Gå til innhold
 • Bli medlem

SveinHa

Medlemmer
 • Innholdsteller

  853
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  28

Alt skrevet av SveinHa

 1. Skjer litt mer i kulisssene enn folk flest er klar over, hva gjør din Android eller Eplefon i det skjulte? Iflg. denne rapporten sender Android betydelig mer data mens Eplefonen sender mindre mengde men mer sensitive data: https://www.scss.tcd.ie/doug.leith/apple_google.pdf Slipper du en Eplefon inn på nettet ditt vet eplefolkene om ALLE de andre enhetene i nettet ditt... Et skritt kan være å gå over til /e/os. Jeg kjører /e/os på en velbrukt Samsung Galaxy og det funker for det aller meste helt glimrende. Les mer på https://e.foundation/
 2. Det bekrefter IGJEN at utenlandskablene som visstnok (på politikerspråk) "ikke vil påvirke strømprisen her hjemme" virkelig GJØR det til gagns!!! Mye sol i europa gir strømpris slik den SKULLE ha vært her på 9 øre i morgen.
 3. Nede i 35 øre i morgen, det er lenge siden... Må være mange solselleanlegg i drift siden de påvirker strømprisen SÅ dramatisk.
 4. Lurer på om strømprisene i dag er satt ut fra soltimer? Når solen er på sitt beste er strømprisen lavest og det er jo akkurat på den tiden prisen pleier å være høyest. Det får jo direkte innvirkning på inntjeningen av solselleanlegget... Jeg logger produserte sol-kWh og ganger med strømpris for hver enkelt time og har spart rundt kr 400 siden oppstart men vi har jo hatt en del regn og overskyet vær så det er slett ikke så ille. Gode batterier hadde hjulpet godt også.
 5. Panelene er 104x210 cm og der er 18 stk så bruttoareal er drøyt 39m2. Så langt er jeg kommet opp i ca kr 80.000.-, med 13.5kWh LiFePO4 pakke og Enova støtte ser jeg ut til å havne på kr 94.000.-. Om en skal regne egeninnsats etter estimat fra en av solselleleverandørene så har jeg jobbet for kr 55.000.-. og dette kommer jo egentlig i tillegg til kostnadene over. Jeg synes nok dette estimatet er noe høyt men jeg har nok hatt minst 150 turer opp på garasjetaket så en del jobb har det vært...
 6. Status akkurat nå, skjermbildet er under stadig utvikling men begynner å ta form: PwrIn er kjøpestrøm TIL inverter når sol/batteri ikke er tilstrekkelig. Alt etter skysituasjonen veksler den automatisk mellom Line- og Battery mode men det betyr ikke så mye i praksis, er der sol nok blir der ikke kjøpt strøm. PwrOut er effekt ut fra inverter og viser forbruket akkurat nå. Bat Power er effekt inn/ut av batteri Solar Pwr er kalkulert solenergi. Siden inverteren ikke leverer all solkraft blir det feil å bruke bare den så kalkulasjonen blir PwrOut - PwrIn (begge fra OWON 32A energimåler) + Bat Power (fra Victron Smartshunt 500, gir effekt både inn (+) og ut (-) av batteriet). Må si jeg er litt imponert over hvordan inverteren veksler trinnløst mellom de forskjellige energikildene og om der er lite sol så sper solkraften på med det lille den kan. Den litt mindre imponerende siden av inverteren er medfølgende app. Veldig fin til å gjøre innstillinger med men statusoppdateringer kan være opptil både 5 og 10 minutt gamle og det er IKKE akseptabelt selv om serverene er i Kina. Finners heldigvis veier rundt det og jeg kjører nå mpp-solar på en RPi som allerede stod innenfor en USB-kabellengde unna så da får jeg max 15 sekund gamle data rett inn i NodeRed via MQTT.
 7. Selve magnetsensoren er som regel bare en reed-bryter, et glassrør med en elektrode inn i hver ende, ville nok heller loddet ut denne og brukt inni kassen og hatt resten på utsiden. Antenner er det litt mer gambling med å lage selv, de skal være avstemt etter riktig frekvens for å virke optimalt.
