Gå til innhold
 • Bli medlem

Olen

Medlemmer
 • Innholdsteller

  23
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Alt skrevet av Olen

 1. Er det bare meg som er ekstremt frustrert over mangelen på fleksibilitet i Google Home/Google Assistant? Min "assistant" på mobilen gjør sånn røffly det jeg ber den om, og det er greit nok. Og om man er én person i et hus med én Google Home, så funker det sikkert fint det også. Men en familie i et hus med flere av dem, det blir altså bare kaos, og man har NULL kontroll. Det jeg gikk ut fra som en selvfølge da jeg kjøpte boksene var at det skulle være en smal sak å få dem til å skjønne hvem alle familiemedlemmene er, og hva de ønsker seg. Sånn at når _jeg_ sier "God morgen" til Home-en på badet, så får jeg MIN morgenrutine med MINE kalendre og MINE musikkønsker i dusjen. Mens når kona sier det samme en halvtime senere, så er det _hennes_ kalender og hennes nyheter som kommer. Og når femåringen sier "spill musikk"; så er det _hans_ favroittliste på Spotify som spilles - på høyttaleren på hans rom - han har nemlig ikke helt samme musikksmak som undertegnede... Men det finnes jo ingen mulighet til å administrere dette her på noen fornuftig måte. Litt kan styres i Home-appen på mobilen, men jeg kan ikke der definere ulike playslister for ulike personer, eller ulike actions for ulike home-bokser basert på hvem som sier hva. Og det blir enda verre når mobilen min er på engelsk, mens vi gjerne ville snakket norsk til Home-ene. Da funker det heller ikke å definere "routines" på noen god måte. Men det KAN jo hende at jeg bare har rota meg inn i ett eller annet, og at dette egentlig er helt trivielt å løse... Så hvis noen har fått opp en løsning der flere enn én person kan snakke med flere enn én Home på en fornuftig måte, så gi meg gjerne noen hint i riktig retning. Å så få knytta "routines" opp mot "scenes" i Home Assistant skal jeg se på når bare det jeg anser som fullstendig grunnleggende funksjonalitet er på plass
 2. Takk for tips, dessverre kommer det et par uker for seint for å bytte kontrolleren. Men en ekstern batteriovervåker er selvsagt en mulighet. Bare kjedelig når det allerede er innebygget i både batteri og kontrolleren som ble kjøpt. Jeg skal se hva jeg får til med tasker og diverse når det er montert. Har kjøpt inn en android-padde med 4G så jeg i alle fall kan se på skjermen med teamviewer. Men om det ikke er _alt_ for komplekst, så tenker jeg å rive innmaten ut av APKene til både batteri-appen og kontroller-appen, og skrive noe sjøl som kan polle dem f.eks. en gang i timen og sende dataene med en http-request til grafana eller noe annet passende..
 3. Har ringt tre lokale elektrikere. En ville bare montere Xcomfort (full løsning med controller og whatnot). En ville bare montere Elko (igjen full pakke) og den tredje har ikke kommet tilbake til meg som han lovte selv etter flere purringer. Har også lagt ut på Mitt Anbud, og fikk _ett_ svar. Og de har heller ikke fulgt opp etter at jeg spurte om de ville komme på befaring i forrige uke. Så elektrikere i Osloområdet har det tydeligvis for godt om dagen.
 4. Det vanskelige her er å få tak i en elektriker som vil gjøre jobben. (Ref annen tråd). Jeg ønsker ikke å gjøre den selv, nettopp fordi jeg vet at det er (enda) vanskelig(ere) å få en elektriker til å kun fylle ut papirene.
 5. Takk for tilbakemeldingen. Har testmontert en og både kone og barn ser ut til å akseptere at man kan skru både av og på ved å trykke overst på den fjærbelastede bryteren. Da gjenstår det bare å klare å få tak i en elektriker til å montere de 12-13 andre, og "remontere" denne jeg har testa med så jeg får papirer på det (noe som har vist seg å være overraskende vanskelig).
 6. Ja, jeg antok noe sånt. Men skrur man da både av og på lyset (manuelt) ved å trykke bryteren til "på"? Litt uvant, men man kan nok leve med det, så lenge det funker...
