
stigvi
-
Innlegg
2 805 -
Ble med
-
Besøkte siden sist
-
Dager vunnet
159
Innholdstype
Profiler
Forum
Blogger
Nedlastninger
Artikler
Regler
Hendelser
Galleri
Store
Innlegg skrevet av stigvi
-
-
Counterpointer skrev (10 timer siden):
En må ha en skjerm til å sette opp, så går ut fra at du mener at huben ikke trenger skjerm etter at det er satt opp og koblet til.
Home Assistant trenger ikke skjerm koblet til for å settes opp. Hvis en bruker Raspberry pi så må en ha en PC for å klargjøre minnekort.
-
Counterpointer skrev (49 minutter siden):
Det er fornuftig å tenke sikkerhet.
Kjenner ikke til det omtalte Duck DNS. Er det noe spesifikt med det?
Med duck-dns må du åpne opp i din egen brannmur / ruter for å kunne ta i mot datapakker fra en eventuell klient. Da åpner en samtidig opp for alle andre mot din HA.
Med HA sin løsning sammen med Nabu Casa, så er det HA som oppretter en utgående forbindelse til Nabu Casa. Ruter vil da automatisk ta i mot svar tilbake igjen fra Nabu Casa og sende dette til HA på ditt interne nett. Men det er slik at det er kun Nabu Casa ruteren åpner midlertidig opp for. Alle klienter må koble seg opp mot Nabu Casa og så fungerer den som en proxy og videresender til din HA. Url'en som en skal bruke mot Nabu Casa er slik utformet at den ikke er lett å gjette eller å prøve seg fram til. I tillegg er proxy til Nabu Casa utformet slik at den ikke videresender hva som helst.
Tailscale kjenner jeg ikke til. Kanskje @SveinHa kan forklare hvordan den virker og hvordan en setter dette opp med HA hjemme og HA sin app på telefon?-
1
-
-
ArnsteinL skrev (8 timer siden):
Litt sent for deg, men for andre så vil jeg anbefale en kuleventil i stedet for en magnetventil. Magnetventiler er litt følsomme for smuss og avleiringer og vil da ikke stenge 100%. Og det er jo et stort poeng. En vil jo ikke at noe skal stå og dryppe under kjøkkenbenken hele ferien.
SveinHa skrev (22 timer siden):- Hva skjer ved strømbrudd? Vanlige magnetventiler vil stenge og er det greit å miste vannet om strømmen skulle bli borte lenge? Den jeg har valgt blir stående der den stod da strømmen forsvant (men der finnes varianter som stenger ved strømbrudd).
- Har du husbrannslange så sørg for at den er koblet utenom automatventilen. Skulle du trenge brannslangen så er det ikke så greit om vannet forsvinner midt i en brannslukking...
Viktige poeng. En ventil som er lagd for oppgaven vil stenge automatisk når strømmen forsvinner. Magnetventiler gjør det pr design. Kuleventiler har gjerne en kraftig fjær som stenger.
Min vannstopper kan åpnes manuelt med et ratt. -
Counterpointer skrev (22 minutter siden):
Betyr det at en må ha Casa løsningen om en kjøper den som er linket over her?
Helt klart nei.
Nabu Casa er i alle tilfeller frivillig og det finnes alternativer. Men Nabu Casa er lettvindt og er definitivt ikke "penger ut av vinduet" -
Counterpointer skrev (6 minutter siden):
Du nevner Nabu tilknytning, hva er kostnaden der? Sto ikke noe tydelig om dette på Kjell&co hvor jeg så på Nabu Casa Home Assistent Green.
https://www.nabucasa.com/
Nabu Casa er ikke Home Assistant, men er veldig relaterte.
Home Assistant er gratis i bruk. Det Nabu Casa tilbyr er en lettvindt fjerntilgang. Du kan få til det samme med andre løsninger som feks det @SveinHa nevner.-
1
-
-
christbj skrev (7 timer siden):
som har mye høyere ytelse og dermed bedre egnet for systemer med flere kamera eller veldig mange enheter.
