Gå til innhold
 • Bli medlem

Jarle F

Medlemmer
 • Innholdsteller

  49
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  2

Jarle F vant dagen sist September 5 2018

Jarle F hadde mest likt innhold!

Nettsamfunnsomdømme

24 Excellent

Om Jarle F

 • Rang
  Medlem

Hjemmeautomasjon

 • System
  HomeSeer
 1. Noen har svelget en kamel eller to. Fra TEK.no i dag https://www.tek.no/nyheter/nyhet/i/P9BO8R/sonos-sjefen-beklager-i-apent-brev Så da er det håp om å fortsatt kunne bruke eldre utgaver fremover.
 2. Her er det en del ting som kan være feil. Feil plassert føler. For nært varmeflaten i folien Feil på føler. Kan forekomme ved litt for hard avmantling eller dersom noen av kordelene i lederene ikke har kommet på rett plass. Kan også være feil på selve føleren. Feil på termostat. Ikke programmert med riktig føler motstand eller faktisk feil i elektronikken. Ble medfølgende føler benyttet, eller ble eksisterende føler benyttet? Dette har betydning for hvordan termostaten reagerer på endring i temperatur, dersom det er forskjell i motstand på medfølgende føler og eksisterende føler. Feil plassering kan du se bort ifra i og med at det blir grei lunk ved 26 grader. Dersom det er benyttet samme føler vil jeg anta at det er feil på selve termostaten. (Reklamasjon) Kan selvfølgelig være heldigere med tilkoblingen av føleren på ny termostat, men tvilen kommer elektrikeren tilgode denne gangen. Om elektriker har byttet både føler og termostat er det ikke mulig å si om det er feil på føler og/eller termostat. Skal være mulig å sette hvilken type motstand du har tilkoblet. Kan gjøres direkte på termostaten eller via settings og z-Wave. (Står i bruksanvisningen) Bare ett vennlig innspill fra en med "litt" elektrokunnskap.
 3. For å få bryteren til å slå på et lys eller andre z-wave dingser må du lage en hendelse. Også kalt Flow, event, rule, osv. alt etter hvilket system du har som kontroller. Eksempel på ett slikt oppsett er: If Bryter is On Then turn On Lys Omsatt til dagligtale norsk blir det noe slikt som: Dersom bryteren er på, så slå på lyset. (Bryter er her Nodon bryteren du har Lys er det som skal styre lyset på og av) Akkurat likt blir det for å slå av lyset: If Bryter is Off Then turn Off Lys Akkurat hvordan dette gjøres i Home Assistant har jeg ikke peiling på. Det får en voksen med peiling på Home Assistant fortelle. Finnes litt info HER (Du har sikkert prøvd det allerede, men det vet jo ikke jeg) Kanskje det hjelper deg i gang med første steget. 🙂 Ikke direkte relevant til HA, men ta en titt på HomeSeer Skolen. Den forklarer en del ting som er universelt for automasjon og z-wave. Lykke til.
 4. Beklager å måtte skuffe deg. Du kan ikke hente ut signal på L som er nyttig for deg til denne bruken. Klemmen med L på mottar ett data telegram fra dørtablået ved hoveddør. Det blir også sendt datatelegram om å åpne dørlåsen via samme klemme. Dette data telegrammet går til ALLE tilkoblede enheter i systemet, men bare det apparatet som har riktig "adresse" plukker opp telegrammet og responderer ved å ringe/ aktivere lås/sluttstykke i dør. Litt som i vanlige datanettverk. På toppen av dette blir lyden mellom dørtablå og svarapparat også sendt på leder tilkoblet L. Porttelefonen er programmert for hver leilighet/ mottaker mot en ringeknapp på dørtablå ved idriftsettelse. Eneste måte å hente ut nyttige signaler på er å hacke seg inn på selve svar apparatet. Da kan du kanskje finne kontaktpunkter inni der som gir deg de nødvendige signalene og tilkoblingsmulighetene. Gamle 5 tråds anlegg var således MYE enklere å smartifisere enn nymotens 2 og 3 tråds anlegg. 