Gå til innhold
  • Bli medlem
Støtt hjemmeautomasjon.no!

Joffe

Medlemmer
  • Innlegg

    39
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Joffe

  1. stigvi skrev (9 minutter siden):

    Er nok vanlig ja. I en IT kobling av nettet så holder det å måle strøm og spenning på to faser. Strøm og spenning på den 3. fasen kan du beregne selv.

    Ok, trodde kanskje custom integrasjonen ordnet dette.

    Da må jeg sette meg ned en kveld.

     

    Det positive er jeg nå igjen får nødvendig data uten at det henger seg.

  2. Teknor skrev (2 timer siden):

    Løfter denne tråden siden spm fortsatt er relevant.

     

    Er det slik at å boote fra HomeAssistant OS direkte fortsatt ikke er støttet? Kun logger og DB som kan ligge på ekstern disk (SSD)? Dette må i såfall være en stor grunn til å ikke brukke HA OS men HA på RPI OS.

     

    Håper på innspill her for å unngå mye bortkastet prøving og feiling.

    Hei.

     

    Jeg kjører HA OS på SSD. Jeg tok en ny installasjon via raspberry imager.
    Deretter er det bare og restore eventuelle backuper. (Selvfølgelig, gjør du dette etter du har fått de inn på disken igjen.)

    • Like 1
  3. Hei.

    Jeg fikk nylig en defekt SSD i fanget.

    Alt nytt. Men det viser seg at strømforsyningen ikke leverer nok spenning når jeg brukte SSD.

    Kjøpte derfor en ny SSD og en USB HUB med egen strømforsyning. Nå er alt ok.

     

    Husk å ordne automatisk backup av konfigurasjon mot GITHUB eller lignende. Alt jeg hadde jobbet med i sommer forsvant. Forrige backup jeg hadde var noen måneder gammel.

     

    Nøkkelordet blir automatisk... :)

  4. Good.

     

    Jeg har laget en strømsparingsfunksjon i pyscript som fungerer meget godt.

    Den fungerer på prinsippet om å tilføre varme i gulv før høy-pris konjukturer og spare strøm når strømmen er over "peak". Det er snittprisen for aktuell "peak" periode som er vendepunktet mellom varme og sparing.

    Oppvarming starter gjerne 3 timer før prisen går over snitt-terskel for aktuell peak periode. 

    Løsningen har noen ulemper.

    1. Ved høye peak perioder tidlig på dagen vil peak-pris bli alt høy ved fallende/ eller lav strøm topp på ettermiddag.

    Det betyr at man ikke fanger opp stømtopp på kvelden som tid for sparing. Dette hadde vært gøy å utbedre.

     

    Jeg ser litt på følgende løsninger:

    * Ved høye pristopper kan man fjerne 3-4 høyeste timene fra peak og regne ut snitt basert på det. (fungerer nok ikke optimalt "hele året")

    * Finne ut om strømtopp på kveld blir lavere en snitt. Dersom kan en kanskje justere peak-"settpunkt" ved å gange med 0.xx for å få spart noen kroner også på kveld.

    * Har også tenkt litt på om det er mulig å finne funksjons formel for så og finne vendepunktene for stigende pris.

    Da er man ikke så avhengig av selve snittverdien. Men også her vil det være noen problemer. Først og fremst krever det kanskje noe mer innsats. Så vil det også her være problemer tilknytt store prisendringer fra time til time.(Bratt prisstigning)

     

    Har dere noen andre gode ideer til hvordan man kan angripe problemstillingen?

     

    Gleder meg å høre fra dere.

     

    Edit: Lagt til bilde som illustrer hva jeg mener.

     

    image.thumb.png.7160040b5ccca1d15d62a88a8f678a13.png

  5. Kålgrim skrev (På 2.2.2022 den 13.03):

    Hei, er det noen her som faktisk har fått mill pluggene til å fungere godt med Generic Thermostat?