Bare til info: Jeg har syv kameraer og flere hundre enheter koblet til min Rpi5 (som var tidligere en Rpi4). Både på Rpi4 og Rpi5 kjørte dette med ca 1% prosessorutnyttelse og på Rpi5 er det så lite belastning av vifta sjelden går. En PC er sikker fint, men en trenger ikke det hvis det kun er HA som skal kjøre på den. Med tanke på oppetid så anbefaler jeg dedikert hardware. Og gjerne kjøp to Rpi, SSD og zigbee/zwave pinner så har en noe på lager og kan ta dette i bruk umiddelbart hvis noe skulle svikte. Men dette blir jo veldig avhengig av hvor langt en strekker det. Sørger en for at lys og varme kan styres manuelt så er det også lettere å være uten automasjon en uke mens en venter på postgang og nye enheter.
-
2
-
1
-
-
Counterpointer skrev (16 minutter siden):
Hva mener du konkret med stort SD kort?
Det skal ikke store kortet før du får en ganske stor Ssd.
Hvor mye datalagring trengs ?
Vet at dette er litt som å spørre hvor langt ett tau er, men jeg klarer meg fint i dag med 128 GBs og 256 GBs kort i kameraene, som er den eneste lagringen jeg driver med.
FH har vel et internminne på 8 GBs.
Logger trenger vel egentlig ikke mye plass….
Slitasjen på SD kort og SSD er omvendt proporsjonal med størrelsen fordi de bruker det som heter "wear levelling". Hvis et 4GB SD kort varer i 1 år før det er utslitt så vil et 128GB kort vare i 32 år.
Men når det gjelder HA så anbefales det et SD kort å boote fra og en SSD til å lagre alle data. SD kortet trenger ikke være så stort. HA monterer dette som "read-only" og det slites ikke ut.
RPi5 har støtte for å boote rett fra SSD så du trenger strengt tatt ikke SD kort, men av en eller annen grunn er det allikevel det oppsettet HA anbefaler.Fremgangsmåte er her: https://www.home-assistant.io/installation/raspberrypi
Jeg anbefaler å installere på SD kort. Etter at dette er oppe og kjører, kan du installere SSD og flytte HA sin data partisjon til SSD. Dette gjøres i fra brukergrensesnittet til HA og er fort gjort.-
1
-
-
Norgespris ligger an til å bli vedtatt. Og jeg har forstått det slik at det skal fungere på samme måte som dagens strømstøtte. Dvs at du betaler full spotpris for strømmen og får betalt tilbake en strømstøtte fra netteier som er utformet slik at strømprisen time for time blir lik 50 øre.
Dette blir utformet slik at støtten kan bli negativ, altså at du må betale tilbake til netteier hvis spotpris er mindre enn 50 øre.
For meg er det helt OK. Da kan jeg beholde visning av strømstøtte slik det er, men kun endre formel for beregning.
-
1
-
-
I dag er det på nyhetene at Futurehome er gått konkurs. Da blir de jo tvunget til å revurdere løsningen sin.
-
christbj skrev (11 timer siden):
Dersom, ja. Men i Nobø fortalte meg i fjor sommer at utviklerne i England, som så langt har gjort utviklingsjobben på Nobø Connect, har gjort ting som ikke er standard og som derfor kun fungerer med Futurehome. Dersom de hadde fulgt standarden til punkt og prikke ville de ha fungert med i alle fall Homey Pro og Home Assistant. Nobø fortalte samtidig i fjor at ambisjonen var å få til dette, men det virker ikke som de har satt så mye innsats bak den ambisjonen.
Jeg har også hørt av en norsk representant at de i hovedprinsippet støtter zigbee, men produktene er ikke sertifisert og markedsført som zigbee produkter fordi dette har en kostnad. Når valget er å kun støtte Futurehome så forstår jeg valget med å droppe sertifisering. Men de burde definitivt fått på plass en sertifisering og en god dokumentasjon.
Jeg tipper det er en smal sak å få disse produktene slik de er i dag til å virke med zigbee2mqtt og Home Assistant, men jeg har fungerende ovner og termostater i det gamle systemet så jeg er lite motivert til å prøve på noe. -
OAA skrev (På 21.4.2025 den 15.01):
Tenkte å la Homey styre via Nobø HUB. Har jeg misforstått dette ? Men ved nærmere ettertanke vil dette kanskje fungere dårlig. Ved å la Homey sette appen i ØKO og så la den komme tilkake i normal etter en tid vil den vel legge alt inn samtidig, og så legge det ut igjen. Klarer jo ikke å tidsforsenke inn de enkelte lastene. Vil vel ikke fungere til forbrukstopper slik jeg tenkte. Får vurdere å skrote ovnene.