 8. Litt kjapp erfaring: Regnvær tar det meste av solenergien. I dag, med lyst vær men regn ligger produksjonen i området rundt 100W. Overskyet men relativt lyst oppholdsvær gir rundt 1000W Da regnet ga seg og solen kom fram forundret jeg meg på,at jeg ikke fikk mer enn rundt 12-1500W men da de små grå fikk beveget seg litt så var det jo fordi det var forbruket der og da. Kjørte på med et par varmepumper og bereder så fikk jeg over 5500W fra solen til forbruk i tillegg til rundt 1000W til batteriene. Det ser ut til at nøkkelen til effektiv bruk av solsellene er batterier så lenge jeg har valgt en off-grid løsning. 13.5kWh LiFePO4 pakke skal være på plass om en god mnd. Mange innstillinger på inverteren som ikke alltid er like oppe i dagen hvilken innvirkning de har i praksis men begynner å få litt oversikt nå. Tenkte at en 8kW inverter var rimelig overkill da normalt max forbruk gjerne ligger under 4kW og tildels veldig langt under men med solkraft er jo energifilosofien helt motsatt av det jeg har jobbet for tidligere med å flytte forbruk til billige timer og begrense max. Nå er det snakk om å kjøre på med alt en kan så lenge solen er fremme og 8kW er på ingen måte overkill lengre, snarere helt passe.
 9. Inverter og slikt på plass i garasjen: Nederst 48V/225Ah midlertidig batteribank, på murkanten 200A sikring og Victron SmartShunt 500A. Gul boks er VE.Direct2MQTT for å hente ut data fra Smartshunt til Node-Red Smarthus-systemet. Så kommer 8kW Inverter, batteribus, ekstra MPPT regulator, overspenningsvern, energimåling/sikring for solstrøm og helt til høyre er garasjens opprinnelige 230V fordeling. Øverst er hovedbrytere for solsellepanelene. Nå har batteriene vist seg å være nesten helt ubrukelige. Med en teoretisk kapasitet på 10.4kWh har jeg i praksis bare tilgang til 2.6kWh før spenningen er så lav at inverteren slår på lading med kjøpestrøm så den store innsparingen lar vente litt på seg men enkle tiltak som å slå av all uprioritert last i alle mørke timer hjelper godt. Oppvask- og vaskemaskin kjører gratis i soltimene, samme med gulvvarme/varmepumpe. I løpet av noen få dager starter jeg opp poolen for å varme opp 28m3 sjøvann med solvarme. Klare fine dager som i dag leverer solsellene langt mer enn jeg kan bruke.
 10. Ja, men nettselskapene vil jo også sikre seg inntekter om folk flest får sparekrampe. En kan jo også si at en som har 0 forbruk skal betale 0 i nettleie men nettet ligger der uansett og det skal driftes selv om jeg ikke bruker strøm. Utrolig at de klarer å få fram så mye feilinformasjon på så kort tid men energileddet bør ABSOLUTT være mer enn 50%, kanskje til og med 90% eller mer, men uavhengig av prismodell så skal det være et mer eller mindre break-even opplegg, det var det i alle fall tidligere og det burde det være fremdeles. Her på berget er det en menneskerett å ha råd til strøm så lenge det er akkurat DET det er lagt opp til politisk gjennom mange tiår.
 11. Nå er det jo alltid slik at den prisen en får bundet både strømpris og rente på er et nivå der kraftselskapet og banken er SIKKER på å tjene penger på deg. Jeg har bundet renten i 5 år på et nivå 0.15% over flytende rente og det har jeg liten tro på at på noen som helst måte kan bli noen katastrofe men så dumpet jeg over prislisten til min lokale kraftleverandør (som jeg ikke kjøper strøm av siden de er alt for dyre) og de tilbyr disse fastprisene: Hva er det DE vet som gjør at 3 års avtalen ser ut til å være en gullavtale i dag? Energileddet på nettleien har jo også fått et tak, jeg trodde poenget med disse politiske akrobatiske øvelsene var å stimulere til mindre forbruk men jeg sliter litt med å se at det er den veien det går...
 12. Så den faste avgiften skal altså utgjøre MINIMUM 50%, hva er meningen med det?
 13. Tok en økt på blybatteriene i dag og la de over på siden til venstre, høyre, venstre og høyre. Syren ble rimeligvis grumsete og syrevekten økte fra 1.1 til 1.125 så litt hjalp det. Spenning på alle batteri er nå ca 12.37v og jeg satte på 60A lading. Etter 10-15 minutt falt ladestrømmen til under 30A så det spørs om ikke løpet er kjørt for disse... Har bestilt meg 16 stk EVE 280Ah LiFePO4 seller som for tiden er i nærheten av Suez kanalen. En 200A JK BMS/Balancer er også på vei.
