Gå til innhold
  • Bli medlem
Støtt hjemmeautomasjon.no!

All aktivitet

Denne strømmen auto-oppdateres

  1. Siste time
  2. I dag
  3. stigvi

    Veikart

    Home Assistant har kommet opp med et veikart: https://www.home-assistant.io/blog/2024/06/12/roadmap-2024h1/
  4. I går
  5. Bruksanvisning: https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://shop.systemair.com/upload/assets/20639_VR_400_700_DC_INSTALLATION_INSTRUCTIONS_205817__10-03_.PDF&ved=2ahUKEwiK-q3Z59aGAxVSKhAIHTEpBb4QFnoECBEQAQ&usg=AOvVaw1vHGbJnTlCenNMLABn32Pm Koplingsskjema: https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://shop.systemair.com/upload/assets/36101_VR_400-700_DC__DCV__DCVB_205816_GB_WD_A002.PDF&ved=2ahUKEwiK-q3Z59aGAxVSKhAIHTEpBb4QFnoECBUQAQ&usg=AOvVaw0AyxNrOG8PJHqf4lT2e_ng Har ikkje funne guide for feilsøking enda, det søkes videre! 😀
  6. Hei! 🙂 Eg har kjøpt eit eldre Systemair VR400DC ventilasjonsaggregat med roterende varmegjenvinner via finn.no for bruk i garasjen. No har eg endelig fått montert det opp og utvider røropplegget underveis. Bilder: Det er litt småproblemer i starten: *Får ikkje endre innstillinger. Mesteparten av menyen har kvit bakgrunnsfarge og ingenting er mulig å endre. Viftehastighet, temperatur, klokke eller dato, ingenting. Observasjonar: På kretskortet er det et blinkende gult lys, og et rødt lys. Teksten over er "Running" og D1 har blinkende gult lys, og D2 har rødt lys. Her antar eg at D2 har en feil og ligg i rødt. Korleis kan eg finne ut kva D1 og D2 betyr? Litt lesing på nett har indikert at programvaren "låser" seg når det oppstår feil i desse. No står anlegget på "2", som er 70. Eg må få til å justere høgere hastighet på anlegget for å få ned temperaturen på utgående litt. Har ei lita varmekilde bygd inn i anlegget for å varme garasjen med. Seinere kunne eg tenkt meg å koble opp modbus mot HomeSeer. Er det noken som har kunnskap om dette aggregatet? Med venleg helsing
  7. Jepp, gikk for Plus til 40 dollar per år
  8. Jeg kjenner heller ikke stort til de systemene og jeg gikk for full off-grid slik at jeg selv har kontroll. Stenger kraftlaget strømmen så merker ikke jeg det. En ting er strømrasjonering (som heldigvis ikke har skjedd enda men vi kjører jo mot et planlagt strømunderskudd) men jeg tenker også selvberging, at jeg ikke skal være helt avhengig av andre... Jeg har også inntak og solceller i forskjellige bygg, heldigvis, for billiginverterne jeg har bråker en god del (viftestøy). Jeg trenger litt 3-fas men prioriterte ikke det via solcellene. 3-fasen jeg bruker blir direkte kjøpestrøm men 3 stk 1-fase invertere kan konfigureres til å levere 3-fas. Joda, strømmen her er også stabil nok nå men en vet aldri hva politikere finner på... De har jo løyet nok om hvor lite utenlandskablene ville påvirke oss allerede... Jeg har ikke regnet så nøye på det men jeg er ganske sikker på at til mitt bruk (= stort forbruk til basseng om sommeren når der er mest sol) så er en batteriløsning gunstig. Selv med 17 kW varmepumpe får jeg ikke stort mer enn rundt 0.4 grader pr time i bassenget nå når der er 10-12 grader ute på det jevne og jeg mister et par grader i løpet av natten så mange driftstimer trengs hver dag. Om jeg kan stole på at der blir nok sol i morgen starter jeg varmepumpen i 7-8 tiden og kjører til 21-22.
  9. Det største problemet med batteriløsningene er at det er er så vanskelig å finne info om dem som man ikke må være ingeniør for å forstå, og litt manglende støtte for smart (og lokal) styring De standard systemene med hybridinverter som gir off grid strøm bare på en egen kurs synes jeg er litt bortkastet, og jeg finner heller ingen info om hvordan frakobling fra nett gjøres i praksis. Eneste jeg har funnet at kanskje kan se lovende ut er victron, men der og sliter jeg med å finne ut om det faktisk kan fungere hos meg. Her er inntak og solcelleanlegg i forskjellige bygg og jeg vil ha 3-fas også off-grid (med IT nett), det klarer jeg rett og slett ikke funnet ut om er mulig... Men planen min er egentlig uansett å vente til inverter er moden for å skiftes ut om 10-15 år, strømmen her er stabil nok til at jeg egentlig har lite behov for backup og jeg har andre ting jeg heller vil bruke pengene på nå.