 7. Er i en prosess med å bytte ut alle brytere i leiligheten med z-wave dimmere og brytere. Men for å holde konefaktor og gjestevennlighet på et fornuftig nivå tenker jeg at det er viktig at lyset kan skrues av og på også hvis kontrolleren skulle finne på å ta kvelde. Så bare for å være sikker på at jeg gjør et fornuftig valg: Hvis en Fibaro Dimmer 2 er montert i henhold til boka, så funker den sånn at hvis den fysiske bryteren skrues av, så skrur den av lyset, men det kan fortsatt skrues på igjen med en z-wave-kommando. Og omvendt. Hvis bryteren slåes _på_ så skrur lyset seg på, uansett om det er kontakt med z-wave-kontroller eller ikke? Og et tilleggsspørsmål da - hvis bryteren er i "av"-posisjon, og man skrur PÅ lyset med z-wave, så antar jeg at dimmeren ikke har en innebygget arm som vipper opp bryteren. Betyr det at selve lysbryterne også bør (må) byttes ut med noen fjærbelasta greier som står i en nøytral posisjon normalt, og som da kan trykkes "av" og "på" og sender et signal til dimmeren om ønsket tilstand og så spretter tilbake igjen. Eller kan de gamle, vanlige vippebryterne brukes, og så må man evt. skru litt av og på for å få sync mellom bryterposisjon og faktisk lys-status?
 8. Jeg også tror at jeg i tilfelle må reverse-engineere protokollen de bruker. Kan jo alltids laste ned APKen til Android-appen og se hva jeg finner, for i alle fall mine google-søk har ikke gitt meg noen tips om andre som har gjort tilsvarende. Mistenker at den ikke er så veldig kompleks eller sikker... - Men derfor tenkte jeg Teamviewer som en foreløpig, men subotimal, løsning.
 9. Nå hijacker vi vel Jørgens tråd her... Oppretter en ny tråd om akkurat dette temaet:
 10. Har planer om å bytte solcellebatteriene på hytta med Lithium, og disse kan man få med BT-tilknytning. F.eks. dette: https://www.sparelys.no/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage_ny.tpl&product_id=2872&category_id=226&option=com_virtuemart&Itemid=39 Man kan også få en BT-dongle til laderegulatoren: https://www.sparelys.no/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage_ny.tpl&product_id=2425&category_id=116&option=com_virtuemart&Itemid=39 Problemet er selvsagt at jeg også gjerne vil vite hvordan det står til med batteriet og ladinga når vi _ikke_ er på hytta. Og da er Blåtann en dårlig løsning. I og med at vi bare har solceller der oppe, så vil jeg helst ha noe med så lite strømforbruk som mulig, men samtidig noe som de mindre teknisk oppegående i familien også kan forholde seg til mens de er der. Til dette tenker jeg å bruke en mobiltelefon eller pad med 4G som snakker med batteri og regulator, og som kan henge fast på veggen der oppe såp folk kan se på den når de er der. Og så i tillegg ett eller annet for å kunne se på infoen også hjemmefra. Initiell plan var å bare kjøre teamviewer på den, men helst vil jeg jo hente ut data og sende dem til ett eller annet overvåkningssystem. Dette er kanskje mulig å få til med Tasker, men hvis noen har en konkret oppskrift eller andre lure løsninger, så tar jeg gjerne imot innspill.
 11. Jeg tenkte egentlig å ha en på hytta, for to ting a) Overvåke solceller og batterier. Av en eller annen grunn har disse solcelle- og batteriprodusentene bestemt seg for at bluetooth er supert, så man kan kun sjekke status når man er innafor BT-rekkevidde, og kun med deres egen app. Og ingen av de jeg har funnet har noen måte å "relaye" BT-infoen til wifi eller 4G eller whatever. Så jeg tenker at jeg setter opp en pad som overvåker dem, med produsentenes egen app, og installerer f.eks. teamviewer på den så jeg i alle fall kan se infoen remote - selv om jeg helst skulle hatt den inn i et ordentlig overvåkningssystem. b) Dele ut wifi fra 4G - siden den likevel henger der og kan være 4G-oppkobla uansett.
 12. Ok, takk. Det er så utrolig irriterende at sånne tilsynelatende _helt_ trivielle ting som å ha en pad stående på skal være så vanskelig... Jeg hadde en sånn billigpad fra Kina stående i gangen i en del år, og den funka bra lenge, inntil den døde. Den fikk jo ikke oppgraderinger av OS og sånt, så den var vel hullete som en sveitserost, men den klarte i alle fall å være tilkobla strøm 24/7 og vise en webside...
 13. Hei, My bad. Det er ikke "My"-knappen du skal trykke på, det er den lille knappen på baksida av fjernkontrollen. Trykk på den med en binders eller noe i > 2 sekunder. Bruksanvisning på side 42 her: http://www.rfxcom.com/WebRoot/StoreNL2/Shops/78165469/MediaGallery/Downloads/RFXtrx_User_Guide.pdf (Oppdaterte det originale innlegget mitt med litt mer info)
 14. Enig. Googla litt, og ser at andre har opplevd det, men at det stort sett skyldes bruk av feil ballast til LED-lamper osv. Noe en elektriker burde vite.
