Gå til innhold
 • Bli medlem

ottob

Medlemmer
 • Innholdsteller

  25
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  4

Innlegg skrevet av ottob

 1.  

  Moskus skrev (48 minutter siden):

  Supert! :)

   

  Vi har hatt hjemmeautomasjon i over 15 år nå, og jeg tør ikke tenke på hva strømregningen hadde vært uten. Men jeg har ikke tenkt å skru det av for å finne det ut. ;) 

  Det er litt mer styr å få det fra console til plugin, men 1) det trenger ikke være ekstremt (og veldig kjekt å lære) og 2) i ytterste nød beholder du console-programmet ditt, skriver resultater til JSON som du importerer i HomeSeer med et kjapt script. :) 

  Det er litt mer styr å få det fra console til plugin, men 1) det trenger ikke være ekstremt (og veldig kjekt å lære) og 2) i ytterste nød beholder du console-programmet ditt, skriver resultater til JSON som du importerer i HomeSeer med et kjapt script.

   

  Jeg har sikret meg den eminente HSPI_MoskusSample. Det gjør det mye enklere å lage en plugin. Hvis ikke gjør jeg som du sier og bruker JSON eller skriver til fil og bruker Jon00 DataScraper for å få det inn. Har fått på plass AMS leser også nå, så da får jeg tariffstyring med i samme slengen, når det måtte komme.

   

  • Like 1
 2. Inspirert av de høye strømprisene satte jeg i gang et automasjons prosjekt rett før jul. Etter å ha lest meg opp på dette forumet valgte jeg å gå for Homeseer. Det virket som et vel innarbeidet og solid system. Og så var det ganske godt dokumentert, har mange brukere og mange tilleggsfunksjoner i form av plugins. Jeg har foreløpig kun valgt å automatisere strømforbruk.

   

  Og det virker! Systemet ble satt i gang i Desember og har blitt bygget ut litt etter litt.

  Som sammenligningen viser har jeg ca halvert forbruket i forhold til i 2021. Februar 2021 var mye kaldere enn 2022, men Mars hadde ca samme temperatur.

  Den virkelig store besparelsen kom når jeg begynte å styre ventilasjonsanlegget 3 Februar. Se figur (Fjordkraft)

   

   

  1006716826_Sammenligning2021-2022.thumb.JPG.5b95067fb0a708f8e7870ae7aaa1b619.JPG

   

  Huset er på ca 160kvm på en flate pluss en liten annen etasje. Så stor flate gir mye varmetap så forbruket har vært høyt. Huset har varmekabler i alle gulv bortsett fra soverom som har Adax varmeovner. I 2018 fikk jeg en varmepumpe installert, og så installert en til på høsten 2021, så det har også bidratt til senking av forbruk.

   

  Jeg har satset på en enkel strategi. I periodene strømmen vanligvis er dyr reduserer jeg forbruket. Dvs sånn ca mellom 06:00 og 11:00, og mellom 16:00 og 19:00.

   

  - 2 varntvannsberedere slås av.

  - 2 hjemmekontor setter ned termostat til 15 grader, mot normalt 20.

  - Bad og gang, slår på nattsenking på varmekabler.

  - Varmepumper i to stuer- senker til 15 grader.

  - Ventilasjon, se lenger ned.

  - Gulvarme i stuer avslått hele tiden.

   

  Dette styres delvis med Shelly WiFi relemoduler og mcsShelly plugin i HomeSeer. Jeg valgte WiFi siden dette synes enklere når en allerede har et nettverk som dekker et hus med stor grunnflate.

   

  Adax ovnene styres av Guahtdim’s AdaxSeer og varmepumper av MelcloudClimate plugin. Stor takk til ham.

   

  Styring av ventilasjon, Flexit VG400

  Det ante meg at ventilasjonsanlegget som er 20 år gammelt med en enkel kryssvarmeveksler pumper mye varme ut. Og etter å ha fått styring på den falt forbruket vesentlig.

   

  Ventilasjon kjøres på min hastighet en halv time 4 ganger i døgnet, kl 23;00, 03:00, 10:00 og 14:00.

