkje ha på nattsenking 🙂 

     


    Huset vårt er nok ikke ekstremt godt isolert, med sine 10+5cm i veggene. Men vinduene er ganske nye og av beste type. Den store fordelen vår er nok høy termisk treghet. Til sammen ca. 4m3 betong i gulvene i 1.etg holder godt på varmen i mange timen. Sånn sett er vannbåren gulvvarme en stor fordel. 

    I natt blir det gratis strøm, prisene kom nå. Helt nede i 6 øre på de billigste timene, og da får man selv etter nettleie ganske godt betalt for å bruke strøm. Rundt 18 øre i inntekt på de rimeligste timene for oss, pluss forvaltningsbidraget fra Fjordkraft (som dessverre bare var på drøye 15 øre i desember). Gitt at gjennomsnittet for de 8 første dagene i måneden holder ut måneden da, jeg tror det vil stige. 

    Jeg er i hvert fall glad for at den ene elbilen her har nesten tomt batteri, i natt blir det 8 timers kontinuerlig lading på ca. 22-23A. Da vil forbruket ligge oppunder 10kW i hele den rimelige perioden. 

  15. Moskus skrev (1 time siden):

    Sant. Men da hadde setningen min blitt 3 ganger lenger. Det er ikke så ofte det skjer, og det er så mange forbehold at det blir realtivt vanskelig å forholde seg til. 🙂

     

    På det jevne senker jeg forbruket om natten og på dagen (litt avhengig av strømprisen) med god samvittighet. 🙂 


    Hittil i desember har vi bruk 223kWh i perioden 22-06 og 165kWh i perioden 06-22 (selv om den er dobbelt så lang). Andelen på natt er økende, så jeg tipper vi fort ender opp med 3x så høyt forbruk per time på natten som på dagtid. 

    Gratis strøm blir det (høyst sannsynlig) allerede natten mellom lørdag og søndag denne uka. Hittil denne måneden ser strømstøtten ut til å havne på 66 øre, og fra kl. 23-00 lørdag koster strømmen 53 øre. Godt mulig den blir enda rimeligere senere på natten, men det vet vi ikke før i morgen kl. 13. Med nettleie blir prisen riktignok 18 øre her, så ikke helt gratis med den innregnet. Men kanskje senere samme natt.

     

  16. Moskus skrev (2 timer siden):

    Nattsenking er ikke idiotisk hvis det reduserer forbruket ditt, det er billigere å ikke bruke strøm enn å bruke strøm.

    Men oppvarmingen for å gjøre boligen klar til dag må selvfølgelig skje før strømprisen stiger.

    Det er ikke alltid billigere å ikke bruke strøm. I stort sett hele periode etter julaften og frem til nyttår fikk man betalt for å bruke strøm i Sør-Norge. 

    Ellers lønner det seg heller ikke å redusere forbruket litt om det ikke senker kostnaden din. Her er et regneeksempel:

    Jeg tar utgangpunkt i strømprisen i dag, og antar at den er tilsvarende for hver dag denne måneden. Da ender strømstøtten på 81 øre. 

    I perioden 00-07 koster strømmen i dag i snitt 133,75 øre inkl. mva. Nettleie i den perioden er i snitt 32,36 øre her. Da blir totalen 133,75+32,36-81=85,11 øre/kWh.
    I perioden 07-00 koster strømmen i dag i snitt 200 øre inkl. mva. Nettleie i den perioden er i snitt 39,48 øre her. Da blir totalen 200+39,48-81=158,48 øre. 

    Man ender altså opp med å betale 86% mer for strømmen i perioden 07-00 enn i perioden 00-07. Da lønner det seg helt klart å kjøre så mye oppvarming som mulig på natten, selv om det skulle føre til litt lavere COP og litt høyere varmetap. Forbruket blir høyere, men kostnaden blir vesentlig lavere. Personlig bryr jeg meg mest om kostnaden, ikke om forbruket. 

    Men så har vi et moment til. Jeg har Fjordkraft-avtalen "spot med forvaltning" som i fjor i snitt lå 45 øre/kWh under spot-prisen. Om resultatet for januar blir tilsvarende koster strømmen nå 40,11 hhv. 113,48 øre per kWh. Nå betaler man plutselig 183% mer for strømmen på dagtid. En ganske enorm forskjell. Da kan man bruke svært mye mer strøm på natten og likevel komme mye rimeligere fra det. 

    Skal man varme opp huset etter nattsenking så det er varmt kl. 07 må man både ha et ekstremt godt isolert hus og et enormt kraftig varmeanlegg, som igjen vil føre til høyere effektavgift. Dessuten er strømmen i dag 22% dyrere kl. 06-07 enn kl. 03-04. Altså fortsatt umulig å spare noe på nattsenking. 

    • Like 2
  17. SveinHa skrev (4 timer siden):

    Her er det 41 øre på natt og helg og 51 øre for resten... og du betaler nettleie begge veier når du driver å sjåpper strøm, BÅDE ved kjøp OG salg...

    Jeg KAN lade med 150A men bruker i praksis 40-50A, da bruker jeg en stor del av natten men holder meg greit under 5kWh/h selv med luft/vann varmepumpe gående hele natten.


    Øh, nei. Du betaler nettleie når du kjøper strøm og du får betalt nettleie (lavere takst) når du eksporterer. Når jeg får betalt 23,25 øre for å eksportere og betaler 30,99 øre for å kjøpe (på natten) så er nettoen bare 7,74 øre å spare per kWh. 

    • Like 1
  18. SveinHa skrev (4 timer siden):

    De nevnte inntjeningstallene hadde blitt BETYDELIG lavere uten batteripakken. Selv nå rundt juletider med svært lav sol og bygninger/trær som gir skygge slik at bare omlag første halvpart av aktuelle soltimer kan brukes har jeg vært oppe i såpass solproduksjon at det holdt liv i huset i rundt 6.5 timer, uten batteri ca halvparten.

     

    Der forsvinner 1 krone i nettleie for hver kWh du selger og må kjøpe tilbake og, samme om du lagrer den i røykskyen...


    1 krone? Jeg ligger på 35 øre/kWh i nettleie hittil i januar, for den variable delen. Bruker solkonto, tok ut 2330kWh i desember som ble produsert i juli når strømmen kostet 167 øre. Fikk 268 øre for den i desember.

    Og så må vi jo trekke fra det jeg får for å mate strøm ut på nettet. Det er pr. nå 23,25 øre november-april og 14,62 øre mai-oktober. Når nettleien koster 30,99 øre på natten blir det mao. nesten ingen kostnad igjen.

    Personlig måtte jeg gått opp ett hakk på effektavgiftskalaen for å kunne utnytte et batteri, om jeg skulle ladet det på den billige tiden (på natten). Det ville kostet oss anslagsvis 2500,- per år i ekstra nettleie. Vanskelig å tjene inn et batteri da ;)

    • Like 1
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.