Gå til innhold
  • Bli medlem
Støtt hjemmeautomasjon.no!

AldriFerdig

Medlemmer
  • Innlegg

    47
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    2

Alt skrevet av AldriFerdig

  1. Her var det mye interessant, og svært relevant. Først bare en liten kommentar om norsk og ordbruk. "Problemet" med norsk er at vi har langt færre ord enn engelsk, og nett er et av de ordene som kan bety mye forskjellig på engelsk. At en boks er nett-tilkoblet er ikke entydig. Det kan like gjerne bety at den er tilkoblet lokalnettet ditt som strømnettet. For å være entydig må man si at Solis-boksen er strømnett-tilkoblet, eller bedre, tilkoblet strømnettet. 😉 Så til oppsettet som jeg finner kjempeinteressant siden jeg leker med planer om å "UPSe" huset. Tilkoblingen er som her 3-faset IT-strømnett. I første runde ser jeg for meg en boks (f.eks. https://www.sparelys.no/solis-3fase-it-230v-15000w-m-dc-bryter-s5-gc15k-lv) som står mellom strømnettet og mitt strømnett, og med batterier tilkoblet. Hovedhensikten er å kunne ignorere kortere strømbrudd (noen timer). Bihensikt en liten reduksjon i strømregningen ved å lade når det er billigst og så bruke kapasiteten når strømmen er dyrest. Hvis jeg får meg en passende elbil en gang så er det mulig å dra det litt lengre. Siden det er ønskelig å kunne selge strøm også så må det være en boks som er godkjent for å levere til 3-faset IT-nett. Tilkoblingsmessig så er tanken nå (siden jeg har svært lite kompetanse på dette området så tanken er ikke garantert meningsfull): Lede eksisterende tilkobling til en brannsikker bod inntil huset. Flytte eksisterende måler dit, og på utsiden av alt nytt. Legge opp en ny tilkobling fra boden til eksisterende strøminntak slik at ingenting inne i huset må endres. Skaffe en batteribank med noen titalls KWh. Koble dette sammen på en sikker måte (elektrikeren) som gjør at jeg også kan koble ut boks og batterier om noe av det skulle svikte. Jeg har registrert at man må ha en måte å garantere at det ikke sendes strøm ut på eksternt strømnett ved strømbrudd. Det kan være farlig for de som jobber med fiksingen. Spørsmål til Drogos - som inspirerte meg her. 😉 Hvilken Solis-boks kjøpte du? Planlegger du batterier også? Som deg så lurer jeg litt på hvilke deler som må benyttes for å få anlegget sikkert og lovlig. Har du kommet frem til noen endelig liste, og selvsagt gjerne med koblingsskjema? Jeg er lett optimistisk siden du viste et bilde av en egenprodusert plugg til Solis-boksen. :-)
  2. Prosjektet ble lagt litt til side og nedprioritert, havnet i en skuff og litt glemt. Jeg er dessverre ikke ferdig, men tenker på det hver gang jeg ser et nytt innlegg i denne tråden. Sukk. 🙂
  3. Liten rettelse, det virker som om rele 10 har blitt frikoblet, mens 8 og 9 fremdeles henger sammen, og sammen med 1. @Bjonness - hvilken skjermgrafs ønsket du? (Jeg har ikke fått testet det elektrisk enda.)
  4. Slettet de eksisterende 5 assossiasjonene, det virket som om det fjernet koblingen mellom rele 1 og releene 8, 9 og 10 - basert på grafikken og klikkingen. Det er på tide å koble og måle litt. 😉
  5. Har akkurat anskaffet en Z-Water. Ved sikker inkludering kom den opp som en device, med en bryter. Det klikket i Z-water-boksen når jeg slo den av/på. Jeg fikk ingen feilmeldinger i loggen. Ved usikker inkludering kom den opp som 10 underenheter. Det klikker i boksen når jeg slår av/på alle, men jeg har ikke testet dem elektrisk enda. Det kom også noen feilmeldinger i loggen. Grafisk, og sannsynligvis elektrisk (basert på når det klikker) er det en sammenkobling mellom rele 1 og releene 8, 9 og 10, som andre har rapportert. Firmware på Z-Water rapporteres til 3.1. Gir beskjed her når jeg har testet om styring av releene faktisk fungerer.
