Gå til innhold
  • Bli medlem
Støtt hjemmeautomasjon.no!

Snakehand

Medlemmer
  • Innlegg

    25
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    2

Snakehand vant dagen sist 26. januar 2023

Snakehand hadde mest likt innhold!

Hjemmeautomasjon

  • System
    Annet

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

Snakehand sine prestasjoner

Kabelfører

Kabelfører (6/16)

  • Dedikert Sjeldent
  • Samarbeidspartner
  • Første innlegg
  • Samtalestarter
  • Uke én ferdig

Nylige merker

7

Nettsamfunnsomdømme

  1. Jeg har fundert på om jeg skulle sette opp en minimal re-implementasjon av hvakosterstrommen.no sitt API. Jeg har allerede kodet henting av priser fra Entso, og mangler bare valuta-konvertering og presentasjon i identisk json format. Men jeg er usikker på om det er verdt bryet ? Er det enkelt å konfigurere sekundær kilder i hjemme automasjon ?
  2. Strømpris svarte på min henvendelse, og legger skylden på Nordpools kontrakts-vilkår:
  3. Fikset et kunstig stearinlys hvor Kina elektronikken hadde konket ut. Satte inn en Teensy 2.0 jeg hadde i skuffen og PWM styrte LED lyset gjennom 150 Ohms motstand, med 2 sinus bølger lagt over hverandre. Lyset ble så godt som nytt.
  4. Som et epitaph: Jeg hadde telefonisk kontakt med forbrukerrådet. Og de leser ikke forskriften slik at strømleverandørene (eller noen andre) har plikt til å opplyse om gjeldene spot-pris. For å følge opp saken kan jeg henvende meg til forbruker-tilsynet, eventuelt barne og familiedepartementet som har forfattet forskriften. Jeg tror en skriftlig henvendelse til forbruker-tilsynet med utgangspunkt i aktuelle problemer open-source løsninger for energi-effektivisering har kan være et fornuftig neste steg.
  5. Takk, og med det kan vi kanskje konkludere tråden med at strompris.no ikke er en stabil kilde for tilgang til prisinformasjon. Hva forbrukerrådet driver med, får være en annen diskusjon.
  6. I dagens energi-situasjon er det mye fokus på å kunne stabilisere energi-prisene ved å bedre balansere produksjon og forbruk, da gjerne med "smarte" løsninger. For å kunne gjøre dette i praksis kreves det at prisene er tilgjengelig for en viss periode fremover. En smart varmtvannsbereder er et godt eksempel på dette, hvor man har en ide om forbruk, og har mulighet å planlegge fremover når man skal bruke strøm på å varme vannet slik at det ikke blir for kaldt. Men slik jeg ser det blir grasrot-tiltak som dette sabotert av Nordpool som ønsker å selge pris-data til høyest mulig pris, noe som vanskeliggjør og fragmenterer tilgangen til informasjon og som i ytterste konsekvens være direkte miljøskadelig da f.eks flere kullkraftverk må fyres opp for å øke base-load. Forskrift om prisopplysninger kan da være et brekkjern for å løse opp i denne floken, samt tjenester som hvakosterstrommen.no, men det er ikke tilfredstillende at man skal være avhengig av noen få individers goodwill og deres villighet til på påkoste server-kostnader, begge elementer som har sine begrensninger.
  7. Etter å ha gravet litt i javascripten til strømpriser, ser jeg at prisene kan hentes fra en URL som krever et token som bare er basert på et tids-stempel. I python kan json filen leses slik: import time import base64 import urllib.request t = time.time() tval = str(int(t*t)) token = base64.b64encode(bytes(tval, "utf-8")).decode("utf-8") url = "https://www.strompris.no/api/spotprice/dayprice?token=%s" % token contents = urllib.request.urlopen(url).read() print(contents) Så her der det ut til at det kan være lagt opp til katt-og-mus lek med "beskyttelsen". Men spørsmålet er hvorfor forbruker-rådet ikke ser ut til å ha forbrukernes interesse i fokus i akkuratt denne saken.
  8. Bli Tibber-kunde for å se morgendagens priser Og da kreves det API nøkler for hente ut prisen.
  9. Da vil jeg utfordre deg til å finne 1 strømselskapet som har dagens og morgendagens spot pris like lett tilgjengelig som øvrige prisopplysninger som påslag og månedspris. Min påstand er at ingen gjør dette siden Nordpool har for mye kontroll på distribusjon av informasjon om priser.
  10. Det store spørsmålet er om ikke dette er data som må være fritt tilgjengelig hvis strømselskapene skal følge forskrift om prisopplysning for varer og tjenester. https://lovdata.no/forskrift/2012-11-14-1066/§21 Her er det tydelig krav om at prisopplysninger skal være oppdatert og lett tilgjengelig. Så jeg har vondt for å forstå at Forbrukerrådet er fornøyde med at prisopplysninger er lite tilgjengelig, og ser seg fornøyde med å henvise til https://www.hvakosterstrommen.no som ser ut til å være et rent goodwill prosjekt som hverken strømselskapet eller andre offentlige etater står bak. Så jeg har vondt for å se at kraftleverandørene har oppfylt kravene i forskriften på denne måten.
  11. Noen pekte til denne tjenesten i en annen diskusjon her : https://www.hvakosterstrommen.no/strompris-api Ser ut som at det kan løse endel problemer om man bytter til denne. ( Vekslingskurs er oppgitt i json filen )
  12. Jeg syns det er nokså graverende at kun et mindretall av strømselskapene har åpne APIer med informasjon om pris, siden dette er pålagt etter prisopplysningsforskriften. Prisene skal da normalt finnes på hjemmesiden ( ikke i f.eks app ) Så jeg lurer litt på hva forbrukerrådets tenker når de selv legger ut prisene, og hva slag avtale de har med Nordpool som prøver å ta seg betalt for en tjeneste som skulle være gratis i utgangspunktet.
  13. Da er jeg ikke helt oppdater, sist jeg sjekket hadde ikke Nordpool et gratis / åpent API.
  14. For å gjøre dette på in sikker måte og innenfor hva som er tillat å gjøre selv med svakstrøm, ville jeg brukt f.eks en 12 eliminator e.l. og trukket ledninger ut gjennom f.eks vinduskarmer til sensoren. Si da at vi ønsker å varme med 8 watt. Etter litt omskriving av Ohms lov og P = R * I ^ 2 får vi: I = P / U R = U / I Da får vi I ( strømmen ) som trengs er 0.66 A - Og motstanden må være 18 Ohm, men denne strømmen er litt stor, så det ville være lurt å regne dette ut med en høyere spenning for å redusere effekten av spenningsfall i ledningene. Edit: For å svare på spørsmålet, motstanden må tåle en effekt på 10W ellers vil den brenne opp. Resistansen må tilpasses slik at effekten ikke overstiger 10W.
  15. Jeg henter timesprisene mine fra tibber, men leser her at det ikke er dønn stabilt, så jeg lurer på om https://www.strompris.no/api/spotprice/dayprice kan være god backup-løsning ? Har noen erfaring med å bruke denne some kilde for prising ?
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.