Gå til innhold
 • Bli medlem

aBjelke

Medlemmer
 • Innholdsteller

  13
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Hjemmeautomasjon

 • System
  Home Assistant

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

aBjelke's Achievements

Nybegynner

Nybegynner (1/3)

0

Nettsamfunnsomdømme

 1. Alt utstyret er kjøpt nytt. Har eksperimentert med å nullstille for å unngå problematikken du nevner.
 2. Har akkurat anskaffet en ny Futurehome Smarthub og noen Z-Wave komponenter men sliter med å inkludere disse i huben. I tillegg opplever jeg den som veldig treg, og appen er ikke akkurat proppfull av muligheter for å si det forsiktig. Lurer litt på om jeg gjør noe feil, og om jeg eventuelt bare skal kvitte meg meg spetakkelet og prøve HomeAssistant i steden. Grunnen til at jeg ga Futurehome en sjanse var at det skulle være så enkelt å komme i gang, men når det er et svare strev å inkludere komponenter som står på kompatibilitetslisten så begynner jeg å lure... Inkluderingsprosessen for Z-Wave opplever jeg som utrolig rotete, her er det så mange valgmuligheter at man kan prøve ørten ganger før man er trygg på at alle muligheter er sjekket. Så langt har dette vært et gjensyn med 90-tallets plug and pray. Har fått kontakt med Heatit ZM Single Relay 16A så den ligger inne men det går ikke an å skru releet av/på fra appen. Fibaro Dimmer 2 får jeg ikke kontakt med. Heatit Z-TRM3 får jeg ikke kontakt med (står "err" i displayet etter kort tid). Aeotec aërQ Temperature & Humidity Sensor fikk jeg kontakt med første gang, men huben ble aldri ferdig med å konfigurere. Etter det har jeg ikke oppnådd kontakt igjen (har gjenopprettet til fabrikkinstillinger flere ganger). Aeotec Multisensor 6 funker, men aner ikke hvordan jeg skrur av den irriterende varslingen om "innbrudd". Netatmo værstasjon funker. Nuvel, det var mine erfaringer med Futurehome så langt...
 3. Ok, da prøver jeg uten bypass først. Lasten er en Namron Meta LED på 24 W. Takk for tipset angående Namron smarthusprodukter, det er akkurat disse erfaringene som er så fint å få med seg, og som ikke fremkommer av produktinformasjonen til produsent. Tror jeg skal se nærmere på Fibaro og Heatit i hvert fall.
 4. Angående Fibaro dimmer 2: Ser at det selges en bypass til denne. Er det noe man ettermonterer hvis det flimrer eller kjøper du denne sammen med dimmeren? Helt enig i det du sier når det gjelder kvalitet, problemet er når man ikke vet hva som faktisk er kvalitet og hva som bare er overpriset. F.eks. synes jeg Elko virker overpriset på trådløse komponenter (selv om vi vet at Elko står for kvalitet). Også henger de kanskje ikke helt med på utviklingen av trådløsteknologi. Blir skeptisk når det er lagt opp til at dimmeren skal oppdateres med SD-kort(!). Et merke som kanskje er greit på pris/kvalitet er Namron?
 5. Takk for mange nyanserte og gode svar her🙂 Interessant å se at det er delte meninger om Z-Wave / Zigbee, har tidligere tenkt at Z-Wave er det beste. Men greit å ta med seg at det er lurt å bruke Zigbee V3 sertifiserte komponenter. Skjønner at å lage og ikke minst vedlikeholde en komplett oversikt over alle tilgjengelige komponenter er en ganske monumental oppgave, og ikke noe for èn enkelt person i hvert fall. Men tenkte kanskje at det fantes noen åpne prosjekter der ute hvor folk samarbeider om å legge inn nyttig info om smarthuskomponenter, a la Wikipedia f.eks. Har brukt litt tid på å prøve å få oversikt selv, men må bare innse at jeg ikke har ressurser til å sette opp noe sånt. Hvis jeg skal prøve å spisse spørsmålet til det mest aktuelle behovet jeg har nå så blir det: - Hvor handler folk komponenter? I Norge eller utlandet? Hvem har best priser/utvalg? På min forhandlerliste står: Elby.no, ELdirekte, Elektroimportøren, Kjell.com, Megaflis, Popp.to, Tronika (inntrykk av at de er generelt dyre). - Dimmer for skjult montering, må ha inngang for å kunne styres av impulsbryter (Elko m/returfjær), Z-Wave eller Zigbee. Ønskelig med innebygd energimåling. Ser at det finnes mange typer, men er de like, dvs. bare å kjøpe det billigste eller er det noen foretrukne merker/modeller her? Andre egenskaper som en bør tenke på?