 14. Fant fram en gammel syremåler men den viste seg å ha så stiv gummi i blæra at den knakk... Fikk tak i en nyere og ser at samtlige seller ligger på syrevekt 1.1 og det er helt i feil ende av det illrøde feltet... Antar batteriene har omfattende stratifikasjon etter et stille liv som nødstrømbatteri i supplybåt... Nå får de et litt mer aktivt liv så kanskje det ordner seg selv men tenker jeg skal ta en runde i morgen med å snu de på siden og tilbake et par ganger. Får håpe der ikke er alt for mye bunnfall som flytter på seg...
 15. En liten økt på halvannen time med 2 gode hjelpere og de resterende 14 panelene var på plass. Nokså skyet i dag men får i alle fall rundt 1200w og det er mer enn grunnforbruket i huset.
 16. Ubuntu er vel Debian-basert. Jeg har gått for Linux-Mint, som er Ubuntu-basert, fordi jeg liker brukergrensesnittet myyye bedre enn Ubuntu.
 17. Har fått støtte fra Enova for flere prosjekt de siste 10 årene og venter nå på solsellestøtte. Fikk ikke støtte for automasjon fordi det var bare komponenter som sammen med selvgjort programmering ble en automasjonspkke. Har merket meg at de vilkårene som står på informasjonssidene til Enova ikke stemmer over ens med vilkårene som gjelder når du registrerer tiltaket og jeg er derfor ganske usikker på min solsellestøtte.
 18. Med dagens tildels ulogiske strømpriser vil jeg tro at generell nattsenk ikke er veldig smart slik det var med faste priser gjennom døgnet. Nå må der nok litt mer intelligens til...
 19. Bare en liten bi-sak som å lade batteriene med billigstrøm og bruke når den er dyr gir pluss i potten men LiPoFe04 har en del mindre rente enn blybatterier så jeg lurer på å gå for en 48V/280Ah lithiumbank uansett. De nevnte EVE cellene loves å være innenfor 80% kapasitet etter 6000 sykluser (og da snakker vi 100% sykluser så 10 stk 10% utlading/lading er 1 syklus).
 20. Der er en forsendelse i Indiahavet for tiden som jeg kan kjøpe meg inn i gjennom et norsk firma. Det er EVE 280Ah seller til kr 2.300.-/stk. Er vel fremdeles rundt 6 uker unna...
 21. Hmmmm.... Et lite skjær i sjøen: Batteribanken (225Ah flytende bly/syre) mister spenning alt for kjapt i forhold til hva jeg hadde forventet, ved en SOC på 70 ligger spenningen på snaut 47V. Noen som vet hvilke el.biler som har LiFePO4 batteri? Ser de aller fleste har Li-Ion og ønsker av flere grunner LiFePO4.
 22. Ble ikke så gode bilder men her viser takkrok fastskrudd i takstol,og tilpassing av takpanne: De stedene ledninger skal under taket er der plass i utskjæringen i takpanne ved siden av takkroken og der ligger flexirør under takpannene fram til et fellespunkt der alle rørene går gjennom sutakplatene og med til inverter/MPPT. Tusler på fram men gårsdagens økt med å flytte hele greiene 15cm vest og sette opp 3 av 6 skinner ble nok for en ikke helt god skrott... Må få unna litt konfirmasjon også...
 23. Ikke helt feil men ikke helt riktig heller. Varierer fra dag til dag men som tommelfingerregel er det noenlunde greit. Betonggulv klarer seg normalt uten varme i noen timer så å styre direkte etter strømpris er en enkel og grei løsning, f.eks. bare ha på varmen når prisen er under dagens gjennomsnittspris.
 24. Da her jeg maxet solstrømmen på 1534W i dag. Ikke ille det med en foreløpig installert nominell effekt på 1800w og en max NMOT (Nominal module operating temperature: Irradiance 800W/m2,Ambient Temperature 20°C,AM 1.5,Wind Speed 1m/s) effekt på 1344w. Ikke er der helt knallsol i dag heller, litt lett dis, rett og slett litt over forventning... Har også kjørt på batteri siden solen gikk ned i går og da ladingen kom opp i noen hundre watt i dag var batteriet nede i 72% (av utnyttbare 5.4kWh). Hadde berederen av hele natten så den mista rundt 7 grader men noen timer med solstrøm er den oppe i temp igjen. Edit: kl 13:49: 1569W
 25. De fleste kontaktorer kan i alle fall styres med en eller annen relepuck som f.eks denne.
×
×
 • Opprett ny...