  6. Jeg diskuterer litt med meg selv her, for å muliggjøre innspill, og korrigering av dumme ideer. Og for kanskje å gi noen ideer. 😉 Hvis man bruker gjennomgang av denne typen https://no.rs-online.com/web/p/ethernet-connectors/7980723 så blir det jo kjempeenkelt. Strømforsyning i boksen, RJ45 hanplugg klemp på signalledningene fra FSIen. Da er det bare å lage en UTP-ledning med DS18B20 loddet på samme tre ledere i passende avstander. Alt er enkelt å demontere, flytte og teste. Med de signaleringshastigheter og avstander vi snakker om her så bør ikke et par plugger ødelegge signalet fra sensorene. Jeg tror jeg har en plan. Stjerne i margen til den som kommer opp med showstopperen. 😉
  7. Passende boks er greit nok. Bokser er enkle nok til at jeg kan finne ut av dem. Men jeg har lyst til å gjøre dette litt mer ordentlig enn bare å lodde sammen sensorene, strøm og Smart Implant. Nåværende plan er for en passende boks som vil inneholde begge mine FSIer (Fibaro Smart Implant). Boksen skal ha 3 plugger. En for strøm til begge sensorene, og en for hver ledning med opp til 6 DS18B20er. Vanligvis vil boksen være fastmontert, men det er ønskelig at det er mulig å ta den med til en kamerat for å oppgradere firmware. Da kan et 9V-batteri være strømforsyningen. Det jeg leter etter nå er noen passende plugger. Jeg har ingen erfaring med noe mindre enn RS232 (DB9)-plugger, men jeg synes ikke de helt passer. Bare en av dem er jo større enn hele FSIen. 😉 Ønskelig plugger er noen passe små til lodding, med enkel montering også i en boks. Når jeg skriver dette så kommer jeg på RJ45 og UTP-kabler. Det har jeg liggende siden jeg kabler slikt selv, og det er kanskje passende her også. UTP (CAT6) kabel bør vel fungere til DS18B20, og RJ45 er jo fine signal-plugger. Når jeg tenker litt videre så går det jo an å ha en liten strømforsyning i boksen, f.eks. https://no.rs-online.com/web/p/embedded-switch-mode-power-supplies-smps/0413667. Da er det jo bare å plugge den inn uansett hvor det måtte være, og det er enkelt å plugge/bytte sensorer. Noen som ser en ulempe med denne løsningen? Elelr for å spørre på en annen måte, hvor dumt har jeg tenkt nå? 🙂 Noen bedre forslag til kabel og plugger enn UTP og RJ45?
  8. 🙂 Jeg fikk Fibaro Smart Implant i dag. Den er MYE mindre enn jeg trodde. Så liten (2 sukkerbiter) at jeg nesten ikke fant den i esken. Basert på bildene jeg har sett så trodde jeg den var på størrelse med en kortstokk, og med ordentlige pinner/punkter for tilkobling av input. Heldigvis er det med en plugg med kabler som enkelt kan skjøtes. Men den er så liten at jeg ønsker å plassere den i en større (minst kortstokk) boks, med skruterminaler, eller lignende. Noe som er egnet til å skru fast på veggen. Noen forslag? Jeg har bestilt DS18B20 fra "https://no.rs-online.com/web/". Nå har jeg kikket litt nærmere på dem og de har jo en mengde stuff, f.eks. Mean Well strømforsyninger i stort utvalg. Også meeengder med bokser, plugger og diverse. Så mye at det er vanskelig å finne frem når man ikke helt vet hva man trenger. Er det noen som har erfaring med dem? Så langt virker de ok, og med rimelige priser basert på DS18B20 og alternativene jeg fant - som var opp til fem ganger dyrere.
  9. Da er to stykk Smart Implant bestilt, og 15 originale DS18B20 (siden det var nesten samme pris som for 10, gratis frakt over 500). Skal rapportere hvordan det går.
  10. Ok - Takker Daniel. Jeg har kun tenkt å bruke den for temperaturmåling. Styringen må gjøres av f.eks. Heatit Z-Water. Jeg ser at Expert har både Fibaro Fibaro Smart Implant og FIBARO DS-001 (https://www.power.no/hjem-og-fritid/smarte-hjem/smart-home-varme-og-klima/vaerstasjon-og-klima/fibaro-ds-001-temperature-sensor-4pk-z-wave/p-1083449/) som synes å være (fra andre søk) en DS18B20 - forhåpentligvis garantert kompatibel med Smart Implant.