  I tillegg er det en fuktføler fra Shelly på badet som slår viften på full om luftfuktighet overstiger 70 prosent, og kjører den på lav når fuktigheten er mellom 55 og 70 prosent. Hvis noen har tatt en dusj og viften har kjørt er det en inhibit funksjon som gjør at viften ikke vil starte på nytt på tid neste 4 timer.

   

   

  173127854_FlexitEksempel31_03_2022.JPG.d40e449164a45f903066c01d2bc96694.JPG

   

   

  Graf viser luftfukt- blå og vifte over 1,5 døgn.

  For å sjekke at luftkvaliteten ikke blir får dårlig har jeg en Netatmo stasjon som måler CO2 innhold. Det ligger mellom 600-1000 som er helt greit. Det er med to personer i huset.

   

  Se detaljer om Flexitstyring her: Flexit VG400

   

  Videre arbeid

  Jeg har begynt å lage en plugin som leser day ahead priser fra Entsoe for å få litt bedre kontroll. Den fungerer som en konsollapplikasjon, men det gjenstår å få den til å virke som plugin. Jeg tenker også til å legge inn styring av maks forbruk i samme app. Har en AMS-leser som ikke er koblet opp enda.

  Egentlig er jeg ikke sikker på om det er så mye vits i å bruke day ahead priser siden toppene alltid er på samme sted. Det er mer det at det er en flat pris som gjør det unødvendig å stenge ned.

   

  Mulig jeg bruker Netatmo/ CO2 til å styre ventilasjon i tillegg.

   

   

   

   

   

  • Like 8
  • Thanks 1
 3. Slik kan man løse det med to releeer, her er de forriglet. Altså to kontaktsett pr rele. Uten forrigling blir det enda enklere da du trenger kun en kontakt.

  Med Rele Redigert.jpg

  Homeseer - eventer

   

  To virtuelle devices for å velge hastighet:
  Flexit til Normal - Device

  Flexit til MAX - Device

   

  Disse brukes til å kjøre Eventer Normal og Max hastighet. Event Normal setter Max hastigheten til av, venter 10 sekunder og starter viften om Max hastigheten er av. (sjekker Out). Og motsatt.

   

   

  Event Set Low speed 1   (evnter for max hastighet blir tilsvarende)

   

  IF

  Flexit til Normal - Device Normal had its value set to On // Virtuell device
  THEN

  Set Device:

  Flexit Ventilasjon High Speed Relay-0 to off         // Slår av max hastighet

  Set Device:

  Flexit til MAX Device to Off                                  // Slår av max hastighet virtuell device

  Run Event Ventilasjon Set Low speed 2 After waiting 10s     // Vent 10 sek og så kjør event for å sjkke at max er av, mog så slå på normal

   

   

   

  Event Ventilasjon Set Low speed 2

   

  IF

  This Event Is Manually Triggered

  AND IF

  Flexit Ventilasjon Flexit MAX has a value equal to Off       // Input for Max hastighet= OUT2
  THEN

  Set Device:

  Flexit Ventilasjon Low Speed relay-1 to on

   

  • Like 2
 4. For å styre aggregatet trengs i prinsippet bare to releer, ett for hver hastighet. Men jeg ville gjerne ha en manuell backup løsning, så jeg valgte å koble meg til i serie med styrepanelet SP30, og med en enkel vender for å velge manuell eller auto.

  Under uttesting fant jeg ut at aggregatet overhode ikke likte at både Max og Normal hastighet vble valgt samtidig. Etter at det skjedde fikk jeg ikke stoppet aggregatet, og ikke endret hastighet. Etter litt av og på med strømmen så kom det heldigvis i gang igjen.

   

  Altså bør man ha en sperre som hindrer at både max og normal slår inn samtidig. Det kan gtjøres i software i kontrollprogrammet, Homeseer i mitt tilfelle, men jeg fortrekker en hardware løsning, forrigling som det kalles. Det ideelle er å bruke to releer, hver- med to kontakter, en normalt åpen, og en normalt lukket.

