Gå til innhold
 • Bli medlem

SveinHa

Medlemmer
 • Innholdsteller

  741
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  19

Alt skrevet av SveinHa

 1. Når en kjører på mqtt (Zigbee2mqtt og ZWavejs2mqtt) så får en et greit bilde av problematikken. Ikke at en ser rådata direkte fra sensorene i mqtt men en ser at hver enkelt dings blir implementert forskjellig selv om rammeverket er noenlunde lignende. Fordelen med de litt åpnere standardene kan jo være at utvalget av brukende utstyr blir større.
 2. Under Z-Wave i hoved devicen til sensoren. Eventet ser ok ut for meg.
 3. ZWavejs2mqtt og Zigbee2mqtt funker supert i NodeRed, har ikke prøvd andre alternativer.
 4. Det ser jeg veldig tydelig på badegulvet mitt. Vannbåren varme i betong og superenkel termostat uten hysterese (siden hele systemet er så tregt at jeg helst burde hatt negativ hysterese): If Temp<SP then slå på else slå av. Med setpunkt på 25 så varierer temperaturen i praksis mellom 24.8 og 26.5. Helt greit, merkes ikke stort i praksis.
 5. Det er langt mer enn jeg kan si men jeg har fått merkbart bedre respons fra de etter å ha flyttet/delt opp HS/ZWave nettet mitt i 2 separate ZWavejs2mqtt deler. Eneste tweak jeg har gjort er å sette PIR timeout ned fra 240(?) til 15 sekund. I mitt gamle ZWave nett direkte i HS dukket de opp med alskens merkelige oppsett, ofte med PIR disabled, og jeg kunne aldri stole på de. Føler det IKKE har med nettet å gjøre fordi selv om jeg var i TYDELIG bevegelse foran ble der ofte ikke liv i det grønne lyset. Men altså betydelig bedre med ZWavejs2mqtt.
 6. En termostat med rele har ikke så mye annet siden releet ikke bør veksle så alt for ofte (både støy og slitasje) men med SSR og pulsbreddemodulering har en langt andre muligheter og det mest åpenbare er PID regulator.
 7. Har stående en gammel PC som kjører Node-Red Dashboard på TV-bordet. Siden armene mine ikke er flere meter lange laget jeg meg en enkel fjernstyring med en Ikea fjernkontroll. Funker supert: VID_20220124_121928.mp4 Bare en liten hake jeg ikke har fått til: Bildevalgene gjelder på ALLE nettlesere som har NR-Dashboard oppe. Ikke noe stort problem da men kunne likt muligheten til å styre bare enkelte... Har ikke funnet noe på nett... De strekene som kommer inn fra toppen er fra bevegelssensorer som automatisk viser kamerabilder.
 8. Jeg har også en del Multisensor 6 og ALLE plasser der de står OG jeg er avhengig av pålitelig deteksjon har jeg måttet doble opp med en annen sensor. Nexa har at par som fungerer supert men de ser litt harry ut og må gå på batteri. Har også veldig god erfaring med Philips HUE Bevehelsessensor (også batteri), ser bedre ut enn Nexa og minst like gode. Dør/vindussensorer bruker jeg Nedis fra Kjell&co, har vist seg å funke godt og koster ikke stort men er litt nøpen på plassering av magneten, er ikke nødvendigvis slik at magneten midt på sensoren er det optimale...
 9. Det burde vel være noenlunde greit å gjøre i Events. Noen av disse her med avhuket riktige "Clients" skulle vel gjøre susen: Samme prosjekt på alle enheter, bildeskift fra HS-event.
 10. Har også et par håndfuller av de der og har hatt 4 havarier de siste få mnd...Har åpnet noen av de og der er ikke svimerker eller gravide elektrolytter å se...