    Først sleit jeg med at GT aktiverte mill pluggen, det løste jeg ved å lage en input boolean og en automasjon som slår mill pluggen av og på avhengig av state til input boolean.

     

    Fungerte fint, i teorien.

     

    Neste problem var at GT sto som heating, men nådde aldri temperaturen grunnet ovnen var av. Mistenker kanskje mill pluggen mister oppkobling til nettet og hvis GT switcher til heating når mill pluggen er offline vil temperaturen aldri nås. Dette tror jeg at jeg løste ved å skru på "keep alive" funksjonen i GT.

     

    Så, enda ett problem, i dag fungerer ikke GT integrasjonen i det heletatt. Den står konstant på heating og nekter å skru av ovnen selv om jeg slår ned temp. Ovnen kan jeg skru av og på via termostatkortet i HA, så den har kobling. Forøvrig slår ikke selve GT termostatkortet seg på off heller når jeg senker temperaturen.

     

    Er generic thermostat integrasjonen såpass ustabil at det er like greit å skrote hele driten eller er det noe feil jeg gjør her?

    Hei Kålgrim.

     

    Jeg sliter også med bryter som ikke fungerer som tenkt.

     

    Personlig tror jeg du har samme problem som meg.

     

    Det er noe lugg i systemet som gjør at bryteren ikke endrer tilstand når den skal. Det gjør at bryteren ikke varmer når den skal varme fordi det ikke har blitt registrert en tilstand som trigger bryteren.

     

    Hvorfor og hvordan har jeg ikke funnet ut av ennå.

     

    Edit:

    Jeg vil nevne at problemet er ikke unikt for GT. Jeg har samme problemet med Smartthermostat PID som ScratMan har laget.

  6. Thlian skrev (19 minutter siden):

    Jeg godtar som vanlig kjøpsbetingelsene som satt av lovverket og evnt betingelser fra forhandler slik at de kan fraskrive seg ansvar hvis noe skjer. Eksempelvis så kan det være "det lukter svidd av den nye dimmeren min". Der kan man gå inn og se konkret på om det er autorisert firma som har utført arbeidet.

     

    Men i dette tilfelle gjelder det uten en reklamasjon på en feil som var der fra produsent. Når det er display som må tas av for å få på ramma, så jeg har like mye rett til å ta av som hvilken som helst annen elektriker. Jeg programmerer også enheten selv. Må heller ingen elektriker til for det. Jeg tror de slo ut pigga når jeg kom med hele termostaten og ikke displayet. Nå har jeg hentet termostaten igjen, de gadd jo ikke sjekke den en gang. Så de prøver å heve seg over kjøpsloven. Jeg kan få hjelp av elektriker, men som jeg sa. Ikke vil vedkommende ringe elektriker og ikke vil vedkommende gi meg et godt svar på hvorfor den må være beviselig montert av elektriker. Selv om det ikke dreier seg om selve reelet. Nevnt det før men " Jeg gidder ikke stå her å diskutere med deg". 

     

    For syns skyld så ha jeg fått den montert igjen. Viglet litt på displayet så kom det noe til syne. Satt opp i nettverket, programmert og alt funker som det skal. Så den er ikke defekt allikevel, lysstyrken på displayet som ikke er som det skal. Se bilde, nedre står på middels styrke, øverste står på høy lysstyrke.

    3E1CB614-B4B0-4B9A-B186-7E919A54AC96.jpeg

    Tøffe termostater.

     

    Jeg bare informerer.

     

    Det jeg tenker er jo at elektroimportøren har satt opp betingelser som kanskje "fanger bordet". Og de prøver jo å få ut informasjon av deg for å se om du har fulgt betingelsene. Det kan være jeg tar feil. Blir litt vanskelig å ta en hvit en for å spørre hvordan de håndterer situasjoner der man er utdannet elektriker og har lov å gjøre jobben. Det kan jo hende de spør om å få se fagbrevet ditt. 