   

  Men det hadde jeg ikke plass til i veggboksen min. Shelly Uni har to digitale utganger (tror det er opto-koblet open collector), men også to digitale innganger. Så jeg koblet en digital inngang til en digital utgang for hver av hastighetene. Derved kan jeg i Homeseer sjekke om en utgang er satt før jeg trigger den andre.

   

  Skjema:  Venderen velger auto/manuell. D1 og D2 er to standard dioder, 1N4004 eller lignende og alarm LED er en erstatnig for den som sitter på SP30 kortet, og som gir alarm i auto modus.

   

  Kobling Redigert.jpg

  Jeg brukte en kort nettverkskabel jeg hadde liggende og koblet meg inn på denne med en avgrening til Shelly Uni.

  IMG_9925.JPG

  IMG_9928.JPG

 5. Jeg har en 20 år gammel Flexit VG400 som balansert ventilasjon i et hus på ca 180 kvm. Den har fungert feilfritt, men en kryssvarmeveksler er ikke veldig effektivt så den pumper veldig mye varme rett ut, selv om jeg har kjørt den på laveste turtall.

   

  Så det må ligge en stor besparelse i å slå denne av en stor del av døgnet. Hensikten med balansert ventilasjon er å skape godt inneklima. Klima kan få dårlig kvalitet av fuktighet, CO2 som vi puster ut, og gassing fra materialer, maling og møbler.

  Fordelen med å bo i et gammelt hus er at det ikke gasser mye. CO2 er veldig lite. Et menneske puster ut ca 300 liter pr døgn, mens huset er på 400 kubikkmeter. Det tar litt tid før det blir merkbart dårlig med to personer.

  Men fukt er et problem.

   

  Jeg tenker meg derfor å slå av ventilasjonen store deler av døgnet. Den vil bare gå en kort stund om natten når strøm er billig. Men i tillegg vil jeg montere hygrometre på bad og vaskerom, kanskje også kjøkken, som starter aggregatet når luftfuktigheten øker.

  Til å måle luftfuktighet skal jeg bruke Shelly WiFi sensor:    shelly-humidity-temperature-smart-home-automation-sensor/

   

  Det er et par andre systemer for å kontroller VG400 her på forumet, men jeg valgte å løse dette på en annen måte for å slippe å programmere. Jeg bruker en Shelly Uni enhet til å styre aggregatet:    shelly-uni-smart-home-automation-device

   

  Flexit VG400 bruker styrepanel SP30 som kommuniserer med aggregat via en 8 leder kabel med RJ45 kontakter, altså en nettverkskabel.

  Kommunikasjonen er veldig enkel: pinne 5 eller 6 settes høy til 24 volt for å velge hastighet. Tilsvarende settes pinne 3 for å slå på ettervarme.

  Jeg har disablet ettervarme ved å fjerne et rele i styringsenheten, og så har jeg fjernet laveste hastighet slik at vifter stopper hvis ikke pinne 5 eller 6 er høye.

  I tillegg har jeg redusert Normal hastighet til Lav ved å flytte på noen kontakter på en trafo. (En autotrafo styrer viftehastigheter).

  Alt. ISDN SP30.png

 6. @balmli
  Ser flott ut det du har laget. Jeg har samme aggregat og tenkte jeg skulle prøve på noe tilsvarende, men kanskje litt enklere.
  Men jeg er litt usikker på koblingen til SP30 panelet.
  Du skriver "Pinne 4 kobles med rele og 2,2 k motstand mot pinne 5 for Normal, og tilsvarene pinne 6 for Maximum." 

  Ut fra det antar jeg Pinne 4 er jord i RJ45 pluggen?

   

  I koden har du FAN_LEVEL_1_PIN = 7 Er dette LED på SP30 panelet?  Og Pin 7 er vel muligens på Arduino UNO?

   

  Har du en liste over alle pinner i RJ45 pluggen, eller de du har funnet ut av?

