Gå til innhold
 • Bli medlem

stigvi

Medlemmer
 • Innlegg

  2 105
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  93

Innlegg skrevet av stigvi

 1. hjemmedude skrev (23 minutter siden):

   

  Hvordan optimaliserer du/dere oppvarmingen? 

  Min erfaring er å varme opp på natt når strømpris og nettleie er lavere, men det kommer til kort om alle har dusjet om ettermiddagen. Jeg har ikke temperaturmonitorering på tanken, men vet flere bruker esp og sensorer til dette. 

  Jeg har vurdert å varme 1-2 timer fra kl 20.00 for å sikre nok varmtvann, men da har jeg brukt opp litt av sparetiltaket allerede. 

  Jeg har også vurdert å bruke døgnets billigste timer, men om disse havner mellom kl 22 og 0600 eller mellom kl 06 og 14 så er jeg like langt. :)

  Eventuelt motsatt; finne døgnets dyreste timer og slå av vvb i disse timene. 

  Jeg varmer opp vann kun på døgnets billigste timer, men jeg lar heller ikke bunntemperatur falle under 50 grader. Da har jeg gardert meg mot at noen må dusje i kaldt vann og samtidig bruker jeg så lite strøm som mulig for å holde vanntemperatur dusjvarmt. Når jeg er i døgnets 2-3 billigste timer så varmes vannet opp til 70 grader.

 2. Måkemannen skrev (6 minutter siden):

  Integrasjon mot Tibber Pulse.. ? Vibb skal visst få igang dette, er det andre som har planer om dette, evt allerede har fått det på plass?

  De har jo sin egen løsning med "Oss brikken".

  Sånn rent teknisk - hvordan skal de klare å integrere Pulse? Da må en vel i så fall inn å endre på oppsettet på den og det er jo ikke for hvermansen å klare.

 3. Jeg henter fra Nordpool på en "uoffisiell" måte og fortsetter med det så lenge det går. Men jeg henter også fra Entso-e som har et offisielt api og som er så nærme kilden til priser som det er mulig å komme.

  Noen har nevnt Forbrukerrådet sitt api. Så har en "Hvakosterstommen.no" og det er sikkert flere.

  Mobile26 skrev (8 minutter siden):

  Helt sikkert. Hvor og hvordan?

  Hvis du bruker Home Assistant, så kan jeg anbefale entso-e integrasjonen. Å konvertere fra euro til kroner kan også lett automatiseres og det kan jeg vise hvordan jeg gjør hvis det er aktuelt. Min konverterte pris avviker fra offisiell Nordpool-pris med et øre og knapt nok det. Det skyldes forskjellige vekslingskurser, men avviket er så lite at det betyr ingenting for min del.

 4. zephyr skrev (8 timer siden):

  Har byttet over til Vibb i dag, men kommer jo til å savne strømpriser og andre funksjoner rett i Homeseer.

  Noen som har tanker om å lage en "VibbSeer" plugin her? De skal jo ha et åpent API virker det som.

  Er det ikke lurere å hente strømpriser fra noen som ikke er relatert strømleverandøren? Så slipper du innlåsningsproblematikken i fremtiden.

  • Like 1
 5. Mobile26 skrev (14 minutter siden):

  Skjønner lite av det

  Det er vel så enkelt at app og faktura baserer seg på forskjellige estimat av hva fremtidig strømpris blir i desember. Om det er smart å la disse bruke forskjellig pris, er tvilsomt. Men jeg forstår at det kan være vanskelig å oppdatere et system i en fei når ledelsen plutselig finner ut at fakturaens estimat skal endres.

 6. Moskus skrev (1 time siden):

  ... fordi?

   

  aleks skrev (14 minutter siden):

  Fordi? Det er jo helt ufarlige frekvenser

  Det er ikke ufarlige frekvenser. En er i mikrobølgeområdet og denne energien absorberes av kroppen på en annen måte enn ved lavere frekvenser. Det er slik jeg har forstått det et eget sett med regler for hvor mye stråling mennesker kan utsettes for når en kommer over 6GHz.

  Jeg har tillit til at seriøse produsenter holder seg innenfor de regler som er satt mht sendestyrke. Men hva med et hobbyprosjekt som dette? Vil du i det hele tatt være trygg på at 6-7 enheter laget av, sitat: "Everything Smart Tech was created by Lewis (Everything Smart Home) and his Dad", holder seg innenfor det som regnes som trygt?