 15. Ser litt på en lignende tab. Hvordan gikk etterforskningen med automatisk reboot av padda hver natt?
 16. ... Og nestemann på lista var godt gift med Elko Boligpartner. Nå kan det se ut som de i det minste bruker Zigbee så det kunne jeg kanskje ha levd med, men han var veldig opptatt av at jeg måtte ha controlleren fra Elko, og dessuten et abonnement hvis jeg ville ha tilgang fra internett... Får se hva den tredje svarer. (Han første mente at Fibaro-dimmerne ble alt for varme, så han ville ikke anbefale å installere dem. Jeg sa jeg ikke brydde meg så mye om merket, men om teknologien og protokollene).
 17. Hvorfor er jeg ikke overrasket... Med vennlig hilsen elektriker. Argumentet om at jeg ikke ville ha et lukka system med én leverandør og en appliance som controller var _helt_ uforstålig...
 18. Takk. Løste det på en litt annen måte, men å bruke automation som en trigger var jo også en god ide. Jeg la rett og slett inn - service: automation.turn_off data: entity_id: automation.markise_ned_solskinn Som en action nederst i nettopp "markise_ned_solskinn" Og så en annen trigger med "automation.turn_on" igjen som du beskrev over. Dermed disabled automasjonen seg selv når den er ferdig, og skrur seg på igjen etter en stund.
 19. Føler jeg har kommet brukbart i gang med HASS (ikke .io) og er rimelig fornøyd så langt.. Blant annet har jeg fått mariksa på verandaen til å gå ned av seg selv hvis det blir for lyst, og jeg har fått Google til å dra den opp igjen hvis noen ber om det med "Hey google". Selv kona synes dette er kult, så waf-faktor er foreløpig ganske høy. Men i dag ble det en liten kamp mellom kona + google mot lyssensoren, for HUN ville gjerne ligge der og sole seg. Mens HASS mente markisen burde dra seg ned. Hun synes som sagt det er kult å kunne si "åpne markise" og så åpner den seg, men ikke like kult å måtte gjøre det en gang i minuttet, når lyssensoren trigger igjen... Finnes det en eller annen smart måte å si at "Hvis markisa har blitt dratt opp etter at sensoren slo til første gang, så skal du IKKE bry deg om lyssensoren resten av kvelden". Dvs. at en automation bare skal kjøre én gang i døgnet, eller kanskje en gang hver 2. time eller noe sånt? Og en annen ting i samme bane. Har noen fått Google Assistant til å trigge et script? Ikke bare gjøre de "innebygde" greiene? Jeg skulle nemlig gjerne hatt mulighet til å så f.eks. "Markise 50%", men det er ikke en innebygget "state", så den må i tilfelle kjøre et script som starter markisa, venter 10 sekunder og så stopper den igjen. Selve scriptet har jeg laget, og kan trigge det med automations, men har ikke funnet ut hvordan jeg kan be Google om å kjøre det.
 20. KNX kjenner jeg godt, og det kunne helt klart vært et alternativ om jeg skulle bygge nytt. Men her skal jeg bare bytte ut 10-12 vanlige veggbrytere med noe som kan fjernstyres, og da blir KNX litt i overkant mye styr å få på plass. Jeg vurderer også å kjøpe inn sjøl, ulempen er som ZoRaC sier dette med garantier osv. I tillegg er det jo mulig at man noen steder kan gjenbruke eksisterende innfelte bokser, mens det andre steder kanskje må settes opp nye utenpåliggende bokser, og det er også en elektriker bedre til å vurdere enn meg. Men om det dukker opp et godt tilbud på dimmere og brytere, så kan det hende jeg går for den løsningen, og så heller få elektriker til å ordne med resten. Men takk for gode innspill.