5 tråd= +(felles for alle svarapparater), - (felles for alle svarapparater), ringesignal (1 leder for hvert svarapparat), lyd(felles for alle svarapparater), åpnesignal(felles for alle svarapparater). 3 tråd= +,-, kommunikasjon(data/lyd) (felles for alle svarapparater) I tillegg finnes Bus systemer (2 tråd) hvor all signalering og power går på bare 2 ledere. Typisk Cat 5 kabel fra dørtablå til alle enheter på anlegget. Og selvfølgelig en mengde andre måter å gjøre det på, men de nevnte er de mest vanlige. Finnes porttelefon anlegg som kan implementeres i smarthus installasjoner, men da stort sett kun for KNX. Bare et forsøk på å videreformidle min erfaring fra montering og idriftsettelse av lignende anlegg.
 5. Nice. Liker at den kan kobles til 2 leder system for brytere. Dette er det mange som oppdager når de skal skifte fra bryter til dimmer i eldre hus. Blir jo en drøm å smartifisere gammel installasjon da. 🙂
 6. Ai.... Der har du en utfordring. Siden det går rør inn alle veier, er det ikke plass til en tabbeboks. Altetnativet ditt er å bruke en trippel påveggskappe på 18mm og trippel ramme med blindlokk. Da får du plass til qubino dimmer.
 7. Ja! I tillegg til varmt og fuktig har du andre gasser som korroderer metall og plast over tid.
 8. Au, den er ikke enkel å gi eksakt svar på. Fjøs og driftsbygninger generelt har veldig aggresivt miljø. Har vifteleverandøren noe form for styringsbokser som kan oppfylle ønsket ditt? Vifter med trinnbryter er ikke bare bare å regulere sånn uten videre. Ofte er det noen motstander og litt annet inni boksen som regulerer spenningen til selve viftemotoren. Tror du må belage deg på industriprodukter får å finne noe som kan brukes. Da må du nok også belage deg på å gå litt omveier for å få signalene fra føler til å spille på lag med automasjons systemet. Typiske signaler for måleverdier på industrielle produkter er 4- 20mA. Kan løses ved å bruke Arduino eller lignende, men da får du en utfordring med spenningsforsyningen til føleren. Typisk 24V DC. Dette vil grille Arduiono ganske kjapt, da de kun takler 5V eller 3,3V, alt etter type Arduino. Schneider Elektric, GE, Eaton, Siemens, Carlo Gavassi, og flere er leverandører av industrielle produkter. Du må nesten google og finne produkter som kan være brukbare. Ta kontakt med en elektro grossist og forhør deg om mulighet for å kjøpe sensoren der. Du har sikkert ett organisasjonsnummer som kan brukes for å opprette konto. Det gjør det i hvert fall mye enklere. Ebay kan også være ett alternativ, men det har vist seg å ikke alltid bli billigste alternativ nå beskrivelse ikke stemmer med levert produkt.
 9. Er det mulig å gjøre det litt enklere? Bruke ett relè med vekselutgang som styres av en utgang på Arduinoen? Finnes ferdig å få kjøpt der de selger Arduino og lignende. Da slipper du å tenke motstander og transistorer. Ut til sensor er Com tilkoblingen på relè. NC kontakten tilføres 1,5V og NO kontakten tilføres 5V. Tiden med aktivering av relèet styres som før av Arduinoen. Bare ett forslag hevet inn i diskusjonen uten videre gjennomtenking.
 10. Qubino har plugg inn temperatur sensorer. Leverer også ferdig "termostat". Dustin blant andre selger denne. Er bare en temperaturføler pr. pille. Drives direkte på 230V. (Via kabel og plugg så er det ikke behov for elektriker) Puttes i en koblingsboks og sensor ut igjennom egnet hull i koblingsboks og thats it. Fibaro Smart Implant er ideell dersom du ikke har for langt mellom temperaturfølerene. Må i tillegg ha en omformer fra 230V til 9-30V. Kan ha inntil 4 temperaturfølere pr. pille.
