Gå til innhold
  • Bli medlem
Støtt hjemmeautomasjon.no!

RVM

Medlemmer
  • Innlegg

    174
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    4

Alt skrevet av RVM

  1. RVM

    Automasjoner

    Jeg går ikke med på at det er en lidelse, jeg tror det er et sunnhetstegn sånn at man holder interessen oppe - da orker man å vedlikeholde koden når den feiler...
  2. RVM

    Automasjoner

    Skjønner hva du mener, men at simple-pid skulle forsvinne er jo ikke det farligste, kunne jo vært interessant å følge Brett Beauregard's guide for å implementere PID-kontroll selv for å lære/oppfriske litt reguleringsteknikk 🙂
  3. RVM

    Automasjoner

    Den største "ulempen" jeg har oppdaget med å være veldig avhengig av Pyscript, er at jeg må vente ei uke eller to med å oppdatere HA til siste versjon, i tilfelle det dukker opp noen issues med Pyscript i siste HA versjon 🙂 Og så har jeg oppdaget at man lett kan ramle nedi noen dependency-problemer hvis man støtter seg på biblioteker i Pyscript som har andre dependencies enn det HA shipper. Det siste tilfellet jeg kommer på er at jeg ville bruke Pandas 2.0, men siden HA fortsatt henger igjen på influxdb-client==1.24.0 blir det en konflikt (trenger >=1.26). Pyscript er veldig forsiktig med å installere biblioteker som bryter med det HA bruker (fornuftig nok), så da må man omgå problemet på andre måter. Jeg svarte at jeg fortsetter med Pyscript. Jeg er bare en enkel søppeltømmer og absolutt ingen programmerer, men jeg elsker å kunne skrive Python-kode rett inn smarthuset i sanntid og få umiddelbar respons på om koden funker eller ei. Men mitt utgangspunkt er at reisen er vel så viktig som målet med smarthuset, så jeg er ikke så nøye på å finne enkleste mulige løsning.
  4. Man kan jo hente litt inspirasjon fra Meteorologisk Institutt hvis man skal lage seg et lite værhus å sette sensoren i 🙂
  5. Men det er jo en "kjedelig" løsning. Hva med en vibrasjonssensor over zigbee i barbermaskinen? Edit: Eller, hvis barbermaskinen har en lade-/vaskestasjon, en proximity switch i basestasjonen?
  6. Ja, det henger jeg med på. Etter at jeg har våknet vil jeg ha flombelysning når jeg skal barbere meg 🧔
  7. Interessant. Skjønner jo at du kombinerer med andre sensorer, men hvordan opplever du at CO2-nivået faller etter at noen våkner/forlater rommet? Jeg har en ESPhome-sak med bl.a. en Senseair S8, og ei 40mm vifte som sirkulerer lufta over sensoren. Når noen forlater rommet får jeg en fin exponential decay, men det kan jo ta noen minutter til den når en steady state (lufta i rommet må jo fortsatt byttes ut av ventilasjonsanlegget). Den vil altså henge litt etter hvis den skal gjette på at noen sover, i alle fall alt for seint til å forutse lysstyrke på badet hos oss. Edit: Etter å ha tenkt meg litt om kunne jeg kanskje skrudd opp samplingsfrekvensen i ESPhome'n, lavpassfiltrert sensorverdien (akkurat nok til å fjerne støy uten å gi for mye faseforskyvning), og så sett på den deriverte av CO2. Hvis den deriverte er tilstrekkelig negativ -> noen har forlatt rommet.
  8. Enig i alt du sier. Litt off-topic for dette forumet, men misnøyen stopper jo ikke ved strømfaktureringsselskaper, det er mye new public management der ute som folk som meg irriterer seg over.
  9. Ok, finner ingen skikkelig pris på det hos Lnett fra uke 7, kanskje det er noe de bevisst er forsiktige med å dele så de ikke tiltrekker gærninger som meg. 🙂 Har ikke noe problemer med å betale litt ekstra så lenge pengene går til en god sak (lønn til offentlig ansatte og overskudd til kommunene), innenfor rimelighetens grenser selvfølgelig.
  10. Jeg har hatt Vibb siden Tibber begynte med forhåndsfakturering. Når prisgarantien til Vibb en gang går ut, er det nok bare et spørsmål om tid før de legger om prismodellen sin. <rant> Når den tid kommer at et strømfaktureringsselskap skal tjene penger på meg igjen, vurderer jeg å gå tilbake til Lyse, sånn at de hundrelappene det er snakk om i året i prinsippet går tilbake til fellesskapet (eierkommunene). Kanskje jeg til og med kan si opp hele strømavtalen og heller betale straffetakst (6,25 øre/kWh, ser ingen månedsgebyr) direkte til Lnett? Ulempen er at jeg er allergisk mot kommunikasjonssjefen til Lyse-konsernet... </rant>
