Gå til innhold
  • Bli medlem
Støtt hjemmeautomasjon.no!

Snakehand

Medlemmer
  • Innlegg

    25
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    2

Alt skrevet av Snakehand

  1. Jeg har fundert på om jeg skulle sette opp en minimal re-implementasjon av hvakosterstrommen.no sitt API. Jeg har allerede kodet henting av priser fra Entso, og mangler bare valuta-konvertering og presentasjon i identisk json format. Men jeg er usikker på om det er verdt bryet ? Er det enkelt å konfigurere sekundær kilder i hjemme automasjon ?
  2. Strømpris svarte på min henvendelse, og legger skylden på Nordpools kontrakts-vilkår:
  3. Fikset et kunstig stearinlys hvor Kina elektronikken hadde konket ut. Satte inn en Teensy 2.0 jeg hadde i skuffen og PWM styrte LED lyset gjennom 150 Ohms motstand, med 2 sinus bølger lagt over hverandre. Lyset ble så godt som nytt.
  4. Som et epitaph: Jeg hadde telefonisk kontakt med forbrukerrådet. Og de leser ikke forskriften slik at strømleverandørene (eller noen andre) har plikt til å opplyse om gjeldene spot-pris. For å følge opp saken kan jeg henvende meg til forbruker-tilsynet, eventuelt barne og familiedepartementet som har forfattet forskriften. Jeg tror en skriftlig henvendelse til forbruker-tilsynet med utgangspunkt i aktuelle problemer open-source løsninger for energi-effektivisering har kan være et fornuftig neste steg.
  5. Takk, og med det kan vi kanskje konkludere tråden med at strompris.no ikke er en stabil kilde for tilgang til prisinformasjon. Hva forbrukerrådet driver med, får være en annen diskusjon.
  6. I dagens energi-situasjon er det mye fokus på å kunne stabilisere energi-prisene ved å bedre balansere produksjon og forbruk, da gjerne med "smarte" løsninger. For å kunne gjøre dette i praksis kreves det at prisene er tilgjengelig for en viss periode fremover. En smart varmtvannsbereder er et godt eksempel på dette, hvor man har en ide om forbruk, og har mulighet å planlegge fremover når man skal bruke strøm på å varme vannet slik at det ikke blir for kaldt. Men slik jeg ser det blir grasrot-tiltak som dette sabotert av Nordpool som ønsker å selge pris-data til høyest mulig pris, noe som vanskeliggjør og fragmenterer tilgangen til informasjon og som i ytterste konsekvens være direkte miljøskadelig da f.eks flere kullkraftverk må fyres opp for å øke base-load. Forskrift om prisopplysninger kan da være et brekkjern for å løse opp i denne floken, samt tjenester som hvakosterstrommen.no, men det er ikke tilfredstillende at man skal være avhengig av noen få individers goodwill og deres villighet til på påkoste server-kostnader, begge elementer som har sine begrensninger.
  7. Etter å ha gravet litt i javascripten til strømpriser, ser jeg at prisene kan hentes fra en URL som krever et token som bare er basert på et tids-stempel. I python kan json filen leses slik: import time import base64 import urllib.request t = time.time() tval = str(int(t*t)) token = base64.b64encode(bytes(tval, "utf-8")).decode("utf-8") url = "https://www.strompris.no/api/spotprice/dayprice?token=%s" % token contents = urllib.request.urlopen(url).read() print(contents) Så her der det ut til at det kan være lagt opp til katt-og-mus lek med "beskyttelsen". Men spørsmålet er hvorfor forbruker-rådet ikke ser ut til å ha forbrukernes interesse i fokus i akkuratt denne saken.
  8. Bli Tibber-kunde for å se morgendagens priser Og da kreves det API nøkler for hente ut prisen.
  9. Da vil jeg utfordre deg til å finne 1 strømselskapet som har dagens og morgendagens spot pris like lett tilgjengelig som øvrige prisopplysninger som påslag og månedspris. Min påstand er at ingen gjør dette siden Nordpool har for mye kontroll på distribusjon av informasjon om priser.
  10. Det store spørsmålet er om ikke dette er data som må være fritt tilgjengelig hvis strømselskapene skal følge forskrift om prisopplysning for varer og tjenester. https://lovdata.no/forskrift/2012-11-14-1066/§21 Her er det tydelig krav om at prisopplysninger skal være oppdatert og lett tilgjengelig. Så jeg har vondt for å forstå at Forbrukerrådet er fornøyde med at prisopplysninger er lite tilgjengelig, og ser seg fornøyde med å henvise til https://www.hvakosterstrommen.no som ser ut til å være et rent goodwill prosjekt som hverken strømselskapet eller andre offentlige etater står bak. Så jeg har vondt for å se at kraftleverandørene har oppfylt kravene i forskriften på denne måten.
  11. Noen pekte til denne tjenesten i en annen diskusjon her : https://www.hvakosterstrommen.no/strompris-api Ser ut som at det kan løse endel problemer om man bytter til denne. ( Vekslingskurs er oppgitt i json filen )
  12. Jeg syns det er nokså graverende at kun et mindretall av strømselskapene har åpne APIer med informasjon om pris, siden dette er pålagt etter prisopplysningsforskriften. Prisene skal da normalt finnes på hjemmesiden ( ikke i f.eks app ) Så jeg lurer litt på hva forbrukerrådets tenker når de selv legger ut prisene, og hva slag avtale de har med Nordpool som prøver å ta seg betalt for en tjeneste som skulle være gratis i utgangspunktet.