  11. Jeg har vanskelig for å tro at Fibaro har laget en dings som skal støtte sensoren DS18B20 (Fra manualen: Supported digital sensors: 6 DS18B20 or 1 DHT22). Men jeg har ingen problemer med å tro at det er mange DS18B20 som ikke er originale, og at Fibaro ikke har testet på mange versjoner av "standarden". Jeg ser godt selv at det er mye tro her fra min side, så det er trolig at jeg må tro om igjen. 😉 Til dere som har plagdes, er det originale DS18B20 fra Maxim Integrated som er testet, eller er det ferdige sensorkabler med noe som skal være DS18B20-kompatibelt. Etter å ha lest svaret fra Fibaro over så satser jeg i alle fall på å få tak i originale sensorer, og så forsiktig teste med egenproduserte kabler. Siden alt er innendørs så har jeg ikke noe krav til vanntetthet. Det er imidlertid litt bekymringsfullt at manualen (https://manuals.fibaro.com/content/manuals/en/FGBS-222/FGBS-222-EN-T-v1.2.pdf) sier "6 DS18B20 or 1 DHT22" mens eposten fra Fibaro sier 5. I noe av det jeg har lest så synes det som om alle sensorene "mistes" hvis det er problemer med en. Muligens en medfølgende årsak. Når jeg ser på koblingsdiagrammet til Fibaro så skal sensorene kobles i parallell. Det har jeg ikke lagt merke til før nå. Bra jeg ikke bestilte en rekke 10 meter lange kabler - av ukjent kvalitet. Nå ser det ut som om en kabel holder med 5 (eller 6) sensorer koblet i parallell mot slutten, og over ca 150 cm. Men første test blir med en sensor.
  12. Festbrems er et begrep å lære seg Moskus. 😉 Og her trodde jeg alt var enkelt. Ser i alle fall at det er noe som må gjøres som et test-prosjekt, og at det sannsynligvis er best å lage kablene selv basert på originale Maxim Integrated DS18B20 (f.eks. her (håper jeg) https://no.rs-online.com/web/p/temperature-sensors-humidity-sensors/1908100/). Det synes å være mulig med litt magi, forsiktighet, og en venn med Fibaro-utstyr som kan oppdatere firmware på Fibaro-enhetene. 😉
  13. De har begge et par produkter fra Climax så kanskje de kan brukes. Takk for tipset.
  14. Etter mye leting så tror jeg at jeg har et svar som passer meg: Fibaro Smart Implant (https://manuals.fibaro.com/smart-implant/) med Følere i passende lengder (https://www.banggood.com/DS18B20-Waterproof-Digital-Temperature-Temp-Sensor-Probe-1M-2M-3M-5M-10M-15M-p-1211828.html?cur_warehouse=CN&ID=44708&rmmds=detail-top-buytogether-auto) Brukstilfellet er vedfyrt vannbåren varme, 7000 liter vann som akkumulator og et ønske om beskjed når det må fyres, samt statistikk på en del temperaturer. Bare på tankene er det ønskelig med 6 følere for å følge med på sjiktingen. I tillegg er det greit å vite temperaturen på vannet til fordelere til gulvvarme for å kunne beregne passende pådrag. Men siden de hadde en del muligens interessante produkter så vil jeg fremdeles gjerne vite hvor man får kjøpt https://www.climaxnordic.com/-produktene.
  15. Hei Det er overraskende vanskelig å finne en enkel, og rimelig, Z-Wave temperatursensor med ekestern føler. Men etter mye leting så fant jeg denne: https://www.climaxnordic.com/new/tso-9-zw.php Er det noen som vet hvor denne kan kjøpes. "Climax" hadde en del av interesse, men jeg har ikke funnet noen forhandler. Det kan muligens komme av at "firmanavnet" også gir Google andre assosiasjoner enn hjemmeautomasjon. 😉
  16. Etter mer tenking trekker jeg følgende konklusjoner: PoE bare forvansker og er ikke egentlig nødvendig siden man uansett må ha en strømforsyning for LEDene. Kabling er ønskelig, men innledningsvis kan jeg leve uten. QuinLED-Dig-Quad (https://quinled.info/2020/06/17/quinled-dig-quad/) er et glimrende valg. Uno-versjonen også. Utvikleren svarte at han jobbet med en kablet versjon, så det synes å være en grei plattform å starte på for en nybegynner. 5V rund baut synes å være tryggest. Hvis alle LED-striper legges i aluminiumsprofiler så bær selv et gammelt trehus føle seg trygg. 😉 Det er lurt å velge en leverandør av LED-striper og så holde seg til den for at alt skal se og virke likt. Stripene bør være av god kvalitet siden de kan være vanskelige å skifte. Eksempel på ok stripe: https://www.btf-lighting.com/collections/pixels-led-strip-1/products/ws2812b-led-pixel-strip-30-60-74-96-100-144-pixels-leds-m Hvis man trenger mer lys et sted, bruk 60/144 LED pr. meter, ellers 30 pr. meter for stemning og pynt. WLED er selvsagt. Ok strømforsyning av samme grunn som 3. Mye ekstra arbeid hvis den ødelegger stripene. Anbefaling? Sammenkobling av striper er enklest med "klemmer" som denne https://www.banggood.com/10PCS-3-Pin-10MM-IP20-Board-to-Board-LED-Tape-Connector-Terminal-for-1903-2811-2812-RGB-Strip-Light-p-1423274.html?cur_warehouse=CN, men så langt har jeg ikke funnet noen som er laget for power injection. Det synes jeg er rart siden det tydeligvis er helt nødvendig for lengre strekk enn 5 meter. Og hva er vitsen med å skjøte stripene sammen hvis de ikke lyser skikkelig? Anbefaling? Kanaler. Mengder å velge mellom, f.eks. https://www.amazon.com/dp/B07MNR18H1/ref=syn_sd_onsite_desktop_64, som også har sorte kanaler med sotet deksel. Det bør dekke det meste. Jeg er fremdeles på jakt etter den gode løsningen på et par områder, spesielt for enkel sammenkobling med power injection.
