Gå til innhold
 • Bli medlem

gert

Medlemmer
 • Innholdsteller

  6
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Nettsamfunnsomdømme

0 Neutral

Om gert

 • Rang
  Nybegynner

Hjemmeautomasjon

 • System
  Annet
 1. Jeg har en kaffetrakter jeg er veldig fornøyd med, men som ikke kan automatiserer uten videre. Den har nemlig ingen mekanisk vippebryter med ulike posisjoner for av/på, men må skrus på ved trykk på av/på-knappen etter at den har fått strøm. Tanken er å sikre seg kaffe som gjør det mulig å stå opp om morgenen (langt) rimeligere enn med en Barisieur Kaffetraktervekkerklokke, og fortrinnsvis med minimal plassbruk ettersom den skal stå på soverommet. Først syntes jeg denne så veldig lovende ut: https://classic.prisjakt.no/product.php?p=5229159. Men det ser ut som om den kan ha både en av/på-vippebryter og en egen knapp på motsatt side. Jeg finner dessverre ikke noen bruksanvisning til denne. Er det noen som har tips til konkrete produkter? De fleste "dumme" trakterne på Clas Ohlsson og tilsvarende vil vel fungere, men det var det med størrelsen da.
 2. Kikket litt på de jeg og, men det så litt ut som om man kanskje må inn i boksen, mtp feste i bakkant, og det skal jeg holde meg unna. Endte opp med å bestille et par vippestykker. Det er selve den plastbiten man trykker på når man skrur lyset av og på. Etter å ha kikket på en av de som sitter på bryterne jeg har, ser det ut som det skal være kurant å fjerne (litt av) plastikken på midten som går inn i selve bryteren, og feste dem semipermanent (og flatt). Etterpå kom jeg over disse, som ser helt utrolig geniale ut! https://blog.m.nu/montera-tradlosa-fjarrkontroller-snyggt/ Litt usikker på hvor vakker finishen på den 3d-printede overflaten er, men stort mer praktisk enn on top-varianten der tror jeg ikke det får blitt!
 3. Ja, med unntak av lysrørene under kjøkkenskapene og på badet. I utgangspunktet er jeg motstander av å ha unødvendig elektronikke i pærer og "forbruksmateriell", og mener det er bedre at sånt ligger i faste installasjoner. Men med tanke på at elektronikken som styrer lysstyrken i led-pærer uansett faktisk ligger i ledpæren, og stadige problemer med inkompabilitet mellom dimmere og pærer fordi 230V ledpærer egentlig ikke er særlig godt egnet til å dimmes via strømkilden, blir det zigbeepærer fremover. Går en pære, er jeg garantert at den neste virker med dimmeren - fordi sitter i pæra selv. Tidligere har jeg opplevd å bytte ut en pære som har vært dimmet med en ny pære av samme modell og merke, bare for å oppleve at de har gjort en endring som gir enten flimring (sjelden) eller støy (dessverre ganske vanlig). Selv med antatt kurante merker som Osram, som har laget dimbare pærer en stund. Pærer er stort sett oppe og der jeg hadde vippebryter eller ingen bryter. Så er det to dumme dimmere som må byttes ut for at zigbee-pærer skal fungere kurant, og spørsmålet om jeg skal gjøre noe med to (eller tre, alt ettersom) gamle av/på-brytere i tillegg, ettersom jeg synes det ser rart ut å ha en bryter som ikke brukes eller behøves, med den "egentlige" bryteren festet ved siden av. I tillegg er det to lamper med 433mhz plugin dimmer i stikkontaken som byttes ut etter hvert. Ikke mange pærer som mangler, og ettersom jeg går for Ikea trådfri i starten, er det kun et par hundrelapper det er snakk om. Det hadde nok nesten vært dyrere med pærer selv uten zigbee, om jeg hadde gått for å kjøpe de et annet sted. En annen fordel med Ikea trådfri er at kontrollerne kan styre pærene de skal direkte, slik at det også fungerer om gatewayen man kjører kneler. Det er praktisk, særlig i starten, når det er sannsynlig at man kløner det litt til innimellom når man eksperimenterer. Så får det være at e14-pærene etter mitt syn har litt dårligere lyskvalitet enn de beste. Etter mitt syn er de neppe dårligere enn f.eks. Osram.
 4. Jeg sliter med å forstå hvorfor "Sette opp zigbee-innbyggingsbrytere jeg ikke vil ha og neste eier antakelig heller ikke vil ha" er å "gjøre det skikkelig". Jeg er litt usikker på hvorfor du trekker inn det å legge opp tomme veggbokser og rør inn i dette, ettersom jeg aldri har snakket om at dette er et hus som er under oppføring, tvert i mot kommer det klart frem at det er en leilighet med et eksisterende el-opplegg, brytere og dimmer. Dermed har jeg naturlig nok ikke tenkt å trekke opp hverken tomme eller "fylte" veggbokser elle rør hverken nå eller når jeg selger, det hadde vært en veldig merkelig ting å begynne med. Kan du komme med et regnestykke på dette for meg? Jeg sliter litt med å forstå det. Alternativ A: Gå for deksler som @GAS nevner på to/tre brytere, feste trådløse zigbee-brytere utenpå dem. Få en elektriker til å erstatte to eksisterende dumme