 7. Da koblet jeg fra Conbee II i dag og avinstallerte Deconz. Overgangen til Zigbee2Mqtt gikk mye lettere enn fryktet. Og så langt ser alt ut til å virke som det skal. Jeg får håpe Tor med hammeren (har ikke han noe med elektromagnetisme å gjøre?) viser meg nåde og lar det forbli i god stand.

  Erfaringene er at alt av lys var veldig lett å flytte. Så snart jeg fjernet de fra gammelt nett så koblet de seg opp på nytt nett. Slapp å springe rundt i huset for å resette. Dette gjaldt Philips Hue og 2 Sunricher led drivere. En led driver fra IKEA måtte ha hjelp med en reset-knapp på enheten.

   

  Alt av batteridrevet utstyr måtte resettes med en knapp på "dingsen", men alle kunne gjøres fra der den er plassert og det gikk smertefritt med noen få unntak. En Aqara dings hadde bare 10% igjen på batteriet og den måtte ha nytt før den klarte å melde seg inn i nytt nett. 5 rullegardiner fra IKEA måtte ned av veggen og plasseres 10cm fra koordinator før de ville inkluderes. Dette står forsåvidt nevnt i bruksanvisningen..... De er festet med klips så å hekte de løs fra vegg var fort gjort.

  Nesten alt av zigbee utstyr har ikke sett en eneste oppdatering når de har stått på Deconz nettet. OTA på zigbee2mqtt fungerer svært bra og nå når ny firmware tikker inn på lysene så ser jeg at Philips har endret det slik at de kan dimmes enda litt svakere. De er kona glad for. Hun liker det mørkt på badet om morgenen (om det er et sjokk å se seg selv i speilet, det har jeg ikke turt å spørre om).

  Det viktigste for meg var å få på plass igjen direkte binding mellom lys og veggbrytere. Dette forsvant i sommer med en oppdatering for Deconz og jeg fikk det ikke til å virke igjen. Men med zigbee2mqtt var det lett å sette dette opp.


  image.png.110ded5c5c8f540642f1ff12c15a6923.png

  • Like 1
 8. SveinHa skrev (2 minutter siden):

  Nei men når oktober sluttet på rundt 63 øre så lurer jeg på hvorfor 1 nov ble 1.56... Der må ligge noe mer bak enn reell pris med litt historikk vil jeg tro...

  Sitat

  Estimering av fremtidige strømpriser er med dagens kraftmarked og internasjonale kraftledninger ingen enkel oppgave. Hvor mye det regner på Vestlandet, blåser i Tyskland og forbrukes i Sverige har betydning for strømprisen i Oslo. Mine flinke kolleger på NR har i en årrekke jobbet med avansert modellering av strømpriser på både kort og lang sikt.

  I dette tilfelle er det imidlertid usikkerheten som er hovedfokuset. Jeg har derfor lagt til grunn en relativt enkel modell bygget på historiske spotpriser mellom 1. november 2021 og 31. august 2022. Modellen modellerer daglige spotpriser separat for hvert prisområde, og hensyntar at morgendagens spotpris empirisk avhenger av spotprisen de siste dagene, samt hvilken ukedag det er.

  Modelltilpasning

  Teknisk er modellene som brukes av typen ARIMA med ukedag som ekstra kategorisk kovariat. Den presise modellspesifikasjoen for hvert område bestemmes med å tilpasse mange varianter av denne modelltypen, og så bruke modellvalgskriteriet AIC til å velge hvilken modell som passer best til dataene i hvert område. Parameterne i modellene estimeres ved hjelp av maximum likelihood. At det tilpasses individuelle modeller til hver prisområde er også grunnen til at estimatene for prisområde NO1, NO2 og NO3 ikke er like, selv om spotprisen har vært lik i disse områdene den siste tiden. Historisk har nemlig spotprisen ikke vært identisk i disse områdene.

   

  • Like 1
 9. SveinHa skrev (3 minutter siden):

  Jeg har pr i dag akkurat samme problemstillingen med "feil" strømstøtte tidlig i måneden men den blir riktigere og riktigere etterhvert som tiden går og det er egentlig bare et visuelt problem siden det å plukke ut de billigste timene blir lik uavhengig av strømstøtte. I databasen min blir strømstøtten justert time for time helt til måneden er slutt så det historiske datagrunnlaget blir riktig.

   

  Jeg ville vel tro at et bedre estimat enn akkurat i dag ville være f.eks. de 2 siste ukene helt fram til der er nok data tilgjengelig for kun inneværende mnd.

