Gå til innhold
 • Bli medlem

NilsOF

Medlemmer
 • Innlegg

  739
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  4

Alt skrevet av NilsOF

 1. Hull i nodenummer-rekka spiller ingen rolle. Derimot, om noden ligger i kontrolleren (stikka) og noden ikke eksisterer i meshet, da vil det bli tull. Mao. Døde noder må slettes fra kontrolleren. Hvordan dette gjøres avhenger av systemet ditt.
 2. Vel, døde noder; som finnes i kontrolleren (usb-stikka) men ikke i meshet som en router, er ett problem den dag i dag. Og, det tar definitivt tid for routene å falle på plass. Om jeg er snill, så er det enforskjellsfaktor på mellom hundre og noen tusen i zigbee sin favør. Jeg har ikke rørt healing på lange tider. Å fjerne døde noder fra kontrolleren har jeg gjordt nylig og det reparerte meshet med en gang. For å legge til: Det er fryktelig snart gjort å resette en node til fabrikk tilbake til fabrikkstandard uten å få med seg at den har blitt lagret i kontrollerens nvram. Ellers er har jeg hatt en dødsfall-rate på noen stykk noder.
 3. @SveinHa: Min smørbrød liste er kort for MS6 🙂 1: Les dokumentasjonen, still inn parametrene man tror man trenger så de passer til bruken. 2: Vent et par dager, gå til steg en, reparer parametrene man har missforstått. For steg 2 bruker jeg loggen fra openhab for å se hva som faktisk kommer fra sensoren mht. oppløsning og hyppighet. Roter jeg meg fullstendig bort så resetter jeg MS6 og begynner på nytt. Default-instillingene er ikke så tullete. Jeg har også doblet sensorer flere steder, men det er for å få bedre data. MS6 har en god del mere støy i luminans sensorikken feks. om man samenligner med en Philips Hue -sensor. Ellers er MS6 en helt grei sensor og det er ett pluss at den kan tweakes til flere bruksomeråder. For ordens skyld: så fant jeg at MS6 ikke er noen god batteri-sensor. Alle mine er matet over USB.
 4. Med et større mesh så dukker problemet med båndbredde opp. Dette er kanskje mere synlig når man strekker meshet ut i geografien. Nå har ikke jeg ett stort zwave nett, men jeg har kassert dingser som jabber for mye, eller valgt de bort før kjøpsøyeblikket. Spesielt vil jeg nevne Aeotec sine MS6 som absolutt må tweakes riktig. Dvs. sett på for stor oppløsning og de vil sende altfor mye data. Akkurat passe er enklere sagt enn gjordt. Når noen spør "Har de tuklet med den" så blir svaret: "JA, jeg husker ikke eksakt hva, men nå er det sånn rimelig OK" Jeg tror jeg har MS6er med tre forskjellige firmware i som gir litt forskjell i virkemåte og innstillinger. Jeg har nok brukt noe nærmere tre år på å få stabilisert det som etterhvert har blitt noen og tjue dingser.. ..mye av denne tiden har gått på å skjønne hva er det som skjer. Femtedelen av nodene funger nå som rene repeatere Det absolutt største problemet med z-wave jeg har hatt er såkalte "ghost nodes". Kort fortalt er dette døde noder som ligger i stikka, men som ikke finnes i meshet. De fleste av disse problemene vil man ikke se om man har mange noder konsentrert på lite omeråde. Likevel må man huske på at routing i et zwave-nett kan dager og endatil uker på å etablere seg til et optimalisert mesh. Oppsiden er når routing er spikret så er det stabilt. Og nå kommer jeg til zigbee 😉 Det har to STORE fordeler: Routingen etablerer seg i løpet av sekunder eller i værste fall minutter. Døde noder er ikke ett problem så lenge det finnes naboer som kan route i meshet. Ellers er rekkevidden mellom nodene stort sett den samme som zwave. (det må nevnes at mine WiFi 2.4Ghz aksesspunkter står i WiFi kanal 2,7,12 for å gi plass til zigbee kanal 11. Zigbee kanal 11 er samme frekvens som WiFi kanal 1) Ulempen med zigbee er nesten-standard noder (Aqara/Lumi)og noder med firmware-feil (Ikea, Osram) Båndbreddeproblematikken er den samme som zwave, men har inntrykk av at det tåles litt mere.