  11. Ja, det er sant, det er litt knotete. Mente det som et tips til de som har andre netteiere. Da jeg prøvde noe lignende fra Elhub for lang tid tilbake, fant jeg ut at nedlastningslinken er deterministisk, så man slipper i det minste å gjøre oppslagene manuelt. Ser ut som det fortsatt er det, jeg kan f.eks. manipulere tidsstemplene direkte i nedlastnings-URLen (legg inn egen måler-id, logg inn med BankID på første oppslag): https://minside.elhub.no/appserver-plugin/resources/meteringpoints/[måler-id]/meteringvalues.csv?start=2023-12-31T23%3A00%3A00.000Z&end=2024-01-31T23%3A00%3A00.000Z&measurementProfile=CONSUMPTION&language=NB&isOtherMeteringPoint=false Filene har også deterministiske filnavn, så jeg brukte Python+Pandas til å iterere gjennom filene.
  12. Man kan kanskje bruke elhub.no også til dette, som er uavhengig av netteier og strømselskap ("Elhub er den sentrale datahuben for måleverdier og markedsprosesser i det norske kraftmarkedet")? Der skal man få hentet ut .csv-filer for sin målerstand brutt ned time-for-time, og mener å huske at jeg kunne velge at de skal bevare data 10 år tilbake. Akkurat nå ser det selvfølgelig ut til at nettsida er nede for telling, men sist jeg hentet ut noe derfra så filene sånn ut:
  13. Ja, og det er sikkert en lur prioritering hvis det fundamentale som tak og drenering er i orden. Hvilke lysbrytere og dørlåser som er der (med eller uten lokal kontroll) er en bagatell til sammenligning, det er en relativt smal sak å bytte ut om nødvendig. Hvis stua har spygrønn strietapet er det ikke verre enn at man lærer seg å sparkle og male. Det å eie bolig krever noe bo-kompetanse enten man vil eller ei. Jeg måtte lære meg å stå i stige når huset skulle males, og det gikk helt fint.
  14. Da bilen ble allemannseie ser jeg for meg at man burde lære seg å skifte hjul og olje. Hvis man hadde en datamaskin (hjemme eller på jobb) på tidlig 90-tall var det sikkert en fordel å kunne litt DOS. Hvis man velger å kjøpe [gjenstand] med [ny teknologi] uten å ville lære seg [ny teknologi], tenker jeg man kan takke seg selv 🙂
  15. Lurt. Å flytte POW-U til et sted med godt signal og samtidig mate den med strøm over USB fikset alle mine problemer med amsleseren.
  16. Jøss, det har jeg ikke oppdaget hos meg. Jeg sleit tidligere med dårlig WiFi-forbindelse til POW-U da den sto i Faraday-buret, og da hadde jeg et grapsete script for å vaske all data for å ta høyde for kræsj osv., nettopp for å unngå at times/dagstelleren resatte/sank på ubeleilige tidspunkt. Laster det opp i tilfelle det er noe der du kan bruke, men pent er det ikke: https://pastebin.com/raw/3sR8zLuQ I korte trekk mellomlagret jeg forrige verdi, sjekket at det er plausibelt at timetelleren skal resette/synke (ca. ved timeskift), og hvis ikke fortsatte den å telle oppover fra mellomlageret verdi. Beregnet dagsforbruk baseres da på det "vaskete" timesforbruket.
  17. Aha, jeg har ikke fått med meg at automasjoner i HA har et dårlig rykte, verken fortjent eller ufortjent. Er ikke så mye på Facebook heller, i alle fall ikke i diskusjonsgrupper der. På stående fot tror jeg ikke at jeg har noe kritikk å komme med mot HA, da må jeg gruble en del i så fall 😀
  18. Nå har vi sporet tråden helt av (beklager!), men jeg er glad for at HA er så fleksibelt at det finnes mange ulike måter å gjøre ting på - slik at jeg kan gjøre det på en måte jeg ønsker. Jeg er ikke så opptatt av at alt skal være enklest mulig, men jeg forstår at andre vurderer det annerledes.
  19. Ja, jeg er også borti en del Siemens på jobb, både Simatic og TIA. Har fortsatt noen automasjoner surrende der jeg fortsatt egentlig skulle hatt en main loop, og da har jeg endt opp med tidsbaserte triggere (hvert n'te minutt) fordi det var det enkleste i gjerningsøyeblikket. Må få ryddet opp i det en gang. Akkurat. Har f.eks. én Python-fil for hver av de større enhetene i huset, og så grupperer jeg alle innganger der. Eksempel for sorpsjonsavfukteren i garasjen: @state_trigger("pyscript.electricity_price_level != '3'") @state_trigger("cover.garage_door == 'closed'") @state_trigger("pyscript.dehumidifier_pid_output == 'on'") @state_trigger("input_boolean.dehumidifier_manual_enable") def dehumidifier_turn_on(): [...] Da er det kun én enkelt plass i hele smarthus-systemet jeg trenger å oppdatere for å endre logikken til hva som skrur på avfukteren, tilsvarende for dehumidifier_turn_off() i samme fil.