     

    Regner med du kjøpte over disk. Står det noen kjøpsbetingelser på kvitteringen?

     

    En annenting som er greit å vite er at reklamasjonstiden for materiell og utstyr er lavere når man handler hos en grossist.

     

  7. Bjørn Mork skrev (15 minutter siden):

    Som du påpeker så er jo dette irrelevant i forhold til reklamasjonsretten, men bare for å pirke:  Det er fremdeles tillatt å utføre arbeid i egen bolig uten å tilhøre noen registrert virksomhet, forutsatt at du oppfyller kvalifikasjonskravene i § 7, første ledd.  Og det betyr ikke nødvendigvis faglært.  Det er tilstrekkelig med en "relevant master".  Jeg foretrekker å ikke sjekke for grundig hva som regnes som relevant 🙂

     

    FWIW, så var det iaffal ikke noe problem for el-tilsynet at jeg tilstod "det der har jeg kablet selv" der det var tilfelle

    Hei.

    Det er riktig, voldsomt så pirkete du var da. ;) Takk for at du følger med.

    Man skal ha relevant universitet/høgskoleutdanning eller to årig utdanning fra teknisk fagskole.

    Men menes med "relevant"? Det tror jeg DSB har svar på og det finner man trolig svar på i en av el-sikkerhets rapportene.

    De siste årene(etter 2013) mener jeg at det er "ELKRAFT" som har vært relevant.

     

    Jeg tok her tidligere utgangspunkt i ufaglært som en person helt uten elektrofagutdanning.

  8. @Thlian

    Hei.

     

    Tipper at det er et par ting som ligger til grunn for kravet til Elektroimportøren.

    1. Forskrift og lovverk er tydelig på hvem som kan montere elektrisk utstyr, men det er også regler i forskrift og veiledning for hva ufaglærte kan gjøre. Og det er lite. Reglene her er underbygget av ulykkestatistikk fom. tidlig 1900 tallet. Derav kom den Kongelige resolusjon på 1930-tallet for å få ned antall ulykker og branntilfeller. I dag kaller vi forskriften FEK-forskriften.

     

    2. Hvilke kjøpsbetingelser har du signert på eller akseptert når du kjøpte produktet?

     

    Ellers så vil jeg si at det at man kobler opp noe "provisorisk" er ikke en gråsone for ufaglærte.

    Dessverre er dette arbeidet ikke noe ufaglærte har lov å gjøre iht. "Forskrift om elektroforetak og kvalifikasjonskrav for arbeid knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr"(FEK).

     

    Uansett så har det ovennevnte lovverk ikke noe relasjon til selve reklamasjon saken.

    Det som kan være utfordringen her er hvilke forutsetninger/vilkår/kjøpsbetingelser har du akseptert da du kjøpte produktet.

     

    Har du brutt disse, er det juridisk sak utover min kompetanse.

     

    Lykke til.

  9. Hei.

    Jeg leter etter en integrasjon som gir deg enkel oversikt/logger alle avvik/alarmer som oppstår.

     

    Feks når temperatur kommer utenfor et visst område så skal det listes opp med tidsstempel. Man skal kvittere at man har sett alarmen. Når alarmen er kvittert skal loggen flyttes over i en egen "alarmlog". For de som er kjent med overvåking og alarmsystemer i industrien så er det det jeg tenker på.

     

    Er det noen som har kommet over noe som allerede eksisterer?

  10. stigvi skrev (14 minutter siden):

    image.png.463bc406ca2d893de9b05f475091daa0.png

    Slik er mitt kort endt opp i. Trinnet jeg vil holde meg i er en nedtrekksliste med valgene 5 og 10. Så trekker jeg fra 0,2kWt fra dette slik at målet enten er 4,8 eller 9,8kWt. Hvis disse nissene på Stortinget vedtar enda flere endringer på dette til våren så må jeg tenke på om det skal være skuffende eller gledelig.