 5. Jeg hadde/har samme utfordring. Løsningen (vel, sånn delvis) var å plassere z-wave -stikka strategisk midt i huset i ett rom som er nærmest fjøs og garasje. Deretter tok jeg det jeg hadde av tilgjengelige z-wave -dingser og satte de inn i flere utelamper sånn at de fungerer som repeatere. Man må nok ha noen z-wave -dingser for å lage ett solid mesh. Dvs. alle nodene bør minst ha to nabo-noder med god dekning hele veien til controller. Pga. at z-wave har en hopp-grense på 4 noder i meshet så har jeg ingen mulighet til å dekke storparten av fjøset og også to andre bygninger. Pr. akkurat nå så har jeg z-wave dekning til hopp-grensa. Zigbee har ikke denne hoppbegrensningen så nye dingser henges på hær. Som man sikkert skjønner så bor jeg landlig til og det er forholdsvis lite radiostøy. Likevel den teoretiske rekkeviden på z-wave (samme på zigbee) er kun teoretisk. Det avhenger mye på radiokvalitet i nodene og plassering.
 6. Hvilke Ikea pærer er det snakk om? Jeg har noen som var notoriske til å falle ut av nettet, men de ble bedre etter en firmware-oppgradering. Ingen har avgått med døden. Men, ja, etter å ha prøvd diverse merker, så kommer jeg til å holde meg til Hue fremover. Jeg kjenner ikke Aquara sine PIR, men er de som de andre sensorene derfra så har de problemer med å plukke seg ut en "parent" i meshet. Forøvrig så har noen Ikea-pærer trøbbel med å holde på "children" batteri-noder. Dette er firmware-avhengig, uten at jeg har klart å sette fingeren eksakt på det. De værste dingsene er Osram/Ledvance. Disse router ikke i meshet, punktum! Følgelig kan de ikke ha "children" batterinoder heller. Dette ble vel mye offtopic..
 7. Bare ett spørsmål på siden (men ikke helt ot): Har "SD Card Copier" noe form for feilsjekk før den starter kopieringen? Eller risiker man at man kopierer over ett SD-kort med feil? Det er nesten så jeg ser for meg rotering av backup-SD-kortene med jevne mellomrom. Eller er det forskjell på SD-kort-Hardware slik at noen typer kort er bedre enn andre på å rapportere feil?
 8. Saken er at man mer eller mindre må hacke leverandørens utstyr for å tilpasse til sitt eget behov og utstyr. Jeg bor sånn til at jeg ikke har noe valg på leverandør om jeg vil ha over 20Mbits/sec.
 9. Gud bedre, jeg skulle få denne dritten i juni, men det ble "utsattt" Jeg har gått tilbake til IT-bransjensom nettverksperson" , Men, steike ta, er dette dokumentert fra leverandørens side? Måte på hvor mye dritt man må fordøye ..!
 10. Oh, ja, OpenWRT står det jammen meg 🙂 Nå har jeg ikke brukt OpenWRT på mange år, men det burde holde om OpenWRT har fulgt opp med nye linux-kjerner.
 11. Du er nok ikke helt blank på nettverk siden du allerede har litt isolasjon, forhåpentligvis på egne VLAN. Jeg kjenner ikke TP-linken, men misstenker at den ikke er helt passende til oppgaven. TP-link har heller ikke det beste ordet på seg for å holde tett i dagens tøffe internet miljø. Kanskje pfsense eller den nære slektningen (også pfettellerannet) er noe å se på? Men, ja, isoler det du er redd for, eller bare har iffy følelser for. Skadebegrense med å sette tak på båndbredde, sikre med kryptert DNS ut fra din gateway til en DNS-leverandør som filtererer, aktivt bruke brannmurregler osvosv. Bare husk at WiFi ikke bør ha flere enn tre-fire SSIDer pr. radio på pr. aksesspunkt. Viktigst av alt: 1: holde alt av programmvare oppdatert 2: hold oversikten! Mange ganger bør man isolere tinger og tanger fordi det ikke er mulig å få sikkerhetsfikser også.
 12. Jeg har 4 AN179 som styrer diverse (små avtrekksvifter, en varmeovnskontaktor og ett utelys). Disse har vært meget pålitelige under OpenHAB sin zwave. Radioen på disse er kanskje av det slaget med kort rekkevidde, men ikke direkte dårlig heller. Sånn midt i laget vil jeg si. Siden disse har galvanisk separerte relekontakter (ingen hjelpeelektronikk for å ta peaker) så tåler de ikke noen voldsom startstrøm. Altså mindre egnet til å styre lysrør..