  20. Smak og behag 😀 Jeg synes det er naturlig å ha aksjonene i én, siden clear_notification og tag i notify-servicen til aksjon 2 er definert ut fra aksjon 1: data: message: clear_notification data: tag: washer_complete
  21. Jeg forstår veldig godt hva han mener, og jeg bruker samme prinsipp som Thoralex over. Eksempel: Jeg får en notifikasjon på mobilen når vaskemaskinen er ferdig. Når vaskemaskinen blir slått av (noen har hengt opp klærne til tørk), klareres notifikasjonen automatisk så man slipper å gjøre det manuelt. Da har jeg én automasjon, med to triggere (maskin ferdig, maskin slått av), med to aksjoner (lag notifikasjon, slett notifikasjon). Det er ofte jeg må løsrive meg fra tanken om et syklisk kontrollsystem som jeg er vant til fra jobb, f.eks. en PLS. Må tenke litt annerledes for et event-basert kontrollsystem som Home Assistant.
  22. Interessant løsning og god feature request. Jeg bruker primært InfluxDB til historiske strømdata og følger ikke så mye med på Energy dashboardet i Home Assistant. Ser ut som at Energy i HA matcher veldig godt opp mot InfluxDB og web-interfacet til min POW-U amsleser time for time, uten forskyvning. Jeg opplevde samme problemet som deg da jeg brukte den totale målerverdien som ble oppdatert rett etter timeskift, men for meg holdt det endre til å bruke akkumulert dagsverdi fra amsleseren som sensor til Grid Consumption i HA. Den oppdateres flere ganger i minuttet, og resetter ganske presist på nytt døgn. Energy dashboardet skjønner automatisk hvordan den skal dele det opp i timesforbruk og dagsforbruk. Jeg har hatt noen sånne triggere opp igjennom, men har prøvd å styre unna et sånt design pattern når jeg kan i nyere tid, fordi jeg ikke vil måtte tenke over hva klokka er hvis jeg skal restarte eller oppdatere HA. Hvis man tilfeldigvis har litt nedetid akkurat rundt timeskift, risikerer den å gå glipp av tidspunktet den skulle ha trigget på. Når det er sagt ville jeg også fått en bitteliten feil i Energy hvis jeg restarter rundt timeskift nå.
  23. Mine foreldres første varmepumpe varte ca. 12 år i nokså fuktig og saltholdig sørvestlandsklima, men far min er over snittet opptatt av å ta vare på tingene sine og er allergisk mot synet av rust. Regner med han fulgte opp alt av anbefalt vedlikehold. De brukte vel egentlig varmepumpa til å øke komforten heller enn å spare penger, mulig de kunne fått den gamle VP til å vare noen år til. Vår Daikin varmepumpe er bare 2 år i samme klima, og det tok ikke lange tida før jeg så litt overflaterust på ulike skruer/bolter. Jeg tenkte det ikke kunne skade å sette på et par offeranoder i sink på strategiske steder i håp om at de tar litt av korrosjonen, det kostet jo ikke mange kronene på Biltema.
  24. Hadde flaks med hvem jeg møtte på chatten til kundeservice på 3. forsøk, og da kom det fram at: Kunne de ikke bare sagt noe om det i infomailen? 😀 Dette var beskjeden jeg opprinnelig fikk på e-post: Kundeservice-representant nr. 2 visste nok knapt hva en IP-adresse var, men hun mente at jeg måtte bruke IPv6...
  25. Ja, det er Altibox som legger om til IPv6 i mitt område, så WAN-siden får IPv6. Men da kan jeg altså beholde DHCP/NAT og IPv4 som før på mitt lokale nett, uavhengig av hva min ISP gjør? Det er i så fall helt glimrende, jeg antok at jeg måtte passe på at f.eks. alle enheter på mitt hjemmenett var satt opp til å kunne bruke IPv6, og at alle referanser til statiske IP-adresser rundt omkring måtte endres til IPv6. Takk! Edit: Jo, jeg har routere i flertall, 3 stk i et mesh, der én er master og 2 slaver over ethernet backhaul. Virker som jeg bare må gjøre evt. endringer for WAN i primær-routeren. Hvis jeg har forstått det riktig.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.