    Se der ja.

    Det ble bra. 

     

    Når det gjelder Utility meter. Så ser nå at jeg trolig kan forenkle mitt script enormt mye.

    Jeg tenker da at det er fullt mulig å få laget en egen energimåler i pyscript som akkumulerer. Når den baseres på tibber sin sensor som oppdaterer seg hver 2-3 sekund. HA ordner resten, så blir avstemmingen per time/dag/måned/år minst like nøyaktig som mitt opplegg.

     

    Jeg skal gjøre en test når jeg får tid.

     

    • Like 1
  11. stigvi skrev (23 timer siden):

     

    Problemet med Tibber sine er at nettleie ikke ligger i bunn. Hvis du allikevel vil styre etter strømpris, så kan du bruke Tibber sin pris og legge til nettleie i en malsensor. Eller du kan bruke nordpool integrasjonen og legge til nettleie i den.

     

        - unique_id: pricelevel
          name: "Prisnivå"
          state: >-
              {% if states('sensor.nordpool')|float(0.5) >= states('sensor.avg_electricity_price')|float(0.5) *0.9
                  and states('sensor.nordpool')|float(0.5) < states('sensor.avg_electricity_price')|float(0.5) *1.15 %}
                  NORMAL
              {% elif states('sensor.nordpool')|float(0) >= states('sensor.avg_electricity_price')|float(0) *0.6
                  and states('sensor.nordpool')|float(0) < states('sensor.avg_electricity_price')|float(0) *0.9 %}
                  CHEAP
              {% elif states('sensor.nordpool')|float(0) < states('sensor.avg_electricity_price')|float(0) *0.6 %}
                  VERY_CHEAP
              {% elif states('sensor.nordpool')|float(0) >= states('sensor.avg_electricity_price')|float(0) *1.15
                  and states('sensor.nordpool')|float(0) < states('sensor.avg_electricity_price')|float(0) *1.4 %}
                  EXPENSIVE
              {% elif states('sensor.nordpool')|float(0) >= states('sensor.avg_electricity_price')|float(0) *1.4
                  and states('sensor.nordpool')|float(0) < states('sensor.avg_electricity_price')|float(0) *2.0 %}
                  VERY_EXPENSIVE
              {% elif states('sensor.nordpool')|float(0) >= states('sensor.avg_electricity_price')|float(0) *2.0 %}
                  EXTREMELY_EXPENSIVE
              {% endif %}

     


    Hvordan har du fått inn visning av dette? Er det en egen lovelace komponent?

     

    image.png

     

    Kim123 skrev (3 timer siden):

    Det er custom:multiple-entity-row 

    Det stemmer.

    Visningen sørger custom:mutiple-entity-row for. 

    Jeg har jo egentlig i praksis laget en egen energimåler og kostnadsteller i HA via pyscript. Fordelen er at energimåleren oppdateres omtrent hvert 3-5 sekund.

     

    Jeg snublet over en post her i går vedr. utilitymeter. Jeg var ikke klar over den innebygde funksjonen, før i går. Skal se om jeg finner igjen posten. For jeg har noen spm. rundt erfaringen med utility meter. ;)  

  12. Bjonness skrev (8 timer siden):

     

    Det ligger allerede i tibber appen for de som ikke har HA.

    For vi som har HA så kan du bare skrive høyeste timesverdi siste dagen i måneden til en sensor/helper som du kaller for høyeste timesverdi sist måned.

     

    Anbefales ikke å styre etter prisnivå CHEAP/../../VERY EXPENSIVE

    Lag heller egen template sensor, flere som har gjort det på forumet her. Evt bruk power-saver

    https://flows3.nodered.org/node/node-red-contrib-power-saver

    Tror jeg skal klare meg. Effektbegrensningen er forøvrig inspirert av stigvi sin løsning. PID saken hans er den jeg brukte til å sette inn i HA. Jeg bruker forøvrig pyscript og python til det meste her nå.