  10. Er det slik at du har Z-wave fra før av? Om det er tilfellet så ville jeg bare bygget videre på det. Lys får du både på ZigBee, Matter og Z-wave, burde ikke være noen utfordring. Jeg ville passet på å legge klar rør ned slik at du får god usynlig kabelføring. ZigBee og Matter Jeg ville frarådet å sikte meg på standerden i skrivende stund. Den er ikke "åpen", den er for et utvalg store leverandører og poenget er at "de store og sterke" som google, apple, Phillips osv skal kunne kommunisere med hverandre. Og om jeg ikke husker feil, kompatibilitet kan bety kompatibel via X-hub/tjeneste. Det er også ikke krav til at alle funksjoner skal være tilgjengelig over matter, så du får kanskje bare basic funksjoner på enkelte enheter. Det finnes informasjon om dette på nettet, og jeg husker ikke helt, men det er mange store røde flagg. Jeg har akkurat kjøpt nytt hus og jeg går all-in for ZigBee (Z-wave er for øvrig teknisk like bra, men er dyrere og har færre enheter/valgmuligheter). Protip: Ved å bruke en nettverksbasert zigbee-ruter kan du i mange tilfeller bruke samme controller mot flere bakenforliggende systemer og derav gjøre det samme med enhetene. Det skal sies, dette er sært, ikke noe de fleste trenger bry seg med. Zigbee2MQTT vs Andre Det ble spurt her hvorfor noen går for Zigbee2MQTT fremfor f.eks Hue Bridge eller ZHA som er innebygget i Home-Assistant. Med ZigBee2MQTT kan du styre alle ZigBee enheter uavhengig av leverandør, Ikea sin fungerer typisk med Ikea. Hue med hue osv, Zigbee2MQTT tar ALT Når det kommer til ZHA så er den i likhet med ZigBee2MQTT "universal" i form av at den tar alle merker og enheter. Grunnen til at noen velger Zigbee2MQTT over denne er først og fremst at enheter støttes ofte både bedre og fortere. MQTT kan for enkelte være et argument.
  11. Ja, de står i hovedsak i sørlig retning men ikke helt... Det finnes jo allerede en del ferdige batteriløsninger men de koster jo litt mer enn DIY. Der er jo nye teknologier på gang og prisene på LiFePO4 skal vel fremdeles litt nedover muligens... Å sitte og vente på ny teknologi er bortkastet, en må benytte seg av det som er tilgjengelig nå for tiden en venter får en aldri igjen... og oppblåste luftslott som aldri materialiserer seg har vi hatt rikelig av... Mistenker at der kan komme en del el.bil batterier i markedet også. Enkelte produsenter KREVER at batteriet skiftes dersom en airbag har vært utløst og det gir lett kondemnert bil...
  12. Jeg tror du må betale ekstra ved å ha ett nytt abonnement. Årlig innbetaling for bl.a. Amazon/Google integrasjon. https://homeseer.com/myhs-premium/
  13. Mitt anlegg på 15kWp gir ca. 14kW maks utenom kortvarige topper (hopper opp til 16,5kW når sola titter frem på lettskyede dager, men det varer bare få minutter), det er nesten rett sør og 40 grader vinkel. Ditt anlegg har vel flere retninger om jeg husker rett? Fare for at jeg lar meg friste til å montere noen panel på vestveggen ettervert, ser at litt mer produksjon om kvelden kunne vert nyttig. Har en ledig MPPT på inverter, så 10-12 panel til ville bli en relativt rimelig oppgradering og kanskje gi litt mer om vinteren også. Lå snø på panelene en måned i strekk i vinter, låvetaket er vanskelig å måke... Blir spennende å se utviklingen på batterifronten de neste årene, forhåpentlig blir det mer muligheter for oss som ikke kan fikse selv ettervert.
  14. Siste uke
  15. OlavT