   

   

 7. Mastiff skrev (3 timer siden):

  Skjønner. Da var det iallfall ikke varmgang eller noe sånt som gjorde at du droppet Namron-releene. Jeg vil jo gjerne ha noe med strømmåling, særlig av elbilladingen, og så lenge det er snakk om 10 amperes konstant forbruk (2000 watt for varmtvannsberederen og 2100 for laderen).

  Tipper  HeatIt ZM og tilsvarende 16A eller 10A vil holde en stund, men jeg er skeptisk til å switche såpass høye strømmer med disse små-releene. Har erfaring med at de brenner etter en stund. Altså at kontaktene brenner isammen, ikke at eneheten brenner opp...

 8. @Mastiff Jeg valgte å gå for en løsning med kontaktorer. Jeg kjøpte 25 A kontaktorer, NC- Normally Closed fra Elfa og styrte disse med WiFi brytere fra Shelly. Fordelen med NC er at om systemet detter ned så vil berederne får strøm; fail-safe. Dette bygde jeg inn i plastbokser, også fra Elfa, og unngikk derved Schuko kontakter som var der fra før av. Alt innstallert korrekt selvfølgelig. Jeg testet ut Z-wave først, men slet med rekkevidde. Jeg har et stort hus og et anneks et stykke fra, og med kablet nett og tre aksesspunkt fra før av, så er wifi mye greiere. Er på ferie nå, så har desverre ingen bilder.

 9. ZoRaC skrev (5 minutter siden):


  Finnes det noe sted man kan hente Nordpool-pris da? Nordpool tar vel noen tusen pr mnd for tilgang til sitt API…?

   

  Og å hente strømpriser vil jo alltid være avhengig av skyen - strømprisen finner man ikke lokalt i sitt eget nettverk… ;) 

  Det ligger innlegg på forumet om hvor man kan hente uten abbo: https://www.hjemmeautomasjon.no/forums/topic/4199-automatisert-nedlesing-av-day-ahead-strømpriser/

   

 10. Moskus skrev (2 timer siden):

  Jeg gjør begge deler. Jeg begynner med script men når det blir for komplisert går jeg over til plugin. Noen ganger vet man på forhånd at det blir en plugin med en gang, og det er når man skal gjøre større beregninger, mye datahenting eller noe slikt. Da begynner jeg med å lage et console appliction og sørger for at alle klasser og metoder fungerer fint, så flytter jeg det til et nytt MoskusSample-prosjekt.

   

  Dette er nesten gjort ferdig for deg i TibberSeer. :) 

  Ja, hadde tenkt å begynne med en console applikasjon for å teste ut algoritme, særlig fordi jeg ikke har noen erfaring med Homeeser. Tibberseer ser ut til å gjøre mye av det samme. Tibber er sikkert et bra selskap, men jeg har lyst til å lage dette leverandøruavhengig. Og med Tibber er man vel avhengig av en skyløsning? Noe jeg ikke liker.

 11. Jeg har akkurat kommet i gang med smarthus og har selvfølgelig fokus på strøsparing akkurat nå.

  Etter litt graving i systemer valgte jeg Homeseer, og har nå fått opp styring av Adax ovner (Adaxseer/ @Guahtdim) og to VVB beholdere styrt av to Shelly WiFi releer.

  Nå er det lagd så enkelt at VVB og varme slås av til fast tid morgen og ettermiddag når det vanligvis er topper.

  Siden disse toppene ikke alltid kommer til samme tid, eller at det ikke er noen topper så har jeg lyst til å lage en løsning basert på priser fra Nordpool.

  Jeg liker å prøve å lage ting lett og lurer på om dette kan være en løsning:
   

  Les inn priser fra nett.

  Finn maks og min pris for periode.

  Les inn fra config fil: Maks utkoblingstid for VVB og varmeovner, pr rom. Elbil også?

   

  Prisgrense definerer maks tillatt pris.

   

  LOOP pristabell, start på min pris, inkrementer prisgrense med 5% pr omgang

     Når pris blir høyere enn prisgrense sett varme/VVB av

     Når pris blir lavere enn prisgrense sett varme/VVB på

    Utkoblingstid = (varme på) - (varme på)

  hvis Utkoblingstid > Maks utkoblingstid THEN inkrementer prisgrense med 5% og kjør en gang til.