  13. Da er jeg ikke helt oppdater, sist jeg sjekket hadde ikke Nordpool et gratis / åpent API.
  14. For å gjøre dette på in sikker måte og innenfor hva som er tillat å gjøre selv med svakstrøm, ville jeg brukt f.eks en 12 eliminator e.l. og trukket ledninger ut gjennom f.eks vinduskarmer til sensoren. Si da at vi ønsker å varme med 8 watt. Etter litt omskriving av Ohms lov og P = R * I ^ 2 får vi: I = P / U R = U / I Da får vi I ( strømmen ) som trengs er 0.66 A - Og motstanden må være 18 Ohm, men denne strømmen er litt stor, så det ville være lurt å regne dette ut med en høyere spenning for å redusere effekten av spenningsfall i ledningene. Edit: For å svare på spørsmålet, motstanden må tåle en effekt på 10W ellers vil den brenne opp. Resistansen må tilpasses slik at effekten ikke overstiger 10W.
  15. Jeg henter timesprisene mine fra tibber, men leser her at det ikke er dønn stabilt, så jeg lurer på om https://www.strompris.no/api/spotprice/dayprice kan være god backup-løsning ? Har noen erfaring med å bruke denne some kilde for prising ?
  16. Det enkleste er å legge en 10W motstand opp mot føleren, og mate den med litt strøm når du ønsker at varmepumpen skal kutte ut.
  17. Dette kan være relatert til problemer hos Tibber idag som andre har allerede rapportert om her på forumet. ( Det gjelder akkurat dette pris queriet some ikke gir data )
  18. Eller bruke prisene fra historisk forbruk.
  19. Jen får priser for hele dagen med Rust bindingene jeg skrev ( https://crates.io/crates/tibber ) med dette queriet : https://github.com/snakehand/tibber/blob/main/tibber/price.graphql Jeg får og frem alle data med eksempel query på developer siden, så enten er problemet fikset, eller så rammer det bare noen brukere ....
  20. Jeg fikk endelig tid til å oppgradere nå etterhvert 12 år gamle python script som har gjort nattsenking av innetemperaturen fra før det ble times-prising til ny Rust kode som bruker tabber biblioteket jeg skrev om her tidligere ( https://crates.io/crates/tibber ) - I første omgang har jeg laget en meget enkel omvendt proporsjonal styring av temperatur ut i fra en formel som ser slik ut: temp = 24 - 1.5 * (kWh pris i kroner) med begrenset min og maks temperaturer Tanken er å lagre energi i form av varme i boligene fra når strømmen er billig, og å senke forbruket når strømmen er dyr - og skulle det bli for kaldt er det bar å fyre litt i peisen. I utgangspunktet ser dette ut til å gi merkbar flytting av forbruket, men jeg ser og at det er rom for forbedring, ved f.eks å tillate nattsenking, og fyre hardere på i 6-7 tiden på morgenen. Men det er en start. Er det andre som har gjort seg erfaringer med denne form for eller tilsvarende styring ?
  21. Siden enheten allerede er kaputt, kan det være en ide å prøve lodde av komponenten forsiktig, bare for å sjekke at ikke flere lag i printet har blitt brent. Hvis PCB er ødelagt kan det være game over uansett. Deretter bør du prøve å lese av komponent nummeret, hvis det ikke er mulig trenger du teknisk dokumentasjon for å finne en erstatnings-komponent. https://dalens.no er min lokale mekkesjappe, men jeg vet ikke om de er egnet for akkurat dette oppdraget.
  22. Du kan prøve å bytte den ut. Basert på at den sitter rett ved en spole (L104 / L106) vil jeg tippe på at det er en DC / DC konverter. De har en evne til å brenne opp på egen hånd uten å skade andre komponenter, så du kan ha flaks. Men du må finne ut eksakt hvilken komponent det er, og erstatte men en lik en.
  23. Jeg vil tippe at UARTen bare er et debug interface, jeg har en slik enhet selv, og kan sikkert finne ut av baud rate etc hvis jeg setter på min Salea logic analyser.
  24. Jeg laget et eksempel til mit Rust bibliotek, hvor du kan få prisene for de neste N timer i sortert rekkefølge. Koden finner du her https://github.com/snakehand/tibber/blob/main/examples/lowest.rs , og som eksempel får du ut for de neste 12 timer: Running `target/debug/examples/lowest 12` 2022-06-01 05:00:00 +02:00 1.9271 2022-06-01 03:00:00 +02:00 1.9409 2022-06-01 02:00:00 +02:00 1.9448 2022-06-01 04:00:00 +02:00 1.9495 2022-05-31 23:00:00 +02:00 1.9656 2022-06-01 01:00:00 +02:00 1.9973 2022-06-01 00:00:00 +02:00 2.031 2022-05-31 19:00:00 +02:00 2.155 2022-05-31 22:00:00 +02:00 2.155 2022-05-31 21:00:00 +02:00 2.1584 2022-05-31 20:00:00 +02:00 2.1603 2022-05-31 18:00:00 +02:00 2.2195
  25. Jen driver med egen utvikling, og trengte noe info fra Tibber, så jeg laget like godt et open source bibliotek i tilfelle det er noen andre som skulle ha bruk for det https://crates.io/crates/tibber Dette er skrevet i Rust, og jeg prøver å være litt striks på typer og har derfor laget egen wrapper til de autogenererte graphql typene. Koden bør være lett å integrere med C / C++ etc om noen trenger det.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.