  Du kan jo hente et estimat herifra, martinju/stromstotte (github.com) .

   

  1. nov var estimatet ca 1,56.

  7. nov var det 0,72.

  14. nov var det 0,23.

  21. nov var det 0,38.

  og 30. nov var det 0,48.

  Synes ikke det er så ille estimert med tanke på hvordan måneden ble

 10. Kensko skrev (7 minutter siden):

  Da skal jeg kikke nærmere på nordpool integrasjonen og kanskje på Entso-e. Trodde man måtte hente inn data via nettselskapet.

  Nettleie er stort sett ganske statisk. De offentliggjør prisene ca en gang i året. Og i de to integrasjonene må du legge inn nettleieprisen manuelt.

  Det er jo i ferd med å bli et system på det i og med at noen netteiere er blitt enige om et api. Men ser at det er mange som ikke gjør annet enn å nevne prisen på en nettside til selskapet. Og som oftest må en lete etter den.

  • Like 1
 11. Kensko skrev (8 timer siden):

  Ja har også Elvia. Hvor henter du prisene for nettleie? Jeg leste innlegget ditt om node red og grafer. Brukte node red en del da jeg enda brukte Homeseer, men tenkte jeg ikke skulle bli avhengig av det i HA. Det var alltid noe som måtte fikses. Som regel var det integrasjonene man ikke kunne stole på holdt mer enn noen måneder.

  Det er enkelt å legge nettleie til strømprisen og det er mange måter å gjøre det på.

  Nordpool og Entso-e integrasjonene har et eget system på det som også tar hensyn til at nettleie variere gjennom døgnet.
  Du kan også løse det med en mal-sensor
  Sist, men definitivt ikke minst (NR tar jo en del plass) så kan du bruke Node Red. Selv har jeg litt problem med å forstå hvorfor en setter i gang med NR, men det er en annen sak......

 12. Venin skrev (14 minutter siden):

  De batteridrevne fjerner jeg fra Phoscon, restarter HA og kjører den tjenesten som heter noe sånn som 'remove orphaned deCONZ entities'. Deretter inkluderer jeg dem i Z2M og gir dem navn der inne som matcher det de het før. Har du funnet en kjappere metode for å gjenbruke entitetsnavn? 

  Jeg tar ikke noen omstart av HA. Jeg går bare inn i listen over entiteter i Deconz integrasjonen og deaktiverer de der før jeg kjører den tjenesten som du nevner som fjerner de helt.

  Edit: Men jeg starter med å fjerne de fra deconz sitt zigbee-nett, deretter deaktiverer de i HA og til slutt kjører denne tjenesten som sletter de helt.

  image.thumb.png.a7a8cd4c7bfb6801b19479ef5a06ed52.png 13. Et bra tips, @Venin. Det kom en oppdatering i sommer på Deconz som ødela all direkte binding mellom mine Philips Hue Dimmere og lysgruppene. Og jeg får ikke satt opp ny binding. En dårlig og midlertidig løsning var å sette opp styring av lys i Deconz, men da er jeg avhengig av at en Raspberry Pi kjører som den skal for å kunne slå på lys.

  For meg er ikke det akseptabelt. Jeg må ha direkte binding som en ekstra trygghet på at jeg kan slå på lys selv om hele hjemmeautomasjonen har tatt kvelden. Nå er jeg begynt å flytte over på zigbee2mqtt. Direkte binding går lett å sette opp der i motsetning til Deconz (som tydeligvis introduserte en bug). Jeg gjør som du foreslo og har satt opp et nytt nett. Så snart jeg fjerner et lys fra Deconz, går lyskilden i søkemodus og dukker opp i zigbee2mqtt i løpet av sekunder. Jeg trenger ikke løpe rundt og stresse. Men batteridrevne dingser krever litt ekstra arbeid. Der må jeg rundt og inkludere med å resette de med en knapp.

  Egentlig litt synd å se retningen som Deconz har gått i. Jeg har stort sett vært fornøyd, men siste året har de introdusert flere og flere bugs som de ikke evner eller har vilje til å rydde opp i. Xiaomi sine temperaturfølere må jeg endre i en tekstfil til Deconz for å få til å virke og dette må gjøres etter hver omstart av Deconz. Men det var bindingene på bryterene som var siste dråpen. Da bestemte jeg meg for å flytte alt over på et nytt nett. Men med 170 enheter så såg jeg litt mørkt på jobben.