  17. Hmmmmm Aksepterer det, men hvordan blir det hvis kortet får strøm fra PoE. Den jorden vil jo være forskjellig fra strømforsyningens jord, hvilket sikkert betyr at noe må være mellom som isolerer kretsene (ESP32-kortet og led-stripenes styresignal) fra hverandre. Det høres ut som et problem som bør være løst på en standard måte. Tips om navn på noe slikt? Svært informativ, og overbeviste meg helt klart om at 5V er passe spennende.
  18. Hei igjen Etter enda mer leting, og litt flaks, fant jeg dette kortet: https://www.olimex.com/Products/IoT/ESP32/ESP32-POE-ISO/open-source-hardware Det støtter PoE og løser problemet med strøm for kortet, og sikkert nettverk. Er det noen som har prøvd det? Gitt at den er ESP32-basert så bør det vel være mulig å få WLED til å kjøre på den? Hvis jeg skjønner det rett så styrer man LEDene med en datastrøm på midtlederen for WS2812B, og signalet er ca. 0-5 V avhengig av. Er det samme signalering på f.eks. 12V led-striper? Dvs. er det mulig å la kontrolleren få strøm fra PoE og styre datakanalen (nesten) direkte, og så ha en ekstern strømforsyning som leverer +5/+12V og jord for å ha strøm nok til å lyse?
  19. Etter litt mer lesing. Det synes som om WS2812b er en grei standard. Men jeg har problemer med å vurdere lysstyrken. Som jule+++belysning er den helt sikkert grei, men er den lyssterk nok til å også å kunne fungere som utebelysning? Eller er det nødvendig med en egen hvit-led (RGBW) der man også ønsker utelys? Alternativt, er det best med to striper? Jeg finner en rekke små hw-løsninger (f.eks. https://www.amazon.com/BSOD-Connector-WS2812B-Strip10pack-without/dp/B07CZBQWN4) for å koble sammen ledstripene. De gjør det enkelt med lengre strekk enn 5 meter. Men jeg klarer ikke å finne koblingsklips som gjør det enkelt i koble til ekstra strøm i sammenkoblingspunktet. Noen som har tips? Det går selvfølgelig an å bare lodde på ledninger, men det føles som noe som burde ha en enkel løsning.