dimmere med dumme brytere, og gjøre det samme med dem. Kostnad: 20min med elektriker, pluss prisen av oppmøte, to elko-brytere og fem-seks deksler til bryterne pluss noen ekstra trådløse brytere. Antakelig under 2000kr? Fordeler: Det ser pent ut mens jeg bor her, det er gratis å gjøre alt om til dumme brytere igjen ved behov/eierskifte og det tar heller ikke mer enn non sekunder. Ulemper: Ingen? Alternativ B: Bytte ut to/tre brytere og to dimmere med zigbee-innbyggingsbrytere som både kan fungere som manuell backup-bryter og trådløst dimme zigbee-pærer (helst med egen knapp for dimme opp/ned og på/av om disse i det hele tatt finnes). Ved eventuell utflytting kan de antakelig stå, men vil da bare funke som av/på-brytere, med dimmeknapper som ikke virker. Kostnad: 1t (?) med elektriker, fem zigbeeinnbyggingsmottakere. (Elko plus? 800kr styket?) 8000kr? Fordeler: Samme som A, om gode nok brytere finnes. Ulemper: Tilgjengeligheten av like dimmere? Hvis de ikke finnes, eller er alt for dyre: dobbelt sett med brytere er nødvendig, noe som er stygt og rart. Klart dyrest. Så langt virker en løsning med "lokk" av typen GAS nevner som både den enkleste og billigste løsningen, og ikke minst herlig fri for doble brytere man sjelden.
 5. Jeg er absolutt interessert i å bruke brytere. Hele poenget er at jeg vil bruke brytere, det er det som gir hele utfordringen med dobbelt sett med brytere. Men det er ikke så fryktelig interessant med en bryter som bare kan skru strømmen av og på. Og det er jo det det er snakk om her, for det er alt bryteren som står der i dag kan gjøre. Og hvis det finnes en bryter som har som primæfunksjonn å fjernstyre zigbee-enheter, men i tillegg kan bryte strømmen som en vanlig bryter ved behov, har jeg tilgode å se en. Men hvorfor ta kostnaden med brytere som jeg egentlig ikke ønsker nå? Er det ikke mer fornuftig å ta den kostaden når man eventuelt skal selge? Den så egentlig veldig smart ut! Det er en kanskje (helst litt mer elegant) utgave av den der som er min drømmeløsning. En flat plate som den trådløse zigbee-bryteren kan monteres utenpå, og en reservemulighet til å ta stømmen som er veldig kjekk å ha. I tillegg gir jo ikke denne noe behov for elektriker ved tilbakestilling til "dumhus", noe som er praktisk - men i mitt tilfelle ikke avgjørende. Å sette inn tre brytere og et par dimmere jeg har tatt vare på koster ikke mye i en salgsprosess. Får man kjøpt dette ferdig et sted, der platen er i helt samme utførelse som rammen? Men jeg vil ikke ha en selve dimmeren i veggen, jeg vil fjenrstyre dimbare pærer. Jeg er lei av inkompabilitet mellom dimmere og pærer og elektronikk som snakker dårlig sammen. Det er mer styr enn det er verdt.
 6. Jeg har tidligere eksperimentert litt med hass.io på en raspberry pi og bestilt en zigbee-usb dings samt en radiomodul for å kunne kommunisere med 433MHz Nexa-produkter jeg har fra før. Tanken var egentlig å basere meg på inbygingsmoduler i eksisterende bryterbokser (der jeg har et par fra Nexa fra før). I mellomtiden har jeg kjøpt meg noen Ikea trådfri-lamper for å teste litt, og har egentligkommet frem til at i hvert fall belysningsbehovene kan dekkes like greit med bare trådløse brytere og zigbee-pærer, med all elektronikken i pæra i stedet for noe i veggen. Ved et evetuelt fremtidig salg av leiligheten kan f.eks. enhetene pares direkte med bryter, noe som også fungerer som en sikkerhet for meg, om jeg av en eller annen grunn skulle ønske å gå for "dum" belysning igjen. Eventuelt kan man montere inn brytere og dimmere igjen, de må jo ikke kastes. Samtidig må jeg jo uansett ha en elektriker inn om jeg skal fjerne eksisterende brytere (et par av de gamle dimmerne må jeg uansett fjerne for å bruke zigbee-lamper) og prisen for innbyggingsbrytere er jo ikke så stor, egentlig. Men ulempen blir jo da at jeg må ha to brytere, i hvert fall om jeg skal ha enklere dimming. De vanlige innbyggingsmottakerne har vel bare "trykk og hold" og mp dime helt opp, så helt ned osv? I hvert fall fungerer de enklere bryterne jeg har sett på på den måten. Og i tilligg til dimming er det jo kjekt med mulighet til f.eks. å kontrollere fargeteperatur for noen av lampene. Jeg kunne egentlig tenke meg å bare koble lampene til å være konstant på, fjerne bryterne, og montere en plate foran bryterboksen som zigbee-brytere kan festes på. Er det noen som har gjort noe tilsvarende og angret, eller har andre innspill til hvorfor dette ikke er en god idé? Kommer jeg til å savne fysiske brytere? Trengs de til noe, utover å f.eks. kunne ta strømmen ved montering av ny lampe? Da kan jo elektriker like greit ta strømmen. Jeg har allerede et takpunkt uten fysisk bryter, og det har aldri bydd på problemer.
×
×
 • Opprett ny...