    Har også laget et rammeverk i pyscript for varmestyringen. Så det blir litt mer arbeid med det fremover.

    image.thumb.png.ad22083804797dbe98a029ff04548dc1.png

  13. daniel.h.iversen skrev (42 minutter siden):


    Jeg tenker det fortsatt er maks for inneværende måned som er interessant for styring. Må uansett gjøre et valg på hva skal inkludere.

    Åha. Tenkte litt feil her, tror jeg. Tolket det som bare en loggføring av ditt høyeste maksimale forbruk. Men ja. Den kan jo brukes til å buffe opp settpunktet på PID'en dersom man overstiger de 5kW, som kraftlagene har satt i fremtidig prismodell. Slik enkelte andre har tatt til ordet for å gjøre.

     

    daniel.h.iversen skrev (42 minutter siden):

    De er ikke laget for å styre etter, og bør ikke brukes til det. Angrer egentlig på at jeg la de inn i Home Assistant.

    Oooops. :)

  14. daniel.h.iversen skrev (På 19.11.2021 den 12.38):

    I neste release av Home Assistant vil Tibber integrasjonen ha to nye sensorer:
    image.png.7b4e0bd69931c1179d420275fc0b6b48.png

    Er det andre sensorer jeg bør legge til? 

    Hei Daniel.

     

    Strømregningen kommer som oftest på etterskudd kunne vært greit å fått opp maksimale timeforbruk for forrige måned.

    Det er vel kanskje det som er mest aktuelt for folk å få oversikt over. For oss med HA betyr det ikke så mye.

     

    Videre hadde det vært gøy med diskret digital sensor for "Price higher than Peak/offpeak1/offpeak2. Og kanskje perioden i antall timer frem til tilstanden endrer seg. Ser for meg at disse kan være nyttige iforhold til programmering av varmestyring.

     

    Personlig mener jeg at CHEAP/../../VERY EXPENSIVE er ikke god å styre etter.

    På tross av at variabelen er informativ kan man risikere at det blir for lenge til man får tilført varme.

     

    Hører gjerne fra deg.

  15. nilsivar skrev (1 time siden):

    Gjelder bare den grafiske fremstillingen. Har nesten gitt den opp nå. Merkelig at den fungerte 23 november, men ikke siden.

     

    Takk for interessen, og god jul!

     

    Dersom det bare er den grafiske fremstillingen som ikke fungerer, så er jo det litt rart.

    Først og fremst sjekk at sensoren oppdaterer seg som den skal.

    Det gjør du under utviklingspanelet/tilstander. finn aktuell sensor der. Se etter når den ble oppdatert sist.

    Oppdaterer den seg ikke kan du forsøke følgende:

     

    1. Konfigurasjoner

    2. Enheter og tjenester

    3. Finn tibber integrasjonen, trykk på de tre prikkene nede til høgre. Kontroller så systemalternativer.

    image.png.54776767ae7b90a2c6c0b74509096a9e.png

     

    image.png.54c1bd1954ae414cc4f9b244c01150ec.png

     

    4. velg så last inn på nytt.

     

    Dersom sensoren du bruker er i orden og dette ikke hjelper så ville jeg prøvd/testet en annen grafisk fremstiller.(Jeg vet ikke hvilken du bruker)

    Man har jo Graphana og du har apexcharts. Den første har jeg ikke testet. Selv bruker jeg den siste.

     

    Lykke til.

     

  16. stigvi skrev (25 minutter siden):

    Pyscript fungerer bra, men jeg har heller ingen problem med automasjoner og maler i HA. Det gjelder egentlig bare om å følge med i loggen og gjøre de endringene som anbefales.