   

  Selv om det normalt er to topper gjennom et døgn er ikke dette alltid tilfelle. Så i tillegg til Maks utkoblingstid må også en annen parameter sjekkes, min innkoblingstid for å forhindre at  varmen slås av igjen etter kort tid.

   

   

  Mulig fase 2:

  Les inn fra config fil: Min temp pr rom, når varme er på.

  Bergen så maks utkoblingstid basert på utetemperatur, romtemperatur og tidskonstant for rom.

   

  Noen meninger om dette?

   

  Så er jeg usikker på om dette bør lages som script eller plugin. Jeg har så vidt kikket på det, og funnet eksempel-plugin HSPI_MoskusSample som @Moskus har laget.

  Dette ser veldig bra. Veldig godt dokumentert, og det er det viktigeste av alt.

   

   

   

   

   

 12. Jeg endte opp med å bestille noen Shelly 16A WiFi releer fra Dustin. 4 stk til 600 kr. Samme som for ett Z-wave rele. Støtter både REST og MQTT. 

  Fins også to HS plugins.  1 gratis som benytter MQTT, og en til 39USD for REST.

  Tror jeg satser på REST. Det kjenner jeg noe til fra før av, men har jobbet mest med SOAP.

  MQTT har jeg ikke erfaring med og ser ut til å være en del tyngere å jobbe med.

  Kommer kanskje til å bruke disse releene i kombinasjon med en kontaktor der det er snakk om litt strøm, som VVB og elbil.

  På den andre side er de så billige at det ikke er noen krise om de brenner.

   

  Shelly har mer HW å tilby enn Sonoff, og tilsynelatende et bedre rykte på google.

   

  https://www.dustin.no/product/5011227202/1-wifi-1-kanals-fjernstrombryter-for-innbygging-4-pakning

 13. Men fins det wifi plugger av samme type som de fra Ikea eller diverse Z-wave, og som ikke er Tuya basert?

  Jeg har ikke satt meg inn i Z-wave eller Zigbee enda, men antar at det lastes over config parametere til toppsystemet når en node kobles til. Noe slik er kanskje ikke mulig i MQTT? Så da blir det manuell konfigurering.

 14. SveinHa skrev (16 timer siden):

  Noe sånt: https://www.aliexpress.com/item/4000999069820.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4d5CGCB8

   

  Mange varianter, jeg bruker WiFi/MQTT og selv om de er litt småsære så gjør de jobben. Support svarer i alle fall kjapt.

  Takker, ser jo fine ut og ok pris. Men, unnskyld mine banale spørsmål, jeg er ny i dette gamet. Hvis man da bruker en MQTT plugin i HS, er da dette "plug and play", eller må rele-kortene programmeres?  Jeg kan programmere, men hadde ikke tenkt å bruke for mye tid på dette...

 15. Er det noen som kjenner til WiFi enheter som kan kobles til Homeseer? Mer spesifikt, et rele. Jeg har googlet, men finner bare plugger som benytter Tuya. Men jeg vil ikke koble meg til en Kinesisk skyløsning. Ikke har jeg lyst til å flashe de heller, og så vidt jeg forstår er ikke det mulig lenger. (OK, jeg kan gjøre det om det er eneste mulighet)

  Jeg har Z-wave, men dette releet skal brukes i et sidebygg og jeg har problemer med rekkevidde. Og så er jo WiFi billigere.

   

 16. Moskus skrev (6 timer siden):

  AeoTec Heavy Duty Switch koster en del mer, men siden du må ha elektriker uansett så er det nesten som at forskjellen ikke betyr noe. Men da har du iallfall overdimensjonert releet.

   

  Godt fornøyd med vår. :) 

  Enig i at det er et bedre valg. Men jeg har to beredere, så da begynner kostnaden og dra på seg. Skal nok enda høyere strømpriser til før det lønner seg å bruke 2400 kr, selv om det også er en hobby...