Jeg har Nobø ovner og gulvvarme og har en fin styring for å holde meg under et nettleietrinn. Jeg bruker Home Assistant.
-
Merkelig at en som har gått på elektro linje ikke kjenner til dette.
Du kan gjerne ha de i sikringsskap og koble de rett på Shelly rele. Det skulle ikke forundre meg om baderomsvifte allerede har en slik montert. Den har kanskje en bryter som er beskyttet. -
Kan det være at din zigbee2mqtt ikke har mulighet for å laste ned ny firmware fra ekstern server?
-
Damen i artikkelen sier: – Med en strømpris på 48 øre i markedet har vi regna ut at det tar ca. 41 år før det har betalt seg. Med den foreslåtte norgesprisen blir nedbetalingstida hele 54 år, sier Karen Byskov Lindberg.
Min kommentar til dette er at det da er lurt å se på de beste tiltakene i forhold til økonomi og heller droppe "kjekt å ha" tiltak. -
Her er kode for å hente inn pris for hver time i dag og i morgen. Den henter også inn pris for aktuell time, men det bruker jeg ikke til noe. Jeg er kun interessert i attributten "prices".
Hvis du skal bruke aktuell pris i sensorens tilstand så ville jeg satt scan_interval til en mye høyere verdi, feks en gang i døgnet. Og heller trigget en oppdatering med en automasjon som kjører hver hele time med
action: homeassistant.update_entity
data:
entity_id:
- sensor.hvakosterstrommen_price_todaycommand_line: - sensor: scan_interval: 1800 command: > echo "{\"prices\":" $( curl -s 'https://www.hvakosterstrommen.no/api/v1/prices/{{ now().strftime('%Y/%m-%d') }}_NO2.json' ) "}" name: "hvakosterstrommen_price_today" value_template: "{{ (value_json.prices | selectattr('time_start', 'match', now().strftime('%Y-%m-%dT%H:00')) | list | first)['NOK_per_kWh'] }}" unit_of_measurement: "NOK/kWh" json_attributes: - prices - sensor: scan_interval: 1800 command: > echo "{\"prices\":" $( curl -s 'https://www.hvakosterstrommen.no/api/v1/prices/{{ (now()+timedelta(days=1)).strftime('%Y/%m-%d') }}_NO2.json' ) "}" name: "hvakosterstrommen_price_tomorrow" value_template: "{{ (value_json.prices | selectattr('time_start', 'match', (now()+timedelta(days=1)).strftime('%Y-%m-%dT%H:00')) | list | first)['NOK_per_kWh'] }}" unit_of_measurement: "NOK/kWh" json_attributes: - prices
-
3
-
-
Gunnar-K skrev (1 time siden):
Får du fortsatt priser fra entso? Stoppet for noen uker siden hos meg. "Unavailable" står det.
Nei, det virker ikke her heller. Så skal bytte den ut med data fra hva koster strømmen.no
-
MrE skrev (7 timer siden):
Når den offisielle integrasjonen ble lansert var dette ikke mulig, og derfor heller ikke forklart i dokumentasjon.
Det stemmer. Men det er mulig nå og dokumentasjonen er oppdatert.
Er det noen her som har laget en god løsning for å hente inn priser fra hvakosterstrommen. Da tenker jeg på alle prisene for hver time i dag og i morgen.
https://www.hvakosterstrommen.no/strompris-api
Jeg har en løsning i dag der jeg bruker både nordpool og entso. Entso vil jeg bytte ut med hvakosterstrommen og Nordpool bytter jeg fra hacs sin versjon til den offisielle.
Å hente inn prisene fra hvakosterstrommen skal jeg fint klare med å lage en rest-sensor, men hvis noen her allerede har gjort jobben og vil dele dette, så hadde det vært fint. -
MrE skrev (22 minutter siden):
Har de nå klart og få frem morgendagens priser? Installerte når den kom ut, men da manglet dette, og gikk tilbake til HACS-versjonen.
Det står godt forklart i dokumentasjonen hvordan en henter fram morgendagens priser.
-
Home Assistant har nå fått en offisiell integrasjon mot Nordpool. I dokumentasjonen skriver de om Nordpool sitt "public API". Jeg vil tro Home Assistant har fått en godkjenning på å bruke dette api'et, eller hva tror dere?