    Jeg føler at jeg i aller høyeste grad har forsøkt å gjøre det endringene som anbefales. ;)

     

    Det var derfor jeg begynte å se på hva pyscript kunne gjøre for meg og forhåpentligvis uten alle disse feilene.🤗

    Sålangt fungerer det utmerket. Litt problemer i starten til jeg fikk satt opp logger samt jupyter for pyscript. Da ble det litt mer behagelig å testkjøre og finne skrivefeil.

  17. Hei.

     

    Det har skjedd noen endringer i HA den siste tiden(november/desember) som har ført til at enkelte deler tibber integrasjonen har falt ut.

    Mener Iversen har oppdatert integrasjonen for å imøtegå endringene.

    En annen ting er at man er veldig avhengig av at Tibber sine servere fungerer normalt for at man skal få tak i de nødvendige data.

     

    Får du fortsatt ikke opp data?

    Hvilken sensor/attributt er det snakk om?

     

     

  18. Whenever skrev (22 minutter siden):

    Aha! Takk for glimrende svar :)

     

    Vet du om det er mulig å legge på flere panelovner på en termostat? Har f.eks. tre ovner i stua :)

    Det mener jeg du kan ordne ved bruk av bryter(switch) funksjonen.

    Du kan løse det ved å lage egen bryter for alle bryterene eller en gruppe.bryter som berører alle bryterene til de aktuelle ovnene.

    Sannsynligvis er sistnevnte metode mest ryddig.

     

    Derfra kobler du smarttermostaten mot den aktuelle gruppebryteren.

     

    Her er et eksempel på hvordan jeg bruker bryter for å sette grenseverdiene på termostater hos meg.

     

    platformtemplate
      switches:
        vk_entre:
          value_template"{{ is_state_attr('climate.vk_entre', 'hvac_action', 'heating') }}"
          friendly_name"Bryter varmekabel entre"
          turn_on:
            - serviceclimate.set_temperature
              target:
                entity_idclimate.vk_entre
              data:
                temperature24
                target_temp_high24
                target_temp_low24
                hvac_mode'heat'
          turn_off:
            - serviceclimate.set_temperature
              target:
                entity_idclimate.vk_entre
              data:
                temperature16
                target_temp_high16
                target_temp_low16
                hvac_mode'heat'
  19. Jeg flytter gradvis over alle automasjonene mine som inneholder kalkulasjoner til pyscript og python.

    Jeg får en del feil når jeg kalkulerer ved bruk av automations og templates. Jeg klarer liksom ikke å blidgjøre HA.

    Får også en del advarsler om at metoden HA bruker ikke støtter måten mine templates er bygget opp på fra og med 2022.01.

     

    Har funnet at ved bruk av python og pyscript slipper jeg alle disse feilene.

     

    Regner med dere ennå ikke har opplevd at pyscript skaper problemer for HA?

     

    Jeg hadde en problem med VS Code server som fant ut at det var en del CPU-kraft som ikke bare kunne stå der og kastes bort.

  20. Hei.

     

    Svaret ditt ligger i din første post. ;)

     

    "Basert på prisgjennomsnittet for de siste 3 dagene"

    Ulempen med styring direkte på den variabelen der er at man kan fort få et kaldt hus når strømmen er som dyrest og kulda biter.

     

    Jeg har gått frem på en litt annerledes måte(ikke ferdig). Det er ikke sikkert min løsning er noe bedre.

    Jeg har tenkt at når "nåpris" er høyere enn "peak/offpeak1/offpeak2" innenfor de gitte tidsrommene, da skal varmentilførsel reguleres/begrenses/prioriteres.

    Videre er det kanskje gunstig å lage et program som sjekker hvor lange perioder det er snakk om slik at man får guffet temperaturen opp i riktig øyeblikk.

    Da kan gulv og vegger fungere som et varmebatteri i perioden nåpris er for høy.

    En annen ting er at det kanskje hadde vært gunstig å ta ibruk utetemperaturen for å få justert termostat temperaturene i forhold til den

     

    Jeg må nok selv tenke mer, før jeg lander 100% på endelig løsning.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.