Gå til innhold
  • Bli medlem
Støtt hjemmeautomasjon.no!

Tips til 16 A rele


IHS

Anbefalte innlegg

Hei, og godt nyttår.

Jeg har i det siste holdt på med litt automatisk styring (over wifi) av gulvvarme og panelovner her i huset med egen python-kode, og vil gjerne gjøre det samme med varmtvannsberederen. Foreløpig har jeg bare et manuelt tidsur-rele fra Biltema på DIN-skinne som jeg stiller inn kvelden i forveien.

Jeg ønsker å unngå ferdige løsninger siden det allerede er nok eksterne APIer viklet inn i koden min, så planen er å bruke en Raspberry Pi til å skru av og på et 16 A rele. (Jeg kunne jo fint brukt en mikrokontroller, men jeg ønsker samme økosystem som jeg bruker på resten, og da må jeg kunne synkronisere til ei skyløsning.) Varmtvannsberederen er på 3 kW, så det holder ikke med et rele på 10 A. Jeg trodde det skulle holde med 10 sekunder på google for å finne tjue gode alternativ, men det var sannelig ikke like rett fram som jeg hadde tenkt.

 

Denne ser i utgangspunktet kjempefin ut, men jeg leste noen kommentarer om versjon 1, og da var det kortslutninger og et par andre ting som ble nevnt. Et minstekrav er at den skal være dønn pålitelig når det går 12-13 A gjennom den noen timer i strekk, helst år ut og år inn. Har noen kjennskap til dette releet?

 

Ellers fant jeg denne som er god for 30 A, men det virker som den trenger 5 V og ikke 3,3 V, samt noe mer triksing med en hjelpekrets for å få til å funke. Jeg skal ikke skryte på meg mer elektroferdigheter enn jeg har, så prinsippet jo enklere jo bedre (og tryggere) holder jeg meg til, spesielt når det er snakk om nettspenning.

 

Jeg tar veldig gjerne imot andre tips til gode alternativ hvis dere har noen!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei, Hårek - takk for svar.

Jeg har bare helt overfladisk peiling på kontaktorer, men trodde det ble mer aktuelt på høyere spenninger og strømstyrker enn det er snakk om her. Jeg kikket nemlig også på dette releet (styres med 12 V), som er ment for trefaselaster på 40 A. Det blir ganske overdimensjonert (og nokså dyrt) for mitt prosjekt.

Er det noe prinsipielt uklokt med å velge et rele som på papiret er dimensjonert for oppgaven, som f.eks. den første jeg lenket til, heller enn en kontaktor? Jeg vil helst unngå enda et lag med kompliserende koblinger, selv om dette helt sikkert kan gjøres ganske enkelt og greit med et oppsett som du skisserer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er mye som vil fungere. Men jeg tenker litt på levetid. Det blir alltid en lysbue over kontaktene, kan brenne i stykker.
Er antagelig ikke noe stort problem på en VVB, min kobler seg inn bare 4 ganger om dagen. Men har dårlig erfaring med termostater for vannbåren gulvvarme. De bryter ca 16A, og varte bare 5-6 år. Har byttet til SSR, formoder lenger levetid. https://no.rs-online.com/web/p/solid-state-relays/9174844?sra=pstk

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Shelly har jo en mengde 16A releer til god pris som f.eks. styres over MQTT. På en Pi kjører du lett Mosquitto OG ett eller annen automasjonssoftware som NodeRed eller Python.

 

For min del har MQTT blitt en forløsende faktor som syr sammen alt mulig, et knutepunkt mellom alle duppedittene, flere brukergrensesnitt og tildels flere automasjonprogram.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det var et strålende tips - takk, Svein! Det virket jo ut til å være en smal sak å kommunisere med disse produktene. Det er godt mulig det er veien jeg går. Og det er helt klart mye rimeligere enn hva jeg først tenkte meg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Shelly er ESP8266/ESP32 basert. Nå har jeg så langt bare brukt 1 stk Shelly 1PM med Temperature add-on men ser der er en del automsjonsfunksjoner innebygget originalt som uketimer og temperaturhendelser men jeg har ikke brukt disse, kun satt opp MQTT og styrer den med Node-Red på en RPi. For at uketimeren skal kunne brukes MÅ enheten ha tilgang til internet for å stille klokken.

 

Har liggende en haug med ESP32 med tanke på småprosjekt som temperaturloggging i frysebokser men ser at en Shelly med temp er en mye smartere løsning. Koster kr 337.- inkl stor kapsling og er bare plug-n-play... Må visst er tur til Elektroimportøren igjen...

Endret av SveinHa
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.