 21. Jeg kontrollerer en sånn med RFXtrx433XL direkte fra Home Assistant. Var litt køl å få opp, siden jeg bruker Linux som primær OS og den rfxmngr-saken ikke kjører i Linux, og bruksanvisningen da jeg fikk låne en windows-PC var heller mager. Men ca dette var steps: - Koble 433XL til windows og start manager-software. - Under RFY-tabben velger du deg en ID og en Unit Code. For enkelhets skyld, velg ting som ikke starter med masse "0" men utover det kan du velge fritt. Bare la rfu1, 2 og 3 stå til 0. Det du gjør nå er å fortelle markisa at du skal legge inn en NY fjernkontroll i tillegg til den gamle. - Klikk og hold den lille knappen på baksiden av fjernkontrollen inne (med en binders ell) i et par sekunder, til markisa går litt ned og opp igjen. - I rfxmngr - Velg Command: "Program" og klikk Transmit (innen 30 sekunder etter forrige step). - Da skal markisa igjen gå noen cm ned og opp og bekrefte at den har mottatt en ny "fjernkontroll" - Noter ned hvilken ID og Code du valgte. - Test for sikkerhets skyld at markisa går opp og ned som forventet når du velger det under "Command" og trykker "Transmit". Se side 42 i vedlagte bruksanvisning. I Home Assistant legger du inn følgende i configuration.yaml. Her har jeg brukt ID "11 1A 11" og unit code "1" (som blir "01") Device-id i Home Assistant er 071a0000 + ID + Unit code: cover: - platform: rfxtrx devices: 071a0000111a1101: # 11 1A 11 - 01 name: Markise Og jeg tror det skal være alt. Bruker forøvrig bare en timer for å velge hvor langt ned jeg vil ha den. Så jeg starter "cover.close_cover", venter 10 sekunder, og kjører "cover.stop_cover". Da er i alle fall vår ca 50% nede. I scripts.yaml: 'markise_halv': alias: Markise Halv sequence: - service: cover.close_cover data: entity_id: cover.veranda_markise - delay: 00:00:10 - service: cover.stop_cover data: entity_id: cover.veranda_markise Så vidt jeg kan se fungerer også "stop_cover" på samme måte som om man trykker "My"-knappen, så man kan vel også bruke den til å programmere hvor langt man vi ha som standard, og bare bruke stop_cover. RFXtrx_User_Guide.pdf
 22. Hei, og takk for svar. Jeg tror nok også at de fleste elektrikere burde greie dette. Jeg tror til og med jeg skulle fått det til selv, men har blitt så voksen at jeg tror jeg vil ha samsvarserklringer og sånt på stell.. Og sist jeg snakket med en elektriker om automatisering, så var han veldig på å selge meg en eller annen ferdig-pakke for det var så inmari smut! Nå har jeg fått opp Home Assistant med både z-wave og rfxtrx (og markisa på verandaen går ned av seg selv når det blir for mye sol, men bare hvis det ikke blåser for mye, og opp igjen om kvelden helt av seg selv), så jeg tror ikke jeg er veldig klar for en sånn komersiell lock-in sak... Så jeg håpet kanskje det lurket noen elektrikere her som både hadde litt peiling, og greie priser, eller at noen her hadde gode (eller dårlige) erfaringer med noen.
 23. Hei, Ny i forumet, men føler meg ellers forholdsvis kompetent på det tekniske. Har "endelig" begynt å se på litt strukturerte løsninger for hjemmeautomasjon. Har litt ymse greier fra før - noen Nexa-dimmere, fjernkontroll til markise på verandaen, en tellstick som ligger og støver ned ett eller annet sted, noen LIFX-pærer... you name it. Nå trenger jeg elektriker til litt andre ting, og da tenkte jeg å slå på - om ikke stortromma, så i alle fall en liten bongotromme - og få litt orden på sakene. Det som er viktig for meg er at jeg kan få på plass en "smart" løsning, som fortsatt kan betjenes uten at gjester og andre trenger å installere en app og lese en manual, eller måtte finne fjernkontrollen som noen har glemt igjen under et teppe i sofaen eller der man ikke får skrudd av lyset fordi trådløsnettet er nede osv... Samtidig ønsker jeg at det meste skal _kunne_ automatiseres så mye som mulig så det kun er i unntakstilfellene at man faktisk har behov for å trykke på en bryter på veggen. Jeg er stor tilhenger av open source, men er også villig til å legge penger i å få en ordentlig løsning på plass. Men jeg vil ha noe som fungerer uten at jeg må kjøpe akkurat "de" lyspærene eller som slutter å funke fordi leverandøren av kontrollerboksen ikke lenger gidder å støtte den, eller fordi skytjenesten er kjøpt opp av en konkurrent... Så det første jeg lurer på, og som jeg ikke har funnet noe godt svar på ved å søke her på forumet, er om det finnes en kompetent elektriker der ute, som ikke bare er ute etter å selge "sitt" proprietære system, men som kan ta et middels stort oppdrag så jeg kan få installert noen standard z-wave (jeg tror jeg har foretrekker det framfor zigbee) dimmere og brytere, i tillegg til å gjøre noen andre standardoppgaver, og kanskje komme med gode forslag jeg ikke selv har tenkt på. Når grunnlaget er på plass - brytere og dimmere osv. som faktisk kan fjernbetjenes med en standardløsning - så får jeg heller komme tilbake og vurdere hvilken platform jeg vil bruke til selve automatiseringen. Hardware-messig tror jeg det blir en RPI4 eller lignende, med en passende USB-dongle eller to (her tar jeg gjerne imot tips). Software står foreløpig mellom HomeSeer og HomeAssistant. Må føle meg fram litt på hva jeg føler meg mest komfortabel med. Men først altså - tips til gode elektrikere i Oslo (og omegn) som vet hva de driver med, som kommer når de har sagt, og som kommer med edruelige og fornuftige prisoverslag.
×
×
 • Opprett ny...