  20. Nå har jeg ikke flashet noe siden 80-tallet, hvis vi da ikke snakker om enkel applikasjoner som gjør alt for deg f.eks. ved oppgradering av BIOS. MQTT kjenner jeg bare litt til. Jeg bruker AMQ i jobbsammenheng for integrasjonsløsninger, men køer, topics, publish, subscribe, brokere mm er godt kjent materiale. mscMQTT synes å kunne fungere som MQTT klient og broker, og kan styres via konfigurasjon fra HomeSeer. WLED hadde jeg litt problemer med å finne god dokumentasjon på, men jeg håper denne er korrekt: https://github.com/Aircoookie/WLED/wiki WLED synes da å være en kontroller for led-lister basert på ganske standard maskinvare. WLED støtter en rekke grensesnitt ut av boksen, HTTP/GET/POST/JSON og MQTT inklusive. Når MQTT brukes så er WTT en klient som har et predefinert sett av topics den lytter på, og som den aksepterer kommandoer via. Jeg håper det finnes en bedre dokumentasjon enn denne https://github.com/Aircoookie/WLED/wiki/MQTT Så langt virker det logisk og greit nok hvis min forståelse stemmer. Liken til videoserien over gjør at jeg føler at led-lister og skinner for å montere er ok, og en rask sjekk på amazon.de bekreftet at de i det minste hadde mye relevant. Muligens billigere andre steder, men det er greit å ha en pålitelig kilde som er lett tilgjengelig. Det gjenstående er da maskinvaren det skal kjøre på. Jeg vil gjerne ha en ferdig løsning med alt, inkludert en RJ45 ethernetport inkludert. Om den kan bruke PoE så hadde det vært fint. Strømforsyningen blir da kun for å drive led-stripene. Kablet ethernet er et visst poeng siden WLED ikke syntes å støtte mye sikkerhet. https://shop.allnetchina.cn/products/quinled-dig-quad-digital-led-controller Ser bra ut, men kun wifi. Synes å ha et meget aktivt miljø. Jeg hadde egentlig tenkt en hel liste med ganske ferdige produkter som kunne brukes, men det var bare denne jeg egentlig likt. Kanskje mest fordi websidene hadde mye informasjon. Er det annen maskinvare som kan anbefales? Og som sagt, svært gjerne med kablet ethernet. Jeg har kikket på alt som ble anbefalt på WLED maskinvaresiden, https://github.com/Aircoookie/WLED/wiki/Compatible-hardware, men den trenger jo ikke å være oppdatert.
  21. Supert, takker. Holder på å se gjennom videoene nå. Må børste støvet av gamle programmeringsferdigheter ser jeg. Likte aluminiumsprofilene og strømmating med enkle ledere i profilen. Maskinvaren kan stå i en varm, tørr og isolert terassebod som deler vegg med begge ytterveggene hvor det er aktuelt med lys. Det er strøm der, men ikke nettverk. Maskinrommet er selvsagt en etasje ned og diagonalt helt på andre siden av huset, men mindre enn 180 meter unna så det går bra. Så er det bare å prøve å unngå å gå berserk og unngå å lage en 9 meter lang og 50 cm høy ledmatrise. 🙂 Men kanskje en 1*1 meter matrise på tynn kryssfiner som kan henges ut under loftsvinduet ved spesielle anledninger. 20 striper bør gi en fin effekt. Kan noen stoppe meg? 😉
  22. Jeg er lat 😉 Om det er mulig å lage permanente løsninger som gjør at jeg slipper å henge opp spesielle lys til jul, halloween og om kona/unger ønsker noe spesielt, så er jeg villig til å legge litt arbeid i det. Min helt sikkert ikke originale ide er å ha styrbare (Homeseer) RGB ledlister fast montert ute på en del strategiske steder, og så bruke dem både som utebelysning og jule/effektbelysning. De jeg har funnet så langt er Philips Hue ledlister på 5 meter, men de har et par klare ulemper. 1) De er dyre. 2) De kan ikke kobles sammen så jeg må opp med kontakter hver 5 meter Spørsmålet til den eminente forsamling - hvilke ledlister anbefaler dere? Krav: 1) Styrbare fra Homeseer 2) Mulighet med lange lister, eller mulig med sammenkobling. 3) Farger 4) Pålitelige - siden mønet er 9 meter opp og jeg ikke har tenkt å skifte dem ofte.
  23. Da har elektrikeren vært her og sett over anlegget. Siden han har montert mesteparten så gikk det greit nok, selv om det var noen småting. Han så også på skjemaene øverst i denne tråden og bekreftet at det så greit ut. Tror jeg satser på at det vil fungere.
  24. Det er HAN-port, men jeg finner ingen informasjon om at den kan brukes til noe. Figuren var lik, med unntak av koblingen, for alle strømmålerne til Aeontec. Så selv om figuren er litt misvisende så håper jeg at koblingen vil virke. Fikk beskjed av forsikringsselskapet et det er tid for 5 års-kontroll, og da kan elektrikeren min se på det uansett.
  25. Det er vel ønsket/teorien, men jeg har ikke lest noe sted at det faktisk er mulig enda. Og når det blir mulig så må utstyr lages for faktisk å gjøre det. Jeg har ingen tro på at det blir enkelt å få til i år. Men så vidt jeg skjønner så er det derfor HAN-porten er der. Hvis noen har informasjon om når Hafslund åpner porten, og vet om utstyr (helst Z-wave) som kan brukes for å lese den, så vil jeg svært gjerne høre om det. I så fall kan jeg flytte Aeotec-måleren til et annet sikringsskap. Jeg har 6 av dem bare her i huset, men bare ett med måler.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.