 11. Ja, litt enklere enn RaspBee som krever litt leting etter oppsett på nett til Zigbee2MQTT. Jeg fikk en del trøbbel med overflytting fra RaspBee til CC2652P. I teorien skulle det aller meste bli med over uten videre men jeg endte opp med å måtte legge inn alle enhetene på nytt. God respons i Serge på teknisk.
 12. Denne her tenker jeg. Hadde Raspbee2 først, funket helt fint men gikk over til CC2652P etterpå. Funker også fint med Zigbee2MQTT og har vesentlig bedre rekkevidde enn ZWave med UZB eller Z-Stick5.
 13. De store legionellasakene som havner i media gjelder jo kjøletårn i industri- eller næringsbygg der vann sirkulerer rundt og rundt på 20-30 grader i uker og måneder og så tar vinden med seg en sky med "konsentrert legionella"... På den andre siden: Hørte om en kar som hadde vært borte fra huset sitt i noen måneder og kontaktet Næringsmiddeltilsynet for å få tatt vannprøver med tanke på legionella. De ville ikke ta prøver men han fikk greit svar: "Der ER legionella i vannet, bare la det renne litt i alle kraner så er det greit".
 14. Jeg har hatt 1 (av 3) Ikea trafo som har ramlet ut og må trykke på paringsknappen for å få liv i den igjen. Oppdatert vha. Zigbee2mqtt for en måneds tid siden og har funket fint etterpå.
 15. God tilnærming. En Pi er et greit startpunkt så du kommer i gang. Da jeg gikk bort fra de dedikerte systemene som Fibaro HC2 og Zipatile ble det Pi med diverse systemer på før jeg havnet på NUC med ESXI som kjører flere LinuxMint maskiner for bl.a. NodeRed/Mosquitto/PiHole og en Win maskin for HS4, i tillegg har jeg 3 Pier med Zigbee2mqtt og 2x ZWave2mqtt. Ville nok siktet meg inn på både Zigbee og ZWave for utstyret rundtom i huset. Philips og Ikea har mye supert lysutstyr på Zigbee mens der er en del saker som bare finnes i ZWave. Når du har en Pi3b liggende så ville jeg brukt den men skal du kjøpe så hadde jeg ikke stusset på å kjøpe Pi4.
 16. Det er nok både tilført spenning og temperatur i varmekolben som gjør at effekten varierer litt. Min bereder er merket 2.9kW men trekker noen ganger litt over 3kW, helt normalt. Motstanden i varmekolben vil variere litt avhengig av temperaturen og ved en bestemt motstand vil du få en bestemt effekt kun ved en bestemt spenning. Effektformelen er P = U x I (Effekt(W) = Spenning(V) x Strøm(A)) og strømmen finner du med Ohms lov: I = U / R (Strøm(A) = Spenning(V) / Motstand(R))
 17. Da handler vi fra Kina til 1/10 av prisen og tar garantien på egen kappe.
 18. Der er jo også en god del andre muligheter om du går innom MQTT som f.eks. IoTMQTTPanel, MQTTDashboard eller en litt mer avanserte som jeg nettopp har begynt å leke med: Virtuino MQTT. Jeg kjører på HS4 og NodeRed og begge disse sender aktuelle data for UI til MQTT og da kan jeg bruke det UI jeg føler meg mest komfortabel med (og flere samtidig om det skulle passe meg).
 19. Det aller enkleste er å bare ha tanken på mellom kl 00 og 07, da treffer du etter alle solemerker den billigste strømmen i løpet av døgnet. Men så er det dette med størrelse på tank i forhold til varmtvannsforbruk da... For min del er det ingen problem med å ha tanken av hele dagen men min tank er ikke helt A4: 300 liter der nederste delen varmes opp med varmepumpe til ca 40 grader og øverste delen varmes med 2.9kW varmekolbe til 80 grader. På grunn av dette systemet vil alt dusjvannet først varmes med varmepumpe og deretter toppes med el.kolben så det skal jo gi litt billigere varmtvann enn en standardtank. Jeg styrer tanken med Aeotec Heavy Duty rele etter strømpris og timeforbruk så holder den innebygde termostaten greie på max temperatur. For å vite hvordan temperaturen ligger an i tanken ville jeg hatt 3 tempsensorer, en i topp, en 1/3 fra topp og en 1/3 fra bunn så bør du være godt dekket. Høyst sannsynlig er tanken isolert med glava og da borrer du hull i ytterkappen og stikker sensorene gjennom glavaen slik at de er i kontakt med tanken.