    Kjøkkenbelysning?

    Takk for tips! Hadde tenkt å unngå Zigbee. Har Z-Wave + Matter.
  16. Talestyring av lys gjennom google home sluttet å virke idag (11.06.2024) hos meg, bruker Google Nest. Er det pga jeg ikke har abonnement? Skal ha HS Pro da det står under settings general: Licensed as HS4 Pro. Men det er kanskje ikke tilstrekkelig lengre? På websiden var det forandret til HS Lite, så jeg måtte ha abonnement.
  17. Whoooopsi, trykkfeil i årstallet... Rettet nå... Inkludert i de kr 110 er også 3 dager med svært så uventet snøfall som gjorde at solcellene var HELT tildekket (kontinuerlig lett snøfall i 3 døgn).
  18. Så på et år og to måneder har du i praksis ikke kjøpt strøm? Hva gjør du om vinteren når solcelle ikke lager noe nevneverdig? Kjøper mye diesel til et aggregat, kanskje?
  19. En liten milepæl ble nådd i dag: Total inntjening, inkl. kostnader med utvidelse av anlegget, passerte 25% og D-dagen (datoen da anlegget skal være 100% inntjent) er i dag 21.10.2030. D-dagen har allerede på noen få mnd flyttet seg fra 28.02.2031 og den vil nok nærme seg betydelig mer i tiden framover, spesielt nå i sommer med mye sol og pool som krever en god del strøm. For noen mnd siden startet jeg å KUN regne inntjening direkte fra kWh solstrøm x strømpris samme time. Dvs. at billige strømkjøp i den tiden jeg må kjøpe strøm ikke tas med selv om der er en del å tjene der også. Fra 01.04.24 og fram til i dag har jeg kun kjøpt strøm for kr. 110.- Med 17.7 kWp installert effekt har jeg enda ikke sett mer enn max 14 kW (i dag) men det har nok litt med at panelene ligger litt for flatt i forhold til breddegraden her og også at de ikke står rett sydvendt. En liten dis er der jo også i dag men 14kW er jo heeeelt supert.
  20. Noe tilsvarende gjorde jeg også. Tok vekk lampeholder for proprietært ledlys og kjøpte nye holdere for GU10 pærer som passet i samme hull som de gamle stod i. GU10 pærene er selvsagt med zigbee. Så da har jeg lys over platetopp som er styrt sammen med resten av lyset på kjøkkenet. GU10 pærer krever selvsagt god plass ovenfor og det var det i min ventilatorhette. Å springe rundt på kjøkkenet for å slå på eller av ørten lysbrytere, frister lite når en kan få en helhetlig automatisering av det med scener.
  21. Om det kan være et tips så satte jeg opp en del Ikea LED-lister med zigbee styring på kjøkkenet. Gir godt lys og er "usynlig": Styrt av bevegelsessensor til forskjellig lysstyrke alt etter tid på døgnet. Fjernet også lyset i ventilatoren og erstattet med samme type som resten.
  22. OlavT

    Kjøkkenbelysning?