 11. Jeg har denne under overskapene på kjøkkenet hjemme. Dimmes med Qubino flush Dimmer. Finnes i forskjellige lengder og fargetemperaturer. Jeg kjører konsekvent 2700K i interiør belysning. Andre ønsker 3000K. Det blir litt for hvitt etter min smak. Dimmer til ca 50% og har mer enn nok lys. Tror det skal gi nok lys selv når jeg vil ha behov for enda mer lys. Ikke den billigste løsningen, men den har lav byggehøyde og er fleksibel nok for mitt behov. Storfavoritt hos kunder som bygger om kjøkken. LED strips uten profiler har lett for å få eiring på loddinger og kontakter over tid. Særlig når de er plassert rett over steder med tildels høy fuktighet. (Over oppvaskkum, platetopp).
 12. For å få det helt optimalt bør det måles temperatur og fukt på vei overflaten for å få full kontroll på når det dannes is. Asfalt/ belegngingsstein kan holde på varmen lenge selv om temperaturen i luften synker. Fuktighet kan kondensere på vei overflaten før det blir tilstrekkelig luftfuktighet registret av sensorer montert på vegg. Det kan løses med en arduino/ESP, men blir litt for mye hassel for min del. Finnes egne "Snøostater" som kan brukes til dette. Disse koster noen kroner og faller utenfor mitt budsjett. HER for eksempel.
 13. Bare hyggelig @Dustehuset Jeg bruker disse fra Telldus: https://www.jula.no/catalog/el-artikler-og-belysning/el-installasjon/plug-in-produkter/fjernstrombrytere/fjernstyrt-termometer-hygrometer-408091/
 14. Fuktføler og temperaturføler utvendig. Finnes noen fuktfølere for z-wave, men de er beregnet for innendørs montering. "Standard innstilling" for takrenne termostarer er: På ved temperaturer mellom +5 og -5. Avanserte elektroniske takrennetermostater har i tillegg fuktføler enten i luft(på vegg) eller i bakken (innstøpt i asfalt). Bruker proprietære protokoller for data håndtering fra sensorene. Bruker selv 433MHz temperatur- og fuktfølere utvendig for å styre utvendige varmekabler. (Gjennomsnitt av 3 følere). Varme PÅ dersom temperatur er under +5 OG over -6 OG luftfuktighet er over 70% Luftfuktighet må være over 70% her hos meg for at det skal dannes is. Varme AV dersom luftfuktighet er under 65% ELLER temperatur er over +7 ELLER temperatur er under -7. Luftfuktighet og temperatur når det dannes is må måles og logges over en liten periode for å fin tune når det er behov for varme på og ikke. Samtidig må du ha en liten forskjell mellom når den legger inn varmen og når den legger ut varmen. Ellers vil den legge inn og ut varmen når temperaturen/ luftfuktigheten er akkurat riktig. Vurderer å endre temperatur grensene for varme på her hos meg, da det ser ut for at varmen kommer på litt for tidlig med fallende temperatur. Logger temperatur og luftfuktighet frem til jul og gjør en vurdering da. Selvregulerende varmekabel i takrenna er gull. Da varmer du bare opp der det er behov for det. Må ligge i vann eller ha snø/is rundt seg for å varme. Bruker det i takrennene på hytta styrt av en foreløpig dum takrennetermostat. Funker fjell. Det skal du være glad for. Varmekabler som legger inn kan trekke ganske stor strøm akkurat i innslagsøyeblikket. Særlig dersom det er selvregulerende varmekabel. Qubinoen ville blitt svidd på NO time dersom varmekabelen var direkte koblet over qubinorelèet. Bare noen forslag fra en novise på hjemmeatuomasjon.
 15. Jada. Alle brytere/ dimmere i Elko Plus serien passer inn i den rammen. Om du har flere brytere i samme ramme må du i tillegg ha festeklips for å sentrere bryteren i rammen. Hør på @Moskus angående valg av dimmer. (Det finnes andre leverandører av smarte dimmere for Z-Wave, men hør på erfarne automasjonsfolk.)
×
×
 • Opprett ny...