 6. Har akkurat kjøpt enebolig fra 2010 som trenger noen oppgraderinger, først og fremst belysning og varmestyring. Tenker da at det er like greit å kjøre "smarte" komponenter så man har litt muligheter til å styre dette på en fornuftig måte. Det jeg lurer på (etter veldig mye egen researching) er om noen her på forumet vet om en god oversikt over hva som finnes av produkter, hva som er kompatibelt med hva, hvor man får kjøpt disse tingene osv. Rett og slett en matrise eller wiki eller noe liknende. Finnes det??? For jeg blir nemlig gal av det er så mange systemer, fabrikater osv. som alle har fordeler/ulemper og ikke nødvendigvis snakker sammen en gang. Hvis ikke det eksisterer burde vel noen lage dette? Mottar gjerne tips her:)
 7. Nei, hehe, har ikke veldig store forhåpninger der altså. Men ser at de er relativt aktive på utviklerfronten og kommer med nye produkter fra tid til annen.
 8. Aha, skjønner at ikke dette er ideelt. Tror likevel jeg lander på Plejd pga. andre fordeler, så får jeg leve med de ulempene. Og hvis ting går rette veien lager de et åpent API etterhvert. Denne eneboligen ble bygd sent på 90-tallet, av en elektriker som monterte IHC (Thorsmann) for å styre alt av belysning + litt til. Vanskelig å gjøre endringer på anlegget uten å røske ut alt som er og begynne på nytt. Det ligger f.eks. ikke trekkerør mellom veggboks og takboks, men signalkabel mellom sikringskap og bryter, og strømtilførsel fra dimmer i sikringskap ut til takbokser. Og i fall vi skulle fjerne alt det gamle ville det nok ikke være nok plass i trekkerørene for nye, mye tykkere kabler. Det jeg ser for meg nå er at vi prøver et nytt system på ett rom i første omgang, her er lysarmaturet defekt og må byttes uansett. Da kan vi likegodt bytte til noe dimbart. Oppsett: - Plejd dimmer legges i takboks. - Veggbryter (Elko impulsbryter) byttes med trådløs type fra Plejd (passer i Elko-ramme). Denne er batteridrevet men produsenten påstår at dette skal vare i 15 år, det holder for meg. - Plejd hub med kabel til switch Fordeler: Slipper å kable om (noe som i praksis er vanskelig/umulig), rimelige produkter (i forhold til f.eks. Elko), både dimmer og bryter fåes i versjon med to-polt brudd. Ulemper: Bluetooth (dårlig rekkevidde, dårlig mesh), ingen åpen API eller integrering mot andre systemer. Blir uansett spennende å teste dette...
 9. Noen spesiell grunn til at du mener blåtånn må unngåes? Ut fra den infoen jeg har lest om Plejd-systemet så virker det som at det er pålitelig og stabilt. Skjønner at dette kanskje ikke har så stor verdi for hjemmeautomasjon siden det er et lukket proprietært system, men er det problematisk å bruke blåtann til å styre dimmere og lysbrytere?
 10. Ja, har sett på den. Ser bra ut, men dyr, og jeg trenger egentlig bare av/på-bryter. Derfor vurderer jeg denne to-polte fra Plejd.
 11. Takk for tipset, sjekker ut den.
 12. Enig i at Bluetooth er suspekt i denne sammenhengen. De har imidlertid en gateway som kan styre alt sentralt, det hjelper litt. Gir tilgang via internett. Har prøvd å snu kontakten ja. Sånn jeg har forstått det så trenger det ikke å være brudd for at dette problemet skal oppstå. Det avhenger av lampen og nettet i huset. Ikke alle får problemer. Vet du om noen andre som lager smart bryter/dimmer med 2-polt brudd?
 13. Er på jakt etter bryter (ev. dimmer) som gir mulighet for 2-polt brudd. Noen som har erfaringer med dette? Casen er at jeg kjøpte noen kraftige utelamper fra Ledvance for å lyse opp gårdsplassen hjemme og tanken var å koble disse til fjernstyring. Begynte med noen enkle plugger fra Nexa og alt var såre vel inntil jeg oppdaget at lampene lyser svakt hele tiden (ikke synlig på dagtid). Etter litt undersøkelser har jeg forstått at dette har med Norges fantastiske IT-nett å gjøre (ca 130 volt mellom fas og jord), og eneste løsning er 2-polt brudd. Har nå søkt en del rundt men synes det er vanskelig å lete siden dette med 1-polt/2-polt som regel ikke nevnes i produktdokumentasjonen. Tydeligvis ikke noe stort marked for dette. Ble tipset av elektriker om Plejd som har produkter som kan kobles for både 1-polt og 2-polt brudd. Aldri hørt om disse men det ser bra ut. Noen brukererfaringer med Plejd? Veldig fristende på en måte men vegrer meg samtidig for å kjøpe meg inn i enda et system, og så vidt jeg kan se er dette proprietært og snakker ikke med andre systemer.
×
×
 • Opprett ny...