    Mulig jeg går for en mer tradisjonell løsnig i først omgang. Kanskje en Z-Wave dimmer med impulsbryter (som virker helt uten Smart Hus hub). Vi får se. Takk for input @stigvi!
  23. Et relevant eksempel i denne tråden er Matter kompatibel lyslist til kjøkkenskap fra Govee som OlavT linker til litt lenger oppe i tråden. Hvis en skal ha direkte binding til denne for å kunne slå den av og på selv om overordnet system er nede, hva finnes da til Matter av trykknapper til å sette på vegg? Og støtter de direkte binding?
  24. Det får du også med Zigbee2mqtt. For min del ble mqtt en byggekloss i systemet mitt som åpnet mange dører. Da jeg skiftet fra HS4 til Node-RED var alle sensorer tilgjengelige for begge systemer samtidig og det var enkelt å flytte over rom for rom/funksjon for funksjon... Jeg har lest litt om Matter men i mitt hode er det såpass nytt at jeg ikke en gang har sjekket hva som finnes tilgjengelig... Selv med veletablerte standarder som Zigbee og ZWave ender jeg ofte opp med at den "dingsen" jeg trenger KUN finnes i Zigbee ELLER ZWave slik at det valget ikke blir mitt...
  25. Har store problem med å se hvorfor det skal være en fordel med lys på kjøkken. Det normale er å integrere feks Alexa med Home Assistant. Hvorfor vil en la Alexa gå utenom Home Assistant og styre lys direkte? Jeg ser for meg en rekke problemstillinger med dette hvis det ene systemet ønsker lys på og det andre lyset av.
  26. OlavT

    Kjøkkenbelysning?

    Ja, jeg er klar over at Matter er relativt nytt. Den nye standarden har imidlertid en rekke fordeler. Blant annet muligheten til å bruke flere økosystemer (Apple Home, Google Home, Alexa, Home Assistant etc.) samtidig. Philips Hue støtter også Matter, men dessverre bare gjennom Hue Bridge.
  27. Det er vel egentlig smak og behag om en bruker zigbee2mqtt eller Home Assistant sin innebygde. De er omtrent likeverdige. Ja, alt lys er lagt inn i zigbee-grupper. Alt lys på kjøkken er i en egen gruppe. Så har jeg en "bryter" eller zigbee knapp (som sjelden blir brukt) som har en direkte binding til denne gruppen. Det gir meg mulighet for å styre lys selv om Home Assistant er utilgjengelig. Tidligere brukte jeg deconz og det var nettopp denne funksjonaliteten med direkte binding som gjorde at jeg skiftet til zigbee2mqtt. Det var en bug i deconz som gjorde at det ikke virket. Du må gjerne finne utstyr med Matter støtte. Men det er veldig nytt og lite å finne. Zigbee forsvinner neppe de nærmeste 20 år, tipper jeg.
  28. OlavT

    Kjøkkenbelysning?

    Kanskje bedre for meg å satse på noe med Matter støtte: Govee LED Strip Light M1 Matter Compatible(2m) Noen som kjenner til Govee LED Strips og om det er bra saker?
  29. Har ikkje funne nokon god grunn til å gå over til HS4, enn så lenge HS3 fungerer knirkefritt til vårt bruk 🙂 Men, HS3-installasjonen er på ein etterkvart aldrande pc med Windows 10. Det er på tide å skifte ut denne før den tar kvelden, og eg har difor satt opp HS3 på ein ny server med Windows 11. Installert HS3 frå scratch, deretter lagt inn backup frå den gamle installasjonen og starta opp. Det aller meste fungerer - Z-wave, Zigbee (via deConz) osv. Men eg har ein del NodeMCU-kort til bl.a. temperaturmåling på vv-tank, overvåking av garasjeportar m.m, som kommuniserer med HS3 via Arduino plugin. Dette har fungert knirkefritt i fleire år på den gamle serveren, men eg får ikkje kontakt på den nye. Har sett gjennom alle brannmurreglar på den nye serveren, og det ser identisk ut med den gamle. Har sågar deaktivert brannmur fullstendig, men plugin får fortsatt ikkje kontakt. Klarer fint å pinge korta. Ny server er forsøkt både med DHCP og samme statiske IP som den gamle, uten hell. Om nokon har tips som kan hjelpe på veg er eg evig takknemlig 🙂
  1. Last inn mer aktivitet
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.