Jeg gjør dette på veldig lavt nivå da, men kanskje relevant likevel. Her er et par eksempler:
- Dersom bevegelsesdetektorer utløses, og huset er i borte-modus, antas det at noen har kommet hjem, og huset går i hjemme-modus (lys, strøm til TV, etc). Merk at jeg foreløpig kjører innbrudds- og brannalarm på et eget separat system.
- Dersom det er bevegelse i stuen etter kl 05.00 om morgenen, og huset er i nattemodus, antas det at noen har stått opp og huset går i morgen-modus.
- Jeg har strømmåler på vaskemaskin og tørketrommel. Her har jeg monitorert strømforbruket i ulike programmer, og plukket ut mønstre som betyr at programmet er ferdig, slik at jeg kan få pålitelig varsling når det skjer. I tillegg vet huset når enten vaskemaskin eller tørketrommel går. Dermed gis det melding dersom f.eks. huset går i bortemodus eller i nattemodus mens vaskemaskin/tørketrommel går. Ønsker ikke det, først og fremst ift brannfare, men det er også kjipt å glemme våte klær i vaskemaskinen dersom man drar ut. Via strømmåling, og deteksjon av mønstre, blir vaskemaskin/tørketrommel "smart" selv om de er helt passive og ikke-smarte i utgangspunktet. Prinsippet kan videreføres til de fleste apparater, vil jeg tro.
- Har samme oppsett på TV, slik at huset vet når TV er på og ikke. Kan brukes for lysstyring, selvsagt, uten at jeg har gjort det. Eneste jeg har automatisert her er en rullegardin på visse tider av døgnet (når solen skinner rett på TV'en). Prinsippet her er det samme som for vaskemaskin/tørketrommel: Strømforbruk = TV på. Veldig enkel mønsterdeteksjon, med andre ord.
- Har en regnsensor som varsler når det begynner å regne. Dersom dører står åpne, som ikke skal stå åpne, gis det melding. Den kan også brukes for mer generisk varsling av regn, feks. om sommeren dersom vi har putene på hagemøblene ute. Da blir det litt mer "on-demand" mønstergjenkjenning, men likevel mønstergjenkjenning (veldig enkelt her også da: regn, eller ikke regn).
- Noen ganger kommer guttungen hjem først, og han bruker typisk en annen inngang enn oss andre som kommer hjem i bil. Så basert på klokkeslett og hvilken inngang som brukes, antar huset at det er han som kommer hjem og gir meg en push-melding på at han er hjemme.
- Har temperaturmålere "overalt", inkludert i fryser og i kjøleskap. Her har jeg selv definert hva som er "normalt" og ikke, og får push-melding dersom noe går utover det. Men man kunne også ha maskinlært seg dette. Samme gjelder temperatur/luftfukt/CO2-innhold andre steder i huset.
Generelt bruker jeg tid på døgnet, og noen ganger tid før/etter soloppgang, ganske aktivt, spesielt for lysstyring. Huset går i kveldsmodus når det er kveld, solskjerming går opp når solen har gått ned, osv.
Ellers har jeg veldig tro på mønstergjenkjenning i smarthus. Man må nesten ha det for å kunne si at man faktisk har et smarthus. Ellers har man et "fjernstyrt" hus. Dette er interessant i forhold til, som et eksempel, hjemmeboende eldre. Når systemet lærer seg at fru Hansen på 90 år stort sett står opp mellom 8 og 9, kan systemet varsle hjemmehjelpen eller pårørende dersom hun fortsatt ligger i sengen kl 10 - da er det kanskje noe galt. Eller dersom inngangsdøren åpnes (noen går ut) kl 03 om natten, som demente noen ganger gjør. Eller dersom temperaturen blir veldig lav, eller veldig høy. Det er ingen grunn til at eldre ikke skal kunne velge sin egen temperatur, men dersom det blir unormalt, kan f.eks. pårørende varsles. Da må systemet vite hva som er "normalt", og mønsterdetektering er vel nøkkelen til å definere "normalt" tror jeg. Det er mye snakk om eldrebølgen, men lite snakk om at smarthusløsninger kan være nøkkelen til å løse en stor del av de utfordringene man forventer.
Et annet bruksområde kan være varmestyring. Her tror jeg maskinlæring kan være nøkkelen, spesielt hos oss som har vannbåren varme som gir veldig lang korreksjonstid (nytter ikke å skru opp varmen når det er kaldt - må gjøre det lenge før det blir kaldt...). Jeg sysler med tanken om å automatisere radiatorer og gulvvarme, og lage en automatisering basert på værmelding. Systemet har tilgang på værmeldingen, så jeg kan lett kvantifisere hvilken temperatur som er meldt om 1-2 dager. Jeg kan også definere noen regler for dette som gjør at varmestyringen blir slik jeg vil ha den. Så i teorien har jeg all informasjon tilgjengelig. Her tror jeg maskinlæring kan gjøre mye. Dersom en bruker f.eks styrer varmen manuelt et par uker, og systemet monitorer hva som blir gjort, og sammenstiller det med temperaturen ute, kan regler defineres. Etter hvert kan systemet overta styringen. Man kan da tenke at brukeren definerer en ønsket temperatur, og at systemet justerer seg selv i forhold til ute-temperatur, også et par dager i forveien (ref vannbåren og andre "trege" systemer). De som vil utvikle og selge slike systemer er, slik jeg ser det, nødt til å forholde seg til maskinlæring for å kunne nå den jevne brukeren. Da kan vi snakke om faktiske Smarthus-konsepter, ikke "du kan styre lyset fra mobilen"-løsningene som i dag blir markedsført som "Smarthus".
For å svare litt mer konkret på spørsmålet ditt helt til slutt: Alle sensorer kan vel i prinsippet brukes. Jeg har stor tro på å samle inn mest mulig informasjon, og heller finne ut i ettertid hva det kan brukes til. Spesielt temperatur/luftfuktighet/luftkvalitet, for å styre varme, ventilasjon, etc. Men strømforbruk detaljert ned på enkeltpunkter også. Det er alltid vanskelig å se nytteverdien av noe man ikke har, merker jeg.