 14. RVM skrev (47 minutter siden):

  Tusen takk for denne (og til han som har laget det)! Jeg kan ingenting om R, men siden han automatisk publiserer csv/json daglig er det lett å hente inn forecast for månedspris og strømstøtte fra modellen hans med f.eks. pandas og pyscript:

   

   

  import pandas as pd
  
  @pyscript_compile 
  def read_csv():
    # Separate function for blocking I/O, using @pyscript_compile 
    url = "https://raw.githubusercontent.com/martinju/stromstotte/master/data/current_estimated_compensation.csv"
    try:
      df = pd.read_csv(url)
      df = df.drop(df[df["area"] != "NO2"].index)   # Drop regions not NO2
      df = df.set_index("type")
      
      out = {}
      out["mean"] = df.loc["mean"]["mean_price"]
      out["quantile_0_05"] = df.loc["quantile_0.05"]["mean_price"]
      out["quantile_0_95"] = df.loc["quantile_0.95"]["mean_price"]
      
      return out, None
    except Exception as exc:
      return None, exc
  
  @time_trigger("cron(@daily)")
  def get_forecast():
    result, exception = task.executor(read_csv)
    if exception:
      raise exception
    else:
      pyscript.forecast_monthly_electricity_price_mean = result["mean"]
      pyscript.forecast_monthly_electricity_price_quantile_0_05 = result["quantile_0_05"]
      pyscript.forecast_monthly_electricity_price_quantile_0_95 = result["quantile_0_95"]

   

     Kan også anbefale å legge dette inn øverst i skriptet like under import

   

  state.persist('pyscript.forecast_monthly_electricity_price_mean', default_value=0, default_attributes={"unit_of_measurement":"NOK/kWh"})
  state.persist('pyscript.forecast_monthly_electricity_price_quantile_0_05', default_value=0, default_attributes={"unit_of_measurement":"NOK/kWh"})
  state.persist('pyscript.forecast_monthly_electricity_price_quantile_0_95', default_value=0, default_attributes={"unit_of_measurement":"NOK/kWh"})

   

  • Like 1
 15. Jeg skulle brenne ny firmware på min Sonoff zigbee dings og trengte programvare fra Texas Instruments til det. Men før jeg fikk lastet ned programmet, så måtte jeg bekrefte at jeg ikke skal bruke det til å lage bomber av den gufne typen. Og det er jo bra. En slik avkrysning er jo helt klart et uoverstigelig hinder for de som faktisk har tenkt å lage atomvåpen. De kommer neppe langt uten et brenneprogram fra Texas Instruments.

  Planen er altså å bytte ut min conbee II dings med en ny fra Sonoff. Men jeg venter til våren og lange dager. Å risikere å stå uten lys i heimen nå rett før jul der det er bekmørkt ute stort sett hele døgnet, ja da kommer det til å smelle hjemme allikevel. 

  • Haha 3
 16. Det enkle er å kikke i "hardware" oversikten til HA og se om "dingsen" fortsatt står tilkoblet samme usb-port.

  Hvilken adresse har du brukt? Den korte lignende dette, /dev/ttyUSB0 som kan endre seg?
  Eller den lange, lignende dette, /dev/serial/by-id/usb-Silicon_Labs_Sonoff_Zigbee_3.0_USB_Dongle_Plus_0001-if00-port0 som ikke skal bli endret av operativsystemet?

 17. OlavT skrev (17 timer siden):

  Liten vits å tviholde på 5kW grensen i vintermånedene. Like greit å guffe på med mer effekt de timene som er lavest priset.

  Jeg mener også det, men kona (som bestemmer) mener at nå har det gått sport i det og vi skal holde oss under 5kWt/t i november.

  • Like 1
 18. Ser i oppdateringen av EspHome som kom i natt at de nå støtter Raspberry Pi Pico W. Det er alltid kjekt med alternativer. RPi Pico W har kanskje ikke så mye mer enn en ESP32 å by på, men slik jeg ser det er den mer "standardisert". Kjøper en RPi Pico W så vet en hva en får. Med ESP32 kan det være litt ymse med en drøss produsenter som har sine egne varianter. Og jeg mistenker det er utstrakt piratproduksjon av ESP32 også. Jeg kjøpte et par moduler i sommer som var bortimot umulige å holde seg på wifi-nettet. Signalstyrken var elendig selv en meter i fra ruter. De ble byttet ut med kort fra en annen produsent og dermed var signalstyrke-problemet løst. Sånn sett tror jeg RPi Pico W kan være bedre.

  • Like 1
×
×
 • Opprett ny...