  HeatIt releene fik jeg rimelig på novembersalg. Kostet 390 stk. Lurer litt på å bruke en slik kontaktor til lasten, og HeatIt til å styre den. Koster kun 280 kr for 25A / 6250 VA. Kan da brukes til elbilen også. Må jo da bygge det inn i en boks.

  Hvis man bruker en NC (normally closed) kontaktor vil forbrukerne automatisk få strøm selv om smarthuset skulle dette ned, så slipper man en eventuell reserveløsning med bryter.

   

  https://www.elfadistrelec.no/en/contactor-2nc-230v-25a-25kva-finder-22-32-230-4420/p/30162813

   

   

 17. Jeg lurer på å bruke et HeatIt ZM rele til å styre varmtvannsbeholder. Releet skal tåle 16A og bereder er 2000 W så det er godt innafor.

  Men tåler egentlig dette lille puslereleet langtidsdrift av 2000W. Jeg brukte et tilsvarende lite rele  til ring-hytta-varm. Det brant etter et års tid.

  En ting er at de er merket med 16A. En annen ting er hvor mange switchinger det tåler. Ingen informasjon fra produsenten om dette.

  Noen som har erfaring med det?

   

  Alternativet er å bruke en skikkelig kontaktor og HeatIt som hjelperele, eller et Z-wave effektrele. Men det kompliserer og fordyrer.

 18. Guahtdim skrev (4 timer siden):

  Jeg har samme versjon som deg (Android) og hos meg står det klart og tydelig Account Id på linjen etter App version: 3.8.6 når du er inne på Account. Men det ser ut til at de har flyttet dette ut av tredjepartsintegrasjon.

  Eh, litt pinlig. User ID lå utenfor skjermen så jeg mått scrolle meg ned for å se den. Virker fint nå. Takk for hjelpen.

  • Haha 1
 19. Guahtdim skrev (24 minutter siden):

  Feilen får du (tror jeg) siden du har lagt inn brukernavn og ikke Account Id. Account Id finner du i Adax applikasjonen som beskrevet i hjelpen. 

  Ja jeg lurte litt på det. Men i den Adax Appen jeg har, på Norsk, versjon3.8.6 Android er det aldri noen Account Id under Tredjepartsintegrasjoner. Kun Navn og Passord. Kan de ha glemt den ved oppdatering av appen?

 20. Jeg har akkurat fått meg HS4 og tenkte jeg skulle prøve å få inn Adax ovnene mine, som første test av systemet.
  Har fått lagt innovner og generert bruker og passord for API. Men jeg får ikke kontakt med Adax, noe lignende Moskus rappoterte om.
  Jeg får dette i loggen når jeg skal hente devicer:

  AdaxSeer.PNG.f382839a81487b4b2f9c05806ae03123.PNG

   

  Prøver jeg Postman med POST av 
  https://api-1.adax.no/client-api/auth/token?grant_type=password&username=AdaxGull&password=xxxxx

  får jeg det samme:


   

  <body>

      <h2>HTTP ERROR 400</h2>

      <p>Problem accessing /client-api/auth/token. Reason:

          <pre>    {&quot;error&quot;: &quot;invalid_request&quot;}</pre>

      </p>

      <hr><a href="http://eclipse.org/jetty">Powered by Jetty:// 9.3.25.v20180904</a>

      <hr />

  </body>

  Jeg er som nevnt ganske fersk, så mulig jeg har oversett noe helt banalt...
  Noen som har en ide??

   

 21. Definisjon gjennomsnittelige maksforbruket
  Jeg er ny her på forumet og har kikket litt rundt. Har planlagt og lage en strømstyrings boks. En ting jeg lurer på med dette gjennomsnittelige maksforbruket pr time, er om det faktisk er målt over en klokketime, feks mellom 09:00 og 10:00.
  Eller om det er rullerende time. Dvs, en ny time starter feks hvert minutt.   Dvs, et moving average som det gjerne kalles.
  Har ikke sett noen definisjon på dette.

×
×
 • Opprett ny...