 13. Beware of fake components when not using a well reputed seller. Elfa is well reputed 🙂 but expensive. Ang. blyfri: Jeg bruker standard gammeldags 60/40 loddetinn. Tillfør 60/40 tinn på loddepunktene og fjern alt med solderwick så komponenten kommer fri fra PCB. Lodd på plass komponenten med 60/40. Fjern fluss og andre urenheter fra loddepunktene med isopropanol Blyholdig tinn er ikke så sprøtt som blyfritt og vil formodlingen tåle mere. Uansett er blyholdig loddetinn til reperasjoner mere miljøvennlig da apparatet får en lengre levetid. Apparater som ikke lar seg reparere avhendes selvfølgelig på "gjenbruksstasjonen" i riktig container.
 14. Beklager, for jeg ser mye fluff og for lite innhold, det må da bli klikkehælvet av sånt 😄
 15. Hehe, mitt brukergrensesnitt ser ikke ut i månelys 😛 Så har jeg også brukt omtrent null kalorier på det.. Mye av grunnen er at vi kun endrer settverdier og klokkeslett en sjelden gang. Og skal det sjekkes tilstander så er det råe data jeg trenger; En temperatur behøver ikke å animeres med glitter og ha skyggeeffekter i innramminga. Syns @Moskus sitt oppsett ser bra ut jeg.
 16. Det gjør den, og den gjør en glimrende jobb. Jeg bruker luminans-infoen fra den i kombinasjon sola sin horisont-vinkel til å styre dimming av utelysene.
 17. Vel, en grunn til å bruke z-wave er at man kan programmere de enkelte enhetene til hvilken status de skal ha etter strømbrudd. Dvs. PÅ.
 18. Philips Hue. Ute og innesensorer. De er mere nøyaktige enn Aeotec MS6 feks. Og defnitivt bedre enn Lumi/Aqara. Hue -senorene koster litt mere, men er pålitelige. Og det er hva man betaler for.
 19. I teorien så skal en unmanaged switch videresende de datapakkene med taggede VLAN uendret, dvs. de skal sees av switchen som hvilket som helst annen datapakke. I praksis så er det ikke sånn. Mange (billige) switcher bruker VLAN internt selv om de ikke støtter VLAN utad. Så om man pumper VLAN-taggede inn i en slik switch vil man få merkelige resultater.
 20. Vanskelig å quote fra en ipad på dette forumet.. Paralellkoplede LiFePo og bly - batterier: Så lenge ingen av de to batteri-typene blir overladet eller underladet så er det ingenting i veien for å bruke de samtidig. Jeg har ikke gått i dybden på dataene, men ser absolutt muligheten. Smart og miljøvennlig 🙂 LiFePo batterier på lager i Stavanger? Det vil jeg høre mere om 🙂 Fin tråd! Arti å følge 😉
 21. Hmm, jeg vil si at dess dyrere strømmen er dess mere sparer folk. Følgelig blir da belastningen på nettet mindre.. Binde kostnader på nett mot strømpris kan bare ikke bli riktig. Å binde mot belastning er mere riktig i mitt hode.
 22. @Eplepai Iphonen behøver ikke å være infisert, men at "noe" har funnet en måte å servere pop-ups. På PCen kan du sjekke datoene i filsystemet når den ukjente kontoen ble opprettet. Er den nylig opprettet og/eller du har full oversikt som tilsier at du har hatt uønsket besøk så må den reinnstalleres. Hvilken router har du mot internet? den må også sjekkes! Er firmware oppdatert eller har den sikkerhetshull? Høres ut som om noe nett- trafikk muligens blir om-dirigert. Om man feks. blokkerer DNS over https, så vil IOS komme med en slik beskjed.. ..og muligens også om man bruker usikret WiFi. Noe er det IOS detekterer som ikke er helt tipp-topp.
 23. Den største grunnen til å velge Debian viser seg når man skal oppgradere fra en stabil versjon til en ny. Og den dagen kommer 🙂 Dessuten, når Debian sier "stable", så mener de akkurat det. Ubuntu er mere vinglete når det gjelder pakkevalg i basis-innstallasjonen, noe som gjentatte ganger har vist at den nye måten å gjøre ting på ikke nødvendigvis er den beste.
×
×
 • Opprett ny...