 20. Ikke akkurat i dag, tvert imot mange måneders suksessfull fartstid, men en Sunricher batteriløs zigbee lysbryter under bordkanten for lyset over bordet med dimmefunksjon. Super løsning 👍
 21. Ja, akkurat det kan være et problem. På noen enheter må en trykke så raskt det går an mens på andre må trykkene være "tydelige" men likevel innenfor 1.5 eller 3 sekund... og noen enheterhar helt andre måter... Når ting ikke virker: Les bruksanvisningen 👍
 22. Ja takk, begge deler. Det er litt forskjellig utvalg, noe finnes bare for ZWave og noe finnes bare for Zigbee (i alle fall her på berget). Finnes det utstyret jeg skal ha i både Zigbee og ZWave så kjøper jeg Zigbee fordi det funker mye bedre hos meg. Philips HUE er nevnt og de funker helt 100, Ikea Trådfri funker minst 99. En ting jeg har merket meg med ZWave dimmere fra både Qubino og Fibaro er at dimmingen skjer i tydelige trinn mens HUE dimmer silkemykt. Er i ferd med å flytte alt mitt utstyr over på Zigbee2MQTT og ZWaveJS2MQTT. Å gå via MQTT blir jo et ekstra ledd som kan gi noen utfordringer men det er et åpent grensesnitt som er greit å forholde seg til og gjør at flere systemer kan forholde seg til samme sensorer. Jeg kjører for tiden 3 forskjellige brukergrensesnitt der store deler av kommunikasjonen går via MQTT.
 23. Tatt skrittet og flytter det meste av ZWave over til ZWavejs2mqtt og samtidig følger mye av automasjonene med over fra HS til NodeRed. Prøver å være litt strukturert og få ting på plass helt ferdig rom for rom... Bygger samtidig opp et enkelt grensesnitt i IoMQTTPanel slik at de mest vanlige betjeningene er lett tilgjengelige. Ikke så mye som betjenes manuelt, bare 3-4 lys, garasjeporter, espressomaskin og sette huset i Dag/Natt-mode. ...men plutselig kom kraftlaget og stengte strømmen... Nåja, det var annonsert men det var jo flere dager siden... så da blir det opptil 4 timer med annet arbeid.
 24. Det varierer nok litt men her har jeg et eksempel fra mitt hjem: Avstand mellom de grønne punktene er ca 27 meter. Nedre grønn er plassering av HUB. Mellom de grønne punktene er der 1 vanlig innevegg, 2 yttervegger og en gammel tømmervegg. Med ZWave måtte jeg ha et par strategisk plasserte noder (gule punkt) for å få brukende forbindelse til garasjen (øvre grønt punkt). Da jeg for en tid siden begynte med Zigbee fikk jeg glimrende forbindelse med KUN en HUE wallplug plassert i garasjen. Denne wallplugen har fremdeles direkte kontakt med huben selv om der nå er 15-20 tilleggsnoder i Zigbee nettverket: Konklusjonen på spørsmålet blir vel prøv-og-se men eksemplene du har fått gir vel også et greit bilde av hva du kan forvente.
 25. Finnes der en måte å finne ut hvor langt et SD kort er kommet i sin levetid eller vil bare wear levelling leve sitt eget liv helt til hele kortet er "brukt opp" og så havarere? Spørsmålet kommer jo selvsagt fra tanken om å kunne skifte kortet like FØR det havarerer...
×
×
 • Opprett ny...