-
Armaro skrev (2 timer siden):
Godt poeng, men i praksis er det ofte mer som spiller inn enn bare effektstyring. Jeg har ganske store vinduer, og selv om glassene er relativt nye, blir det merkbart kaldras når det er kaldt ute. Det gjør at en lav-effekts ovn ikke nødvendigvis gir den komforten jeg trenger, fordi kald luft synker ned i rommet og gir ujevn temperatur.Butikker og kontorer bruker varmevifter over dørene nettopp av denne grunnen – ikke fordi de vil bruke mer strøm, men fordi det skaper en jevn temperaturfordeling og hindrer kaldras. På samme måte er en litt kraftigere ovn som varmer opp raskere ofte mer økonomisk enn en som står på konstant på lav effekt.
Har du erfaring med hvordan ulike ovntyper fungerer mot kaldras i praksis?Jeg snakker ikke om en ovn som er begrenset til 200W, men en ovn som tilpasser effekten etter behovet. En som har en regulator istedenfor en av/på termostat.
-
Armaro skrev (11 timer siden):
Kan du spesifisere litt på hva du tenker på? Alltid ute etter gode tips og triks for å øke komfort til en billig penge
Hvis varmebehovet er 200W og du setter en ovn på 1500W på fullt, attpåtil med en hysterese, så skjer det at du sender masse varm luft oppunder taket. Og der blir det sannsynligvis mye varmere enn det du har satt som maks i hysteresen for å slå av igjen. En ovn som varmer med 200W vil holde en stabil temperatur som ikke svinger mellom min og maks i hysteresen. I tillegg er gjennomstrømmingen av varm luft gjennom ovnen svakere og luften fra ovnen sirkulerer bedre i rommet istedenfor å stige raskt opp.
Så komforten går på en mer stabil temperatur og mindre forskjell mellom gulv- og taktemperatur. Økonomi går på at en ikke overvarmer taket i rommet. -
Armaro skrev (9 timer siden):
Bruk smartplugger som gir deg kontroll over strømeffekt og forbruk, også kjøper du den ovnen du vil ha uten å være begrenset av at den må være smart 😉
Det er en dårlig løsning pga flere faktorer.
Komfort er en av de. Økonomi en annen. -
roadrune skrev (17 timer siden):
Hvordan kan jeg få en automasjon til å stoppe en annen da?
Hver automasjon har en egen bryter som du finner som "automation.navnet_på_automasjonen"
Du deaktiverer en automasjon med turn_off("automation.navnet_på_automasjonen")
Dette er forresten den samme bryteren som du ser til høyre for hver automasjon i listen over alle automasjoner
Men dette er altså en deaktivering av en automasjon. Du kan nok ikke bruke dette til å stoppe en automasjon som allerede kjører. Som andre har nevnt, se om du finner en blueprint som passer med ditt behov.
roadrune skrev (22 timer siden):Og mens jeg er inne på fjernkontroll, jeg har også en Ikea Trådfri fjernkontroll som jeg har paret med HA, men den har ingen entities
Brytere har som regel ingen entiteter. De sender event'er når en trykker på en knapp. I en automasjon må en da lage en trigger på et knappetrykkevent.
Men brytere har gjerne et batteri og batteritilstand er som regel representert med en entitet.-
1
-
-
NorskNoobing skrev (37 minutter siden):
Høres interessant ut, og mest sannsynlig den beste løsningen for mitt bruksområde. Hvilken/hvilke brytere eller fjernkontroller bruker du?
Jeg bruker de som fulgte med lampene, Philips Hue Dimmer. Det er den utgaven med 4 knapper. Jeg kjøpte noen holdere som passer inn i Elko sine rammer og de tradisjonelle bryterene er tatt vekk.
Hadde det vært i dag så hadde jeg muligens kjøpt den Philips Hue saken som skal ligge inne i veggboks bak bryter. Da hadde det visuelt sett helt "standard" ut.
Abonnement avgift på Futurehome
i Futurehome
Skrevet · Endret av stigvi
Som @SveinHa skriver, alt foregår via brukergrensesnitt i en nettleser (eller i app'en). Du kan koble til en skjerm, men det er ingen relevant info der i forhold til bruk av HA. Den viser bare en tekstkonsoll med noe boot-info fra Linux. Som er veldig statisk også når systemet er startet opp.